İçeriğe atla

1972 Yaz Olimpiyatları'nda kano

1972 Yaz Olimpiyatları'nda kano
YerAugsburg Eiskanal
Tarih28 Ağustos-9 Eylül
← 19681976 →

1972 Yaz Olimpiyatları'nda kano müsabakaları, 28 Ağustos-9 Eylül tarihlerinde ev sahibi Münih'te yapıldı.[1]

Madalya tablosu

SıraÜlkeAltınGümüşBronzToplam
1 Sovyetler Birliği (URS)6006
2 Doğu Almanya (GDR)4116
3 Romanya (ROU)1214
4 Batı Almanya (FRG)0325
5 Macaristan (HUN)0224
6 Avusturya (AUT)0101
 Hollanda (NED)0101
 İsveç (SWE)0101
9 Amerika Birleşik Devletleri (USA)0011
 Bulgaristan (BUL)0011
 Fransa (FRA)0011
 Norveç (NOR)0011
 Polonya (POL)0011
Toplam (13 Ülke)11111133

Madalya kazananlar

Slalom

Kategori Altın Gümüş Bronz
Erkekler C-1
ayrıntılar
Reinhard Eiben
 Doğu Almanya
Reinhold Kauder
 Batı Almanya
Jamie McEwan
 Amerika Birleşik Devletleri
Erkekler C-2
ayrıntılar
Walter Hofmann
Rolf-Dieter Amend
 Doğu Almanya
Hans-Otto Schumacher
Wilhelm Baues
 Batı Almanya
Jean-Louis Olry
Jean-Claude Olry
 Fransa
Erkekler K-1
ayrıntılar
Siegbert Horn
 Doğu Almanya
Norbert Sattler
 Avusturya
Harald Gimpel
 Doğu Almanya
Kadınlar K-1
ayrıntılar
Angelika Bahmann
 Doğu Almanya
Gisela Grothaus
 Batı Almanya
Magdalena Wunderlich
 Batı Almanya

Sprint

Kategori Altın Gümüş Bronz
Erkekler C-1 1000 m
ayrıntılar
Ivan Patzaichin
 Romanya
Tamás Wichmann
 Macaristan
Detlef Lewe
 Batı Almanya
Erkekler C-2 1000 m
ayrıntılar
Vladas Česiūnas
Yuri Lobanov
 Sovyetler Birliği
Ivan Patzaichin
Serghei Covaliov
 Romanya
Fedya Damyanov
İvan Burçin
 Bulgaristan
Erkekler K-1 1000 m
ayrıntılar
Aleksandr Şaparenko
 Sovyetler Birliği
Rolf Peterson
 İsveç
Géza Csapó
 Macaristan
Erkekler K-2 1000 m
ayrıntılar
Nikolay Gorbaçov
Viktor Kratasyuk
 Sovyetler Birliği
József Deme
János Rátkai
 Macaristan
Władysław Szuszkiewicz
Rafał Piszcz
 Polonya
Erkekler K-4 1000 m
ayrıntılar
 Sovyetler Birliği (URS)
Yuri Filatov
Yuri Stetsenko
Vladimir Morozov
Valeri Didenko
 Romanya (ROU)
Aurel Vernescu
Mihai Zafiu
Roman Vartolomeu
Atanase Sciotnic
 Norveç (NOR)
Egil Søby
Steinar Amundsen
Tore Berger
Jan Johansen
Kadınlar K-1 500 m
ayrıntılar
Yuliya Ryabçinskaya
 Sovyetler Birliği
Mieke Jaapies
 Hollanda
Anna Pfeffer
 Macaristan
Kadınlar K-2 500 m
ayrıntılar
Lüdmila Pinayeva
Yekaterina Kurışko
 Sovyetler Birliği
Ilse Kaschube
Petra Grabowski
 Doğu Almanya
Maria Nichiforov
Viorica Dumitru
 Romanya

Kaynakça

  1. ^ "Canoeing at the 1972 München Summer Games". sports-reference. 23 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları</span> farklı spor dallarının bir araya gelerek oluşturduğu yarışmalar

Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinlik. 200'ün üzerinde ülkeyi temsil eden sporcuların katıldığı etkinlikler, dünyanın en kapsamlı spor etkinliği konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">1972 Yaz Olimpiyatları</span>

1972 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla XX. Olimpiyat Oyunları, 26 Ağustos - 11 Eylül 1972 tarihleri arasında Batı Almanya'nın Münih kentinde düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinlik. 1966'daki oylamada Münih; Detroit, Madrid ve Montreal'i gibi önemli şehirleri geçerek Olimpiyatları düzenleme hakkını elde etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2004 Yaz Olimpiyatları</span> Atinada 2004te gerçekleştirilen çok sporlu etkinlik

2004 Yaz Olimpiyat Oyunları, 13 - 29 Ağustos 2004 tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen çok sporlu etkinlik. Bu oyunlara 201 ülkeden toplam 10.625 sporcu müsabakalara katılmış, 28 farklı spor dalında 301 yarışma gerçekleştirilmiştir. Hem antik hem de ilk modern olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmış olan Yunanistan'da düzenlenen 2004 Yaz Olimpiyatları'nın mottosu "Evine Hoşgeldin" idi.

2008 Yaz Olimpiyatları, 8-24 Ağustos 2008 tarihleri arasında Çin'de düzenlenen 29. Yaz Olimpiyat Oyunları. 28 spor dalının yer aldığı organizasyonda, 302 karşılaşmada toplam 11.028 sporcu yarıştı. Müsabakaların büyük kısmı başkent Pekin'de gerçekleşirken, futbol ve yelkencilik gibi bazı branşlar başka şehirlerde de düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Artistik buz pateninde Olimpiyat madalyası kazananlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Artistik buz pateni olimpiyat programına 1908 Yaz Olimpiyatları ile girmiştir. Uluslararası Olimpiyat Komitesi geleneksel bir kış sporu olan artistik patinajın kapalı alanda yapılabileceği ve Yaz Olimpiyatları programına alınması yönünde onay verdi. 1920 Yaz Olimpiyatları'nda da yarışmalar düzenlenmiş olup, 1924 Kış Olimpiyatları ile beraber artistik patinaj Kış Olimpiyat Oyunları kapsamına alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1948 Yaz Olimpiyatları madalya sıralaması</span>

1948 Yaz Olimpiyat Madalya Tablosu, 1948 Yaz Olimpiyatlarına katılan ulusal olimpiyat komitelerine bağlı atletler/yarışmacılar tarafından kazanılan madalya sıralamasını göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">1972 Yaz Olimpiyatları madalya sıralaması</span>

1972 Yaz Olimpiyat Madalya Tablosu, 1972 Yaz Olimpiyatlarına katılan ulusal olimpiyat komitelerine bağlı atletler/yarışmacılar tarafından kazanılan madalya sıralamasını göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">2016 Yaz Olimpiyatları</span>

2016 Yaz Olimpiyatları, 5-21 Ağustos 2016 tarihleri arasında Brezilya'nın en büyük ikinci kenti Rio de Janeiro'da düzenlenmiş olan olimpiyat oyunlarıdır. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (UOK) yönetiminde yapılacak olan organizasyon için pek çok kent aday olmuştur. Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin 2 Ekim 2009'da Danimarka'nın Kopenhag kentindeki 121. toplantısında yapılan oylamalarda Rio de Janeiro kenti 31. olimpiyat oyunlarını düzenleme hakkını elde etmiştir. Müsabakaların çoğunluğu Barra da Tijuca merkezli tesislerde düzenlenecektir. Copacabana, Deodoro ve Maracanã bölgelerinde de bazı müsabakalar gerçekleşmiştir. Bu oyunlar Güney Amerika kıtasında yapılan ilk olimpiyat oyunları özelliğini de taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">IOC ülke kodları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, (UOK) Olimpiyat Oyunları’na katılan ülkelerin kafilelerini ve sporcu gruplarını işaret edebilmek için üç harften oluşan ülke kodları kullanıyor. Her kod ise bir Ulusal Olimpiyat Komitesi’ni belirliyor. Geçmiş Oyunlar’da ise belirli ülkeler ve durumlar için de bu tip kodlar kullanıldı; mesela farklı ülkeden oluşturulan sporcu kafileleri veya hiçbir ülkeyi temsil etmeyen atlet grupları gibi. UOK’nın bazı kullandığı kodlar ise standartlaşmış ISO 3166-1alpha-3 kod listesinden çok daha farklı. FIFA, FIBA ya da İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları gibi daha başka uluslararası spor organizasyonları da, katılımcı ülke kafilelerini isimlendirebilmek için aynı kodları kullanıyorlar.

Dünya Halter Şampiyonası, Uluslararası Halter Federasyonu (IWF) tarafından gerçekleştirilen bir bir organizasyondur. İlk kez 1891 yılında müsabakalar yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bronz madalya</span>

Bronz madalya, bazı spor yarışmalarını üçüncü olarak tamamlayan sporcu veya sporculara verilen ve bronzdan yapılmış madalyadır. Bronz madalyanın üçüncüler için verilmeye başlanması ilk olarak St. Louis, Missouri'de düzenlenen 1904 Yaz Olimpiyatları'nda başlandı. Bu zamana değin sadece ilk iki sıradaki sporcular madalyayla ödüllendirilmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">2018 Kış Olimpiyatları</span>

2018 Kış Olimpiyatları veya resmî adıyla XXIII Kış Olimpiyat Oyunları, 9 ila 25 Şubat 2018 tarihleri arasında Güney Kore'nin Pyeongchang kentinde yapılan çok sporlu etkinliktir. Etkinliği düzenleme hakkını kazanan şehir 6 Temmuz 2011'de Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından Durban'daki oturumun ardından açıklanmıştır. Diğer iki aday Fransa'nın Annecy ve Almanya'nın Münih şehirleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Gümüş madalya</span>

Gümüş madalya, bazı spor yarışmalarını ikinci olarak tamamlayan sporcu veya sporculara verilen madalyadır. Geleneksel olarak bu yarışmaları birinci tamamlayanlar altın, üçüncü olarak tamamlayanlar ise bronz madalyayla ödüllendirilir.

<span class="mw-page-title-main">2008 Yaz Olimpiyatları'nda Benin</span>

Benin, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen 2008 Yaz Olimpiyatları'na, üç sporda beş sporcuyla katıldı. İlk kez 1972 Yaz Olimpiyatları'nda temsil edilen ülke, Yaz Olimpiyatları tarihindeki dokuzuncu katılımını gerçekleştirdi. Daha önceki hiçbir etkinlikte madalya kazanamayan Beninli sporcular, yarıştıkları etkinliklerin hiç birinde eleme turunu geçemedi.

<span class="mw-page-title-main">2008 Yaz Olimpiyatları'nda Belize</span>

Belize, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen 2008 Yaz Olimpiyatları'na üçü atletizmde, biri ise tekvandoda olmak üzere dört sporcuyla katıldı. Oyunlara Belize adıyla sekizinci kez sporcu gönderen ülke, Birleşik Krallık'a bağlı olduğu döneme denk gelen 1968 ve 1972'deki oyunlarda Britanya Hondurası adıyla yer almıştı.

<span class="mw-page-title-main">Antal Dunai</span> Macar futbolcu

Antal Dunai, ayrıca bilinen adıyla Dunai II, gerçek doğum adıyla Dujmov Antal, Yugoslav asıllı Macar millî futbolcudur.

Handball Olimpik müsabaka takvimine 1936 Yaz Olimpiyatları Berlinde dahil oldu, ancak rutin olarak takvime katılışı 1972 Yaz Olimpiyatları'nda oldu. Kadınlar müsabakaları ise 1976 Yaz Olimpiyatları'nda eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Lesotho</span>

Lesotho, ilk kez Münih'te düzenlenen 1972 Yaz Olimpiyatları'na katıldı. Lesotho, birçok Afrika ülkesiyle boykot ettikleri 1976 Yaz Olimpiyatları haricinde 1972'den itibaren Olimpiyat Oyunlarına sporcu göndermektedir.

Almanya, 1896'daki ilk modern Oyunlardan bu yana Olimpiyat Oyunlarının çoğunda yer aldı. Almanya, 1936'da hem Kış ve Yaz Oyunları ve 1972 Yaz Olimpiyatları olmak üzere üç Olimpiyat Oyununa ev sahipliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Rodezya</span> Vikimedya liste maddesi

Rodezya ilk kez Güney Rodezya adıyla 1928 Yaz Olimpiyatları'na katılmıştır. Amsterdam'da düzenlenen oyunlara katılan iki Rodezya'lı sporcu Cecil Bissett ve Len Hall boks dalında mücadele etmiş ve ikinci turda elenmişlerdir. Rodezya 1928'den sonra 1960'a dek olimpiyatlarda görünmemiştir. 1960 Yaz Olimpiyatları'na 12 sporcuyla katılmışlardır. Güney Rodezya, son kez 1964 Yaz Olimpiyatları'na katıldı. Aralarında çim hokeyi takımının da olduğu 29 sporcuyla yarıştılar.