İçeriğe atla

1976 Paris şarap tadımı

1976 Paris şarap tadımı ya da Paris yargısı, 24 Mayıs 1976 yılında Paris'te İngiliz şarap tüccarı Steven Spurrier tarafından düzenlenen bir şarap yarışmasıdır.

Fransızlardan oluşan juri, Kaliforniya'dan Cabernet Sauvignon (kırmızı) ve Chardonnay (beyaz) üzümlerinden yapılmış şaraplarla, Fransa'nın Bordeaux ve Burgonya bölgesinin şaraplarını kör tadarak puanladı. Yarışma sonucunda kırmızı ve beyaz şarap kategorilerinde birinci sırada Kaliforniya şarapları yer aldı. O tarihlerde Fransa Dünya'nın en önde gelen şarap üreticilerinden birisi olarak görüldüğü için yarışmanın beklenmeyen sonucu büyük bir etki yarattı.[1][2]

1976 Paris şarap tadımının beyaz şarap kategorisinde kazananı 1973 rekolteli Chateau Montelena

Juriler

Juri üyeleri:

  • Pierre Brejoux
  • Claude Dubois-Millot
  • Michel Dovaz
  • Patricia Gallagher
  • Odette Kahn
  • Raymond Oliver
  • Steven Spurrier
  • Pierre Tari
  • Christian Vanneque
  • Aubert de Villaine
  • Jean-Claude Vrinat
Sonuçlar açıklandığında Fransız Juri Odette Kahn puan pusulasını geri istedi ve daha sonra Paris tadımını eleştirdi.

Yarışma metodu

Jüri üyeleri, kör tadım metodu ile tadılan şarapları 20 puan üzerinden derecelendirdi. Özel bir derecelendirme çerçevesi verilmemiş ve jüri üyelerini kendi kriterlerine göre not verme konusunda özgür bırakmıştır. Sıralama, jurilerin bireysel notlarının aritmetik ortalaması alınarak belirlendi. Ancak, Patricia Gallagher ve Steven Spurrier'in notları dikkate alınmadı. Bu nedenle sadece Fransız jüri üyelerinin notları sayıldı.[3]

Sonuçlar

Beyaz şaraplar

Kaliforniya (ABD) Chardonnay vs. Burgonya (Fransa) Chardonnay

Sıralama Şarap Rekolte Ülke
1. Chateau Montelena 1973 ABD
2. Meursault Charmes Roulot 1973 Fransa
3. Chalone Vineyard 1974 ABD
4. Spring Mountain Vineyard 1973 ABD
5. Beaune Clos des Mouches Joseph Drouhin 1973 Fransa
6. Freemark Abbey Winery 1972 ABD
7. Batard-Montrachet Ramonet-Prudhon 1973 Fransa
8. Puligny-Montrachet Les Pucelles Domaine Leflaive 1972 Fransa
9. Veedercrest Vineyards 1972 ABD
10. David Bruce Winery 1973 Fransa
Cabernet Sauvignon üzümleri, Ridge Vineyard Monte Bello

Kırmızı şaraplar

Kalifornita (ABD) Cabernet Sauvigon vs Bordeaux (Fransa)

Sıralama Şarap Rekolte Ülke
1. Stag's Leap Wine Cellars 1973 ABD
2. Château Mouton-Rothschild 1970 Fransa
3. Château Haut-Brion 1970 Fransa
4. Château Montrose 1970 Fransa
5. Ridge Vineyards Monte Bello 1971 ABD
6. Château Leoville Las Cases 1971 France
7. Mayacamas Vineyards 1971 ABD
8. Clos Du Val Winery 1972 ABD
9. Heitz Wine Cellars Martha's Vineyard 1970 ABD
10. Freemark Abbey Winery 1969 ABD

Şarap endüstrisindeki etkileri

Spurrier, 1976 tadımına birçok muhabiri davet etmiş olsa da, katılan tek muhabir, sonuçları hemen Dünya'ya açıklayan Time'dan George M. Taber'di. Fransız şarap endüstrisi sonuçları öfke ve endişe ile karşılayarak, yarışmayı organize edenSpurrier'in ülkenin prestijli şarap tadım turlarına katılmasını bir yıllığına yasakladı. Yarışma sonuçları, bu durumu neredeyse görmezden gelen Fransız basınında yer almadı. Yaklaşık üç ay sonra Le Figaro, "Kruvaziyer savaşı gerçekleşti mi?" Başlıklı bir makale yayınladı. Sonuçları "gülünç" olarak nitelendirdi ve "ciddiye alınamaz" dedi. Tadımdan altı ay sonra, Le Monde benzer tonda bir makale yazdı.

New York Times, ABD'de daha önce de birkaç tadımın gerçekleştiğini ve Amerikan chardonnay şaraplarının Fransız rakiplerinin önünde değerlendirildiğini bildirdi. 1976 Paris şarap tadımı, yeni Dünya'da şarap üretimini ve prestijini genişletmede önemli bir etki yarattı. Geleneksel üretim tekniklerine sıkı sıkıya bağlı Fransa gibi eski Dünya şarap üreticilerini ise gelenekleri gözden geçirmek ve yeni teknikleri benimsemeye teşvik etti.[2]

1976 Paris şarap tadımı, 2008 yılında "Bottle Shock (Paris Yargısı)" adı ile beyaz perdeye aktarılmıştır.[4]

30. yıl dönümü

Atlantik Okyanusu'nun her iki yakasında 30. yıl dönümü için yeniden tadım, 2006 yılında Steven Spurrier tarafından düzenlendi. Her iki kıtadaki jüriler, 1971 Ridge Monte Bello Cabernet Sauvignon'u (Kaliforniya) birinci olarak seçti. Yarışmada ilk 5 sırayı Kaliforniya şarapları elde ederken, 1976 tadımında 2. sırada yer alan Mouton-Rothschild (Fransa), altıncı sırada yer aldı. Sonuçlar, jurilerin, Fransız rakiplerine göre Kaliforniya şaraplarını tercih ettiğini gösterdi.[5][6]

Kaynakça

  1. ^ ""Doubtless as Good": The Paris Tasting". americanhistory.si.edu. 19 Ağustos 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2020. 
  2. ^ a b "BW Online | May 8, 2001 | The Day California Wines Came of Age". web.archive.org. 18 Ekim 2007. 18 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2020. 
  3. ^ Taber, George M. (2005). Judgment of Paris : California vs. France and the historic 1976 Paris tasting that revolutionized wine. New York: Scribner. ISBN 978-0-7432-4751-1. OCLC 58843337. 
  4. ^ Miller, Randall (5 Eylül 2008), Bottle Shock, 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 17 Kasım 2020 
  5. ^ Murphy, Linda (25 Mayıs 2006). "California wines beat the French -- again Taste-off proves California wines age best, too / Even after 30 years of aging, state's Cabernets still tops". SFGATE (İngilizce). 25 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2020. 
  6. ^ "Tasted 30 years later: They're alive!" (İngilizce). 31 Mayıs 2006. 24 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şarap</span> üzümden yapılan fermente içecek

Şarap veya mey, fermente meyvelerden yapılan alkollü bir içecektir. Maya, meyvelerdeki şekeri tüketir ve onu etanol ve karbondioksite dönüştürerek ısı açığa çıkarır. Şarap erik, kiraz, nar, yaban mersini, frenk üzümü ve mürver gibi çeşitli meyvelerden yapılabilse de çoğunlukla üzümden yapılır ve "şarap" terimi genellikle bir niteleyici olmadan kullanıldığında üzüm şarabını ifade eder. Şarap, çoğunlukla %9 ila %15 arası alkol ihtiva etmektedir. Başka meyvelerden de üretilebilen şaraplar o meyvenin adı ile anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan şarabı</span>

İtalyan şarabı, dünyada şarapçılık yapılan en eski ülkelerden biri olan İtalya'da yapılan şaraba verilen addır. İtalya dünyanın en önemli şarap üreticilerinden biridir ve 2005 yılı itibarı ile dünya üretiminin yaklaşık beşte birini üretmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Merlot</span> Merlot bir şarap çeşidi yapmada veya yemede kullanılan bir üzümdür.

Merlot hem tek çeşit (sepaj), hem de harmanlanmış (kupaj) üzümlerle şarap yapımında kullanılan lacivert renkli şaraplık bir üzüm çeşididir. Merlot ismi Fransızcada karatavuk anlamına gelen merle kelimesine küçültme eki eklenmesiyle oluşturulmuş olup muhtemelen üzümün rengi dolayısıyla bu ismi almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Petit Verdot</span>

Petit Verdot esasen klasik Bordo karışımlarında kullanılan bir çeşit kırmızı şaraplık üzümdür. Bordo'daki diğer çeşitlerden çok daha geç olgunlaşır bu nedenle kendi bölgesinde gözden düşmüştür. Olgunlaştığında karışıma küçük miktarlarda tanen, renk ve lezzet katar. Petit verdot daha güvenilir bir şekilde olgunlaştığı ve tek çeşit şarap haline getirildiği Yeni Dünya'daki şarap üreticileri arasında dikkat çekti. Cabernet Sauvignon harmanlarının orta damak tadının 'sertleştirilmesinde' de faydalıdır.

Robert Mondavi, Amerikan şarap yapımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Provans şarabı</span>

Provans şarabı güneydoğu Fransa'daki Fransız şarabı üreten Provans bölgesinden gelir. Romalılar bölgeyi provincia nostra adıyla adlandırdı. Provans Alpler'in hemen güneyinde İtalya dışındaki ilk Roma eyaletiydi.

<span class="mw-page-title-main">Gamay</span>

Gamay kırmızı şarap yapmak için kullanılan mor renkli bir üzüm çeşididir özellikle Beaujolais'de ve Tours çevresinde Loire Vadisi'nde yetiştirilir. Tam adı Gamay Noir à Jus Blanc'dır. 15. yüzyıldan beri adı geçen çok eski bir kültür bitkisidir. Bol üretim sağladığı için sık sık ekilmiştir, bununla birlikte asidik topraklara ekildiğinde üzümün doğal olarak yüksek asitliğini yumuşatmaya yardımcı olan üstün şaraplar yapar.

<span class="mw-page-title-main">Cabernet Franc</span>

Cabernet Franc, Dünya'da başlıca siyah üzüm çeşitlerinden birisidir. Esasen Bordeaux tarzında Cabernet Sauvignon ve Merlot ile harmanlama için yetiştirilir ama aynı zamanda Loire 'nin Chinon 'u gibi tek başına şarap yapılabilir. Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'nde karışımlarda kullanılmasının ve çeşit olarak üretilmesinin yanı sıra bu bölgelerde bazen buz şarabı yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Zinfandel</span> Üzüm çeşidi

Zinfandel ya da Primitivo, şarap yapımında kullanılan kırmızı bir üzüm çeşididir. Vitis vinifera türü içerisinde yer alan Zinfandel'in, DNA analizleri neticesinde genetik olarak Hırvat üzümleri Crljenak kaštelanski ve Tribidrag ile Puglia, İtalya'da yetiştirilen Primitivo ile eşdeğer olduğu belirlenmiştir. Avrupa Birliği, Ocak 1999'da Zinfandel'i Primitivo'nun eş anlamlısı olarak tanımlarken ticari anlaşmazlıklar nedeniyle bu süreç Amerika Birleşik Devletleri'nde daha ağır işlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şili şarabı</span>

İspanyol istilacılarının bölgeyi kolonileştirirken yanlarında Vitis vinifera asmalarını getirdiği 16. yüzyıl dan beri Şili şarabının Yeni Dünya şarap bölgesinde uzun bir tarihi oldu. 19. yüzyılın ortalarında Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère ve Franc gibi Fransız şarap çeşitleri tanıtıldı. 1980'lerin başında paslanmaz çelik fermantasyon tanklarının ve fermantasyon için meşe fıçıların kullanılmasıyla bir rönesans başladı. Kaliteli şarap üretimi arttıkça şarap ihracatı da hızla büyüdü. Şarap imalathanelerinin sayısı 1995'te 12 iken 2005'te 70'in üzerine çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Malbec</span>

Malbec (telaffuzu [mal.bɛk]) kırmızı şarap yapımında kullanılan mor bir üzüm çeşididir. Üzümleri mürekkep gibi koyu renge ve sağlam tanenlere sahip olma eğilimindedir ve kırmızı Bordo şarabı karışımında izin verilen altı üzümden biri olarak bilinir. Fransa'da, Malbec bağları halen başlıca Güney Batı Fransa'da Cahors'dadır ancak üzüm dünya çapında yetiştirilir. Bir Arjantin üzüm çeşidi olarak giderek daha fazla kutlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sauvignon blanc</span> Üzüm çeşidi

Sauvignon blanc, Fransa'nın Bordeaux bölgesinin yeşil kabuklu bir üzüm çeşididir. Üzüm adını büyük olasılıkla Güney Batı Fransa'da yerli bir üzüm olarak erken kökenleri nedeniyle Fransızcada sauvage ("yabani") ve blanc ("beyaz") kelimelerinden alır. Muhtemelen Savagnin'in soyundan geliyor. Fransızca: Sauvignon blanc asması dünyanın şarap bölgelerinin birçoğuna ekilir ve gevrek, sek ve ferahlatıcı bir çeşit beyaz şarap üretir. Üzüm aynı zamanda Sauternes ve Barsac'ın meşhur tatlı şaraplarının bir bileşenidir. Sauvignon blanc, ABD'de Fransa, Şili, Romanya, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Bulgaristan, Washington ve Kaliforniya eyaletlerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bazı Yeni Dünya Sauvignon blanclar, özellikle California'dan, Robert Mondavi tarafından Pouilly-Fumé'ye atıfta bulunulan bir pazarlama terimi olan "Fumé Blanc" olarak da adlandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Cinsaut</span>

Cinsaut veya Cinsault Languedoc-Roussillon ve eski Fransız kolonileri arasında Cezayir, Lübnan ve Fasta ısı toleransı ve verimi yüzünden önemli bir kırmızı şaraplık üzümdür. Yumuşaklık ve buket eklemek için genellikle Grenache ve Carignan gibi üzümlerle harmanlanır.

<span class="mw-page-title-main">Grenache</span>

Grenache ya da Garnacha (IPA: [ɡaɾˈnatʃa]) dünyada en çok ekilen kırmızı şaraplık üzüm çeşitlerinden biridir. Geç olgunlaşır bu nedenle üzümün büyük olasılıkla geldiği İspanya'da bulunanlar gibi sıcak ve kuru koşullara ihtiyaç duyar. Aynı zamanda İtalya'nın güneyindeki Sardunya adasında, Fransa'da, Avustralya'da ve Kaliforniya'daki Monterey AVA ve San Joaquin Vadisi'nde yetiştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Bordeaux şarabı</span>

Bordo şarabı güneybatı Fransa‘da Bordo bölgesi'nde üretilen bir şaraptır. Bordo, Garonne Nehri üzerindeki Bordo şehrinde merkezlenmiştir. Şehrin kuzeyinde Dordogne Nehri Garonne ile birleşerek Gironde adlı geniş haliç ve Gironde bölümü 120,000 hektardan fazla toplam bağ alanıyla Fransa'nın en büyük şarap üretim alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Steven Spurrier</span>

Steven Spurrier, İngiliz şarap eleştirmeni, yazar ve şarap tüccarıdır. Spurrier, beklenmedik bir şekilde Kaliforniya şarabına dünya çapında ilgiyi arttıran ve aynı zamanda yeni dünya olarak bilinen ülkelerde şarap üretimini teşvik eden 1976 Paris Şarap Tadımını düzenledi. Academie du Vin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Yiyecek ve şarap eşleştirmesi</span>

Şarap ve yemek eşleştirme, yemek deneyimini zenginleştirmek için yiyecek tercihini şarap ile eşleştirmedir. Birçok kültürde şarabın yemek masasında aslında uzun geçmişi vardır ve bir şekilde bir bölgenin hem şarapçılık hem de mutfak gelenekleri yıllar içinde birlikte gelişmiştir. Bir dizi kurala uymak yerine, yerel mutfaklar sadece yerel şaraplarla eşleştirildi. Modern yemek eşleştirme "sanatı", belirli yiyeceklerle şarapları eşleştirirken kılavuzluk yapan kitap ve medya sektörünü büyüten bir olgudur. Restoran işletmeciliğinde şarap garsonları genellikle misafire yemek eşleştirme önerileri yapmak için bulunur. Eşleştirmelerin arkasındaki ana kavram, hem yiyecek hem de şaraptaki belirli öğelerin birbiriyle etkileşime girmesi ve bu yüzden bu öğelerin doğru bileşimi bulunduğunda yemek deneyimini daha keyifli hale getirmesidir. Ancak, tat ve keyif çok özneldir ve bir tadımcı için "ders kitabı" mükemmelliğindeki bir eşleşme bir başkası için daha az zevkli olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya şarabı</span>

Avustralya şarap endüstrisi, yılda üretilen 1.2 ila 1.3 milyar litrenin yaklaşık 800 milyonunun denizaşırı pazarlara ihraç edilmesiyle, dünyanın en büyük şarap ihracatçılarından biridir. Şarap endüstrisi, üretim, istihdam, ihracat ve turizm yoluyla Avustralya ekonomisine önemli bir katkıda bulunur.

Lucien Arkas Bağları, İzmir, Torbalı'da faaliyet gösteren ve 2500 m² kapalı alana sahip bol ödüllü bir şaraphanedir. Marsilya kökenli levantenlerden olan Lucien Arkas'ın yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Arkas Holding'e ait bir anonim şirkettir. Aynı alan içinde bağları, şaraphanesi ve "LA Mahzen" adında restoranı bulunmaktadır. Restoranı Michelin rehberine girmiştir. 1.168 dönümlük tek parselden oluşan bağlarında organik bağcılık yapılmaktadır. Yöre teruarına uyumlu ancak bugüne kadar Türkiye'de hiç yetiştirilmemiş yirminin üzerinde üzüm çeşidi yetiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fransız şarabı</span>

Fransız şarabı, Fransa'nın her yerinde, yılda 50 ila 60 milyon hektolitre veya 7-8 milyar şişe arasında üretilir. Fransa, İtalyan, İspanyol ve Amerikan şarap üreten bölgeleriyle birlikte dünyanın en büyük şarap üreticilerinden biridir. Fransız şarabının tarihi M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanır ve Fransa'nın birçok bölgesinin şarap yapım tarihi Roma zamanlarına dayanır. Üretilen şaraplar, uluslararası alanda satılan pahalı şaraplardan, savaş sonrası dönemin Margnat şarapları gibi genellikle yalnızca Fransa'da görülen mütevazı şaraplara kadar çeşitlilik gösterir.