İçeriğe atla

1979 tarihli Norfolk Adası Yasası

1979 tarihli Norfolk Adası Yasası
Avustralya Parlamentosu
Tam ad
  • Norfolk Adası hükûmetinin geçiminin sağlaması üzerine kanun
Kraliyet onayı30 Mayıs 1979
Yasama geçmişi
Teklif edenBob Ellicott
Birinci okuma23 Kasım 1978
İkinci okuma5 Nisan 1979
Üçüncü okuma5 Nisan 1979
Durum: Yürürlükte

1979 tarihli Norfolk Adası Yasası (İngilizceNorfolk Island Act 1979),[1] Avustralya Parlamentosu'nun bir yasasıdır. Norfolk Adası'nda egemen Britanya mülkiyeti ile birlikte adanın Avustralya politikasıyla bağlantılı olarak kendi kendini yönetme yetkilerini kabul etmiştir. Yasa, Norfolk Adası Yasama Meclisini ve Meclisin yasaları geçirme, değiştirme ve yürürlükten kaldırma yetkilerini ve -Norfolk Adası başkanının onayına tabi olarak- yürütme yetkilerini resmen tanımıştır.[2] Yasa, Avustralya Anayasası'nın 122. bölümünde parlamentoya verilen yetkiler kapsamında çıkarılmıştır.[2]

2015 tarihli Norfolk Adası Mevzuat Değişikliği Yasası, 14 Mayıs 2015 tarihinde Avustralya Parlamentosundan geçerek (26 Mayıs 2015 tarihinde onaylanmıştır) Norfolk Adası'ndaki özyönetimi kaldırmış ve Norfolk Adası'nı Yeni Güney Galler yasalarının bir parçası olarak bir konseye devretmiştir.[3] 1 Temmuz 2016'dan itibaren Norfolk Adası mevzuatı Yeni Güney Galler'e devredilmiş ve ada artık Yeni Güney Galler mevzuatına tabi olmuştur.[4]

Şubat 2016'da Avustralya Parlamentosu, Norfolk Adası'ndaki siyasi reformları daha da geliştirmek için 2016 tarihli Bölgeler Mevzuatı Değişiklik Yasasını kabul etti (23 Mart 2016'da onaylandı).[5]

Aralık 2020'de, başka bir bölge reform mevzuatı ("2020 tarihli Bölgeler Mevzuatı Değişiklik Yasası" olarak) kabul edildi ve onaylandı.[6][7]

Kaynakça

  1. ^ "Norfolk Island Act 1979". www.legislation.gov.au. 30 Mayıs 1979. .
  2. ^ a b "Norfolk Island Historical Events". Department of the Attorney-General, Australia. 20 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2024. 
  3. ^ "Norfolk Island Legislation Amendment Act 2015". www.legislation.gov.au. 26 Mayıs 2015. 1 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2024. 
  4. ^ "Norfolk Island reform". Department of Infrastructure and Regional Development (Cth). 16 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2024. 
  5. ^ "Territories Legislation Amendment Act 2016". www.legislation.gov.au. 23 Mart 2016. 28 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2024. 
  6. ^ "Territories Legislation Amendment Act 2020". 24 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2024. 
  7. ^ "Territories Legislation Amendment Bill 2020". 24 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Galler</span> Birleşik Krallıkın parçası olan Batı Avrupa ülkesi

Galler, Büyük Britanya'da Birleşik Krallık'a bağlı dört ülkeden biri. Doğuda İngiltere'nin Cheshire, Shropshire, Herefordshire ve Gloucestershire kontlukları, güneyde Bristol Kanalı, batıda ve kuzeyde İrlanda Denizi ile çevrilidir. 1.680 milden (2.700 km) fazla kıyı şeridine sahip olan Galler, özellikle kuzeyinde büyük ölçüde dağlıktır. Ülkenin en yüksek zirvesi Yr Wyddfa'dır. Ülke kuzey ılıman kuşağında yer alır ve değişken bir deniz iklimine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Nunavut</span> Kanadada bir bölge

Nunavut, Kanada'nın Kuzey Kanada denen en kuzeyinde İnuitlerce meskun olan en yeni bölgesi. Gerçek sınırları 1993 yılında çizilmesine rağmen, resmî olarak 1 Nisan 1999 tarihinde Nunavut Yasası ve Nunavut Land Claims Agreement Yasası gereği Kuzeybatı Toprakları'ndan ayrılarak kurulmuştur. Dünya'nın en kuzey kalıcı yerleşim yeri olan Alert, Nunavut burada bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Mercan Denizi Adaları</span>

Mercan Denizi Adaları Bölgesi, Avustralya'da, Queensland eyaletinin kuzeydoğusundaki Mercan Denizi'ndeki bir grup küçük ve çoğunlukla ıssız tropik ada ve resiflerden oluşan Avustralya'nın dış bölgesidir. Yaşanılan tek ada Willis Adası'dır. Bölge, çoğu okyanus olan, Büyük Set Resifi'nin dış kenarından doğuya ve güneye uzanan ve Heralds Beacon Adası, Osprey Resifi, Willis Grubu ve on beş diğer resif/ada grubunu içeren 780.000 km²'yi kapsar. Cato Adası, bölgedeki en yüksek noktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya doları</span>

Avustralya doları, 1966 yılından itibaren Avustralya'nın para birimidir. Ayrıca Christmas Adası, Cocos Adaları, Norfolk Adası ve bağımsız Pasifik Ada ülkeleri Kiribati, Nauru ve Tuvalu'nun para birimidir. Genelde Dolar simgesiyle ($) kısaltılır. Alternatif olarak A$ veya $A, $AU veya AU$ yazılarak diğer dolar para birimlerinden ayırt edilir.

<span class="mw-page-title-main">Çift meclislilik</span>

Çift meclislilik, iki yasama organı ya da parlamento'nun bulunduğu yönetim şeklidir. Türkiye'de bu yönetim şekli iki askeri darbe arasındaki dönemde (1961-1980) Millet Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu olarak uygulanmıştır. Günümüzde ABD ve Birleşik Krallık çift meclisli ülkelere örnektir.

<span class="mw-page-title-main">Macquarie Üniversitesi</span>

Macquarie Üniversitesi, Avustralya'nın Sidney kentinde bulunan bir araştırma üniversitesi. 1964 yılında Yeni Güney Galler Hükûmeti tarafından kurulan Macquarie, Sidney'in metropol bölgesindeki üçüncü üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya pasaportu</span>

Avustralya pasaportu Avustralya Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı (DFAT) Avustralya Pasaport Bürosu tarafından Avustralya Pasaport Yasası (2005) uyarınca düzenlenen seyahat belgeleri Avustralya vatandaşlarına verilir. Hem Avustralya'da hem de yurtdışında, pasaport hamilinin uluslararası seyahat etmesini sağlar. Avustralya vatandaşlarının diğer ülkelerden pasaport bulundurmalarına izin verilmektedir. 1988'den bu yana her yıl bir milyondan fazla Avustralya pasaportu çıkarıldı ve 2007'de 1,4 milyona ulaştı ve 2021 yılına kadar yılda 3 milyon öngörülen bir rakama ulaşacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan'ın ilçeleri</span>

Hırvatistan ilk kez Orta Çağ'da bölgelere bölünmüştür. İdari bölümler zaman içinde Osmanlı fetihlerinde kaybedilen topraklar, bu toprakların özgürlüğünü kazanması, Dalmaçya, Dubrovnik ve Istria bölgelerindeki politik statünün değişmesine bağlı olarak zaman içinde değişmiştir. Bu geleneksel bölünme 1920'lerde Sloven, Hırvat ve Sırp Krallığı, ardından Yugoslavya Krallığı'nın oluşturduğu oblastlar ve banovinalar nedeniyle tamamen ortadan kalkmıştır. Komünist yönetimindeki Hırvatistan, II. Dünya Savaşı'nda etken bir güç olan Yugoslavya'yı meydana getiren öğelerden biriydi ve bu dönemde idari yapılanma tümden değiştirilerek ülke 100 kadar belediyeye bölündü. 1992'de çıkarılan bir yasayla birlikte tekrar 1920'den önceki idari birimlere, bölgelere bölündü ancak 1918'de Translithanya'da oluşturulan 8 bölge ve merkezleri Bjelovar, Gospić, Ogulin, Požega, Vukovar, Varaždin, Osijek ve Zagreb'in yanında 7 bölge daha oluşturarak bölgeyi 15 bölgeye böldü.

Federal bölge, federasyonlarda bulunan bir idari bölünüş şeklidir. Federal hükûmetin doğrudan kontrolü altındadır. Federal bölge genellikle başkenttir.

<span class="mw-page-title-main">Macquarie Adası</span> Avustralyada ada

Macquarie Adası, Pasifik Okyanusu'nun güneybatısında Yeni Zelanda ve Antarktika arasında hemen hemen tam ortada yer alan bir adadır. Siyasi olarak 1900 yılından beri Avustralya, Tasmanya'nın bir parçasıdır. 1978 yılında Tasmanya'nın koruma altına alınan bir bölgesi olmuş ve 1997 yılında UNESCO'nun Dünya Mirası listesine alınmıştır. Yıllık yumurtlama dönemlerinde küresel kraliyet pengueni popülasyonunu bu adada bulunur.

Norfolkça, Norfolk Adası'nın yerel sakinleri tarafından konuşulan bir kreol dilidir. Dil 18. yüzyılda İngilizce ve Tahiticenin karışımı ile oluşmuş olup bu dili aslen Pitcairn Adaları'ndan gelen Pitkern dilini konuşan yerleşimciler tarafından getirilmiştir. Norfolkça, İngilizce ile birlikte Norfolk Adası'nın resmi dilidir. 2007 yılında Norfolkça, Birleşmiş Milletler tarafından tehlike altındaki dillerden biri ilan edilmiştir.

Westminster Yasası Birleşik Krallık Parlamentosu'nun oluşturduğu bir yasadır. Yasanın değiştirilmiş versiyonları Avustralya ve Kanada'nın yasalarında mevcut iken; Yeni Zelanda ve diğer Dominyonlarda Milletler Topluluğu'nda artık yer almadığı için kaldırılmıştır. 11 Aralık 1931 tarihinde yapılan bu yasa, onaylanana kadar İngiliz İmparatorluğu'nun kendi kendini yönetmekte olan Dominyonlar ile hukuki ilişkisini oluşturmuştur. Bunun yanında bütün dominyonları karar verme açısından birbirinin onayına bırakmış olup, monarşik lakaplar veya tahtta veraset sistemi bu anlaşmaya bağlı kılınmıştır. Bu yüzden 1926 Balfour Deklarasyonu'nda da belirtildiği üzere eşitlik prensibi ve kraliyet tacına bağlılığı yasal ilkeler haline getirmiştir. Bu, Dominyonların ayrı devletler haline gelmesinde önemli bir adımdır.

<span class="mw-page-title-main">Yetki Kanunu</span> Adolf Hitlere verilen bağımsız kanun çıkarma yetkisi

Yetki Kanunu, 23 Mart 1933'te kabul edilip Şansölye Adolf Hitler'in hükûmetine parlamentonun müdahalesi olmaksızın kanun çıkarma yetkisi tanımış 5 maddelik bir kanundu. Resmi adı Gesetz zur Behebung der Not von Volk und Reich idi.

Birleşik Krallık'ta bilgi edinme özgürlüğü mevzuatı, sırasıyla Birleşik Krallık ve İskoçya Parlamentoları tarafından kontrol edilmektedir ve her ikisi de 1 Ocak 2005 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya Anayasası</span>

Avustralya Anayasası, Avustralya'nın en yüksek yasası olan yazılı bir anayasadır. Avustralya'yı anayasal bir monarşi altında bir federasyon olarak kurar ve federal yürütme hükûmeti, yasama organı ve yargının yapısını ve yetkilerini ana hatlarıyla belirtir.

<span class="mw-page-title-main">Mercan Denizi Adaları Gey ve Lezbiyen Krallığı</span> Mikro Ulus

Mercan Denizi Adaları Gey ve Lezbiyen Krallığı, Avustralya merkezli bir grup eşcinsel hakları aktivisti tarafından sembolik bir siyasi protesto olarak kurulan mikro ulustur.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Bakanlığı (Azerbaycan)</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı Azerbaycan kabinesinde bulunan 17 bakanlıktan biridir. Hukuk sistemini, kamu düzenini korumak ve hukuk reformlarını tesis, adalet sisteminin düzenlenmesinde görevlidir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Afrika Topluluğu arması</span>

Doğu Afrika Topluluğu arması Doğu Afrika Topluluğu'nun 2008'den beri kullandığı armadır.

<span class="mw-page-title-main">Niue arması</span> Ulusal arma

Niue arması veya Niue'nun Kamu Mührü, Polinezya ada öbeği içerisinde, Büyük Okyanus'un güneyinde yer alan, kendi kendine yöneten, bağımsız bir ülke olan ancak Yeni Zelanda ile ilişkili devlet statüsünde olan Niue'da kullanılan resmî armadır. Arma, Eylül 2021'de kabul edildi.

Norfolk Adası Bölge Konseyi Avustralya'ya bağlı, Büyük Okyanus'un güneyinde yer alan Norfolk Adası'nın yerel yönetim organıdır. Yeni Güney Galler'in eyalet düzeyindeki mevzuatına tabidir.