İçeriğe atla

1978 YIBA Çarşısı yangını

1978 YIBA Çarşısı yangını
Tarih12 Mayıs 1978 (1978-05-12)
Saat18:00
KonumUlus, Ankara, Türkiye
NedenPatlama ve yangın

1978 YIBA Çarşısı yangını, 12 Mayıs 1978 günü saat 18:00 civarında çantacı Veli Ünlü'nün dükkânında bütan gazlı lambadan başlayan yangında aralarında YIBA çarşısı esnafının, öğretmenlerin ve meslek lisesi öğrencilerininde bulunduğu 49 kişi yanarak, dumandan zehirlenerek ya da can havliyle dışarı atlayarak olay yerinde can vermiştir. Olayda 100'den fazla kişide yaralanmıştır.[1]

Yaşanan aksilikler

İtfaiyenin yangın merdiveni bozuldu ve bina içindekiler bağıra bağıra can verdi. Pencerelerden yanmış cesetler sarktı. İtfaiyenin gerdiği branda bezi yırtıldı. Başka branda bezi de yoktu can havli ile atlayanlar yere düşerek öldü. Ölenlerin çoğu binanın üst katındaki Meslek Lisesi öğrencileriydi. Galeyana gelen halk itfaiyeyi taşladı. Yangından sonra bina ikiye ayrıldı. İtfaiye, Polatlı'dan tam 35 dakikada gitti ve çökme tehlikesi yüzünden itfaiye içeri giremedi.[2] Yırtılan branda, kırılan merdiven, oda haline getirilen yangın çıkışları korkunç faciayı daha da büyüttü. İşhanının üst katındaki Meslek Lisesinin matbaa dershanesinin kapısında asma kilit bulundu; içeride kül olmuş 8 öğrenci vardı. Okul müdürü ve yardımcısı da can verdi. İtfaiye korkusundan binaya giremedi. Binanın demir aksamı eridi. Zarar yüz milyonları buldu.[3]

Yapılan açıklamalar

  • Alparslan Türkeş: "Yangından sorumlu belediyedir."[4]
  • Ankara Belediye Başkanı Ali Dinçer, "Elinde yalnızca iki uzun merdiveni olduğu için eleştiriye uğrayan Ankara Belediyesi iki yıldan beri köpük almak için uğraşmaktadır. Korkunç bir savurganlıkla hazineyi 70 sente muhtaç edenler yüzünden köpükleri yangından bir gün sonra alabildik" dedi.[5]

Sonuç

Yangının başlamasına neden olan Çantacı Veli Ünlü, 6 ay süren yargı sürecinin ardından tedbirsizlik ve yangına sebebiyet vermekten 5 yıl ağır hapis ve 2.500 lira ağır para cezasında çarptırıldı.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Ankara'nın büyük felâketi: YIBA yangını". Yeni Asya. 21 Mayıs 2022. 4 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2024. 
  2. ^ "Ankara Haberleri - 53 yıldır yangın söndürüyor - Yerel Haberler". Hürriyet. Erişim tarihi: 30 Haziran 2020. 
  3. ^ "Teknolojik Kazalar Bilgi Sistemi - Dıştan kilitli odada 8 ceset bulundu (1978/05/14)". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2020. 
  4. ^ "Teknolojik Kazalar Bilgi Sistemi - Türkeş: "Yangından sorumlu belediyedir" (1978/05/14)". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2020. 
  5. ^ "Teknolojik Kazalar Bilgi Sistemi - Dinçer:"YIBA Çarşısı olayı nedeniyle Belediye suçlanamaz" (1978/05/19)". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2020. 
  6. ^ "Maviye boyanan dram: YİBA Çarşısı". 5 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anıtkabir</span> Türkiyenin kurucusu Atatürkün Ankaradaki anıt mezarı

Anıtkabir, Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer alan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarını içeren komplekstir. Emin Onat ile Orhan Arda'nın tasarımı olan Anıtkabir'in 1944'te başlanan inşası 1953'te tamamlanmıştır. Anıt mezar binası başta olmak üzere çeşitli yapı ve anıtların yanı sıra Barış Parkı olarak adlandırılan ağaçlık alandan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Orta Doğu Teknik Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), 15 Kasım 1956 tarihinde, zamanın Türkiye Başbakanı Adnan Menderes, Karayolları Genel Müdürü Vecdi Diker ve bir grup akademisyen tarafından Ankara'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Mersin'de bulunan Deniz Bilimleri Enstitüsü ve KKTC'de bulunan ODTÜ KKK dışında bütün binaları aynı kampüstedir. Bugüne kadar 120 binin üzerinde mezun veren üniversitenin eğitim dili İngilizcedir.

<span class="mw-page-title-main">İstinye</span> Sarıyer, İstanbul, Türkiyede mahalle

İstinye, İstanbul'un Sarıyer ilçesine bağlı, İstanbul Boğazı'nın Rumeli yakasında yer alan bir sahil semtidir. Kuzeyde Yeniköy, güneyde Emirgan semtleriyle komşudur. Semt, Boğaz'ın büyük koylarından biri olan İstinye Koyu'nun kuzey ve kuzeybatı doğrultusundaki sahil şeridinde ve yamaçlarında yerleşim gösterir ve çok eski bir yerleşim bölgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Galata Kulesi</span> İstanbulun Galata semtinde bulunan tarihî kule

Galata Kulesi ya da müze olarak kullanılmaya başlaması sonrasındaki adıyla Galata Kulesi Müzesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan bir kuledir. Adını, bulunduğu Galata semtinden alır. Galata Surları dahilinde bir gözetleme kulesi olarak inşa edilen kule, farklı dönemlerde farklı amaçlarla kullanılmasının ardından 2020'den itibaren, bir sergi mekânı ve müze olarak hizmet verir. Hem Beyoğlu'nun hem de İstanbul'un sembol yapılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Üniversitesi (İÜ), ana yerleşkesi İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, Türkiye'nin en eski devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sivas Katliamı</span> 1993te Türkiyede yaşanmış bir katliam

Sivas Katliamı, Sivas Olayları, Madımak Katliamı ya da Madımak Olayı, 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nin radikal İslamcı bir grup tarafından yakılması ve çoğunluğu Alevi 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanının yanarak ya da dumandan boğularak ölümü ile sonuçlanan olaylardır.

<span class="mw-page-title-main">12 Eylül Darbesi</span> Türkiyede siyasal şiddet ve istikrarsızlığa karşı yapılan askerî darbe

12 Eylül Darbesi veya 1980 İhtilali, resmî isimlendirmeleriyle 12 Eylül 1980 Harekâtı veya Bayrak Harekâtı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin 12 Eylül 1980 günü emir komuta zinciri içinde gerçekleştirdiği askerî darbe. 27 Mayıs Darbesi ve 12 Mart Muhtırası'nın ardından Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Silahlı Kuvvetlerin yönetime karşı gerçekleştirdiği üçüncü ve son başarılı açık müdahaledir.

<span class="mw-page-title-main">Ünye</span> Ordunun ilçesi

Ünye, Ordu iline bağlı bir ilçedir. Ordu'nun merkez ilçesi Altınordu'dan sonra en büyük ilçesidir. Ünye, Osmanlı Döneminde birçok kadı'nın doğum yeri olması sebebiyle "Kadılar Şehri" olarak da anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Altan Erkekli</span> Türk oyuncu

Reşit Altan Erkekli, Türk tiyatro, sinema, televizyon oyuncusu ve seslendirme sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Bahçeli</span> Türk siyasetçi

Devlet Bahçeli, Türk akademisyen, ekonomist ve siyasetçidir. Milliyetçi Hareket Partisinin (MHP) Genel Başkanı ve eski Başbakan Yardımcısı'dır. Ülkü Ocaklarının kurucularından olan Bahçeli, 6 Temmuz 1997 tarihinden beri MHP Genel Başkanlığı görevini sürdürmektedir. 1999-2002 yılları arasında Bülent Ecevit tarafından kurulan ANASOL-M Koalisyon Hükûmetinde Başbakan Yardımcısı olarak yer aldı. Koalisyon ortaklarıyla birlikte Rahşan Affı'nı çıkardı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Cengiz Bektaş</span> Türk yüksek mimar, mühendis, ozan ve gazete yazarı

Cengiz Bektaş Türk mimar, şair, yazar.

Maraş Katliamı veya Maraş Olayları, 19 Aralık ile 26 Aralık 1978'de Kahramanmaraş'ta meydana gelen Aleviler'e, Kürtler'e ve solculara yönelik katliamdır. Yedi gün süren olaylar sırasında iddianameye göre 111 kişi öldürüldü. Aleviler'e ait 559 ev yakıldı, 290'a yakın iş yeri tahrip edildi. 23 yıl süren davalar sonunda 22 kişi idam, 7 kişi müebbet hapis, 321 kişi de 1-24 yıl arasında hapis cezası aldı. Katliamda önemli rol oynayan 68 kişiye ise ulaşılamadı. 12 Eylül Darbesi'ne sebep olan olaylardan biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">2020 Elazığ depremi</span> 24 Ocak 2020de Elazığda meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki deprem

2020 Elazığ depremi, 24 Ocak 2020 tarihinde yerel saatle 20.55'te Türkiye'nin Elazığ ilinde meydana gelen ve başta Elazığ ve Malatya olmak üzere tüm Doğu Anadolu Bölgesini etkisi altına alan merkez üssü Elazığ'nın Sivrice ilçesine bağlı Çevrimtaş köyü olan ve yaklaşık 22 saniye kadar süren deprem. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 6,5 Mw, USGS ise 6,7 Mw olarak açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Abdurrahman Kılıç</span> Türk akademisyen

Abdurrahman Kılıç, Türk akademisyen, bürokrat ve bilim insanıdır.

Malatya Katliamı veya Malatya Olayları, 17-20 Nisan 1978'de Türkiye'nin Malatya ilinde meydana gelen Alevilere dönük şiddet olayları ve cinayetler. Dönemin Malatya Belediye Başkanı Hamit Fendoğlu'nun öldürülmesi üzerine ülkücü ve İslamcı grupların şehrin Alevi ve solcu mahallelerine girmeleri ve şiddet kullanmaları ile gelişmiş olaylarda 3'ü çocuk olmak üzere 8 kişi öldürülmüş, 20'si ağır olmak üzere 100 kişi yaralanmış ve yaklaşık 1000 iş yeri ve ev tahrip edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Anadolu Adalet Sarayı</span> İstanbulun Anadolu Yakasında bulunan adliye

İstanbul Anadolu Adalet Sarayı, Kartal ilçesinin Esentepe Mahallesi'nde bulunan bir adliyedir. Yargı çevresi İstanbul'un Anadolu Yakasındaki ilçelerle sınırlıdır. Adliyenin açılmasıyla birlikte, İstanbul'un Anadolu Yakası'ndaki ilçe adliyeleri kapatılarak bu binaya taşınmıştır.

Türkiye'de 12 Eylül 1980 Darbesi'ne giden süreç ; Türkiye'de siyasi, ekonomik, sosyal krizlerin yaşandığı ve 4.250'den fazla kişinin öldürüldüğü dönemdir. "Örtülü iç savaş" ve "küçük çaplı iç savaş" olarak da tanımlanmıştır.

Noel arifesinde bir yangın Sodder ailesinin evini yok etti. Yangın sırasında George, Jennie ve dokuz çocuktan dördü kaçtı. Diğer beş çocuğun cesetleri ise bulunamadı. Hayatta kalan Sodder ailesi, hayatlarının geri kalanında beş kayıp çocuğun hayatta kaldığına inanıyordu.

14 Haziran 2017'de, Batı Londra, Kuzey Kensington'daki 24 katlı Grenfell Tower binasında TSİ 03:54'te yangın çıktı. Hastaneye kaldırıldıktan sonra hayatını kaybeden iki kişi de dahil olmak üzere toplamda 72 kişi öldü, 70'ten fazla kişi yaralandı ve 223 kişi kurtuldu. 1988'deki Piper Alpha petrol platformu felaketinden bu yana Birleşik Krallık'taki en ölümcül yapısal yangın ve II. Dünya Savaşı'ndan bu yana İngiltere'deki en kötü konut yangınıydı.