Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinlik. 200'ün üzerinde ülkeyi temsil eden sporcuların katıldığı etkinlikler, dünyanın en kapsamlı spor etkinliği konumundadır.
1960 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla XVII. Olimpiyat Oyunları, 1960 yılında İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinliktir. Roma daha önce 1908 Yaz Olimpiyatlarının organizasyonunu üstlenmişti, ancak 1906'da Vezüv Yanardağı'nın patlamasının ardından şehrin bu görevi reddetmekten ve Londra'ya devretmekten başka seçeneği kalmamıştı. Sovyetler Birliği 1960 Oyunlarında en çok altın ve toplam madalya kazanan ülke olmuştur. İlk Paralimpik Oyunları Roma'da 1960 Yaz Olimpiyatları ile birlikte düzenlenmiş ve bu tür etkinlikler ilk kez aynı zamana denk gelmiştir. Türkiye sadece güreş branşında olmak üzere 7 altın 2 gümüş madalya alarak hala olimpiyatlarda en çok altın madalya kazandığı oyunlar olmuştur.
2010 Kış Olimpiyatları ya da resmî adıyla XXI Kış Olimpiyat Oyunları 12 - 28 Şubat 2010 yılında Vancouver, Britanya Kolumbiyası, Kanada'da düzenlenen oyunlardır. Bazı yarışmalar yakındaki Whistler şehrinde yapılmıştır. Olimpiyat oyunları ve Paralimpik oyunları Vancouver Organizasyon Komitesi tarafından düzenlenir. Paralimpik Oyunları 12 - 21 Mart 2010 tarihleri arasında planlanmıştır.
Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) ; 22 Eylül 1989 yılında kurulan ve Parlimpik Oyunlarını düzenleyen komitedir.
Cezayir, Kanada'nın Vancouver kentinde yapılan 2010 Kış Olimpiyatları'na bir sporcu ile katıldı.
Çin Halk Cumhuriyeti, Vancouver, Kanada'da düzenlenen 2010 Kış Olimpiyatları'na 94 sporcu ile katılmıştır. Kış olimpiyatları tarihindeki en iyi derecesini elde eden Çin, beş altın madalya, toplamda ise on bir madalya kazanmış ve ülkeler madalya sıralamasında yedinci sırada yer almıştır.
2010 Paralimpik Kış Oyunları, Vancouver, Britanya Kolombiyası, Kanada'da 12-21 Mart 2010 tarihleri arasında düzenlenen onuncu Paralimpik Oyunları'dır. Oyunların açılış töreni BC Place Stadyumu'nda yapılmıştır. Kanada'nın Toronto'da düzenlenen 1976 Paralimpik Yaz Oyunları'ndan sonra ev sahipliği yaptığı ikinci paralimpik oyunlardır.
1976 Paralimpik Kış Oyunları Paralimpik oyunlarının ilk kış organizasyonudur. Örnsköldsvik, İsveç'te düzenlenen oyunlar 21-28 Şubat tarihleri arasında yapılmıştır. Görme engelliler ve bedensel engellileri içeren bu oyunlara 16 ülkeden toplam 198 sporcu katılmıştır.
1980 Paralimpik Kış Oyunları, Kış Paralimpik oyunlarının ikincisidir. 1-7 Şubat 1980 tarihleri arasında düzenlenen oyunlar Norveç'in Geilo kentinde yapılmıştır. 18 ülkeden toplam 299 sporcu katılmıştır.
1960 Paralimpik Yaz Oyunları, Paralimpik oyunlarının ilk yaz organizasyonudur. Roma, İtalya'da düzenlenen oyunlar 18-25 Eylül tarihleri arasında yapılmıştır. Oyunların organizasyonu, International Stoke Mandeville Games Federation tarafından yapılmıştır. 23 ülkeden 400 sporcu katılmıştır. Paralimpik oyunlarında sadece omurilik yaralanması olanlar dahil edilmiştir.
Yaz Olimpiyat Oyunları, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından dört yılda bir düzenlenen uluslararası düzeyde çoklu spor organizasyonudur. 1904'te başlayan gelenekle yarışma birincilerine altın, ikincilere gümüş ve üçüncülere bronz madalya verilir. Yaz olimpiyatlarının başarısından dolayı daha sonra Kış Olimpiyat Oyunları düzenlenmeye başladı.
Çok sporlu etkinlik, genellikle birden fazla günde düzenlenen, çeşitli spor dallarında yarışan genellikle farklı milletlerden bireysel veya takımlı sporcuların katıldığı birçok müsabakanın yapıldığı spor etkinliğidir. Uluslararası çapta düzenlenen ilk büyük ve modern çok sporlu etkinlik, 1896'da düzenlenen Yaz Olimpiyatları'dır.
Dominika, Olimpiyat Oyunları tarihindeki ilk katılımını Atlanta'da düzenlenen 1996 Yaz Olimpiyatları'nda gerçekleştirdi. Bu etkinlikten sonraki her etkinliğe sporcu gönderen ülke adına toplamda 18 sporcu mücadele etmişti. Öte yandan Dominika, geçmişteki oyunların hiçbirinde madalya kazanmayı başaramadı. Ülke, Kış Olimpiyat Oyunları'na ise ilk kez, Soçi'de düzenlenen 2014 Kış Olimpiyatları'nda sporcu gönderdi.
Letonya, Olimpiyat Oyunları'na ilk kez 1924'te katıldı. 1940'ta Sovyetler Birliği'nin ülkeyi işgalinin ardından, Leton sporcular 1952-1988 dönemini Sovyetler adına yarışarak geçirdi. 1991'de birliğin dağılarak bağımsız Letonya'nın kurulmasıyla ülke 1992'de geri dönüş yaptı ve o tarihten beri yapılan bütün organizasyonlarda yer aldı.
Estonya, Olimpiyat Oyunları'na ilk kez 1920'de katıldı. Estonya Olimpiyat Komitesi ise ilk olarak 1923'te kuruldu. 1940'ta Sovyetler Birliği'nin ülkeyi işgalinin ardından, Eston sporcular 1952-1988 dönemini Sovyetler adına yarışarak geçirdi. SSCB'de düzenlenen 1980 Moskova Olimpiyatları'ndaki yelken müsabakalarına, Estonya'nın başkenti Tallinn ev sahipliği yapmıştı. 1991'de birliğin dağılarak bağımsız Estonya'nın kurulmasıyla ülke 1992'de geri dönüş yaptı ve o tarihten beri yapılan bütün organizasyonlarda yer aldı.
Olimpiyat Oyunları tarihindeki ilk katılımını Seul, Güney Kore'de düzenlenen 1988 Yaz Olimpiyatları'nda gerçekleştiren Aruba, sonrasındaki tüm Yaz Olimpiyat Oyunları'na sporcu gönderirken hiçbir Kış Olimpiyat Oyunları'nda yer almadı. Ülkeyi temsil eden sporcuların hiçbiri, bu oyunlarda madalya kazanamadı. 1952-1984 yılları arasındaki oyunlarda ise Arubalı sporcular, Hollanda Antilleri çatısı altında mücadele etmişlerdi. 1985'te kurulan Aruba Olimpiyat Komitesi, ertesi yıl Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyesi oldu.
Özel Olimpiyatlar, zihinsel engelli ve fiziksel engelli çocuklar ve yetişkinler için düzenlenen bir spor organizasyonudur. Bu alanda dünyanın en büyük spor organizasyonu olup 172 ülkede 5 milyon katılımcıya ve Birleşik Spor ortaklarına yıl boyunca eğitim ve etkinlikler sunmaktadır. Yerel, ulusal ve bölgesel yarışmalar da dahil olmak üzere her gün dünyanın her yerinde Özel Olimpiyat yarışmaları düzenlenmekte ve yılda 100.000'den fazla etkinliğe eklenmektedir. Uluslararası Paralimpik Komitesi gibi, Özel Olimpiyatlar organizasyonu da Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından tanınmaktadır ancak, Paralimpik Oyunlarından farklı olarak, Özel Olimpiyatlar Dünya Oyunları, Olimpiyat Oyunları ile aynı yılda veya bağlantılı olarak düzenlenmemektedir.
2020 Paralimpik Yaz Oyunları, 24 Ağustos-5 Eylül 2021 tarihlerinde Uluslararası Paralimpik Komitesi tarafından Japonya'nın Tokyo kentinde düzenlenen uluslararası bir spor organizasyonudur. 22 spor dalında 4403 sporcu yarışmıştır. Para-badminton ve Para-tekvando dalları ilk defa 16.'sı yapılacak paralimpik oyunlarında yer almıştır. Normalde 2020'de yapılması planlanan yarışmalar COVID-19 pandemisi nedeni ile 1 yıl ertelenmiştir.
Fiji, Amerika Birleşik Devletleri'nin Salt Lake City şehrinde düzenlenen 2002 Kış Olimpiyatları'na, alp disiplininde mücadele eden bir sporcuyla katıldı. İlk kez 1988 Kış Olimpiyatları'nda temsil edilen ülke, 2002'de Kış Olimpiyatları tarihindeki üçüncü katılımını gerçekleştirdi. Daha önce hiçbir madalya kazanamayan Fijili sporcular, bu organizasyonda da bu başarıya ulaşamadı. Erkekler slalom ile büyük slalom kategorilerinde yarışan ülkenin tek temsilcisi Laurence Thoms, büyük slalom kategorisinde 1. turu 1.22.01, 2. turu 1.19.97 dereceleriyle tamamlayarak 55. sırada yer aldı. Slalom kategorisinde ise ilk turu geçemedi.
2022 Kış Olimpiyatları'nda alp disiplini etkinlikleri, Çin'in Yanqing Bölgesi'ndeki Yanqing Ulusal Alp Disiplini Merkezi'nde yapılacaktır. Yarışmalar 7-19 Şubat 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.