İçeriğe atla

1980 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Fas

1980 Eurovision Şarkı Yarışması
Ülke Fas Fas
Seçim süreci
Seçim adı Ulusal final
Seçilen yarışmacı(lar) Samira Bensaïd
Seçilen şarkı ""Bitakat Hab""
Aldığı sonuçlar
Final sonucu 7 puan ile 18.
Eurovision Şarkı Yarışması'nda Fas
2015►

Fas, ilk kez Hollanda'nın Lahey şehrinde düzenlenen 1980 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır.

Fas yayıncısı Société Nationale de Radiodiffusion et de Télévision (SNRT) yarışma için "Bitakat Hab" adlı şarkısıyla Samira Bensaïd'i seçmiştir. Bu şarkı yarışmada söylenen ilk Arapça şarkı olmuştur.

Eurovision'da

Bensaïd, Avrupa jürisinden sadece İtalya'dan 7 puan almış ve Finlandiya'yı geçerek sondan ikinci olmuştur.

Fas bu yıldan sonra yarışmaya hiç dönmemiştir.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">1980 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1980 Eurovision Şarkı Yarışması, 25. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1979 yarışmasını kazanan İsrail'in yapması gerekirken iki yıl üst üste ev sahipliği yapmanın vereceği mali yükü kaldıramayacağı gerekçesiyle bu hakkından vazgeçmiştir. Böylece 19 Nisan 1980 tarihinde Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Nederlands Congresgebouw'da yapılmıştır. Yarışmanın sunuculuğunu Marlous Fluitsma yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2006 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

2006 Eurovision Şarkı Yarışması, 18 ve 20 Mayıs 2006 tarihlerinde Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen yarışmadır. Yarışmada Finlandiya'yı temsil eden Lordi grubunun "Hard Rock Hallelujah" şarkısı birinci olmuştur. Ermenistan yarışmaya ilk kez katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye</span> Eurovision Şarkı Yarışmasında Türkiyenin rolü

Türkiye, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk olarak 1975 yılında, Semiha Yankı’nın seslendirdiği "Seninle Bir Dakika" isimli şarkıyla katıldı, ancak 1990’lara kadar puan tablosunun sonlarında yer aldı. 1979 yarışması Kudüs’te düzenlendiği için Türkiye, o yıl halk seçimi ile belirlenen Maria Rita Epik & 21. Peron’un "Seviyorum" isimli şarkısını yarışmaya göndermekten vazgeçerek yarışmadan çekildi.

"Pet'r Oil" veya bilinen adıyla "Petrol", Ajda Pekkan tarafından seslendirilen ve 1980 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil eden şarkı. Şarkı, 23 puanla 15. olmuştur.

Arzu Ece, Şarkıcı, şarkı yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Fas</span>

Fas yalnızca 1980 yılında Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmıştır. Samira Bensaid'in söylediği "Bitakat Hab" adlı Arapça şarkı, bir tek İtalya'dan 7 puan alabilmiş ve sondan ikinci olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Macaristan</span>

Macaristan, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 1994 yılında katılmıştır. Magyar Televízió (MTV) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Macaristan, 1994 yılında Estonya, Litvanya, Polonya, Romanya, Rusya ve Slovakya ile birlikte ilk defa katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail</span>

İsrail, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1973 yılında, Raşut Ha-Şidur isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Ancak, 2018 yılından beri İsrail'in katılımı İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (İKYK) tarafından sağlanmaktadır. İsrail, Avrupa kıtasında hiç toprağı bulunmamasına rağmen yarışmaya katılan ilk ülkedir. İsrail'i 1980 yılında Fas, 1981 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti, 2006 yılında Ermenistan ve 2015 yılında Avustralya izlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması birincileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Avrupa Yayın Birliği tarafından geleneksel olarak düzenlenmekte olan Eurovision Şarkı Yarışması'nda günümüze kadar altmış dört şarkı birinciliği elde etti. İlk yayın yılı olan 1956'dan itibaren yayınlanmaya devam eden yarışma, dünyada yayını devam eden en uzun süreli televizyon programlarından biridir. Yarışmada yayın tarihi boyunca farklı oy verme sistemleri kullanıldı. Kazananların, yarışmaya katılan ülkelerin oluşturduğu jüriler ve tele oylama yöntemi ile belirlendiği yöntemler, merkezî oylama yöntemleridir. Ülkelerin verdiği puanlar sonucu en yüksek puanı alan kişi birinci ilan edildi. 1956'da düzenlenen ilk Eurovision Şarkı Yarışması'nda oylama yapılmasına rağmen yarışmacıların aldığı puanlar açıklanmadı, sadece yarışma birincisi açıklandı.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda İtalya</span>

İtalya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez katıldığı 1956 yılından bu yana 51 kez katılmış ve ilk yarışmaya katılan yedi ülkeden biri olmuştur. İtalya, 1980 tarihine kadar kesintisiz olarak yarışmaya katıldı ve 1980'ler ve 1990'lar boyunca birçok kez yarışmadan çekildi. 1998 yılında başlayan 13 yıllık aradan sonra ülke, 2011 yılında yarışmaya geri döndü. İtalya yarışmayı üç kez kazandı ve ek olarak 16 kez ilk beşte yer aldı. İtalya yarışmaya Napoli (1965), Roma (1991) ve Torino (2022)'da ev sahipliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Portekiz</span>

Portekiz, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1964 yılında, Rádio e Televisão de Portugal (RTP) isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Devlet kanalı, ülkenin yarışmaya ilk katılımından beri, ülkenin şarkı ve temsilcisini belirlemek üzere Festival da Canção isimli ulusal finali düzenlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Yugoslavya</span>

Yugoslavya Eurovision Şarkı Yarışmasına 1961'den başlamak ve sonuncusu 1992'de olmak üzere 1977-1980 ve 1985 hariç her yıl toplamda 27 kez katılmıştır. Yugoslavya 1989 Eurovision Şarkı Yarışmasını kazanmış ve 1990 Eurovision Şarkı Yarışmasına ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Magdalena Tul</span>

Magdalena Ewa Tul Polonyalı şarkıcı,besteci ve söz yazarı. 2000 yılında Gdansk'tan Varşova'ya taşınmış ve burada Studio Buffo için şarkıcı ve oyuncu olarak çalışmaya başlamıştır. Üç yıl sonra bu kez Roma adlı müzikal tiyatro ile çalışmaya başlamıştır. "Miss Saigon", "Grease", "Cats" ve "Academy of Mister Kleks" müzikallerinde yer almıştır. 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Polonya'yı "Jestem" adlı şarkı ile temsil etmiştir fakat finale kalmaya hak kazanamamıştır.

Bitakat Hab, 1980 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Fas'ın temsilcisi Samira Said tarafından seslendirilen şarkıdır. Fas, yedi puanla 19 ülke arasından 18. olmuştur. Şarkı, yarışma tarihindeki ilk Arapça şarkı olma özelliğini taşımaktadır.

İtalya, Hollanda'nın Lahey şehrinde gerçekleştirilmiş olan 1980 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. İtalya'nın temsilcisi ve şarkısını belirleyecek Otomatik Seçim ülkenin kamusal yayın kuruluşu Radio Televisione Italiana (RAI) tarafından gerçekleştirilmiştir.

Sofia Mestari, Fas asıllı Fransız şarkıcı. Sofia, 2000 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Fransa'yı temsil etmiş, yarışmada yirmi üçüncü olmuştur.

Louis Neefs, Belçikalı şarkıcıdır. İlk olarak 1967 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Belçika'yı "Ik heb zorgen" adlı şarkıyla temsil etmiş, yarışmada 7. olmuştur. Daha sonra 1969 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Belçika'yı "Jennifer Jennings" adlı şarkıyla temsil etmiş, yine 7. olmuştur.

Terttu Anneli Orvokki Saaristo, Fin şarkıcıdır. 1989 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmasıyla bilinir.

"Papa Pingouin", Sophie & Magaly tarafından seslendirilen 1980 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Lüksemburg'u temsil eden şarkı. Şarkı Fransızca dilinde seslendirilmiştir. Pierre Delanoë, Jean-Paul Cara tarafından yazılmıştır.

Finlandiya, 2020 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılacaktır. Fin yayıncı Yle tarafından Hollanda'nın kenti Rotterdam'da yapılacak 2020 yarışması'nda Finlandiya'yı temsil edecek katılımcı Uuden Musiikin Kilpailu 2020 yarışması'nın kazananı olacaktır.