İçeriğe atla

1984 Viyana saldırısı

1984 Viyana saldırısı Ermeni silahlı örgütü Ermeni Devrimci Ordusu tarafından 20 Haziran 1984 tarihinde Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği Çalışma Müşavir Vekili Erdoğan Özen'in öldürüldüğü silahlı saldırı.

Saldırı

20 Haziran 1984 günü sabah 08.40 civarında, Viyana Büyükelçiliği Çalışma Müşavir Vekili Erdoğan Özen'in (d.1934) Büyükelçilik önünde bulunan aracına önceden yerleştirilmiş bomba infilak etti. Araçta bulunan ve yanmış olan cesedin Özen'e ait olduğu beş saat sonra anlaşılabildi.[1]

Patlamanın etkisiyle Büyükelçiliğin camları kırıldı. Ayrıca patlama anında yakında bulunan Avusturyalı bir polis koma halinde hastaneye kaldırıldı, bir başka Avusturyalı kör oldu, iki araç yandı. Kimliği belirsiz bir kişinin Avusturya polisini arayarak Türk Büyükelçiliğinin de patlatılacağını söylemesi üzerine Büyükelçilik boşaltıldı, fakat polisin yaptığı aramada bomba bulunamadı. Saldırıyı Ermeni Devrimci Ordusu üstlendi.

Sonradan yapılan araştırmada, aracın sol arka tekerine yerleştirilen patlayıcının zaman ayarlı olduğu ve Büyükelçiliğin garajına girdiği sırada patlayacak biçimde ayarlandığı tespit edildi. Ancak Özen'in o gün arabasını garaja değil, sokağa park etmesi, bombanın dışarıda patlamasını sağladı.

Sonrası

Evli ve iki çocuk babası olan Erdoğan Özen,[2] Viyana Büyükelçiliği'nde 1980 yılında başladığı görevini 1 Temmuz 1984'te tamamlayacaktı. Olay günü polis tarafından kaldırılan araba bulunan naaşı iki gün sonra Büyükelçiliğe teslim edildi. 24 Haziran günü Büyükelçilik bahçesinde yapılan ve Viyana'daki Türk toplumunun da katıldığı sade bir törenin ardından Türkiye'ye nakledildi. 26 Haziran günü İzmir'de devlet töreni düzenlendi ve Özen'in naaşı Karşıyaka, Soğukkuyu'daki aile mezarlığına defnedildi. Tören sırasında ve öncesinde, TRT-1 ve TRT-2 tarafından 7 saat boyunca yayınlandı.

Avusturya'nın resmi yayın organı Avusturya Radyo ve Televizyonu'nun (ÖRF) saldırıdan sonra yaptığı yayınlarda fail örgütün savlarına uzunca yer vermesi Türkiye ve Avusturya arasında gerginliğe neden oldu. 24 Haziran'da Viyana Büyükelçiliği'nde yapılan cenaze töreninde ÖRF'nin çekim yapmasına izin verilmedi.

Avusturya polisi katilleri bulmak için yürüttüğü soruşturmadan bir sonuç alınamadığını 27 Temmuz 1984 tarihinde resmen duyurdu.

Saldırıda ağır hasar gören Honda Accord marka araba Avusturya'da Schloss Scharnstein adlı şatodaki özel bir müzede sergilenmektedir.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2019. 
  2. ^ "Cumhuriyet-21.6.1984 Günü 11. Sayfa". 29 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2020. 
  3. ^ "Aydınlık". Aydınlık Gazetesi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2020. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

Beşir Balcıoğlu, Türk diplomat ve büyükelçi.

Ermeni Soykırımı Adalet Komandoları veya Ermeni Soykırımı için Adalet Komandoları (ESAK) (İngilizce: Justice Commandos of the Armenian Genocide (JCAG)) veya Ermeni Devrimci Ordusu (EDO) (İngilizce: Armenian Revolutionary Army (ARA)), 1975 ve 1983 yılları arasında faaliyet göstermiş sağcı ve aşırı milliyetçi Ermeni gerilla örgütü. Amaçları, Türkiye tarafından Ermeni soykırımının tanınması ve Türkiye'nin bir kesim arazisi üzerinde bağımsız Ermenistan'ın kurulması olmuştur. ABD, Fransa, Avusturya, Portekiz, Sırbistan ve Belçika'da Türk diplomatlara karşı saldırılarda bulunmuştur.

1975 Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği saldırısı, 22 Ekim 1975 tarihinde ASALA tarafından gerçekleştirilen Viyana Büyükelçiliği saldırısında Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Daniş Tunalıgil, büyükelçiliği basan 3 Ermeni saldırgan tarafından öldürülmüştür.

1978 Madrid saldırısı ESAK tarafından Türk diplomatlara karşı yapılan ikinci silahlı saldırıdır.

1981 Cenevre saldırısı, Türkiye'nin Cenevre Başkonsolosluğu Sözleşmeli Sekreteri Mehmet Savaş Yergüz'ün, evine gitmek üzere başkonsolosluktan ayrıldıktan hemen sonra uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmesi olayı.

1983 Türkiye'nin Lizbon Büyükelçiliği saldırısı, 27 Temmuz 1983 tarihinde, Türkiye'nin Lizbon Büyükelçiliği'ne yapılan saldırı.

1984 Tahran saldırıları, 1984 yılında Türk diplomatlara karşı İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen üç ayrı saldırıdır.

Kemal Arıkan suikastı, 28 Ocak 1982 tarihinde Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan'ın Ermeni Soykırımı Adalet Komandoları üyesi Hampig Sasunyan ve Krikor Saliba tarafından uğradığı suikast sonucu öldürülmesi.

1982 Lizbon saldırısı, silahlı Ermeni örgüt ESAK tarafından gerçekleştirilen Türkiye'nin Lizbon Büyükelçiliği İdari Ataşesi Erkut Akbay'ın (d.1943) ve Sözleşmeli Sekreter Nadide Akbay'ın (d.1942) öldürüldüğü silahlı saldırı.

1981 Türkiye'nin Paris Başkonsolosluğu saldırısı, 24 Eylül 1981 tarihinde Türkiye'nin Paris Başkonsolosluğuna ve Kültür Ateşeliği'ne yapılan silahlı saldırı.

Hüseyin Daniş Tunalıgil, Türk diplomat.

<span class="mw-page-title-main">2012 Sultangazi saldırısı</span>

11 Eylül 2012'de, İstanbul'un Sultangazi ilçesi Gazi mahallesindeki 75. Yıl Polis Merkezine bir intihar saldırısı düzenlendi. Binaya girmeye çalışan bir kişi, polislerin engellemesi nedeniyle içeri girememesi sonrasında üzerindeki patlayıcıları binanın girişinde patlattı. Saldırgan olay yerinde, yaralanan bir polis ise hastaneye kaldırıldığı esnada öldü. Dördü polis, üç ya da dördü sivil olmak üzere toplam 7 ya da 8 kişinin yaralandığı saldırıyı, yapılan soruşturma sonrasında Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (DHKP-C) mensubu İbrahim Çuhadar'ın gerçekleştirdiği tespit edildi. DHKP-C de yaptığı açıklamayla saldırının sorumluluğunu üstlenirken örgüt üyesi Hasan Selim Gönen'in, 21 Temmuz'da 75. Yıl Polis Merkezine bağlı polislerle girdiği çatışmada öldürülmesi, saldırının gerekçesi olarak gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Mart 2016 Diyarbakır saldırısı</span>

Mart 2016 Diyarbakır saldırısı veya Diyarbakır Bağlar saldırısı, 31 Mart 2016 tarihinde Diyarbakır ile Şanlıurfa kara yolu üzerinde bulunan otogar mevkiinde bomba yüklü aracın, seyir halindeki görevli emniyet personelini taşıyan aracın geçişi sırasında uzaktan kumanda ile infilak ettirilmesi ile gerçekleştirilen bombalı saldırı. Saldırı sonucunda 7 polis öldü, 14'ü sivil 27 kişi yaralandı.

Doğan Türkmen Türk büyükelçi.

Taha Carım Türk büyükelçi.

Kemal Arıkan, Türk diplomat. Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu olduğu dönemde, 28 Ocak 1982 sabahı işe gitmek üzereyken Ermeni Hampig Sasunyan ve Krikor Saliba'nın suikastına uğrayarak öldürüldü.

1983 Brüksel saldırısı Türkiye'nin Brüksel Büyükelçiliği İdari Ataşesi Dursun Aksoy'un Ermeni silahlı örgütü ASALA tarafından 14 Temmuz 1983 tarihinde öldürüldüğü silahlı saldırı.

1981 Tahran Büyükelçiliği saldırısı, 23 Nisan 1981 tarihinde Türkiye'nin Tahran Büyükelçiliği'ne yapılan saldırı.

Evner Ergun suikastı, Birleşmiş Milletler Viyana Ofisi'nde direktör olarak çalışan Evner Ergun'un 19 Kasım 1984 tarihinde silahlı saldırı sonucu öldürülmesi.

Çetin Görgü suikastı, Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği'nde Basın Ataşe Yardımcısı olarak çalışan Çetin Görgü'nün 7 Ekim 1991 tarihinde silahlı saldırı sonucu öldürülmesi.