İçeriğe atla

1984 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri

1984 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri
Amerika Birleşik Devletleri
← 19806 Kasım 1984 (39 yıl önce) (1984-11-06)1988 →

538 sandalyeli Seçiciler kurulu seçimi
Çoğunluk için 270 sandalye oy gerekli
Katılım%53,1[1]
 
Aday Ronald ReaganWalter Mondale
Parti Cumhuriyetçi Parti|Cumhuriyetçi Parti (Amerika Birleşik Devletleri)|Cumhuriyetçi PartiDemokratik Parti|Demokratik Parti (Amerika Birleşik Devletleri)|Demokratik Parti
Bölgesi KaliforniyaMinnesota
Beraber aday George H. W. BushGeraldine Ferraro
Seçim oylaması 52513
Taşıdığı eyalet 491 + DC
Aldığı oy 54.455.47237,577,352
Oran %58,8%40,6

Kırmızı - Reagan/Bush
Mavi - Mondale/Ferraro

1984 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri, 6 Kasım 1984 tarihinde Mevcut Cumhuriyetçi Başkan Ronald Reagan ile eski Demokrat Başkan yardımcısı Walter Mondale arasında gerçekleşti. Cumhuriyetçi Başkan Ronald Reagan, ABD seçim tarihinin en büyük zaferlerinden birine imza atarak yeniden başkanlığa seçildi.

Kaynakça

  1. ^ "Dave Leip's Atlas of U.S. Presidential Elections". uselectionatlas.org. 17 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2012. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ronald Reagan</span> 40. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (1981–1989)

Ronald Wilson Reagan, 1981-1989 yılları arasında 40. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olarak görev yapan ve Amerikalı siyasetçi ve aktör. Cumhuriyetçi Parti üyesi olan Reagan, Amerikan tarihinin en önde gelen muhafazakâr figürlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">George H. W. Bush</span> 41. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (1989–1993)

George Herbert Walker Bush, 1989-93 arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) 41. başkanı, 1981-89 arasında da ABD'nin 43. başkan yardımcısı. II. Dünya Savaşı gazisi son ABD başkanıdır. ABD'nin 43. başkanı George W. Bush'un babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyetçi Parti (Amerika Birleşik Devletleri)</span> Amerikada iki büyük siyasi partiden biri

Cumhuriyetçi Parti, kısaltması ile GOP, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki iki büyük çağdaş siyasi partiden biridir. Demokrat Parti'nin ana siyasi rakibi olarak 1850'lerin ortalarında ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Gerald Ford</span> 38. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (1974–1977)

Leslie Lynch King Jr. veya bilinen adıyla Gerald Rudolph Ford Jr., 1974'ten 1977'ye kadar 38. Amerika Birleşik Devletleri başkanı olarak görev yapan Amerikalı siyasetçi. Daha önce 1965 ile 1973 yılları arasında ABD Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçi Parti lideri olarak ve 1973 ile 1974 yılları arasında Başkan Richard Nixon'ın başkan yardımcısı olarak görev yaptı. Nixon, 1974 yılında başkanlıktan istifa etti ve Ford, başkanlık koltuğuna oturdu, ancak 1976'da tam dönem seçilemedi. Ford, başkanlık ya da başkan yardımcılığı seçimlerini kazanmadan başkan olarak görev yapan tek kişidir.

<span class="mw-page-title-main">İran-Kontra skandalı</span>

İran-Kontra skandalı veya Irangate, Ronald Reagan yönetimi sırasında Kasım 1986'da ortaya çıkan politik bir skandalın adıdır. Skandal, ABD'nin yönetim kademesinden bazı kişilerin İran'a silah satmasını ve gelirlerin yasa dışı bir şekilde Nikaragua'da dönemin solcu yönetimini devirmeye çalışan anti-komünist Kontraları desteklemek için kullanılmasını kapsar. Skandalla ilişkili önemli miktarda belge, Reagan yönetimi görevlilerince ya imha edilmiş ya da müfettişlerden gizlenmiştir. Skandal günümüzde dahi bilinmeyenlerle doludur. ABD ve İran arasında silah ve çeşitli askerî malzeme satışlarına ilişkin resmî olmayan görüşmeler 1986 Kasım'ında Lübnan'da yayın yapan Ash-Shiraa adlı dergi tarafından ortaya çıkarılmış, skandalın büyümesi üzerine Ronald Reagan bir televizyon konuşması yaparak olayın varlığını inkâr etmiştir. Bir hafta sonra, Reagan tekrar bir televizyon konuşması yaparak İran'a silah satışı yapıldığını doğruladı fakat bunun rehinelerin kurtarılması amacına yönelik olarak yapılmadığını söyledi.

<span class="mw-page-title-main">Colin Powell</span> Amerikalı asker ve politikacı (1937–2021)

Colin Luther Powell, Amerikalı asker ve siyasetçi. 1989-93 arasında ABD genelkurmay başkanı, 2001-05 yılları arasında da dışişleri bakanı olarak görev yaptı. ABD tarihinde bu görevlere getirilen ilk siyah kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Helen Hayes</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1900 – 1993)

Helen Hayes, Amerikalı oyuncudur. 1917-1985 arasında yaklaşık 70 yıl oyunculuk kariyerini sürdürmmüştür. "First Lady of the American Theatre" olarak bilinir. Hayes ayrıca ABD'nin bir sivile vereceği en yüksek madalya olan Presidential Medal of Freedom, 1986 yılında Başkan Ronald Reagan'dan almıştır.

California Proposition 6, 7 Kasım 1978 tarihindeki Kaliforniya eyâlet seçiminde bir halk oylaması inisiyatifi idi ve daha çok The Briggs Initiative ismi ile tanınıyordu. Orangeli muhafazakâr eyalet parlamentosu üyesi John Briggs'in sponsor ettiği fakat Kaliforniya seçmenlerince reddedilen inisiyatif geylerin, lezbiyenlerin ve muhtemelen gey haklarını destekleyen tüm kişilerin Kaliforniya'daki devlet okullarında çalışmalarını yasaklayacaktı. Briggs Initiative, Florida Dade İli'nde bir yerel gey hakları kararnamesinin feshedilmesi ile başlayan ve Anita Bryant ile Save Our Children isimli örgütünün öncülük ettiği başarılı kampanyanın ilk başarısızlığı idi.

<span class="mw-page-title-main">Nancy Reagan</span> Ronald Reaganın eşi

Nancy Davis Reagan, Amerikan aktris ve 40. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Ronald Reagan'ın eşi. Reagan 1981 ve 1989 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri First Lady'si idi.

<span class="mw-page-title-main">1988 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri</span> ABDnin 41. başkanını belirleyen seçim

1988 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri, 8 Kasım 1988 tarihinde Mevcut Cumhuriyetçi Başkan yardımcısı George H. W. Bush ile Demokrat Massachusetts Valisi Michael Dukakis arasında geçen seçimlerdir. Seçimleri Mevcut Cumhuriyetçi Başkan yardımcısı George H. W. Bush kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1980 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri</span>

1980 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri, 4 Kasım 1980 tarihinde Mevcut Demokrat Başkan Jimmy Carter, eski Cumhuriyetçi California Valisi Ronald Reagan ve eski Cumhuriyetçi Senatör, İş insanı Bağımsız John B. Anderson arasında gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">1936 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri</span>

1936 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri, 3 Kasım 1936 tarihinde Mevcut Demokrat Başkan Franklin D. Roosevelt ile Cumhuriyetçi aday Alf Landon arasında gerçekleşti. Seçimleri, Mevcut Demokrat Başkan Franklin D. Roosevelt büyük bir zaferle kazanarak yeniden Başkan oldu. Franklin D. Roosevelt'in 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı'ndan sonra uyguladığı ekonomi politikaları zaferde başrolü oynadı.

<i>Tear down this wall!</i>

Tear down this wall!, Amerika Birleşik Devletleri başkanı Ronald Reagan tarafından 12 Haziran 1987 tarihinde Berlin Duvarı'nın yakınındaki Brandenburg Kapısı'nda Batı Berlinlilere hitaben bir halk konuşmasında söylenen, Berlin Duvarını yıkması için Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov'a karşı bir meydan okuma içeren ünlü söz. Reagan, glasnost ("şeffaflık") ve perestroyka yoluyla Doğu Bloku'nda özgürlüğü artırmak isteyen Gorbaçov'un arzusunun bir nişanesi olarak bu konuşması ile Berlin Duvarı'nın yıkılmasını önermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Politico</span>

Politico, Virginia merkezli politika alanında uzmanlaşmış gazetecilik organizasyonu. Yayınların konusu, ABD ve Global arenada oluşan siyasal ve politik sorunlar, fikirler ve politik figürlerden oluşmakta. İçerikler gazete, radyo ve internet aracılığı ile paylaşılmakta.

<span class="mw-page-title-main">Reagan Doktrini</span> Soğuk Savaşın sonuna kadar Amerikan stratejisi

Reagan Doktrini, Amerika Birleşik Devletleri başkanı Ronald Reagan'ın Soğuk Savaş'ın son yıllarında Sovyetler Birliği ve komünistlerin dünya üzerindeki etkisini kırmayı amaçlayan bir dış politika stratejisydi. Doktrin her ne kadar 10 yıldan az bir süre uygulandıysa da 1980'lerden Sovyetler Birliği'nin dağıldığı 1991 yılına kadar ABD dış politikasının merkezindeydi.

<span class="mw-page-title-main">Dixon, Illinois</span>

Dixon, Amerika Birleşik Devletleri'nin Illinois eyaletinde yer alan ve Lee ilçesinde yer alan bir şehirdir. Şehrin nüfusu 26 Kasım 2009 tarihinde 15.733'tür.

<span class="mw-page-title-main">Başkanlık Özgürlük Madalyası</span>

Başkanlık Özgürlük Madalyası, Amerika Birleşik Devletleri başkanı tarafından verilen bir ödüldür. Kongre Altın Madalyası ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri'nin en yüksek sivil ödülüdür. "Amerika Birleşik Devletleri'nin güvenliği ya da ulusal çıkarları, dünya barışı, kültürel ya da diğer önemli kamusal ya da özel girişimler için çok değerli katkılar" yapanlara verilmektedir. Ödül, ABD vatandaşlarıyla sınırlı değildir. Ayrıca sivil bir ödül olmasına karşın askerî personele de verilmekte ve üniforma üzerine takılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kötülük İmparatorluğu konuşması</span>

Kötülük İmparatorluğu konuşması, Leonid Brejnev'in etkisi ile birlikte Sovyetler Birliği'nin artan stratejik ve küresel askeri yeteneklerini ve askeri açıdan ABD'yi geçme yönündeki stratejisine karşı sert bir tutum sergileyen ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından 1983 yılında gerçekleşen konuşmadır. Reagan konuşmasında "Sovyetler Birliği tarihinin son sayfalarını yazıyor." ifadelerini kullandı. Sovyetler Birliği konuşmaya büyük tepki gösterdi.

Eski Sağ, Amerikan muhafazakârlığının, en belirgin olan bir kolu için kullanılan gayri resmî bir isimdir.

Justin Whitlock Dart, eczane endüstrisinin “harika çocuğu” olarak kabul edilen Amerikalı iş adamıydı. Dart, Northwestern Üniversitesi'nin takımında futbol oynadı.