İçeriğe atla

1981 İran cumhurbaşkanlığı seçimleri


İran cumhurbaşkanlığı seçimleri, 1981
İran
← 198024 Temmuz 19811981 (Ekim) →
Kayıtlı22,687,017
Katılım64.24%
 
Aday Muhammed Ali RecaiAbbas Sheybani
Parti İslami Cumhuriyet Partisiİslami Cumhuriyet Partisi
Aldığı oy 12,779,050 658,498

Önceki Cumhurbaşkanı

Ebu'l-Hasan Beni Sadr
Bağımsız

Seçilen Cumhurbaşkanı

Muhammed Ali Recai
İslami Cumhuriyet Partisi

Önceki cumhurbaşkanı Ebu'l-Hasan Beni Sadr'ın 21 Haziran'da parlamento tarafından azledilmesinin ve 22 Haziran'da dini lider Ruhullah Humeyni tarafından görevden alınmasının ardından, Temmuz 1981 İran cumhurbaşkanlığı seçimleri 24 Temmuz 1981 tarihinde düzenlendi. Seçim, önceki başbakan Muhammed Ali Recai'nin 14.573.803 oydan 13.001.761'ini (%89) kazanması ve cumhurbaşkanı seçilmesi ile sonuçlandı. Seçime katılım oranı % 65.29 idi.[1]

Recai birkaç hafta sonra başbakan Muhammed Cevad Bahunerile birlikte öldürüldü.

Arka plan

1981'de İran'da iki seçim düzenlendi. 1981'in ilk seçimi 24 Temmuz'da yapıldı. Temmuz seçimlerinin nedeni, İran Cumhurbaşkanı Ebu'l Hasan Beni Sadr'ın azledilmesiydi.[2]

Ebu'l Hasan Beni Sadr

1979 İran Devrimi'nden sonra Beni Sadr 5 Şubat 1980'de İran'ın ilk cumhurbaşkanı oldu.[3] Ayrıca Yüksek Komutan rolünü üstlendi.[4] İran parlamentosu (Meclis), Beni Sadr'ı azletti. Beni Sadr, İran'daki din görevlilerinin gücünü zayıflatmaya çalıştığı iddiasıyla suçlandı. Ayetullah Humeyni, İran'ın dini lideri ve bir marja (Şii İslam'da din adamları sınıfının en üst seviyeli üyesi) olduğu için bu iddiaların başındaydı. İran'da dini liderincumhurbaşkanından daha fazla güce sahip olduğunu belirtmekte fayda var. Beni Sadr'ın İran'ın en büyük figürü Humeyni'yi zayıflatmaya çalıştığı iddia ediliyordu. Beni Sadr saklandığı yerde bulunduktan sonra, takipçileriyle birlikte Fransa'ya kaçtı ya da sürgün edildi (bu bilgiler kaynağa göre değişir).

Seçim öncesi süreç

Muhammed Ali Recai Beni Sadr'ın görevden alınmasından önce İran'da Başbakan olarak görev yaptı. Beni Sadr'ın azlededilmesinden sonra, başbakan Muhammed Ali Recai, Parlamento Başkanı Haşimi Rafsancani ve başhakim ve İslam Cumhuriyeti Partisi başkanı Ayetullah Muhammed Beheşti'den oluşan Başkanlık Konseyi kuruldu. Recai seçimler yapılana kadar geçici cumhurbaşkanı olarak görev aldı.[5]

Seçim

İran'da cumhurbaşkanlığı adaylarının Anayasa Koruma Konseyi tarafından onaylanması gerekiyor.[2] 71 İranlı cumhurbaşkanlığı için başvuruda bulundu, ancak sadece dördünün adaylığına izin verildi. Kayıtlı seçmenlerin yaklaşık %64.24'ü (22.687.017 kayıtlı seçmenin 14.573.803'ü) oy kullandı.[6] Tüm adaylar İslami Cumhuriyet Partisi'nin adayı olarak seçime katıldı çünkü İslami Cumhuriyet Partisi dışında neredeyse bütün partiler yasaklıydı.[7] İslami Cumhuriyet Partisi, İran'ın önde gelen partisiydi.[8] Parti,1979'da yüksek ruhani düzeye sahip İranlılar tarafından kurulmuş ve Humeyni tarafından onaylanmıştır. Parti devrimci ruhla kuruldu ve amacı devrimci gündemi devam ettirmekti. İslami Cumhuriyet Partisi, karşı-devrimci olan herhangi bir örgütü ya da kişiyi ıslah edecek, tasfiye edecek ve devirecekti.[9]

Adaylar

Tüm adaylar devrimciydi. Muhammed Ali Recai Beni Sadr'ın görevden alınmasından önce (ilk) İran Başbakanı idi, sonrasında seçime kadar cumhurbaşkanlığını yerine getiren komitede yer aldı. İkinci aday Abbas Şeybani, İranlı bir politikacıydı ve günümüzde halen aktif bir siyasetçi. Seyyid Akbar Parvareş, Muhammed'in soyundan gelen İranlı bir politikacıydı. Habibollah Asgaroladi-Mosalman da İranlı bir politikacıydı.[10]

Seçim sonuçları

Recai'nin Başkanlığı

Recai 15 Ağustos 1981'de cumhurbaşkanı olarak yemin etti. Eski Başbakanın cumhurbaşkanlığı uzun sürmedi. 30 Ağustos 1981'de Recai ve başbakan Muhammed Cevad Bahuner bombalı suikast sonucu öldürüldü.[11] Recai suikastından sonraki başkanlık seçimi 2 Ekim 1981'de yapıldı. Ekim Seçimlerinde oy kullanan seçmen sayısı 2.000 aratarak katılı oranı %76 oldu.[12] Ayetullah Hamaney, oyların % 94,4'ünü alarak İran Cumhurbaşkanı seçildi. Humeyni 1981-1989 yılları arasında cumhurbaşkanlığı yaptı.[13]

Kaynakça

  1. ^ Buchta, Wilfried (2000). Who rules Iran? 24 Mart 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. The Washington Institute and The Konrad Adenauer Stiftung. s. 36.
  2. ^ a b Alem, Yesmin. Duality by Design: The Iranian Electoral System. Washington D.C.: International Foundation for Electoral Systems, 2011.
  3. ^ Dehghanm Saeed Kamali. “Iranian Presidential Elections 2013: The Essential Guide.” The Guardian. May 13, 2013. https://www.theguardian.com/world/2013/may/13/iranian-presidential-election-2013-iran.
  4. ^ Buchta, Wilfried. Who Rules Iran: The Structure of Power in the Islamic Republic. Washington D.C.: Washington Institute for Near East Policy and the Konrad Adenauer Stiftung, 2000.
  5. ^ "Iran to Elect New President on July 24; More Bani-Sadr Supporters Executed." The New York Times. June 25, 1981. https://www.nytimes.com/1981/06/25/world/iran-to-elect-new-president-on-july-24-more-bani-sadr-supporters.html.
  6. ^ Syracuse University. "1981 Presidential Election." Iran Data Portal. 20 Mart 2019 tarihinde erişildi.. http://irandataportal.syr.edu/1981-presidential-elections.
  7. ^ Nikou, Semira N. “Timeline of Iran’s Political Events.” The Iranian Primer. 25 Nisan 2019 tarihinde erişildi. https://iranprimer.usip.org/resource/timeline-irans-political-events
  8. ^ Mostofi, Khosrow, Peter William Avery, & Janet Afary. “Iran: Political Process.” Encyclopedia Britannica. April 24, 2019. 25 Nisan 2019 tarihinde erişildi. https://www.britannica.com/place/Iran/Justice#ref783784
  9. ^ “Islamic Republican Party.” In The Oxford Dictionary of Islam, ed. John L. Esposito. Oxford. 29 Nisan 2019 tarihinde erişildi. http://www.oxfordislamicstudies.com/article/opr/t125/e1118.
  10. ^ “Islamic Parliament of Iran.” Center of Planning and Information Technology, Islamic Parliament of Iran. 29 Nisan 2019 tarihinde erişildi. https://en.parliran.ir/eng/en/home.
  11. ^ Nikou, Semira N. “Timeline of Iran’s Political Events.” The Iranian Primer. Accessed April 25, 2019. https://iranprimer.usip.org/resource/timeline-irans-political-events
  12. ^ Szrom, Charlie. "Historical Data on Iranian Presidential Elections." Critical Threats. Accessed March 20, 2019. https://www.criticalthreats.org/analysis/historical-data-on-iranian-presidential-elections.
  13. ^ Alfoneh, Ali. "Renewal of Allegiance." The Washington Institute for Near East Policy. June 10, 2009. Accessed March 20, 2019. https://www.washingtoninstitute.org/policy- analysis/view/renewal-of-allegiance-presidential-elections-in-iran.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ali Hamenei</span> 2. İran dinî lideri

Seyyid Ali Hüseyni Hamenei, İranlı din ve siyaset adamı, Şii merci-i taklid ve 1989'dan beri İran'ın ikinci yüce lideri. 1981-1989 yılları arasında İran'ın üçüncü cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştır. Hamenei, Orta Doğu'da en uzun süre görev yapan devlet başkanı ve Şah Muhammed Rıza Pehlevi'den sonra geçen yüzyılın en uzun süre görev yapan ikinci İran lideri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İslami Davet Partisi</span> Irakta bir siyasi parti

İslami Davet Partisi veya İslami Çağrı Partisi, Irak'taki siyasi partilerden biridir. Irak Yüksek İslam Konseyi ile birlikte Şii Birleşik Irak İttifakı'nın iki ana partisidir. Ocak 2005 Irak seçimlerinde ve daha uzun vadeli Aralık 2005 seçimlerinde mecliste çok sayıda sandalye kazandı. Parti, İran-Irak Savaşı sırasında ve İran Devrimi'nde Ayetullah Ruhullah Humeyni'yi destekledi. Hala İran ile olan ideolojik farklılıklara rağmen Tahran'dan mali destek almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İslam Devrimi Muhafızları Ordusu</span> 1979 İslam Devriminden sonra kurulan İran Silahlı Kuvvetlerinin paramiliter şubesi

İslam Devrimi Muhafızları Ordusu, İran Silahlı Kuvvetlerine bağlı kara, hava, deniz ve füze kuvvetleri bulunan büyük bir ordudur. Halk ağzında ve özellikle İran diasporasında ordu mensubu kişilere organizasyona duydukları hayranlığı belirtmek için Farsçada "muhafızlar" anlamına gelen Pasdaran denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pehlevî Hanedanı</span> 1925-1979 yılları arasında İranı yöneten hanedan

Pehlevî Hanedanı, İran Şahanşah Devleti'ne 54 yıl boyunca hükmetmiş Mazenderan kökenli hanedan.

<i>Velâyet-i Fakih yâ Hükûmet-i İslamî</i>

Velâyet-i Fakih veya Hükûmet-i İslamî, İranlı şii dini lider Ruhullah Humeyni tarafından teokratik islam devleti fikri üzerine yazılan ve 1970 yılında ilk baskısı yapılan bir kitaptır. Kitap Türkçeye "İslam Fıkhında Devlet" olarak çevrilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Behişti</span>

Muhammed Hüseyin Behişti, İranlı din âlimi ve yazar, İslam devrimi'nin kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Mesud Recavi</span>

Mesud Recavi İran'da gerek ülke içinde, gerekse de ülke dışında, mevcut rejime muhalefet eden İran Ulusal Direniş Konseyi'nin (İUDK) başkanı. Aynı zamanda Halkın Mücahitleri Örgütü'nün (HMÖ) Genel Sekreteri. 1981 yılında İran'ı terk ettikten sonra, Fransa ve Irak'ta yaşadı. ABD'nin 2003 Irak İşgali'nden bu yana, toplum içinde herhangi bir yerde görüntü vermemiştir. Hayatta olup olmadığı konusunda çeşitli spekülasyonlar mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Heft-i Tir Bombalama Olayı</span>

28 Haziran 1981 tarihinde, İran İslami Cumhuriyet Partisi'nin (İCP) liderleri, partinin Tahran'daki genel merkezinde toplantı halindeyken çok güçlü bir patlama meydana geldi. Aralarında İran yargı sisteminin başında bulunan ve o dönem Ayetullah Humeyni'den sonra İran İslam Devrimi'nin en güçlü kişisi olarak gösterilen Ayetullah Muhammed Beheşti'nin de aralarında bulunduğu, parti ileri gelenlerinden 73 kişi öldü. Saldırının sorumlusunun Halkın Mücahitleri Örgütü olduğu düşünülmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">İslami Cumhuriyet Partisi</span> Eski İran İslam Cumhuriyeti siyasi partisi

İslami Cumhuriyet Partisi, 1979 yılının ortasında, İran Devrimi sırasında, Ayetullah Humeyni'nin devrimi gerçekleştirmesine yardım etmek ve ülkede teokrasinin egemen kılınmasını sağlamak amacıyla İran'da kurulmuş bir siyasi partidir. Parti, iç çekişmeler yüzünden tasfiye olduğu Mayıs 1987'ye kadar siyasi varlığını sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">2013 İran cumhurbaşkanlığı seçimi</span>

2013 İran cumhurbaşkanlığı seçimi, İran İçişleri Bakanlığı tarafından 14 Haziran 2013 tarihinde yapılan seçimlerdir. Altı adayın katıldığı seçimi Hasan Ruhani kazandı. 2005 - 2010 yılları arasında İran'ın Dışışleri Bakanlığını yapan ve Ahmedinejad tarafından görevine son verilen Manuçehr Muttaki, 2013 seçimleri için adaylığını resmen açıklayan ilk isim oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ebulhasan Benisadr</span> İran İslam Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Seyyid Ebulhasan Benisadr, İranlı siyasetçi, iktisatçı ve İran İslam Devrimi'nden sonra İran'ın ilk cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Ruhani</span> 7. İran cumhurbaşkanı

Hasan Ruhani, İranlı siyasetçi, din adamı, hukukçu ve İran'ın 7. cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Mehdi Bazergan</span> 75. İran Başbakanı

Mehdi Bazergan, İranlı akademisyen, uzun zamandan beri demokrasi yanlısı bir eylemci ve İran'ın geçici hükûmetinin başındaydı ve 1979 İran Devrimi'nden sonra İran'ın ilk başbakanı oldu. Kasım 1979'da İran rehine krizi olayını protesto etmek ve hükûmetinin bunu önleme konusundaki başarısızlığının ardından başbakanlık görevinden istifa etti.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Ali Recai</span> 2. İran cumhurbaşkanı

Muhammed Ali Recai, İran'ın eski cumhurbaşkanı ve başbakanı. 30 Ağustos 1981'de başbakan Muhammed Cevad Bahonar ile birlikte düzenlenen bir bombalı saldırıda öldü.

<span class="mw-page-title-main">Mir Hüseyin Musevi</span> İranlı siyasetçi ve sanatçı

Mir Hüseyin Musevi Hamene 1981-1989 yılları arasında İran'ın yetmiş dokuzuncu ve son Başbakanı olarak görev yapan İranlı bir reformist politikacı, sanatçı ve mimar. 2009 başkanlık seçimlerinde reformist bir adaydı ve nihayetinde seçim sonrası çıkan huzursuzluklarda muhalefet lideriydi. Musevi, İran Bilim Akademisi başkanlığını 2009'da muhafazakâr otoriteler tarafından kaldırılıncaya kadar sürdürdü.

İran'da kadın hakları, devleti yöneten rejimin şekline göre değişmiştir. Her rejimin yükselişiyle birlikte, kadın haklarına yönelik bir dizi zorunluluk ortaya çıktı ve oy haklarından kıyafet kurallarına kadar geniş bir yelpazedeki sorunları etkiledi.

<span class="mw-page-title-main">1980 İran cumhurbaşkanlığı seçimleri</span>

İran'ın ilk cumhurbaşkanlığı seçimleri, İran Devrimi'nden bir yıl sonra, İslam Devrimi Konseyi'nin iktidarda olduğu 15 Ocak 1980 tarihinde yapıldı. Abolhassan Banisadr oyların% 76'sı ile cumhurbaşkanı seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Gafuriferd</span>

Hassan Ghafourifard, İranlı siyasetçi, akademisyen ve fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">2024 İran cumhurbaşkanlığı seçimi</span> İran cumhurbaşkanlığı seçimi

2024 İran cumhurbaşkanlığı seçimi, görevdeki cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin ölümünün ardından 28 Haziran 2024 tarihinde yapıldı. İran'da "reformist" kimliği ile tanınan Türk asıllı Mesud Pezeşkiyan, Cuma günü düzenlenen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda rakibi Said Celili'den daha fazla oy alarak ülkenin 9'uncu Cumhurbaşkanı oldu. İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, basın mensuplarına yaptığı açıklamada oy sayımının tamamlandığını, ülke genelinde kurulan yaklaşık 59.000 sandıkta toplam 30,53 milyon oy kullanıldığını, Pezeşkiyan'ın 16,38 milyon oy aldığını, bunun yüzde 53,7'ye tekabül ettiğini, bu sonuçla yeni Cumhurbaşkanının belirlendiğini söyledi.

<span class="mw-page-title-main">Humeynizm</span> Ruhullah Humeyninin fikir ve görüşlerini esas alan ideoloji

Humeynizm veya Humeynicilik, 1979 İran İslam Devrimi'nin lideri Ruhullah Humeyni'nin dini ve siyasi fikirlerini ifade eder. Ayrıca Humeynicilik, Humeyni'nin kurduğu İran İslam Cumhuriyeti'ni yöneten din adamı sınıfının ideolojisini de ifade ediyor olabilir. Bu aynı zamanda İran, Irak ve Lübnan'daki On İki İmamcı Şii nüfusun bazı kesimlerinin "radikalleşmesine" ve İran hükûmetinin Afganistan, Pakistan, Suudi Arabistan ve Afrika'daki Şii azınlıkları "silah altına almasına" atıfta bulunmak için de kullanılabilir. Humeynicilikten türetilen Humeynici ve Humeyniciler kelimeleri aynı zamanda İran'ın dini yöneticilerinin üyelerini tanımlamak ve onları "normal" Şii Müslüman din adamlarından ayırmaya çalışmak için de kullanılabilir.