İçeriğe atla

1983 Beyrut kışla bombalaması

Koordinatlar: 33°49′45″K 35°29′41″D / 33.82917°K 35.49472°D / 33.82917; 35.49472 (USMCBarracksatBeirutAirport)
1983 Beyrut kışla bombalaması
Lübnan İç Savaşı
Beyrut Uluslararası Havaalanı'nda bombalanan kışlaların enkazından yükselen duman bulutu.
Bölge
Tarih23 Ekim 1983
06:22
Saldırı türü
İntihar saldırısı, Bombalı araç
Ölü241 Amerikan askeri
58 Fransız askeri
6 sivil
2 intihar bombacısı
Yaralı75
İşleyenlerİslami Cihad

Beyrut kışla bombalaması, 23 Ekim 1983 tarihinde Lübnan İç Savaşı döneminde Beyrut'ta meydana gelen bombalı saldırıdır. Bomba yüklü iki kamyonun Amerikan ve Fransız askerlerinin barındığı binaların önünde patlatılması sonucu 299 Amerikan ve Fransız askeri öldü. Bombalamanın sorumluluğunu daha sonra Hizbullah olarak bilinen İslami Cihad örgütü üstlendi.

Araçlardaki patlayıcılar intihar bombacıları tarafından infilak edildi. ABD Deniz Piyadeleri kışlasına düzenlenen saldırıda 220'si deniz piyadesi, 18'i denizci ve 3'ü asker olmak üzere toplam 241 Amerikan askeri öldü, 60 Amerikan askeri de yaralandı. ABD Deniz Piyadeleri'nin II. Dünya Savaşı'nda Iwo Jima Muharebesi'nden bu yana ve ABD Ordusu'nun Vietnam Savaşı'nda Tet Taarruzu'nun ilk gününden bu yana bir günde en fazla asker kaybettiği olaydır. Ayrıca II. Dünya Savaşı'ndan bu yana yurtdışında Amerikalılara yönelik en ölümcül saldırıdır.[1] Buna ek olarak, binada hademelik yapan yaşlı bir Lübnanlı da ilk patlamada öldü.[2] Kullanılan patlayıcı, 5.400 kg ağırlığında TNT'ye eşitti.

İki dakika sonra Fransız askerlerinin kaldığı sekiz katlı binaya düzenlenen saldırıda 58 Fransız paraşütçü öldü, 15 asker de yaralandı. Fransa'nın Cezayir Savaşı'nın sona ermesinden bu yana en ağır askerî kaybıdır.[3] Lübnanlı hademenin binada bulunan karısı ve dört çocuğu da olayda öldü.[4]

Saldırılar, 1982 yılında İsrail'in Lübnan'ı işgalinden sonra Filistin Kurtuluş Örgütü'nün geri çekilmesinin ardından ülkeye yerleştirilen uluslararası barış gücünün çekilmesine yol açtı.

Kaynakça

  1. ^ (İngilizce) "Hezbollah's Global Reach" (PDF). Joint Hearing before the Subcommittee on International Terrorism and Nonproliferation and the Subcommittee on the Middle East and Central Asia of the Committee on International Relations. House of Representatives, 109th Congress. 28 Eylül 2006. Serial No. 109–233. En son 24 Mayıs 2013 tarihinde erişildi.
  2. ^ (İngilizce) "Part 8 - Casualty Handling". Report of the DoD Commission on Beirut International Airport Terrorist Act, October 23, 1983. En son 24 Mayıs 2013 tarihinde erişildi.
  3. ^ (İngilizce) Wright, Robin. Sacred Rage. Simon and Schuster, 2001, s.72
  4. ^ (İngilizce) "French Troops Heard Blast at Marine Headquarters, Then . . ." The Associated Press. 30 Ekim 1983.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Beyrut</span> Lübnanın başkenti ve en büyük şehri

Beyrut, Lübnan'ın başkentidir. Nüfusu 1,5 milyonun üzerinde olan Beyrut, deniz etkisinden biraz korunan bir körfezin kıyısındadır.

<span class="mw-page-title-main">ASALA</span> Ermeni Milliyetçisi Marksist-Leninist silahlı örgüt

ASALA veya tam adı ile Ermenistan'ın Kurtuluşu için Ermeni Gizli Ordusu, 1975 ve 1994 yılları arasında, Türkiye dahil 16 farklı ülkede Türk ve diğer sivil, mülki ve diplomatik hedeflere karşı bombalı ve silahlı eylemlerde bulunmuş solcu ve aşırı milliyetçi silahlı örgüttür.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan</span> Batı Asya’da bir ülke

Lübnan, resmî adıyla Lübnan Cumhuriyeti, Batı Asya'da Doğu Akdeniz kıyısında bir Arap ve Orta Doğu ülkesidir. Kuzey ve doğuda Suriye, güneyde İsrail batıda Akdeniz ile çevrili olan ülkenin ayrıca Kıbrıs ile deniz sınırı bulunmaktadır. Lübnan, Akdeniz Havzası ile Arap Dünyası'nın kesişiminde yer alması nedeniyle zengin bir tarihe sahiptir ve kendine özgü bir kültürel kimlik geliştirmiştir. Tarihteki Fenike uygarlığının vatanı Lübnan ve kıyılarıdır. Ülke pek çok dine ev sahipliği yapmaktadır. Yüz ölçümü 10.452 km² olan Lübnan en küçük ülkelerden biridir. Nüfusu yaklaşık 6 milyon, başkenti Beyrut, ulusal ve resmî dili Arapçadır. Fasih Arapça'nın yanı sıra günlük hayatta konuşma dili olarak Lübnan Arapçası kullanılmaktadır. Ayrıca Fransızca da resmî olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Hizbullah (Lübnan)</span> Lübnan merkezli Şii İslamcı siyasi parti ve militan grup

Hizbullah, Lübnan'da bulunan, hem sivil hem de askeri kanadı olan Şiî inançlı siyasi ve askeri parti. 1982 yılında başta İsrail'i, o zamanlar işgal etmekte olduğu Güney Lübnan'dan çıkartmak ve ardından İsrail'i yıkmak amacıyla kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan İç Savaşı</span> 1975 yılında Lübnanda meydana gelen iç savaş

Lübnan İç Savaşı, 1975'ten 1990 yılına kadar Lübnan'da yaklaşık olarak 150.000 - 230.000 insanın ölümüne neden olmuştur. Yaklaşık 350.000 kişi yaralanmış bir milyondan fazla insan da ülkesini terk etmiştir. Soğuk Savaş dönemi Lübnan'ı ciddi şekilde etkiledi ve 1958'deki siyasi kriz ancak ABD'nin Beyrut'a çıkarma yapmasıyla sona ermişti. İsrail'in kurulması ve yüzbinlerce Filistinli mültecinin Lübnan'a yerleşmesi dini çatışmaları arttırdı. Silahlı FKÖ gerillalarının ülkeye girişi ciddi siyasi sorunlara sebep oldu. FKÖ'nün gelişi, Filistinli mültecilerin silahlanması farklı gruplar arasındaki sürtüşmeyi hızlandırdı. 1976'da çoğunluğu Müslüman Lübnan Cephesi ve Ulusal Komite arasında çatışmalar başladıktan kısa süre sonra Arap Ligi ve Suriye arabuluculuğa girişti, Filistinli-Lübnanlı çatışması daha çok Güney Lübnan'da yoğunlaştı. FKÖ burayı 1969 yılından beri kontrol ediyordu. Kahire Antlaşması imzalanarak bu bölgeden çekildi. İsrail, Güney Lübnan'ı işgal etti ve Suriye önce Hristiyanlar lehine iç savaşa dahil oldu ve sorun uluslararası bir boyut kazandı. Suriye ve İsrail anlaşmazlığı Lübnan üzerinden devam etti. 1980'lerde taraflar harabeye dönen Beyrut'un onarılması için çaba gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">2006 Lübnan Savaşı</span> Hizbullah tarafından 8 İsrail askerinin öldürülmesi, 2 askerin esir alınmasıyla başlayan çatışma

2006 İsrail-Lübnan Savaşı, Hizbullah'ın askerî kanadı ile İsrail Silahlı Kuvvetleri arasında Lübnan toprakları ve İsrail'in kuzeyinde, 12 Temmuz-14 Ağustos 2006 tarihleri arasında sürmüş olan silahlı çatışmadır.

17 Mayıs Antlaşması, 17 Mayıs 1983'te Lübnan, İsrail ve ABD arasında imzalanan antlaşma.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Nasrallah</span> Hizbullahın genel sekreteri

Hasan Nasrallah, Lübnanlı din adamı ve Şii İslamcı bir siyasi parti ve militan grup olan Hizbullah'ın genel sekreteriydi.

<span class="mw-page-title-main">Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span> 2. Dünya Savaşında Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asyayı ve Çini kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir

Pasifik Cephesi, Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asya'yı ve Çin'i kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir. Cephenin 7 Temmuz 1937'de Çin-Japon Savaşı ile açıldığı kabul edilir. Savaşın en önemli olayı; Japonya'nın çeşitli ülkelere saldırması sonrasında 7 Aralık 1941'de Pearl Harbor'da ABD güçlerine yaptığı Pearl Harbor Saldırısı'dır. Bu saldırıyla beraber ABD savaşa katılmış ve savaş gerçek anlamıyla bir dünya savaşı halini almıştır. Bugün Japonların çoğu tarafından bu savaş Pasifik Savaşı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Cibril</span> Filistinli siyasetçi (1937-2021)

Ahmed Cibril, radikal solcu Filistin Halk Kurtuluş Cephesi-Genel Komutanlık (FHKC-GK) örgütünün kurucusu ve lideri.

<span class="mw-page-title-main">Peleliu Muharebesi</span>

Peleliu Muharebesi, Peleliu Adası'nda 1944 yılı Eylül ve Kasım ayları arasında Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya arasında II. Dünya Savaşı'nın Pasifik Cephesi'nde gerçekleşmiş bir muharebe.

Irak Direnişi ABD Silahlı Kuvvetleri öncülüğündeki yabancı silahlı kuvvetler tarafından gerçekleştirilen Irak’ın işgalinin ardından işgal kuvvetlerine, işgal kuvvetlerinin sayesinde iktidara gelmiş olan yönetime karşı silahlı mücadele yürüten, destek veren Iraklı ve yabancı tüm unsurları kapsar. Direniş, ABD önderliğindeki Çokuluslu Güç birliklerinin yanı sıra, iş birliği yaptığı gerekçesiyle diğer Iraklı gruplarla da savaşmaktadır. Direniş, çeşitli farklı taktikler kullansa da asimetrik savaş gereğince genelde gerilla taktiklerine başvurmaktadır.

Tarık Eyyub Olayı, Irak’ın işgali sırasında 8 Nisan 2003 tarihinde başkent Bağdat’taki El Cezire televizyonu merkezine ABD Hava Kuvvetleri tarafından düzenlenen hava saldırısını anlatır. Saldırı sonucu Filistinli gazeteci Tarık Eyyub hayatını kaybedecektir. El Cezire televizyonunun yeri ABD Silahlı Kuvvetleri tarafından bilinmekte olduğu için olay bir kazadan çok muhalif bir basın kurumuna saldırı olarak tanımlanmaktadır.

1992 Yemen'deki otel saldırıları, 29 Aralık 1992'de, Yemen'in Aden şehrindeki Gold Mohur Hotel ile Mövenpick Hotel'e el-Kaide tarafından düzenlenen bombalı saldırılar. Somali'deki Umut Harekâtı'na katılacak 100 kadar Amerikan deniz piyadesinin konakladığı otellere eş zamanlı olarak düzenlenen saldırıda hiçbir askerî kayıp yaşanmazken, saldırılar 2 sivilin ölümü ile 7 sivilin yaralanmasına sebep oldu. Gold Mohur Hotel'deki saldırıda Avusturyalı bir turist ile bir otel çalışanı hayatını kaybederken; dört Avusturyalı turist yaralandı. Mövenpick Hotel'in otoparkında gerçekleşen ikinci patlamada ise üç kişi yaralandı. Yemenli yetkililerin açıklamasına göre yarananlardan ikisi, bombayı yerleştirmeye çalışan Yemenlilerdi. Yaşanan saldırılar, el-Kaide tarafından Amerika Birleşik Devletleri'ne karşı gerçekleştirilen saldırıların ilkiydi.

Abdullah Azzam Tugayları ya da Lübnan El-Kaidesi, El-Kaide’nin Lübnan kolu. Örgüt 2009 yılında Suudi Salih el-Karavi ve Mısır, Irak, Ürdün, Suriye, Gazze Şeridi ve Lübnan’da onunla bağlantılı olan yerel gruplar tarafından kuruldu.

Levant Ordusu, iki savaş arası dönemde ve İkinci Dünya Savaşı'nın başlarında Levant'taki Fransız Mandası altındaki toprakları işgal eden ve kısmen bu topraklardan toplanan, Fransa'nın ve ardından Vichy Fransası'nın silahlı kuvvetlerini tanımlamaktadır. Bu kuvvetin yerel olarak askere alınan Suriyeli ve Lübnanlı birlikleri Levant Özel Birlikleri olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Sedir Nişanı</span>

Ulusal Sedir Nişanı, 31 Aralık 1936'da kurulan Lübnan'ın en yüksek devlet nişanıdır. Beş sınıfta sunulmaktadır.

30 Temmuz 2024 tarihinde İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Beyrut'un banliyölerinden Haret Hreik'te bir apartmana düzenlediği hava saldırısında ikisi çocuk 3 sivili öldürdü, 74 sivili de yaraladı. IDF'ye göre saldırı, IDF tarafından üç gün önce Golan Tepeleri'ndeki Majdal Şams'ta meydana gelen ve 12 Dürzi çocuk ve gencin ölümüne neden olan roket saldırısına karışmakla suçlanan Hizbullah komutanı Fuad Şükür'ü hedef aldı. Lübnan devlet haber ajansı NNA, saldırının bir drone tarafından kısmen çöken bir apartmana üç füze atılmasıyla gerçekleştirildiğini bildirdi.

<span class="mw-page-title-main">Fuad Şükür</span> Lübnanlı militan lider (1962 - 2024)

Fuad Şükür, aynı zamanda Hacı Muhsin veya Muhsin Şükür olarak da bilinir, Lübnanlı militan örgüt Hizbullah'ın kıdemli bir üyesiydi. Hizbullah'ın kurucu kuşağının bir üyesi olan Şükür, 1980'lerin başından beri örgütün üst düzey askeri lideriydi. Kırk yıldan fazla bir süre boyunca grubun önde gelen askeri isimlerinden biri oldu ve grubun lideri Hasan Nasrallah'ın askeri danışmanlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Dahiye</span> Lübnanın Beyrut kentinin güney banliyösü

Dahiye, Lübnan'ın Baabda İlçesi'nde, Beyrut'un güneyinde ağırlıklı olarak Şii Müslümanların yaşadığı bir banliyödür. Azınlık nüfus olarak Sünni Müslümanlar, Hristiyanlar ve 20.000 nüfuslu bir Filistinli mülteci kampı bulunmaktadır. Alışveriş merkezleri, mağazalar ve çarşıların bulunduğu bir yerleşim ve ticaret bölgesidir ve birkaç kasaba ve belediyeden oluşmaktadır. Refik Hariri Uluslararası Havalimanı'nın kuzeyindedir ve Beyrut'u havalimanına bağlayan M51 Otoyolu buradan geçmektedir.