1981 yapımı Türk filmleri
1981 yılı içinde toplam 72[1] adet film çekimi yapılmıştır.
Kaynakça
- ^ 1981 filmleri Kültür bakanlığı 11 Nisan 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
1981 yılı içinde toplam 72[1] adet film çekimi yapılmıştır.
Sundance Film Festivali, Amerikan bağımsız sinemasının en önemli destekçisi olmuş, Hollywood film endüstrisi ve onun Oscar temelli üretim şemasına alternatif getirme amacında olan bağımsız film festivalidir.
Şerif Gören ya da tam adıyla Şerif Adak Gören,, Türk film yönetmenidir.
Jean-Pierre Jeunet Fransız film yönetmeni. İlk uzun metrajlı filmini (Şarküteri/Delicatessen) 1991'de Marc Caro ile birlikte çekmiştir.
Erden Kıral, Türk yönetmen, senarist ve sinemacı.
Müjde Ar, asıl adıyla Kâmile Suat Ebrem,, Türk oyuncu.
Henry Jaynes Fonda Oscar ödüllü Amerikalı sinema ve tiyatro oyuncusudur.
Mary Louise "Meryl" Streep, film, televizyon ve tiyatro alanlarında çalışmış Amerikalı oyuncudur. Modern zamanların en yetenekli ve saygıdeğer oyuncularından biri olarak kabul edilmektedir.
Rüya Kızlar, Bill Condon yönetmenliğinde 2006 yılında çekilen bir müzikal-dram sinema filmi. Filmin senaryosu Tom Eyen ve Bill Condon tarafından yazılmıştır.
Jessica Phyllis Lange, iki kez Akademi Ödülü'ne ulaşmış olan Amerikalı oyuncu.
Mehmet İhsan Yüce, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu, senarist, yönetmen ve şairdir.
Bu listede bulunan adaylar ve kazananlar BAFTA'nın 1948'den beri dağıttığı günümüzde En İyi Film, İngilizce olmayan En İyi Film, Alexander Korda En İyi İngiliz Filmi ödülü dallarında verilen, geçmiş yıllarda ise En İyi İngiliz filmi, Herhangi bir ülkeden En İyi Film dallarında verilmiş ödüllere aday gösterilmiş filmlerdir.
Bilimkurgu filmi, sıklıkla fütüristik uzay mekikleri, robotlar veya diğer teknolojiler eşliğinde; dünya dışı yaşam formları, yabancı gezegenler ve zaman yolculuğu gibi hayali fenomenlerin spekülatif ve bilime dayalı tasvirlerini kullanan film türüdür. Bilimkurgu filmi, geçmişten günümüze siyasal ve toplumsal konularda toplumsal eleştiri yapma ve "bizi insan yapan şeyin ne olduğu" gibi felsefi konuları araştırma amaçlı olarak sıklıkla kullanılan bir film türü olmuştur.
Edna Rae Gillooly, Oscar ödüllü Amerikalı oyuncudur. 6 kez Oscar'a aday gösterilmiş bunlardan birini kazanmıştır. 1972 yılında Son Gösteri ile Yardımcı Kadın Oyuncu Oscarı'na; 1974'te Şeytan, 1975 yılında Alice Artık Burada Oturmuyor, 1979 yılında Same Time, Next Year, 1981 yılında Resurrection ve 2001 yılında Bir Rüya için Ağıt filmleri ile En İyi Kadın Oyuncu Oscarı'na aday gösterilmiş ve Martin Scorsese'nin yönettiği Alice Artık Burada Oturmuyor filmi ile En İyi Kadın Oyuncu ödülünü almayı başarmıştır. 2009 yılı ABD yapımı Greta filminde Katherine rolünü oynamıştır.
1980'li yıllarda Türkiye'de 1139 film çekilmiştir. Listesi:
18. Antalya Altın Portakal Film Festivali, 25 Eylül-4 Ekim 1981 tarihleri arasında Antalya'da düzenlenen film festivalidir.
Tilki ve Avcı Köpeği, Walt Disney Productions tarafından üretilen 1981 yapımı Amerikan animasyon filmi. Film 10 Temmuz 1981 yılında Buena Vista Distribution tarafından dağıtılmıştır ve Walt Disney Animasyon Klasiklerinin 24. filmidir. Daniel P. Mannix'in aynı adlı romanından uyarlanmıştır.
Toronto Uluslararası Film Festivali (Orijinal: Toronto International Film Festival, Kısaltması: TIFF), 1976'dan beri Toronto'da düzenlenen yarışmasız bir film festivalidir.
Isabelle Yasmina Adjani, Fransız oyuncu ve şarkıcı. Adjani 1970 yılından bu yana otuz filmde rol almıştır. Possession (1981), One Deadly Summer (1983), Camille Claudel (1988), Queen Margot (1994) ve Skirt Day (2009) filmleri için César Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu ödülünü 5 kez almıştır. 1981 yılında kendisine iki kez Cannes Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü ve 1989 yılında Berlin Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü verildi. Aynı zamanda En İyi Kadın Oyuncu olarak iki kez Akademi Ödülü adayı oldu. Isabelle Adjani rol aldığı filmlerinde Fransızca, İngilizce ve Almanca olarak konuşarak performans göstermektedir.
András Kovács, Macar film yapımcısı, yönetmeni ve senaristtir. 1961 yılından 1996'ya kadar 30'un üzerinde film projesinde yer almıştır. En aşina filmi çektiği 1968 yapımı The Lost Generation bir yıl sonra 6. Moskova Film Festivali'nde gösterilmiştir. Yine 1978 yapımı film A ménesgazda 29. Berlin Film Festivali'nde gösterilirken. 1981 yapımı kendisine Gümüş Film Ödülü'nü getiren Temporary Paradise 12. Moskova Film Festivali'nde yayınlanmıştır. Oyuncunun festivallerde yayınlanan son filmlerinden birisi 1985 yapımı The Red Countess 14. Moskova Film Festivali'nde yayınlanmıştır.
Melvyn Douglas, Amerikalı aktör. Douglas, 1930'larda sevimli bir başrol oyuncusu olarak öne çıktı, belki de en iyi şekilde Greta Garbo ile birlikte oynadığı romantik komedi Ninotchka'daki (1939) performansıyla kendini gösterdi. Douglas daha sonra, Akademi Ödülü kazandığı performansları Hud (1963) ve Being There'deki (1979) rolleriyle ve I Never Sang for My Father (1970) filmindeki Akademi Ödülü'ne aday gösterilen performansında olduğu gibi olgun ve babacan karakterleri oynadı. Douglas, Oyunculuk Üçlü Tacı kazanan 24 sanatçıdan biridir. Hayatının son birkaç yılında Douglas, hayaletleri içeren doğaüstü hikâyeleri olan filmlerde rol aldı. Douglas, 1980'de The Changeling'de "Senatör Joseph Carmichael" ve 1981'de Ghost Story'de son film rolünde göründü.