İçeriğe atla

1999 Suriye devlet başkanlığı seçimi

1999 Suriye devlet başkanlığı seçimi
Suriye
← 198110 Şubat 1999 (1999-02-10)2000 →
 
Aday Hafız Esad
Parti Baas Partisi
İttifak UİC
Aldığı oy 8.960.011
Oran %100


Önceki Devlet Başkanı

Hafız Esad
Baas Partisi

Seçilmiş Devlet Başkanı

Beşşar Esad
Baas Partisi

Suriye'de 10 Şubat 1999'da devlet başkanlığı seçimleri yapıldı.[1] Sadece bir aday vardı, Hafız Esad, seçmenlerden adaylığını onaylamaları veya reddetmeleri istendi. Bildirilen seçmenlerin %100'ü, %98,5'lik bir katılımla lehte oy kullandı.[2]

Devlet Başkanı Hafız Esad, 2006 yılına kadar 7 yıldan fazla görev süresi için yeniden seçildi. Hafız, 10 Haziran 2000'de 69 yaşındayken öldü.

Sonuçlar

AdayPartiOy%
Hafız EsadBaas Partisi8.960.011100.00
Karşı oy2190.00
Toplam8.960.230100.00
Geçerli oy8.960.23099.99
Geçersiz/boş oy9170.01
Toplam oy8.961.147100.00
Kayıtlı seçmen/katılım9.101.00098.46
Kaynak: Nohlen et al.

Kaynakça

  1. ^ Dieter Nohlen, Florian Grotz & Christof Hartmann (2001) Elections in Asia: A data handbook, Volume I, p221 0-19-924958-X
  2. ^ Nohlen et al., p228

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hafız Esad</span> 5. Suriye devlet başkanı

Hafız Esad veya Hafız Esed, Suriyeli asker ve devlet görevlisidir. 1971'den 2000 yılına kadar Suriye devlet başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Beşşar Esad</span> Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

Beşşaru Hafızı'l-Esed veya kısaca Beşşaru'l-Esed, Suriye devlet başkanı ve Suriye Baas Partisi'nin lideridir. İsminin Beşar Esad, Beşşar Esed gibi formları Türk basın-yayın araçlarıyla meşhur hâle getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Abdülhalim Haddam</span> Suriyeli siyasetçi (1932-2020)

Abdülhalim Haddam 1984'ten 2005'e kadar Suriye devlet başkan yardımcısı ve Lübnan'da "Yüksek Komiser" olan Suriyeli bir politikacıydı. Görevinden istifa edip 2005'te Hafız'ın oğlu ve halefi Beşşar Esad'ın belirli politikalarını protesto etmek için ülkeyi terk edene kadar uzun zamandır Hafız Esad'a sadık biri olarak biliniyordu. Görevdeyken önemli bir servet biriktirdi: 1994'te açılan bir Credit Suisse hesabında, Suisse sırlarına göre Eylül 2003'te yaklaşık 90 milyon İsviçre frangı vardı.

<span class="mw-page-title-main">Faruk eş-Şara</span>

Faruk eş-Şara, Suriyeli diplomat ve siyasetçi. Esad rejiminin önde gelen simalarından birisidir. 1984-2006 arasında devlet başkan yardımcısı iken dışişleri bakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Esad ailesi</span> suriyeyi kontrol eden aile

Esad ailesi, Suriye'nin Lazkiye bölgesinin Kardaha şehrinden olan Arap Alevi bir ailedir. 1970 yılından beri Suriye'de siyasi otorite bu ailenin elindedir. Aileden şimdiye kadar iki başkan çıkmıştır:

<span class="mw-page-title-main">Lazkiye (il)</span>

Lazkiye, Suriye'nin on dört ilinden birisidir. Ülkenin kuzeybatısında olan il Türkiye ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Mahir Esad</span> Beşar Esedin kardeşi ve askerî lider

Mahir Esad, Cumhuriyet Muhafızları ve Dördüncü Zırhlı Tümen adlı birliklerin komutanıdır, Suriye'de faaliyet gösteren gizli polis ve istihbaratın başındaki isimdir. Suriye devlet başkanı Beşşar Esad'ın kardeşi olup, Beşşar Esad'dan sonra otoriteyi elinde bulunduran iki numaralı isim.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed el-Hatib</span> Suriyeli siyasetçi (1933-1982)

Ahmed Hasan el-Hatib, Suriyeli siyasetçi. Ahmed el-Hatib, Hafız Esad tarafından devrilen Devlet Başkanı Nureddin el-Etâsî'nin yerine atanan törensel bir Suriye devlet başkanıydı. Ahmed el-Hatib, iktidardaki Baas Partisi'nin sivil bir üyesiydi. 4 ay kadar vekâleten devlet başkanlığı yaptıktan sonra, 22 Şubat 1971 tarihinde görevini Hafız Esad'a devretti. El-Hatib daha sonra Suriye Halk Meclisi başkanı oldu.

Mehmed Esad Efendi, Osmanlı Devleti şeyhülislamı, kazasker, müderris, Lehcetü'l-Lügat adlı sözlüğün yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye devlet başkanı</span> Suriyenin devlet başkanı

Suriye devlet başkanı, resmi olarak Suriye Arap Cumhuriyeti devlet başkanı, Suriye Arap Cumhuriyeti'nin devlet başkanıdır. Kendi takdirine bağlı olarak başkan yardımcılarına devredilebilecek kapsamlı yetkilere sahiptir. Devlet başkanı; başbakanı, diğer Bakanlar Kurulu (kabine) üyelerini ve askeri görevlileri atar ve görevden alır. Beşşar Esad, Suriye'nin 20. ve mevcut devlet başkanıdır. Beşşar Esad, 29 yıl süreyle en uzun süre görev yapan devlet başkanı olan eski devlet başkanı Hafız Esad'ın oğludur. Beşşar Esad, 2021'de devlet başkanlığının 21. yılını kutlayan ve 17 Temmuz 2000'de göreve başladığından, şu anda en uzun süre görev yapan ikinci devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rıfat Esad</span> Beşar Esedin amcası

Rıfat Ali el-Esad veya Rıfat Ali el-Esed, Eski Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad'ın kardeşi ve görevdeki Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın amcası.

<span class="mw-page-title-main">2000 Suriye devlet başkanlığı seçimi</span> Suriyenin cumhurbaşkanını belirleyen seçim

Devlet Başkanı Hafız Esad'ın ölümünün ardından 10 Temmuz 2000'de Suriye'de devlet başkanlığı referandumu yapıldı. Parlamento tarafından seçilen aday, Hafız Esad'ın oğlu Beşar Esad'dı ve seçmenlerden adaylığını onaylamaları veya reddetmeleri istendi. Seçmenlerin %99,7'si lehte oy kullandı ve katılım %94,6 oldu.

<span class="mw-page-title-main">1991 Suriye devlet başkanlığı seçimi</span> Suriyenin cumhurbaşkanını belirleyen seçim

Suriye'de 2 Aralık 1991'de devlet başkanlığı seçimleri yapıldı. Sadece bir aday vardı, Hafız Esad, seçmenlerden adaylığını onaylaması veya reddetmesi istendi. Bildirilen seçmenlerin %99,99'u, %99,1'lik bir katılımla lehte oy kullandı.

<span class="mw-page-title-main">1985 Suriye devlet başkanlığı seçimi</span> Suriyenin cumhurbaşkanını belirleyen seçim

Suriye'de 10 Şubat 1985'te devlet başkanlığı seçimleri yapıldı. Sadece bir aday vardı, Hafız Esad, seçmenlerden adaylığını onaylamaları veya reddetmeleri istendi. Seçmenlerin %99,99'u, %94,5'lik bir katılımla lehte oy kullandı.

<span class="mw-page-title-main">1978 Suriye devlet başkanlığı seçimi</span> Suriyenin cumhurbaşkanını belirleyen seçim

8 Şubat 1978'de Suriye'de devlet başkanlığı seçimleri yapıldı. Sadece bir aday vardı, Hafız Esad, seçmenlerden adaylığını onaylaması veya reddetmesi istendi. Seçmenlerin yüzde 99,9'u lehte oy kullandı ve yüzde 97'lik bir katılım sağlandı.

<span class="mw-page-title-main">1971 Suriye devlet başkanlığı seçimi</span> Suriyenin cumhurbaşkanını belirleyen seçim

1971 Suriye devlet başkanlığı seçimi, 12 Mart 1971'de Suriye'de gerçekleşti. Tek aday olan Hafız Esad, seçmenlerden adaylığını onaylamalarını veya reddetmelerini istedi. %95.3'lik bir katılımla seçmenlerin %99,2'si lehte oy kullandığını bildirdi.

<span class="mw-page-title-main">1966 Suriye askerî darbesi</span> Suriyede neo-Baasçıları iktidara getiren askeri darbe

1966 Suriye askerî darbesi, 21-23 Şubat tarihleri arasında Suriye Arap Cumhuriyeti hükûmetinin devrildiği ve değiştirildiği olaylara atıfta bulunur. Arap Sosyalist Baas Partisi'nin iktidardaki Ulusal Komutanlığı, partinin Salah Cedid liderliğindeki Askeri Komite ve Bölge Komutanlığı birliği tarafından iktidardan uzaklaştırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Düzeltici Hareket (Suriye)</span> Hafız Esad liderliğindeki 1970 darbesi

Düzeltici Hareket Düzeltici Devrim veya 1970 darbesi olarak da anılan olay, Suriye'de 13 Kasım 1970'te General Hafız Esad liderliğindeki bir darbeyle başlatılan siyasi bir hareketti. Esad'ın Suriye'de devrimci kabul edilen reform programı, devletin ve Baas partisinin "milliyetçi sosyalist çizgisini" sürdürmeyi ve geliştirmeyi amaçlıyordu. Esad, 2000 yılındaki ölümüne kadar Suriye'yi yönetecekti ve ardından yerine oğlu Beşşar Esad geçti.

<span class="mw-page-title-main">Arap Sosyalist Baas Partisi - Suriye Bölgesi Merkez Komutanlığı</span> Arap Sosyalist Baas Partisi - Suriye Bölgesinin yönetim organı

Arap Sosyalist Baas Partisi Ulusal Komutanlığı ile Arap Sosyalist Baas Partisi Suriye Bölgesel Şubesi Bölge Komutanlığının 2018 yılında birleştirilmesiyle kurulan Arap Sosyalist Baas Partisi Merkez Komutanlığı, Suriye'deki Baas Partisi örgütünün ve Suriye liderliğindeki Baas hareketinin yönetim organıdır. Eski Bölge Komutanlığı, bölgenin tam anlamıyla bir Arap devleti anlamına geldiği Baas ideolojisinden kaynaklanmaktadır. Suriye Anayasası'na göre, Merkez Komutanlığın devlet başkanı adayı gösterme yetkisi var. Anayasa, Merkez Komutanlık genel sekreterinin Suriye devlet başkanı olduğunu belirtmezken, Baas Partisinin de üyesi olduğu Ulusal İlerici Cephenin (UİC) tüzüğü; devlet başkanı ve genel sekreterin, UİC başkanı olduğunu belirtir. Ancak bu, herhangi bir yasal belgede belirtilmemiştir. 1964'te yapılan 1. Olağanüstü Bölge Kongresi, Merkez Komutanlık genel sekreterinin aynı zamanda devlet başkanı olmasına karar verdi. Görevdeki sekreter Emin el-Hafız devlet başkanı oldu ve başbakanlık görevini sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Selim Hatum</span> Suriyeli asker ve siyasetçi (1928-1967)

Selim Hatum, 1960'larda Suriye siyasetinde önemli bir rol oynayan Suriye Ordusu subayıydı. Arap Sosyalist Baas Partisinin Suriye Bölgesel Kolunun bir üyesi olarak 1966'da Suriye'de gerçekleşen ve yine bir Baasçı olan Emin el-Hafız hükûmetini deviren darbede etkili oldu. Aynı yıl, yeni hükûmeti kuran ancak kendisini önemli bir pozisyondan uzaklaştıran meslektaşlarına karşı kendi bölgesi olan Cebel el-Dürzi'de bir ayaklanma başlattı. Hakkında tutuklama emri çıkarılması üzerine Suriye'den kaçtı, ancak 1967'de geri döndü ve daha sonra hapse atılarak idam edildi.