İçeriğe atla

1974–75 Şattülarap Çatışması

1974–75 Şattülarap Çatışması
TarihNisan 1974 - Mart 1975
Bölge
Sonuç

İran'ın zaferi

  • Irak'ın, Şattülarap’taki sınırın su yolunun ortasından geçmesini kabul etmesi dolayısıyla Şattülarap üzerindeki iddiasından vazgeçerek nehrin kontrolünü İran'a bırakması[1]
Taraflar
İran Irak


1974–75 Şattülarap Çatışması, İran ile Irak arasında yaşanan silahlı çatışmalar.

Arka plan

1913 yılında Irak'ta hüküm süren Osmanlılar'la bölgede sonradan ağırlığını koyan Britanya arasında düzenlenen Anglo-Ottoman Convention diye bilinen antlaşma ile, Hürremşehr dışındaki Şattülarap bölgesinin tamamı Osmanlı Devleti'nin hâkimiyetine bırakılmıştı.[2] I. Dünya Savaşı'nın ardından kurulan Irak Krallığı ile İran, petrol nakliyatında giderek önem kazanan Basra, Abadan ve Hürremşehr gibi liman şehirlerinin olduğu bölge için rekabete girdiler. 1934 yılında İran, Milletler Cemiyeti'ne başvurarak Hürremşehr ve Abadan gibi ticaret merkezlerini çevreleyen suların Irak'ın hâkimiyetinde kalmasını protesto etmiş, Irak ise statükonun sürdürülmesini istemişti. İki ülke 1937'de tekrar bir antlaşma imzalamışlarsa da durum sonuç itibarıyla 1913 antlaşmasından pek farklı olmamış, Şattülarap II. Dünya Savaşı öncesinde ve sonrasında İran ve Irak arasında sorun olmaya devam etmiştir.

1969'da İran, kısa süre önce düzenlenen bir darbe ile Irak'ta iktidara gelen Baas Partisi hükûmetine 1937 antlaşmasının revize edilmesini teklif etti. Yeni kurulan Baas hükûmetinin teklifi reddetmesiyle İran 1937'deki antlaşmayı feshettiğini ilan etti. Bu karar ile iki ülke arasında 1975'teki Cezayir Antlaşması'na kadar sürecek gergin dönem başlamış oldu.

Çatışma

Gerginlik 1974'te İran'ın Irak'ın Arap çoğunluğuna dayanan devletine karşı ayrılıkçı bir isyana girişen Kürtlere verdiği destekle de alevlenen bir çatışmaya dönüştü.[3][4] Irak 1975'te İran'a karşı tank birliklerinin öncülüğünde büyük bir saldırı başlattı, ancak saldırı İran tarafından püskürtüldü. Bu saldırıyı birkaçı daha takip etti.[5] O dönemde dünyanın en büyük ordularından birine sahip olan İran üstün hava gücüyle Irak'ı mağlup ederken, bir yandan da yakın müttefikleri ABD ve İsrail'den sağladığı destekle Kürt ayrılıkçıları silahlandırarak Irak'a sınırları içinde de darbe vurdu. Her iki taraftan da yaklaşık bin insanın yaşamını kaybettiği çatışma sonunda Irak herhangi bir avantaj elde edemedi.[6]

Sonuç olarak Irak, çatışmayı sürdürmekten vazgeçti ve bunun yerine Kürt isyanını sona erdirmek için Tahran'a taviz vermeyi tercih etti.[3][4] 1975 yılında Cezayir'de düzenlenen OPEC Zirvesinde iki ülkenin devlet adamları ev sahibi ülkenin arabuluculuğunda görüşmeye başladılar. Görüşmeler sonunda ulaşılan Cezayir Antlaşması ile Şattülarap'taki sınırın su yolunun ortasından geçmesini kabul eden Irak, Şattülarap üzerindeki iddiasından vazgeçerek nehrin kontrolünü İran'a bıraktı.[1] Bu tavize karşılık olarak İran Irak'taki Kürt ayaklanmasına yardımını geri çekti.

Sonrası

Şattülarap anlaşmazlığını görünüşte çözüme kavuşturan Cezayir Antlaşması ile iki ülke arasındaki komşuluk ilişkileri 1979 İran İslâm Devrimi'ne kadar iyi sürdürülmüştür. Aynı yıl Irak'ta iktidara sahip olan Saddam Hüseyin antlaşmayı tanımadığını açıklamış, 22 Eylül 1980'de de İran'a savaş ilân etmiştir. Sekiz yıl süren İran-Irak Savaşı boyunca İran tarafından kapatılan Şattülarap'ın dış dünya ile bağlantısı tamamen kesildi.

Kaynakça

  1. ^ a b Yücealtay, Ceren (28 Haziran 2022). "İran-Irak Savaşı ve Türkiye Üzerine Etkileri". BELLEK Uluslararası Tarih ve Kültür Araştırmaları Dergisi. 4 (1). s. 25. Erişim tarihi: 29 Eylül 2023. 
  2. ^ Bilge, Mustafa I. (2010). Şattülarap. Türkiye Diyanet Vakfı. 2 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2023. 
  3. ^ a b Karsh, Efraim (25 Nisan 2002). The Iran–Iraq War: 1980–1988Sınırlı deneme süresince özgürce erişilebilir, normalde ise abonelik gereklidir. Osprey Publishing. ss. 1-8, 12-16, 19-82. ISBN 978-1-84176-371-2. 
  4. ^ a b Ranard, Donald A. ((Ed.)). "History". Iraqis and Their Culture. 10 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ Farrokh, Kaveh (20 Aralık 2011). Iran at War: 1500–1988. Oxford: Osprey Publishing. ss. ?. ISBN 978-1-78096-221-4. 
  6. ^ "CSP - Major Episodes of Political Violence, 1946-2013". Systemicpeace.org. 17 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lozan Antlaşması</span> İsviçrenin Lozan şehrinde Türkiye ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan barış antlaşması

Lozan Antlaşması, 24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçre'nin Lozan şehrinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileriyle Britanya İmparatorluğu, Fransız Cumhuriyeti, İtalya Krallığı, Japon İmparatorluğu, Yunanistan Krallığı, Romanya Krallığı ve Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı (Yugoslavya) temsilcileri tarafından, Leman Gölü kıyısındaki Beau-Rivage Palace'ta imzalanmış bir barış antlaşmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Irak</span> Batı Asyada bir ülke

Irak, resmî adıyla Irak Cumhuriyeti, Batı Asya'da bir ülkedir. Kuzeyde Türkiye, doğuda İran, güneydoğuda Kuveyt, güneyde Suudi Arabistan, güneybatıda Ürdün, batıda ise Suriye ile sınır komşusudur. Başkenti ve en büyük şehri Bağdat olan federal parlamenter cumhuriyet ile yönetilen bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Sadabat Paktı</span> 8 Temmuz 1937de Tahranda Türkiye, İran, Irak ve Afganistan arasında imzalanan saldırmazlık paktı

Sadabat Paktı; Türkiye, İran, Irak ve Afganistan arasında, 8 Temmuz 1937 tarihinde Tahran'da Sadabat Sarayı'nda imzalanan dörtlü saldırmazlık paktı.

<span class="mw-page-title-main">Celal Talabani</span> 6. Irak cumhurbaşkanı

Celal Talabani, Iraklı Kürt siyasetçi. 2005-2014 yılları arası Irak cumhurbaşkanı olarak görev almıştır. Irak'ın ilk Arap olmayan cumhurbaşkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Saddam Hüseyin</span> 5. Irak cumhurbaşkanı

Saddam Hüseyin Abdülmecid et-Tikriti, Iraklı siyasetçi. Irak'ın beşinci cumhurbaşkanıdır.

İç savaş veya sivil savaş, bir ülkenin insanlarının çeşitli etnik veya dini gruplar altında organize olarak birbirleriyle yaptıkları silahlı çatışmalara verilen genel isimdir. Bu çatışmalar genelde ortak yönleri olmasına rağmen her ülkenin kendine has kültürel ve siyasi yapısı nedeniyle çoğunlukla öznel bir yapıya sahiptir. İç savaş her ne kadar bir ülkenin içindeki grupların silahlı çatışması olarak tanımlansa da ülke içindeki her silahlı çatışma iç savaş değildir. Örneğin devletin ayrılıkçı bir grupla ya da rejim karşıtı hareketlerle yapacağı çatışmalar iç savaş sayılmaz. Ancak bazı ayrılıkçı hareketlerin ufak çaplı bir isyan olarak başlayıp ülkenin geneline yayılması ile çatışmanın bir iç savaşa dönüştüğü de olmuştur. Bir çatışmanın "iç savaş" olarak kabul edilebilmesi için bu çatışmanın ülkenin genelinde etkili olması, ülkedeki mevcut devletin ya politik gruplar arasında parçalanması ya da ülkenin bir kısmında hakimiyetini yitirmesi gerekmektedir. Örneğin İspanya İç Savaşı'nda İspanya Devleti, Cumhuriyetçiler ve Milliyetçiler arasında ikiye bölünmüşken Suriye İç Savaşı'nda Suriye Devleti bünyesinden bazı unsurların ayrılmasına rağmen ayakta kalmış ancak ülkenin bir kısmında da hakimiyetini kaybetmiştir. İç savaşlar hemen her zaman iç savaşa giren ülkeye diğer ülkelerle yapılan savaşlardan daha fazla zarar vermiştir. Bunun en önemli nedeni, ülkenin kendi yapısının kendi içinde giriştiği bir mücadelenin diğer ülkelerle giriştiği mücadelelere nazaran tedavisinin çok daha zor olmasıdır. Tarihte iç savaşlar çoğu zaman ya rejim değişikliğiyle ya da bölünmeyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Abadan</span>

Abadan, İran'ın Huzistan Eyaleti'nde şehir.

<span class="mw-page-title-main">Irak-İran Savaşı</span> 1980-1988 yılları arasında İran ve Irak arasında geçen savaş

Irak-İran Savaşı, İran'da Tahmilî Savaş veya Mukaddes Müdafaa, Irak'ta Saddam'ın Kadisiyesi ve Arap Dünyasında Birinci Körfez Savaşı olarak anılan 1980-1988 yılları arasında İran ve Irak arasında yaşanmış savaş. Yaklaşık bir milyon kişinin ölümüne, iki milyon kişinin yaralanmasına, 150 milyar Amerikan Doları maddi hasara, her iki ülkede de ağır yıkımlara yol açmıştır. Irak'ın zaferleri ile başlayan savaş, İran'ın direnmesiyle yıpratma savaşına dönüşmüş ve galibi olmadan sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Barzani</span> Kürt milliyetçi lider

Molla Mustafa Barzani, Kürt lider. Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin kurucusudur. 1946 yılından 1979'daki ölümüne kadar Kürdistan Demokrat Partisi'nin başkanı olarak siyaset yapmıştır. Bağımsız Kürt devleti görüşleriyle Kürt milliyetçiliğine önemli katkılar sunmuştur. Mesud Barzani ve İdris Barzani'nin babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mesud Barzani</span> Kürt siyasetçi ve KDP genel başkanı

Mesud Barzani, Kürt siyasetçi. 2005-2017 yılları arası Kürdistan Bölgesel Yönetimi başkanı olarak görev aldı. 1 Nisan-30 Nisan 2004 tarihleri arasında Irak Başbakanlığı görevinde bulunan Barzani, Kürdistan Demokratik Partisi'nin 1979 yılından beri başkanlık görevini sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Hasan el-Bekir</span> 4. Irak cumhurbaşkanı

Ahmed Hasan el-Bekir, Iraklı asker ve siyasetçi. 1968-1979 yılları arasında Irak cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Hafız Esad</span> 5. Suriye devlet başkanı

Hafız Esad veya Hafız Esed, Suriyeli asker ve devlet görevlisidir. 1971'den 2000 yılına kadar Suriye devlet başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Yurtseverler Birliği</span> Irakta bir siyasi parti

Kürdistan Yurtseverler Birliği kısaca KYB, 1975'te Irak'ta kurulan bir siyasi partidir. KYB'nin kurucuları arasında Celal Talabani vardı. Parti Kürdistan Demokrat Partisi'nden kopan ve daha sosyalist olanlar tarafından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Irak Krallığı</span> Birleşik Krallık Mezopotamya Mandasından sonra kurulan monarşik krallık

Irak Krallığı, Birleşik Krallık Mezopotamya Mandası'ndan sonra kurulan monarşik krallık. Ağustos 1921'de Faysal bin Hüseyin ilk kral olmuş ve 1958 tarihinde Abdülkerim Kasım'ın başbakan olması ile sonlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 2 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 2 sayılı kararı, İran ve Sovyetler Birliği'nin arasındaki anlaşmazlığı gidermek amacıyla tarafları görüşmeye çağıran karardır. Yapılan ikili görüşmelerin Güvenlik Konseyi'ne ivedilikle bildirilmesini de istemiştir. Karar, 30 Ocak 1946 tarihinde oybirliğiyle kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık ve Sovyetler Birliği'nin İran'ı işgali</span>

Birleşik Krallık ve Sovyetler Birliği'in İran'ı işgali, Pehlevi Hanedanı idaresindeki İran'ın enerji hatlarını ele geçirmek ve Pers Koridoru'nun güvenliğini sağlamak için 1941 yılında girişilen işgal hareketi.

<span class="mw-page-title-main">Baas döneminde Irak</span> 1968 ve 2003 yılları arasında Irak tarihinin dönemi

Baas döneminde Irak ya da resmî adıyla Irak Cumhuriyeti, Irak tarihinde ülkenin Arap Sosyalist Baas Partisi tarafından yönetildiği 1968 ila 2003 arasındaki dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">17 Temmuz Devrimi</span> Irakta 1968 Baas darbesi

17 Temmuz Devrimi, 1968'de Irak'ta Ahmed Hasan el-Bekir, Abdurrezzak en-Naif ve Abdurrahman el-Davud liderliğinde, Cumhurbaşkanı Abdurrahman Arif ve Başbakan Tahir Yahya'yı deviren ve Arap Sosyalist Baas Partisinin Irak Bölgesel Şubesini iktidara getiren bir darbeydi. Darbeye ve ardından Naif liderliğindeki ılımlı fraksiyonun tasfiyesine katılan Baasçılar, Hardan et-Tikriti, Salih Mehdi Ammaş ve gelecekteki Irak Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin'i içeriyordu. Darbe öncelikle Yahya'ya yönelikti. Yahya, Arif'in ılımlı hükûmetini Irak'ın petrolünü İsrail'e karşı savaşta bir silah olarak kullanmak için Birleşik Krallık ve ABD'nin sahip olduğu Irak Petrol Şirketi'ni (IPC) kamulaştırmaya zorlamak için Haziran 1967 Altı Gün Savaşı'nın yarattığı siyasi krizi istismar eden açık sözlü bir Nasırcıdır. IPC'nin tam olarak kamulaştırılması, Baas yönetimi altında 1972 yılına kadar gerçekleşmedi. Darbenin ardından yeni Irak hükûmeti, sözde Amerikan ve İsrail entrikalarını ifşa ederek daha geniş bir tasfiyenin ortasında 14 kişiyi - 9 Irak Yahudisi de dahil - uydurma casusluk suçlamalarıyla alenen infaz ederek ve Irak'ın Sovyetler Birliği ile geleneksel olarak yakın ilişkilerini genişletmeye çalışarak gücünü pekiştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Irak Cumhuriyeti (1958-1968)</span> Irak tarihinin dönemi

Irak Cumhuriyeti, halk arasında Birinci Irak Cumhuriyeti olarak da bilinen, 1958'de Cumhurbaşkanı Muhammed Necib er-Rubai ve Başbakan Abdülkerim Kasım'ın yönetimi altında kurulan bir devletti. Rubai ve Kasım ilk olarak Irak Krallığı'nın Haşimi monarşisinin devrildiği 14 Temmuz Devrimi ile iktidara geldi. Sonuç olarak, Krallık ve Arap Federasyonu feshedildi ve Irak Cumhuriyeti kuruldu. Dönem, 1968'de Baasçıların iktidara gelmesiyle sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir Antlaşması</span>

Cezayir Antlaşması, Cezayir Deklarasyonu ya da Şattülarap Antlaşması olarak da bilinir, 1975 yılında İran ile Irak arasında, aralarındaki sınır anlaşmazlığını çözmek amacıyla imzalanan antlaşma. Cezayir'in aracılık ettiği antlaşma aynı yılın 13 Haziran ve 26 Aralık tarihlerinde imzalanan iki ek antlaşmanın temelini oluşturdu.