
Trabzon Havalimanı, Türkiye'nin Trabzon iline hizmet veren uluslararası havalimanı. 1957 yılında hizmete girdi.

Samsun Çarşamba Havalimanı Samsun'un Çarşamba ilçesinde yer alan sivil kategorideki havalimanıdır. 1994-1998 yılları arasında inşa edilip, 15 Aralık 1998'de Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Mesut Yılmaz tarafından resmi açılışı yapılmıştır. Havalimanındaki ilk seferler ise 11 Ocak 1999 tarihinde düzenlenmiştir. Havalimanının pisti beton olup, uzunluğu 3.000 metredir.

Atlasjet 4203 sefer sayılı uçuşu, Atlasjet tarafından İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Isparta Süleyman Demirel Havalimanı'na yapılması planlanan ancak tüm yolcu ve mürettebatın ölümüne sebep olan bir kazayla sonuçlanan bir iç hat yolcu seferidir.
Türkiye sınırları içinde yaşanmış havacılık kazaları ve olayları listesi.

Yeni Zelanda Hava Yolları'nın 901 sefer sayılı uçuşu, Yeni Zelanda'nın Auckland Uluslararası Havalimanı ile Antarktika arasında gidiş-dönüş seferleri yapan, tarifesiz ve temel işlevi yolculara Antarktika gezisi sunmak olan bir yolcu taşıma hizmetiydi.

Türk Hava Yolları'nın 1951 sefer sayılı uçuşunda 25 Şubat 2009 saat 08:22'de İstanbul'dan havalanan "Tekirdağ" isimli Boeing 737-800 model uçak, Amsterdam Schiphol Havalimanı'na iniş yaparken düştü. Darbe sonucu uçağın gövdesi üçe bölündü ve A-9 otoyolunun kuzey tarafında, yola yakın mesafede durdu. THY, biri bebek olmak üzere uçakta 128 yolcu ve 7 mürettebat olduğunu bildirdi.

Türk Hava Yolları Uçuş 452, Türkiye sınırları içinde yaşanmış en büyük, Türk Hava Yolları'nın geçmişindeki, 1974'teki DC-10 kazası sonrasındaki en büyük ikinci kaza.

Fokker F28 Hollandalı uçak üreticisi Fokker tarafından tasarlanmış ve üretilmiş kısa menzilli bir jet uçağıdır.

Türk Hava Yolları'nın 634 sefer sayılı uçuşu, 8 Ocak 2003 tarihinde İstanbul-Diyarbakır seferini yapmak üzere yerel saatle 18.35'te İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan havalanan Avro RJ 100 tipi Konya isimli uçağın Diyarbakır Havalimanı yakınlarındaki eğimli araziye çakılması ve 5 kişinin ağır yaralanması ile 75 kişinin ölümüyle sonuçlanan tarifeli uçuştur.

Japan Airlines'in 123 sefer sayılı uçuşu, Japan Airlines'in 12 Ağustos 1985 tarihinde Tokyo Havalimanı'ndan Osaka Havalimanı'na gerçekleştirdiği iç hat uçuşunda, Boeing 747SR-46 model uçağın kalkıştan yaklaşık 44 dakika sonra bütün kontrollerini kaybederek bir dağa çarpması sonucunda 15'i mürettebat olmak üzere toplam 520 kişinin ölümü ve 4 kişinin de yaralanması ile sonuçlanan dünyanın en büyük ikinci hava yolu felaketidir.

Air Inter'in 148 sefer sayılı uçuşu, Air France'ın bir alt kolu olarak ülke içinde uçuşlar yapan Air Inter firmasının 20 Ocak 1992 tarihinde Lyon-Saint-Exupéry Havalimanı'ndan Strazburg Havalimanı'na gerçekleştirdiği iç hat uçuşunda, Airbus A320 tipi uçağın iniş esnasında düşmesi sonucunda 5'i mürettebat olmak üzere 87 kişinin ölümü ve 9 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan hava yolu kazası.

Metrojet Airlines'ın 9268 sefer sayılı uçuşu Rus havayolu şirketi Metrojet Airlines tarafından Mısır'ın Şarm el Şeyh şehrinde bulunan aynı adlı havalimanından Rusya'nın Sankt-Peterburg şehrindeki Pulkovo Havalimanı'na giden uçuştur. 31 Ekim 2015 tarihinde gerçekleştirilen uçuşta, uçak Sina yarımadası üzerindeyken uçakla sinyal kesildi. Mısır Havacılık Dairesi'nin açıklamasında uçağın düştüğü belirlendi. Uçak Moskova Saati ile saat 7:13'te düştü. Uçak Airbus marka A321-231 idi. Uçakta 217 yolcu ve yedi mürettebat bulunmaktaydı. Mürettebatın da olduğu gibi, 214 yolcu Rus'tu ve üç kişi de Ukraynalı turistlerdi.

Havacılık kazası, bir uçak ya da başka bir hava taşıtının ağır hasar alması ve sonucunda can kaybı veya yaralanma yaşanmasıdır. Havacılık kazaları insan ya da teknik bir hata, hava durumu, sabotaj veya terör saldırısı sonucu gerçekleşebilmektedir. Havacılık olayı ise Chicago Konvansiyonu tarafından, operasyon güvenliğini etkileyen veya etkileyebilecek şekilde uçağın çalışmasıyla ilişkili bir kaza dışında meydana gelen bir olay olarak tanımlanmaktadır.

Türk Hava Yolları'nın 6491 sefer sayılı uçuşu, Türk Hava Yolları adına ACT Airlines tarafından işletilen ve 16 Ocak 2017 günü Hong Kong'dan İstanbul'a gitmesi planlanan bir kargo uçağının Kırgızistan'daki duraklama noktasına inmeye çalışırken yerleşim bölgesine düşmesiyle sonuçlanan uluslararası bir kargo uçuşudur. Uçağın 4 kişilik mürettebatı ve havalimanının yaklaşık 2 kilometre (1,2 mi) batısındaki Daça-Su yerleşim yerinde bulunan 17'si çocuk 35 yerel sakin olmak üzere toplam 39 kişi kaza sonucunda öldü, 36 yerel sakin de çeşitli şiddetli yaralanmalar geçirdi. Resmî açıklamalara göre uçağın kargo bölmesinde 85.618 kilogram tüketim malı vardı.

Pegasus Hava Yolları'nın 2193 sefer sayılı uçuşu, 5 Şubat 2020 tarihinde Pegasus Hava Yolları'na ait Boeing 737-800 tipi yolcu uçağının pistten çıkması ile sonuçlanan uçuştur. İzmir-İstanbul seferini yapan ve Adnan Menderes Havalimanı'ndan kalkan uçak, Sabiha Gökçen Havalimanı'na indikten sonra pistten çıkmış, uçakta bulunan 183 kişiden üçü ölmüştür.

Avioimpex'in 110 sefer sayılı uçuşu, Avioimpex tarafından işletilen ve Cenevre'den Üsküp'e uçarken 20 Kasım 1993'te düşen uluslararası ticari uçuştur. Kazadan önce, 110 sefer sayılı uçuş, Kuzey Makedonya başkentindeki bir kar fırtınası nedeniyle planlanan iniş yeri olan Üsküp Uluslararası Havalimanı yerine Ohri Havalimanı'na yönelmişti. Uçak bir Yakovlev Yak-42 idi ve 108 yolcu ile 8 mürettebat taşıyordu. Ohri Havalimanı'nın yaklaşık 7 kilometre doğusunda düştü. Uçaktaki 116 kişinin tümü kaza sonucunda öldü. Bir yolcu kazadan sonra on bir gün yaşadı ancak aldığı yaralar nedeniyle o da öldü. Kazazedelerin çoğu Arnavut kökenli Yugoslavya vatandaşlarıydı.

Aeroflot'un 45 sefer sayılı uçuşu, 6 Şubat 1970'te Taşkent'ten Semerkant'a yapılan yapılan bir uçuş sırasında düşen tarifeli bir Aeroflot iç hat yolcu uçuşudur. Kaza sonucunda uçakta bulunan 106 kişiden 92'si öldü, 14 kişi kurtuldu.

21 Ocak 1972'de Türk Hava Yolları tarafından işletilen TC-JAC tescilli McDonnell Douglas DC-9-32 tipi yolcu uçağı, Adana Havalimanı'na acil iniş yapmaya çalışırken yaklaşma sırasında düştü. Suudi Arabistan'ın Cidde kentindeki Kandara Havalimanı'ndan Ankara Esenboğa Havalimanı'na gitmekte olan uçak, bir gün önce Hacca yolcu taşıdıktan sonra sadece beş mürettebatla Mezzeh Askeri Havaalanı'na uğramıştı.

FedEx Express 80 sefer sayılı uçuşu, Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki Guangzhou Baiyun Uluslararası Havalimanı'ndan Japonya'nın Chiba Eyaleti Narita kentindeki Narita Uluslararası Havalimanı'na tarifeli bir kargo uçuşuydu. 23 Mart 2009 tarihinde, uçuşu gerçekleştiren McDonnell Douglas MD-11F (N526FE) JST saatiyle 06:48'de, şiddetli rüzgâr koşullarında 34L pistine iniş yapmaya çalışırken düştü. Uçak flare ve touchdown sırasında dengesizleşerek iniş takımları ve gövdede yapısal arızayla birlikte düzeltilemeyen bir “sıçramalı” inişe neden olmuş ve pistten çıkarak ters dönmüş ve şiddetli bir şekilde yanarak durmuştur. Uçağın tek yolcuları olan kaptan pilot ve ikinci kaptan pilot ölmüştür.

28 Temmuz 2010 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'ne (USAF) ait bir Boeing C-17 Globemaster III nakliye uçağı, yaklaşmakta olan Arctic Thunder Hava Gösterisi'nde bir uçuş gösterisi için alıştırma yaparken Alaska'daki Elmendorf Hava Kuvvetleri Üssü'nde düştü. Uçakta bulunan dört mürettebatın tamamı hayatını kaybetti. Bu, bir C-17 uçağının geçirdiği tek ölümcül kazadır.