İçeriğe atla

1998 Eurovision Şarkı Yarışması

1998 Eurovision Şarkı Yarışması
Tarihler
Final9 Mayıs 1998
Ev Sahibi
YerNational Indoor Arena, Birmingham, Birleşik Krallık
Sunucu(lar)
YönetmenGeoff Posner
Yönetici amiriChristine Marchal-Ortiz
YapımcıKevin Bishop
Jonathan King
Ev sahibi yayıncıBirleşik Krallık British Broadcasting Corporation (BBC)
Katılımcılar
Katılımcı sayısı25
İlk Kez katılan ülkelerKuzey Makedonya Makedonya
Geri dönen ülkelerBelçika Belçika
Finlandiya Finlandiya
İsrail İsrail
Romanya Romanya
Slovakya Slovakya
Çekilen ülkelerAvusturya Avusturya
Bosna-Hersek Bosna-Hersek
Danimarka Danimarka
İtalya İtalya
İzlanda İzlanda
Rusya Rusya
  • A coloured map of the countries of Europe1998 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Portekiz1998 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İspanya1998 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Fransa1998 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Birleşik Krallık1998 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İrlandaEurovision Şarkı Yarışması'nda İzlanda1998 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Belçika1998 nEurovision Şarkı Yarışması'nda Hollanda1998 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsviçre1998 Eurovision Şarkı Yarışması'nda AlmanyaEurovision Şarkı Yarışması'nda Danimarka1998 Eurovision Şarkı Yarışması'nda MaltaEurovision Şarkı Yarışması'nda İtalya1998 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Norveç1998 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsveç1998 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Finlandiya1998 Eurovision Şarkı Yarışması'nda EstonyaEurovision Şarkı Yarışması'nda Litvanya1998 Eurovision Şarkı Yarışması'nda SlovakyaEurovision Şarkı Yarışması'nda Avusturya1998 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Slovenya1998 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Macaristan1998 Eurovision Şarkı Yarışması'nda HırvatistanEurovision Şarkı Yarışması'nda Bosna-Hersek1998 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Kuzey Makedonya1998 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yunanistan1998 Eurovision Şarkı Yarışması'nda RomanyaEurovision Şarkı Yarışması'nda Rusya1998 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye1998 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Kıbrıs Cumhuriyeti1998 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrailEurovision Şarkı Yarışması'nda FasEurovision Şarkı Yarışması'nda LihtenştaynEurovision Şarkı Yarışması'nda Monako1998 Eurovision Şarkı Yarışması'nda PolonyaEurovision Şarkı Yarışması'nda LüksemburgEurovision Şarkı Yarışması'nda LübnanEurovision Şarkı Yarışması'nda Tunus
         Katılımcı ülkeler     Küme düşen ülkeler katılamamıştır     Geçmişte katılmış fakat 1998 yılında katılmayan Ülkeler
Oylama
Oylama SistemiHer ülke beğendiği 10 şarkıyı 1-7, 8, 10 ve 12 puanla ödüllendirildi.
Kazanan şarkı
1997 ← Eurovision Şarkı Yarışması → 1999

1998 Eurovision Şarkı Yarışması, 43. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1997 yarışması'nı kazanmasından dolayı 9 Mayıs 1998 tarihinde Birleşik Krallık'ın kenti Birmingham'da bulunan National Indoor Arena'da yapılmıştır. Yarışmanın sunuculuğunu Terry Wogan ve Ulrika Jonsson yapmıştır. Birleşik Krallık sekizinci defa yarışmaya ev sahipliği yapmıştır. Wogan yarışmanın tarihinde hem yorumculuk yapıp hem de sunuculuk yapan Denise Fabre ve Léon Zitrone'den sonra üçüncü kişi olmuştur. Sahnede değilken, BBC izleyicilerine yorumculuk yapmak için sahne arkasındaki özel standında yer almıştır.[1]

Yarışmaya yirmi beş ülke katılmış,[2] Makedonya yarışmaya ilk kez katılmış, Belçika, Finlandiya, İsrail, Romanya ve Slovakya yarışmaya geri dönmüştür. Avusturya, Bosna-Hersek, Danimarka, İzlanda ve Rusya yarışma kuralları gereği önceki yıl aldıkları kötü sonuçlar nedeniyle katılamamış, İtalya ise yarışmadan çekilmeyi tercih etmiştir. İtalya 2011 yılına kadar geri dönmemiştir.[3]

Yarışmanın başlarında, daha çok Yunanistan, İsrail ve Türkiye'nin katılımcılarını çevreleyen tartışmalar oldu. Yunan besteci Yiannis Valvis, yönetmen Geoff Posner'ın şarkısının filme çekmeyi düşündüğü için mutsuzdu; Birçok Ortodoks Yahudi, İsrail için transseksüel Dana International'ın seçilmesine itiraz etti; Türkiye provalar sırasında şarkılarını üç dakikalık bir süre içinde almak için mücadele etti. Dana International, "Diva" adlı şarkısıyla 172 puan alarak yarışmayı kazanmıştır. Şarkıcı, 1993'te Cinsiyet değiştirme ameliyatı geçirmesinden beri yarışmaya katılan ilk açık transseksüel sanatçı olmasından dolayı, İsrail ve Avrupa'da çok fazla medya ilgisini çekmişti. Birleşik Krallık yarışmada ikinci olmuş ve Malta üçüncü olmuştur.

Yer

National Indoor Arena, Birmingham - 1998 yarışmasına ev sahipliği yapan mekan. (2005 yılındaki yenilemeden önce)

Birleşik Krallık ve yayıncı kuruluş BBC, Birmingham şehrinde bulunan National Indoor Arena'da 1998 yarışması'na ev sahipliği yapmıştır. 1982 yılından beri Eurovision Şarkı Yarışması ilk kez ve günümüze dek son kez Birleşik Krallık'ta yapıldı.[4] Yarışma 1960, 1963, 1968, 1972, 1974, 1977 ve 1982 yıllarından sonra sekizinci kez ev sahibi olan Birleşik Krallık, en çok ev sahibi olan ülke rekorunu kırmıştır.[5] Ev sahibi şehir ve mekan 8 Ağustos 1997 tarihinde açıklanmıştır.[6]

National Indoor Arena, 1992 Birleşik Krallık genel seçimleri için salondaki en az sekiz seçmen sayılması da dahil olmak üzere geçmişte birçok önemli etkinlik için kullanıldı. Eurovision Şarkı Yarışması'ndan bir hafta sonra şehir, 24. G8 zirvesine ev sahipliği yapacaktı. Terry Wogan, Bill Clinton'ın konaklayacağı için otel odasını boşalttı. Ekim 1991'de açılan arena, İngiltere'de 1990'lardaki İngiliz televizyon dizisi Gladyatörleri'ne ev sahipliği yapmıştı.

National Indoor Arena'nın kapasitesi 12.700 sandalyeye kadar çıkarken, BBC 4.000 seyircinin ağırlayabileceği mekanın sadece yarısını kullanıma kapatmaya karar verdi. Ana sahnenin en seçkin öğesi olarak balina kuyruğu şeklinde bir yapısı vardı. Yarışmacıların oylamayı izlediği sahnenin arkasında büyük bir yeşil oda inşa edildi. Bir gece kulübü, bir bar alanı ve 40 büyük televizyon ekranına benziyordu. Her iki alan Andrew Howe-Davies tarafından tasarlanmıştır.

Format

Yarışmanın sahneye çıkış kuraları 13 Kasım 1997 tarihinde Birmingham şehrinin ev sahibi mekanın dışında yapıldı, kura çekiminin sunuculuğunu Terry Wogan ve 1997 yarışmasının kazananı Katrina Leskanich yapmıştır.[7] 1997 yılında getirilen yeni kural ile katılımların çoğunda orkestrasız sistem kullanılmasına izin verilmiştir. Almanya, Belçika, İsrail, İsviçre, Malta, Slovenya ve Yunanistan orkestrayı kullanmayı tercih etmemiştir. Fransa ise kısmen orkestrayı kullanmıştır.

Yarışmada ilk defa tüm şarkı performansları bittikten sonra izleyiciler beş dakikalık oylama zamanı içinde oylarını iletmiştir. İngiliz dili konuşan son üllke yarışmaya ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca bu yarışmadan sonra dil serbestliği kuralı getirilmiştir. Kuraldan önce Resmî dili İngilizce olan Birleşik Krallık, İrlanda ve Malta bu dilden yararlanabiliyordu.

Tanıtımlar

Tanıtımlar, geleneksel bir objeye ve daha sonra çağdaşına bakarak "Birmingham Eski ve Yeni" nin açılış temasıyla devam etti. Popüler Britpop şarkıları ve ayrıca bazı klasik müzik parçaları fon müziği olarak kullanılmıştır. Sonunda, ülkelerin bayrakların performansları yapıldı ve sonra orkestra şefi ya da yapmak üzere olan ülkenin performansının başlangıcında gösterildi. Çeşitli temalar sahneye çıkış sırasına göre listelenmiştir:

  1. Hırvatistan Hırvatistan - Futbol
  2. Yunanistan Yunanistan - Plajlar
  3. Fransa Fransa - Uçak
  4. İspanya İspanya - Akviteler
  5. İsviçre İsviçre - Loch Ness
  6. Slovakya Slovakya - Mücevher
  7. Polonya Polonya - Glasgow, İskoçya
  8. İsrail İsrail - Sanat
  9. Almanya Almanya - Demir fabrikaları
  10. Malta Malta - Moda
  11. Macaristan Macaristan - Galler
  12. Slovenya Slovenya - Barlar
  13. İrlanda İrlanda - Londra, İngiltere
  14. Portekiz Portekiz - Eğitim
  15. Romanya Romanya - Yelkencilik
  16. Birleşik Krallık Birleşik Krallık - Arabalar
  17. Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs Cumhuriyeti - Yemek
  18. Hollanda Hollanda - Yayıncılık
  19. İsveç İsveç - Perakende
  20. Belçika Belçika - Tiyatrolar
  21. Finlandiya Finlandiya - Filmler
  22. Norveç Norveç - Orta Çağ
  23. Estonya Estonya - Belfast, Kuzey İrlanda
  24. Türkiye Türkiye - Ulusal yerler
  25. Kuzey Makedonya Makedonya - Hava durumu

Oylama

Macaristan, Romanya, Slovakya ve Türkiye'de televizyon yayınlarında yaşanan sorunlar yüzünden istisna olarak jüri oylaması ile ülkelere puanlarını vermiştir. Bu ülkeler dışında kalanlar ise halk oylaması ile puanlarını vermiştir.

Açılış ve Ara Gösteri Sanatçıları

Birmingham, Old and New

Yarışmanın açılışı, Birmingham, Old ve New başlıklı bir videoyla başladı. Ev sahibi şehrin geçmişi ve şimdiki manzarası, tarihine bir bakış atmak için yan yana getirildi. Orkestra ekranda göründüğü gibi, Yaşamın Muhafızları'nın aktarımın başlangıcını seslendiren trompetleri de ortaya çıktı. BBC tarafından 1960 yılında Londra'da düzenlenen ilk yarışmayı özetleyen kısa bir video gösterildi. Katie Boyle (yarışmayı dört kez sunan tek kişi), önceki yılın galibi, Katrina and the Waves grubunun vokalisti Katrina Leskanich ile birlikte izleyiciye katıldı.

Sonuçlar

Sıra Ülke Katılımcı Şarkı Dil[8]Derece[9]Puanlar[9]
01 Hırvatistan HırvatistanDanijela"Neka mi ne svane" Hırvatça5 131
02 Yunanistan Yunanistan Talassa "Mia krifi evestisia" (Μια κρυφή ευαισθησία)Yunanca20 12
03 Fransa Fransa Marie Line"Où aller" Fransızca24 3
04 İspanya İspanya Mikel Herzog"¿Qué voy a hacer sin ti?" İspanyolca16 21
05 İsviçre İsviçre Gunvor"Lass ihn" Almanca25 0
06 Slovakya SlovakyaKatarína Hasprová"Modlitba" Slovakça21 8
07 Polonya PolonyaSixteen"To takie proste" Lehçe17 19
08 İsrail İsrailDana International"Diva" (דיווה)İbranice1 172
09 Almanya Almanya Guildo Horn"Guildo hat euch lieb!" Almanca 7 86
10 Malta Malta Chiara "The One That I Love" İngilizce3 165
11 Macaristan MacaristanCharlie"A holnap már nem lesz szomorú" Macarca23 4
12 Slovenya SlovenyaVili Resnik"Naj bogovi slišijo" Slovence18 17
13 İrlanda İrlanda Dawn Martin"Is Always Over Now?" İngilizce 9 64
14 Portekiz Portekiz Alma Lusa"Se eu te pudesse abraçar" Portekizce12 36
15 Romanya RomanyaMălina Olinescu"Eu cred" Rumence22 6
16 Birleşik Krallık Birleşik Krallık Imaani"Where Are You?" İngilizce 2 166
17 Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs Cumhuriyeti Mihalis Haciyannis"Yenesis" (Γένεσις)Yunanca 11 37
18 Hollanda Hollanda Edsilia"Hemel en aarde" Felemenkçe4 150
19 İsveç İsveç Jill Johnson"Kärleken är" İsveççe10 53
20 Belçika Belçika Mélanie Cohl"Dis oui" Fransızca 6 122
21 Finlandiya Finlandiya Edea"Aava" Fince15 22
22 Norveç Norveç Lars Fredriksen"Alltid sommer" Norveççe8 79
23 Estonya EstonyaKoit Toome"Mere lapsed" Estonca12 36
24 Türkiye TürkiyeTüzmen"Unutamazsın" Türkçe14 25
25 Kuzey Makedonya Makedonya Vlado Janevski "Ne zori, zoro" (Не зори, зоро)Makedonca19 16

Skor Tablosu

Oy kullanma prosedürü:
  
  %100 Jüri oyu
Oylayan ülkeler
Toplam skor
Hırvatistan
Yunanistan
Fransa
İspanya
İsviçre
Slovakya
Polonya
İsrail
Almanya
Malta
Macaristan
Slovenya
İrlanda
Portekiz
Romanya
Birleşik Krallık
Kıbrıs Cumhuriyeti
Hollanda
İsveç
Belçika
Finlandiya
Norveç
Estonya
Türkiye
Makedonya
Katılımcılar
Hırvatistan 1315815106101010123227435363412
Yunanistan 1212
Fransa 312
İspanya 21146343
İsviçre 0
Slovakya 88
Polonya 1925210
İsrail1721012101010712761275106510103758
Almanya 863121288106612711
Malta 165766581287873125125868512510
Macaristan 4112
Slovenya 1732543
İrlanda 642242266118814287
Portekiz 3611062222164
Romanya 66
Birleşik Krallık 166127333171218105561287768581210
Kıbrıs Cumhuriyeti 3741251114432
Hollanda 1501085476586712107108127873
İsveç 53348215610122
Belçika 12247747125433678761027616
Finlandiya 22101101
Norveç 798144355104343312424
Estonya 362814212412
Türkiye 25512215
Makedonya 166343

12 points

Finalde tüm 12 puanların bir özeti:

N.KatılımcıOy veren ülke
4 MaltaBirleşik Krallık, İrlanda, Norveç, Slovakya
Birleşik KrallıkHırvatistan, İsrail, Romanya, Türkiye
3 İsrailFransa, Malta, Portekiz
AlmanyaHollanda, İspanya, İsviçre
2 HırvatistanMakedonya, Slovenya
HollandaBelçika, Macaristan
1 BelçikaPolonya
Kıbrıs CumhuriyetiYunanistan
EstonyaFinlandiya
YunanistanKıbrıs Cumhuriyeti
Norveçİsveç
İsveçEstonya
TürkiyeAlmanya

Uluslararası yayın ve Oylama

Oylama ve Oyları okuyanlar

  1.  Hırvatistan - Davor Meštrović[10]
  2.  Yunanistan - Alexis Kostalas[11]
  3.  Fransa - Marie Myriam[12] (1977 yarışmasının kazananı)
  4.  İspanya - Belén Fernández de Henestrosa
  5.   İsviçre - Regula Elsener
  6.  Slovakya - Alena Heribanová
  7.  Polonya - Jan Chojnacki
  8.  İsrail - Yigal Ravid[13] (1999 yarışmasının sunucularından biri olacak)
  9.  Almanya - Nena
  10.  Malta - Stephanie Spiteri
  11.  Macaristan - Barna Héder
  12.  Slovenya - Mojca Mavec
  13.  İrlanda - Eileen Dunne
  14.  Portekiz - Lúcia Moniz[14] (1996 yılında Portekiz'i temsil etmişti)
  15.  Romanya - Anca Ţurcașiu
  16.  Birleşik Krallık - Ken Bruce
  17.  Kıbrıs Cumhuriyeti - Marina Maleni[15]
  18.  Hollanda - Conny Vandenbos (1965 yılında Hollanda'yı temsil etmişti)
  19.  İsveç - Björn Hedman[16]
  20.  Belçika - Marie-Hélène Vanderborght[12]
  21.  Finlandiya - Marjo Wilska[17]
  22.  Norveç - Ragnhild Sælthun Fjørtoft
  23.  Estonya - Urve Tiidus[18]
  24.  Türkiye - Osman Erkan
  25.  Kuzey Makedonya - Evgenija Teodosievska[19]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Do you remember... Birmingham 1998?". eurovision.tv. European Broadcasting Union. 26 Aralık 2008. 18 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2019. 
  2. ^ "Eurovision Song Contest 1998". eurovision.tv. European Broadcasting Union. 9 Mayıs 1998. 21 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2014. 
  3. ^ Jiandani, Sanjay (2 Aralık 2010). "Italy returns to the Eurovision Song Contest!". esctoday.com. 28 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2014. 
  4. ^ "Eurovision Song Contest 1982". eurovision.tv. European Broadcasting Union. 10 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2014. 
  5. ^ "United Kingdom in the Eurovision Song Contest". escchat.com. 28 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2014. Contests hosted by the United Kingdom 
  6. ^ "Background to the Eurovision Song Contest 1998". www.myledbury.co.uk. 22 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2019. 
  7. ^ "Eurovision Song Contest winner Katrina and compere Terry Wogan,..." Getty Images. 18 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2019. 
  8. ^ "Eurovision Song Contest 1998". 4Lyrics.eu. 18 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2020. 
  9. ^ a b "Eurovision Song Contest 1998: Results". eurovision.tv. European Broadcasting Union. 21 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2014. 
  10. ^ "Pogledaj temu - SPOKESPERSONS". Forum.hrt.hr. 29 Şubat 2008. 14 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2012. 
  11. ^ "Εκφωνητές της ΕΡΤ για τις ψήφους της Ελλάδας στην EUROVISION - Page 3". Retromaniax.gr. 11 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2012. 
  12. ^ a b "Concours Eurovision de la Chanson • Consulter le sujet - Porte-paroles des jurys des pays francophones". Eurovision.vosforums.com. 13 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2012. 
  13. ^ "פורום אירוויזיון". Sf.tapuz.co.il. 13 Eylül 1999. 8 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2012. 
  14. ^ "Comentadores Do ESC – escportugalforum.pt.vu | o forum eurovisivo português". 21595.activeboard.com. 21 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2012. 
  15. ^ Savvidis, Christos (OGAE Cyprus)
  16. ^ "Sweden". Infosajten.com. 18 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2012. 
  17. ^ "Selostajat ja taustalaulajat läpi vuosien? • Viisukuppila". Viisukuppila.fi. 6 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2012. 
  18. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2019. 
  19. ^ "FORO FESTIVAL DE EUROVISIÓN • Ver Tema - 98 Malta - The one that I love - Chiara". Eurosongcontest.phpbb3.es. 17 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">1996 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1996 Eurovision Şarkı Yarışması, 41. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1995 yarışması'nı kazanmasından dolayı 18 Mayıs 1996 tarihinde Norveç'in başkenti Oslo'da bulunan Oslo Spektrum'da yapılmıştır. Yarışmanın sunuculuğunu Ingvild Bryn ve a-ha grubunun solisti Morten Harket yapmıştır. Norveç ikinci defa yarışmaya ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1980 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1980 Eurovision Şarkı Yarışması, 25. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1979 yarışmasını kazanan İsrail'in yapması gerekirken iki yıl üst üste ev sahipliği yapmanın vereceği mali yükü kaldıramayacağı gerekçesiyle bu hakkından vazgeçmiştir. Böylece 19 Nisan 1980 tarihinde Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Nederlands Congresgebouw'da yapılmıştır. Yarışmanın sunuculuğunu Marlous Fluitsma yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1997 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1997 Eurovision Şarkı Yarışması, 42. kez düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma, bir önceki yılın kazananı İrlanda'da, başkent Dublin'de bulunan Point Theatre'da 3 Mayıs 1997 tarihinde yapılmıştır. Sunuculuğunu Carrie Crowley ve Ronan Keating'in üstlendiği yarışmanın kazananı "Love Shine a Light" adlı şarkısıyla Birleşik Krallık'ı temsil eden Katrina & The Waves olmuştur. Bu yılla birlikte Birleşik Krallık yarışmayı beşinci kez kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1985 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1985 Eurovision Şarkı Yarışması, 30. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1984 yarışması'nı kazanmasından dolayı 4 Mayıs 1985 tarihinde İsveç'in kenti Göteborg'ta bulunan Scandinavium'de yapılmıştır. Yarışmanın sunuculuğunu Lill Lindfors yapmıştır. İsveç ikinci kez yarışmaya ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1993 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1993 Eurovision Şarkı Yarışması, 38. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1992 yarışması'nı kazanmasından dolayı 15 Mayıs 1993 tarihinde İrlanda'nın kenti Millstreet'te bulunan Green Glens Arena'da yapılmıştır. Yarışmanın sunuculuğunu Fionnuala Sweeney yapmıştır. İrlanda dördüncü defa yarışmaya ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1994 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1994 Eurovision Şarkı Yarışması, 39. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1993 yarışması'nı kazanmasından dolayı 30 Nisan 1994 tarihinde İrlanda'nın başkenti Dublin'de bulunan Point Theatre'da yapılmıştır. Yarışmanın sunuculuğunu Cynthia Ní Mhurchú ve Gerry Ryan yapmıştır. İrlanda beşinci defa yarışmaya ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1995 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1995 Eurovision Şarkı Yarışması, 40. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1994 yarışması'nı kazanmasından dolayı 13 Mayıs 1995 tarihinde İrlanda'nın başkenti Dublin'de bulunan Point Theatre'da yapılmıştır. Yarışmanın sunuculuğunu Mary Kennedy yapmıştır. İrlanda altıncı defa yarışmaya ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1992 Eurovision Şarkı Yarışması</span> 37. Eurovision Şarkı Yarışması

1992 Eurovision Şarkı Yarışması, 37. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1991 yarışması'nı kazanmasından dolayı 9 Mayıs 1992 tarihinde İsveç'in kenti Malmö'de bulunan Malmö Isstadion'da yapılmıştır. Yarışmanın sunuculuğunu Lydia Cappolicchio ve Harald Treutiger yapmıştır. İsveç üçüncü defa yarışmaya ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1975 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1975 Eurovision Şarkı Yarışması, 20. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1974 yarışması'nı kazanmasından dolayı 22 Mart 1975 tarihinde İsveç'in başkenti Stockholm'de bulunan Stockholmsmässan'da yapılmıştır. Yarışmanın sunuculuğunu Karin Falck yapmıştır. İsveç ilk defa yarışmaya ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1972 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1972 Eurovision Şarkı Yarışması, 17. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1971 yarışması'nı kazanmasından dolayı Monako'da yapılması gerekmesine rağmen Prenslik bu etkinliğin taleplerini karşılayamamıştır. 31 Ocak 1972 tarihinde Avrupa Yayın Birliği'nden Monako prensi III. Rainier'e Monako'da yapılması için mektup götürmüş, fakat Prens bu teklifi geri çevirmiştir. Böylece Avrupa Yayın Birliği, Yarışmanın Birleşik Krallık'ın kentlerinden Edinburg'da bulunan Usher Hall'de yapılmasına kararlaştırmıştır. Yarışma 25 Mart 1972 tarihinde yapılmıştır. Yarışmanın sunuculuğunu Moira Shearer üstlenmiştir.

Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması, 2003 yılından beri her yıl Avrupa Yayın Birliği (EBU) tarafından düzenlenen ve sadece Avrupa Yayın Birliği üyesi yayıncılara açık olan uluslararası şarkı yarışması. Yarışma, her yıl Avrupa'nın farklı bir şehrinde düzenlenmektedir. Yarışmanın adını aldığı Eurovision Şarkı Yarışması'nın çocuk versiyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Birleşik Krallık</span>

Birleşik Krallık, ilk katıldığı 1957 yılından günümüze kadar Eurovision Şarkı Yarışması'na 66 kez katılmıştır. 1959'dan beri her yıl katılmaktadır. Birleşik Krallık, İsveç ve Hollanda ile birlikte dört farklı on yılda kazanan üç ülkeden birisidir. Avrupa Yayın Birliği'ne (EBU) en büyük mali katkıyı sağlayan ülkeler oldukları için her yıl direkt olarak finalde yer alan Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya ile birlikte "Beş Büyük" ülkeden birisidir. Birleşik Krallık'ın ulusal yayın kuruluşu BBC, etkinliği yayınlamakla birlikte Birleşik Krallık'ın katılımcısını seçmek için pek çok kez farklı ulusal final süreçleri düzenledi. Birleşik Krallık, Eurovision Şarkı Yarışması'nı beş kez kazandı ve on altı kez ikinci olmuştur. Birleşik Krallık, yarışmaya dört kez Londra'da ve birer kez Edinburgh (1972), Brighton (1974), Harrogate (1982), Birmingham (1998) ve Liverpool (2023)'da olmak üzere dokuz kez rekor sayıda ev sahipliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">1974 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1974 Eurovision Şarkı Yarışması, 19. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1973 yarışması'nı kazanmasından dolayı Lüksemburg'un yapması gerekirken iki yıl üst üste ev sahipliği yapmanın vereceği mali yükü kaldıramayacağı gerekçesiyle bu hakkından vazgeçmiştir. Böylece 6 Nisan 1974 tarihinde Birleşik Krallık'ın kenti Brighton'da bulunan The Dome'da yapılmıştır. Yarışmanın sunuculuğunu Katie Boyle yapmıştır.

Birleşik Krallık, İsveç'in başkenti Stockholm'da yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Birleşik Krallık'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu British Broadcasting Corporation (BBC) tarafından düzenlenecek Ulusal final doğrultusunda Stockholm'de Birleşik Krallık'ı temsil eden kişi belirlenmiştir. Birleşik Krallık'ı You're Not Alone adlı şarkısıyla Joe & Jake temsil etmiştir.

İsrail, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na Dolev Ram ve Penn Hazut'un yazdığı "I Feel Alive" adlı şarkıyla katılmıştır. İsrail'in şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Raşut Ha-Şidur (IBA) tarafından HaKokhav HaBa L'Eirovizion adlı Ulusal final yöntemi doğrultusunda Ukrayna'da İsrail'i temsil edecek kişi belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2017 Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması</span>

2017 Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması 15. Eurovision Çocuk Şarkı Yarışmasıdır. Yarışma Olimpiyat Sarayı, Tiflis, Gürcistan'da yapılmıştır. Gürcistan ilk kez bir Eurovision etkinliğine ev sahipliği yapmıştır. Yarışma tarihinde beşinci kez önceki yılın kazananı ev sahibi olmuştur. Mayıs 2017'de Yarışmanın sloganı "Shine Bright" olarak belirlenmiştir.

Malta, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na Philip Vella, Sean Vella ve Gerard James Borg'un yazdığı "Breathlessly" adlı şarkıyla katılacak. Şarkıyı Claudia Faniello seslendirmiştir. Malta'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Public Broadcasting Services (PBS) tarafından Malta Eurovision Song Contest 2017 adlı Ulusal final yöntemi doğrultusunda Ukrayna'da Malta'yı temsil edecek kişi belirlenmiştir.

Slovenya, Birleşik Krallık'ın kenti Birmingham'da düzenlenen 1998 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Slovenya'yı Eurovision'da temsil eden şarkının belirlenmesi için Slovenya yayıncısı ulusal final düzenlemiştir. Yarışmayı "Naj bogovi slišijo" şarkısıyla Vili Resnik kazanmıştır.

Malta, 2023 Eurovision Şarkı Yarışması 'na The Busker müzik grubunun seslendirdiği "Dance " adlı şarkısıyla katılmıştır. Maltalı yayıncı Public Broadcasting Services (PBS) tarafından Birleşik Krallık'ın Liverpool kentinde yapılan 2023 yarışması'nda Malta'yı temsil eden katılımcı Malta Eurovision Song Contest 2023 yarışması'nın kazananı olmuştur.

Birleşik Krallık, 2023 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Mae Muller'in seslendirdiği "I Wrote a Song" adlı şarkısıyla katılmıştır. İngiliz yayıncı British Broadcasting Corporation (BBC) tarafından ülkenin ev sahipliğinde yapılan 2023 yarışması'nda Birleşik Krallık'ı temsil edem katılımcı Görevlendirme yöntemi ile belli olmuştur.