Sovyetler Birliği millî futbol takımı, Sovyetler Birliği'ni uluslararası alanda temsil etmiş futbol takımıdır. Sovyetler Birliğinin yıkılmasıyla ortadan kalkmış, yerine bir süreliğine Bağımsız Devletler Topluluğu millî futbol takımı FIFA tarafından tanınmış ve sonunda bunun yerini, Rusya millî futbol takımı başta olmak üzere diğer ayrılan devletlerin ulusal takımları almıştır.
1980 Yaz Olimpiyatları, resmi olarak XXII. Olimpiyat Oyunları, Sovyetler Birliği'nin başkenti Moskova'da yapılan çok sporlu etkinlik.
Artistik buz pateni olimpiyat programına 1908 Yaz Olimpiyatları ile girmiştir. Uluslararası Olimpiyat Komitesi geleneksel bir kış sporu olan artistik patinajın kapalı alanda yapılabileceği ve Yaz Olimpiyatları programına alınması yönünde onay verdi. 1920 Yaz Olimpiyatları'nda da yarışmalar düzenlenmiş olup, 1924 Kış Olimpiyatları ile beraber artistik patinaj Kış Olimpiyat Oyunları kapsamına alınmıştır.
1992 Kış Olimpiyat Oyunları tarihte düzenlenmiş olan 16. kış olimpiyatıdır. 1992'de Albertville, Fransa'da düzenlenmiştir. Diğer aday şehirler ise ABD'den Anchorage, Almanya'dan Berchtesgaden, İtalya'dan Cortina d'Ampezzo, Norveç'ten Lillehammer, İsveç'ten Falun ve Bulgaristan'dan Sofya idi. O yıl 1992 Yaz Olimpiyatları'da yapılmıştı. Yaz olimpiyatları ile kış olimpiyatları son kez aynı yılda yapılmıştır. Daha sonra 2 sene ara ile yapılmaya başlandı.
İrina Anatolevna İlçenko-Smirnova Rus voleybolcu. Irina Smirnova ulusal takım formasını ilk kez 1987 yılında giydi. Sovyetler Birliği, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Rusya ulusal takımlarında toplam 446 kez yer aldı. 1996 Atlanta Olimpiyat Oyunları’ndan sonra ulusal takımı bıraktı. Uraloçka Sverdlovsk takımıyla 1987, 1989 ve 1990 yıllarında Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası şampiyonluğu; 1986 yılında Avrupa Kupa Galipleri Kupası şampiyonluğu yaşadı. 1988 Seul Olimpiyat Oyunları’nda, 1989 Avrupa Şampiyonası’nda, 1990 Dünya Şampiyonası’nda, 1991 Avrupa Şampiyonası’nda Sovyetler Birliği formasıyla; 1993 Avrupa Şampiyonası’nda Rusya formasıyla şampiyonluğa ulaştı. Eşi Aleksandr ile evlendikten sonra Irina Ilçenko olarak tanınmaya başlandı. Kseniya adında bir kızı olan Irina, İtalya, Hırvatistan ve Türkiye liglerinde oynadı.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi, (UOK) Olimpiyat Oyunları’na katılan ülkelerin kafilelerini ve sporcu gruplarını işaret edebilmek için üç harften oluşan ülke kodları kullanıyor. Her kod ise bir Ulusal Olimpiyat Komitesi’ni belirliyor. Geçmiş Oyunlar’da ise belirli ülkeler ve durumlar için de bu tip kodlar kullanıldı; mesela farklı ülkeden oluşturulan sporcu kafileleri veya hiçbir ülkeyi temsil etmeyen atlet grupları gibi. UOK’nın bazı kullandığı kodlar ise standartlaşmış ISO 3166-1alpha-3 kod listesinden çok daha farklı. FIFA, FIBA ya da İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları gibi daha başka uluslararası spor organizasyonları da, katılımcı ülke kafilelerini isimlendirebilmek için aynı kodları kullanıyorlar.
Olga Nazarova eski atlet. Ana branşı 400 metre olan sporcu Sovyetler Birliği adına yarışmıştı.
Amerika Birleşik Devletleri 1992 Yaz Olimpiyatları'na katıldı. İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen organizasyonda 355'i erkek, 190'ı kadın toplam 545 Amerikalı sporcu mücadele etti. 28 spor dalındaki 248 branşta yarışan Amerikalılar 108 madalya ile, genel sıralamada eski Sovyetler Birliği ülkelerinin sporcularından oluşan Birleşik Takım'ın ardından ikici oldu.
Azerbaycan ilk defa 1996 yılında bağımsız bir ülke olarak Olimpiyat Oyunları'na katıldı ve o günden beri her Olimpiyat Oyunları'na sporcu gönderdi.
Olimpiyat Oyunları'nda basketbol, 1936'dan beri düzenli olarak gerçekleştirilen olimpik spor dalı. Olimpiyatlar'da madalya sporu olarak takvime alınmadan önce, 1904'te gösteri mahiyetinde bir kez düzenlendi. Bayan basketbolunun olimpiyat takviminde yer alması 1976 yılından itibaren gerçekleşti.
Letonya, Olimpiyat Oyunları'na ilk kez 1924'te katıldı. 1940'ta Sovyetler Birliği'nin ülkeyi işgalinin ardından, Leton sporcular 1952-1988 dönemini Sovyetler adına yarışarak geçirdi. 1991'de birliğin dağılarak bağımsız Letonya'nın kurulmasıyla ülke 1992'de geri dönüş yaptı ve o tarihten beri yapılan bütün organizasyonlarda yer aldı.
Estonya, Olimpiyat Oyunları'na ilk kez 1920'de katıldı. Estonya Olimpiyat Komitesi ise ilk olarak 1923'te kuruldu. 1940'ta Sovyetler Birliği'nin ülkeyi işgalinin ardından, Eston sporcular 1952-1988 dönemini Sovyetler adına yarışarak geçirdi. SSCB'de düzenlenen 1980 Moskova Olimpiyatları'ndaki yelken müsabakalarına, Estonya'nın başkenti Tallinn ev sahipliği yapmıştı. 1991'de birliğin dağılarak bağımsız Estonya'nın kurulmasıyla ülke 1992'de geri dönüş yaptı ve o tarihten beri yapılan bütün organizasyonlarda yer aldı.
Belarus, Olimpiyat Oyunları'na ilk katılımını Sovyetler Birliği'nin bir parçası olduğu dönemde, Helsinki'deki 1952 Yaz Olimpiyatları'nda yaptı. Sovyetler'in 1991'de dağılmasının ardından gerçekleşen 1992 Kış ve Yaz Olimpiyatları'nda ise, kendisi gibi Sovyetler'den ayrılan cumhuriyetlerin oluşturduğu Birleşik Takım'la yer aldı. İki yıl sonra Lillehammer'de düzenlenen 1994 Kış Olimpiyatları'nda ise ilk kez bağımsız Beyaz Rusya olarak mücadele etti. Ülke 1994'ten sonra katıldığı her Olimpiyat'ta madalya kazanmayı başarıdı.
Ermenistan'da çok çeşitli sporlar oynanır. Ermenistan'daki popüler sporlar arasında futbol, basketbol, voleybol ve hokey bulunmaktadır. Ayrıca ülke boks, güreş, halter, judo, jimnastik, atletizm, atlama, yüzme ve atıcılık sporlarında Olimpiyatlarda yarışıyor. Ermenistan'ın dağlık arazisi, kayak ve kaya tırmanışı gibi sporların pratiği için büyük fırsatlar sunmaktadır. Ermenistan, kara ile çevrili bir ülke olduğu için su sporları sadece Sevan Gölü gibi yerlerde yapılabiliyor. Ermenistan, rekabet açısından uluslararası düzeyde satranç, halter ve güreşte çok başarılı olmuştur. Ermenistan ayrıca, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'ne (UEFA), Uluslararası Bandy Federasyonu'na (FIB) ve Uluslararası Buz Hokeyi Federasyonu'na (IIHF) tam üyelik ile uluslararası spor topluluğunun aktif bir üyesidir. Aynı zamanda Pan-Ermeni Oyunlarına da ev sahipliği yapmaktadır.
Özbekistan, ilk olarak 1994 yılında Olimpiyat Oyunlarına bağımsız bir ulus olarak katıldı ve o zamandan beri her Oyunda yarışmak için sporcular gönderdi.
Kırgızistan, bağımsız bir devlet olarak altı Yaz Oyununa ve yedi Kış Oyununa katıldı ve bugüne kadar olimpiyat oyunlarında 1 gümüş ve 3 bronz olmak üzere toplam 4 madalya kazandı. Daha önce Sovyetler Birliği ekibi tarafından temsil edildi. 1992'de Kırgızistan, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Birleşik Takım'ın bir parçası olarak yarıştı. Kırgızistan bağımsız bir ülke olarak ilk kez 1994 Kış Olimpiyatları ve 1996 Yaz Olimpiyatları'nda boy gösterdi.
Birleşik Krallık'tan, Britanya Denizaşırı Toprakları’nın üçü hariç tümünden ve üç taç toprağı ülkesinden gelen sporcular Büyük Britanya ya da takımın kendi marka adıyla Team GB’nin bir parçası olarak Olimpiyat Oyunlarında yarışabilir. Kuzey İrlanda'dan sporcular bunun yerine İrlanda Takımının bir parçası olarak yarışmayı seçebilirler. Büyük Britanya bir dizi diğer Batılı ülke tarafından boykot edilen 1980 Yaz Olimpiyatları da dahil olmak üzere, 1896'da Olimpiyatların modern çağının başlangıcından bu yana her Yaz ve Kış Oyununa sporcu gönderdi. 1896'dan 2020'ye kadar Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda, Yaz Olimpiyat Oyunlarında 916 madalya ve Kış Olimpiyat Oyunlarında 32 madalya kazandı. Her Yaz Oyunları'nda en az bir altın madalya kazanan tek milli takımdır ve toplam madalya sayısında dünya çapında üçüncü sırada yer alır ve yalnızca Amerika Birleşik Devletleri ve eski Sovyetler Birliği tarafından geride bırakılır.
Türkmenistan, ilk kez 1996 yılında Yaz Olimpiyatı'na katıldı. Toplamda yedi kez yaz olimpiyatlarında yer aldı. Kış Olimpiyatları'na hiç katılmadı ve Sovyetler Birliği dönemi sonrası katılmayan tek devlet olarak kaldı. Türkmenistan aynı zamanda Kış Olimpiyatları'na hiç katılmamış dünyanın en kuzeydeki ülkesidir. Türkmen sporcular daha önce Sovyetler Birliği takımıyla ve 1992'de Birleşik Takımın bir parçası olarak katılım sağladılar.
Birleşik Takım, 1991'de SSCB'nin dağılmasından sonra ayrılan ülkelerin Olimpiyat Oyunları'nda yarışırken aldığı isimdir. Yalnızca Albertville'de düzenlenen 1992 Kış Olimpiyatları ve Barselona 1992 Yaz Olimpiyatları'nda Birleşik Takım adıyla sporcular yarışmıştır. IOC ülke kodu EUN olarak kayıtlanmıştır.
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ilk olarak 1952'de Olimpiyat Oyunlarına katıldı ve daha sonra 18 kez Yaz ve Kış Oyunlarına katıldı. Yaz sporlarındaki dokuz katılımının altısında, Sovyet takımı kazanılan toplam altın madalya sayısında en üst sırada yer aldı, Yaz Oyunlarındaki Sovyet hakimiyetine en büyük rakip olan Amerika Birleşik Devletleri ise diğer üçünde en yüksek altın madalya sayısı elde ederek bu alanda ikinci oldu. Benzer şekilde, Sovyet Olimpiyat takımları Kış Olimpiyat Oyunlarındaki dokuz katılımında yedi kez altın madalya sayısında birinci, iki kez de ikinci sırada yer aldı. Sovyetler Birliği'nin başarısı, uluslararası bir sahnede siyasi gündemini yerine getirmek için güçlü bir devletin spora yatırım yapmasına bağlanabilir.