İçeriğe atla

1979 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye

1979 Eurovision Şarkı Yarışması
Ülke Türkiye Türkiye
Seçim süreci
Seçim adı Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye Finali
Seçim tarih(ler)i Yarı final:
22 Aralık 1978
Final:
24 Şubat 1979
Seçilen yarışmacı(lar) Maria Rita Epik & 21. Peron
Seçilen şarkı "Seviyorum"
Aldığı sonuçlar
Final sonucu Çekildi
Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye
◄1978 1980►

Türkiye, İsrail'in başkenti Kudüs'te gerçekleştirilen 1979 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamış[1] ve şarkısını, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) tarafından düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye Finali isimli ulusal final doğrultusunda Maria Rita Epik & 21. Peron tarafından seslendirilen "Seviyorum" olarak belirlemişti.[2] Nitekim TRT, 1979 yılının Mart ayının başlarında ülkenin yarışmadan çekildiğini bildirdi.[3]

Seçim süreci

Yarı final

Elemeler için TRT'ye gönderilen yüz yetmiş üç şarkı arasından on dört tanesini yarı finalde yarışmak üzere 19 ve 20 Aralık 1978 tarihlerinde İstanbul Televizyonu Maçka Stüdyosu'nda kaydedildi. Sekiz şarkının (Mithat Fenmen, Süheyl Denizci ve Günnur Perin'den oluşan) "seçici kurul" tarafından elendiği yarı final, 22 Aralık 1978 tarihinde gerçekleştirildi ve canlı olarak yayınlandı.[2][4]

Şarkıcı Şarkı Sonuç
Beyaz Kelebekler"Yaşa Sen De" Elendi
Cantekin Arefoğlu "Ayrılmak Olmasa" Finalist
Çetin Alp"Elveda" Finalist
Füsun Behiç & Arkadaşları "Burçlar" Elendi
Işıl Germen "Mutluluk Oyunu" Elendi
Kuzenler Topluluğu "Bir Gün" Elendi
Kuzenler Topluluğu "Çağrı" Finalist
İlhan İrem"Bir Yıldız" Finalist
Maria Rita Epik & 21. Peron"Seviyorum" Finalist
Ercan Turgut & Grup Stüdyo "Al Götür Beni De" Elendi
Nur Yoldaş & Golden Horn "İlyada" Elendi
Saadet Sun "Sevgilim" Finalist
Serpil Eroymak & The Istanbul Singers "Senden Aşk Dilemiyorum Ki" Elendi
Sibel & Vokal Ankara "Evren ve Biz" Elendi

Final

Ulusal final, 24 Şubat 1979 tarihinde Taksim Meydanı, Beyoğlu'nda bulunan Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi ve canlı olarak yayınlandı. İlhan İrem'in "Bir Yıldız" şarkısı resmi yayın tarihinden önce İrem'in albümünde yayınlandığı için diskalifiye edildi; bu nedenle ulusal finalde altı yerine beş şarkı yarıştı. Finalistlere otuz sekizi İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, onu ise Türk müzik sektörünün ünlü isimlerinden olmak üzere kırk sekiz kişiden oluşan bir orkestra eşlik etti. On yedi ilden onar kişinin oluşturduğu halk jürileri telefonla salona bağlanarak favori şarkılarını 1,2,3,4 ve 5 puan ile ödüllendirdi. "Seviyorum" ve "Çağrı" isimli şarkılar arasında beraberlik olduğu iddia edilse de, Maria Rita Epik karara itiraz etti ve yeniden yapılan sayım doğrultusunda birincinin "Seviyorum" şarkısı olduğu kesinleşti. Ulusal finalin birincisinin 1979 Eurovision Şarkı Yarışması, ikincisi ise Seul Şarkı Festivali'ne gönderilmesi planlanıyordu.

Sıra Şarkıcı Şarkı Söz / Müzik Orkestra şefi Puan Derece
1 Saadet Sun "Sevgilim" Ayşe Irmak, Selçuk Başar Emin Fındıkoğlu 33 4
2 Çetin Alp"Elveda" Kemal Sünnetçioğlu, Turhan Yükseler Turhan Yükseler 28 5
3 Cantekin Arefoğlu "Ayrılmak Olmasa" Cantekin Arefoğlu Onno Tunç57 3
4 Maria Rita Epik & 21. Peron"Seviyorum" Maria Rita Epik Tuğrul Karataş 69 1
5 Kuzenler Topluluğu "Çağrı" Hilmi Ersezer, Korkut Erbuğ Onno Tunç68 2

Ulusal finalin ardından

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'nın önerisi üzerine TRT, 4 Mart 1979 tarihinde, Türkiye'nin yarışmadan çekildiğini bildirdi. TRT, Filistinlilerin devlet kurma hakkına değinen, Kudüs'ün güncel statüsüne değinerek İsrail'i "işgalci" olarak niteleyen ve Epik'in Türkiye'yi, bir başka uluslararası festivalde temsil edeceğini içeren bir açıklama metni yayınladı. Bunun üzerine Maria Rita Epik, "Sanatçılar politikaya alet edilmemelidir," dedi. Şarkıcının babası, Pol Epik, yarışma için otuz bin lira kadar masraf ettiklerine değindi ve Maria Rita Epik'in de Münih Katliamı gerekçesiyle yarışma için İsrail'e gitmekten çekindiğini ekledi.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Bu yıl da «Eurovision» şarkı yarışmasına katılıyoruz". Milliyet. 27 Ekim 1978. 10 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2014. 
  2. ^ a b "TRT, Eurovision Şarkı Yarışması: Final bu gece..." Milliyet. 24 Şubat 1979. 10 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2014. 
  3. ^ a b "Türkiye, Eurovision Yarışması'ndan çekildi". Milliyet. 6 Mart 1979. 10 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2014. 
  4. ^ "Eurovision... 14 eser bu gece mücadele veriyor". Milliyet. 22 Aralık 1978. 9 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">1979 Eurovision Şarkı Yarışması</span> 24. Eurovision Şarkı Yarışması

1979 Eurovision Şarkı Yarışması, 24. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1978 yarışması'nı kazanmasından dolayı 31 Mart 1979 tarihinde İsrail'in kenti Kudüs'te bulunan Uluslararası Kongre Merkezi'nde yapılmıştır. Yarışmanın sunuculuğunu Daniel Pe'er ve Yardena Arazi yapmıştır. İsrail ilk defa yarışmaya ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye</span> Eurovision Şarkı Yarışmasında Türkiyenin rolü

Türkiye, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk olarak 1975 yılında, Semiha Yankı’nın seslendirdiği "Seninle Bir Dakika" isimli şarkıyla katıldı, ancak 1990’lara kadar puan tablosunun sonlarında yer aldı. 1979 yarışması Kudüs’te düzenlendiği için Türkiye, o yıl halk seçimi ile belirlenen Maria Rita Epik & 21. Peron’un "Seviyorum" isimli şarkısını yarışmaya göndermekten vazgeçerek yarışmadan çekildi.

"Seviyorum", 1979 Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye Finali'ni kazananan Maria Rita Epik ve 21. Peron tarafından seslendirilen şarkıdır. Ancak yarışmanın İsrail'de olması nedeniyle ülkeye yapılan baskılar yüzünden şarkı yarışmaya gönderilmemiştir.

Maria Rita Epik, İtalyan kökenli İzmirli Levanten bir aileye mensup Türk şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail</span>

İsrail, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1973 yılında, Raşut Ha-Şidur isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Ancak, 2018 yılından beri İsrail'in katılımı İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (İKYK) tarafından sağlanmaktadır. İsrail, Avrupa kıtasında hiç toprağı bulunmamasına rağmen yarışmaya katılan ilk ülkedir. İsrail'i 1980 yılında Fas, 1981 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti, 2006 yılında Ermenistan ve 2015 yılında Avustralya izlemiştir.

İsrail, İsviçre'nin Lozan şehrinde gerçekleştirilen 1989 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi iki ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden ikili, Gili & Galit, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Dereh Hameleh" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. İkili, 50 puan toplayarak yarışmayı on ikinci sırada tamamladı.

21.Peron, 1970'lerde aktif olan bir Türk progresif rock grubu. İzmir'de kurulan grup 1979 Eurovision Şarkı Yarışması'na Maria Rita Epik ile "Seviyorum" adlı şarkı ile katılacaktı ancak politik nedenlerden dolayı Türkiye yarışmaya katılmaktan vazgeçti.

İsrail, İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilen 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan otuz dokuz ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Moran Mazor, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından organize edilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Rak bişvilo" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Mazor, ikinci yarı finalde 40 puan toplayarak on dördüncü geldi ve yarı finalde ilk ona giremediği için yarışma kuralları gereği finale yükselemedi.

İtalya, İsrail'in Kudüs şehrinde gerçekleştirilmiş olan 1979 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. İtalya'nın temsilcisi ve şarkısını belirleyecek Otomatik Seçim ülkenin kamusal yayın kuruluşu Radio Televisione Italiana (RAI) tarafından gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Same Heart</span>

"Same Heart", İsrailli şarkıcı Mey Fayngold tarafından seslendirilen bir şarkıdır. İsrail'in kamusal yayın kuruluşu IBA tarafından gerçekleştirilen ulusal final doğrultusunda, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da gerçekleştirilen 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil etmek üzere seçilmiştir. Pop rock ve elektronik dans müziği elementlerinin ağır bastığı şarkının ilk ve son kısmı ile nakaratı İngilizce, ikinci kısmı ise İbranice olarak söylenmiştir. Hayranların favorilerinden biri olan şarkı, yarışmanın 8 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleştirilen ikinci yarı finalini 19 puan toplayarak on dördüncü sırada tamamlamış ve ilk ona giremediği için yarışma finaline yükselememiştir.

İsrail, kendisi ile birlikte on dokuz ülkenin katıldığı 1979 Eurovision Şarkı Yarışması'na başkenti Kudüs'te ev sahipliği yapmış idi. İsrail'i temsil eden sanatçılar, şarkıcı Gali Atari ve müzik grubu Milk and Honey, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından "Hallelujah" isimli şarkıyı yarışmada seslendirmek üzere görevlendirilmişlerdi. Yarışma finalinde 125 puan toplayan İsrail, yarışmaya katılan diğer on sekiz ülkeyi arkasında bırakarak ilk zaferinin hemen ardından ikinci defa yarışmada birinci geldi.

İsrail, İrlanda'nın başkenti Dublin'de gerçekleştirilen 1981 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden müzik grubu, Hakol Over Habibi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından henüz birincisi düzenlenen Kdam Eurovision isimli İsrail ulusal finalinin galibi oldu; böylece "Halayla" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Grup, yarışmayı 56 puan ile yedinci sırada tamamladı.

İsrail, Birleşik Krallık'ı oluşturuan dört ülkeden biri olan İngiltere'nin Harrogate şehrinde gerçekleştirilen 1982 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan on sekiz ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Avi Toledano, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Hora" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Toledano, yarışmayı 100 puan toplayarak ikinci sırada tamamladı.

İsrail, Norveç'in Bergen şehrinde gerçekleştirilen 1986 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden ikili, Moti Giladi ve Sarai Tzuriel, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Yavo Yom" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Giladi ve Tzuriel ikilisi, yarışmayı 7 puan toplayarak on dokuzuncu sırada tamamladı.

İsrail, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'ni oluşturan altı anayasal sosyalist cumhuriyetten biri olan Hırvatistan SC'nin yerel başkenti Zagreb'de gerçekleştirilen 1990 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi iki ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı Rita ve yarışmada söylediği şarkı "Şara Barhovot", ülkenin kamusal yayı kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından seçildi. Rita, 16 puan topladığı yarışmayı on sekizinci sırada tamamladı.

İsrail, İsveç'in Malmö şehrinde gerçekleştirilen 1992 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi üç ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Dafna Dekel, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Ze Rak Sport" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Dekel, 85 puan toplayarak yarışmayı altıncı sırada tamamladı.

İsrail, İrlanda'nın Cork Kontluğu'nun Millstreet kasabasında gerçekleştirilen 1993 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi beş ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden müzik grubu, Lahakat Şiru, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Şiru" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Grup, 4 puan toplayarak yarışmayı yirmi dördüncü sırada tamamladı.

İsrail, İrlanda'nın başkenti Dublin'de gerçekleştirilen 1995 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi üç ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Liora, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Amen" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Liora, 81 puan toplayarak yarışmayı sekizinci sırada tamamladı.

İsrail, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da gerçekleştirilen 2001 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi üç ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Tal Sondak, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "En Davar" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Sondak, 25 puan toplayarak yarışmayı on altıncı sırada tamamladı.

İsrail, Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen 2006 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan otuz yedi ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı, Eddie Butler, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Together We Are One" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Butler, İsrail bir önceki yılın yarışma finalinde ilk ona girdiği için yarı finalde yarışmadan finalde sahne aldı ve 4 puan ile yirmi üçüncü geldi.