İçeriğe atla

1970'lerde sinema

1970'lerde, on yıl içinde birçok önemli filmler ortaya çıkıyor. Tüm dünyada sinema, 1970'lerde zengin sinematografi ve ayrıntılı puanları ile büyük gelişme devrinden birini yaşadı.

Asya sineması

  • 1970'lerin Bollywood filmleri, 1970'lerde Çin filmleri, 1970'lerin Hong Kong filmleri, 1970'lerin Japon filmleri, 1970'lerin Pakistan filmleri, 1970'lerin Filipin filmleri

Yükselen orta sınıf fantezileri ve mücadeleleri için 1970'lerin Asya sineması. Hindistan'ın Bollywood sinemasında Amitabh Bachchan, Parveen Babi (Time dergisinin kapağında yer aldı), Zeenat Aman, Jaya Prada Hema Malini gibi kadın oyuncular ve Adoor Gopalakrishnan, M. T. Vasudevan Nair gibi de erkek oyuncular bu dönemde öne çıktılar.

1970'lerin başında başlayan bir başka Asya mihengi'de Batı Çin dövüş sanatları büyük bir ilgi yarattı ve geleneksel Hong Kong dövüş sanatları filmleri çok meşhur oldu. Dövüş sanatları filmlerinin simgesi, Bruce Lee'nin popülaritesi zirveye ulaşmıştır. Filmleri yeni bir seviye'deki tarz'a yükselmiş ve Batı dövüş sanatlarında büyük bir ilgi yaratmıştır. Lee, Hong Kong'a döndüğünde 1960'larda TV dizisi The Green Hornet'da oynayarak ünlü oldu. Sonra üç büyük filmde oynayarak dünya yıldızı oldu, Büyük Patron (1971), Öfkenin Yumruğu (1972), Ejderin Dönüşü (1973). Onun tamamlanamayan filmi Ejder Kalesi (1973), Hollywood stüdyosu tarafından tamamlanarak gösterime girdi ve bu Hollywood stüdyosu tarafından üretilen ilk Kung Fu filmi oldu.

Avrupa sineması

  • 1970'lerde İngiliz filmleri, 1970'lerin Danimarka filmleri, 1970'lerin Fransız filmleri, 1970'lerin Türk filmleri, 1970'lerin Gürcü filmleri, 1970'lerin Alman filmleri, 1970'lerin Polonya filmleri, 1970'lerin Portekiz filmleri, 1970'lerin İspanyol filmleri, 1970'lerin İsveç filmleri

Alman yönetmen Rainer Werner Fassbinder eserlerini filmlere uyarladı, genellikle savaşsal filmler yaptı. Macar yönetmen István Szabó Szerelmesfilm (1970) filmi ile yükselişe geçti. İtalyan yönetmen Bernardo Bertolucci, Konformist (1970) filmini yayımladı. İsveçli yönetmen Ingmar Bergman Cries and Whispers (1973) filmi ile sinema filmlerinde yeni bir seviye'ye ulaştı. Yeni Alman Sineması ile yeni filmler yapılmaya başlandı. Bu İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra büyümüş, yeni bir neslin sesi oldu. Wim Wenders, Werner Herzog ve Hans-Jürgen Syberberg gibi yönetmenler yükselişe geçti.

Türk sineması'nda Ertem Eğilmez, Atıf Yılmaz, Orhan Aksoy ve Kartal Tibet gibi yönetmenler çok sayıda önemli film çekmiş ve öne çıkmış, Kemal Sunal, Tarık Akan, Kadir İnanır ve Yılmaz Güney gibi erkek oyuncular ve Türkan Şoray, Gülşen Bubikoğlu, Ayşen Gruda ve Hale Soygazi gibi kadın oyuncular büyük oynadığı filmlerle büyük şöhrete kavuşmuş ve yükselişe geçmiştirler. Hababam Sınıfı, Selvi Boylum Al Yazmalım, Tarkan ve Ah Nerede gibi filmler ve birçok Türk filmi dönemin gişe hasılat rekoru kırmıştır.

Kuzey Amerika sinema

  • 1970'lerin Meksika filmleri

On yılın ilk yarısında, bir bütün olarak milletin parasal sıkıntılarını yansıtan, Hollywood bir finansal çöküşe bakarak aç ıldı. Buna rağmen, 1970'lerde bir sanat formu ve bir iş olarak, sinemanın gelişiminde bir kriter on yıl olduğu kanıtladı. Hollywood en beğenilen ve finansal olarak da başarılı filmler üretti ve bu döneme "altın çağ." adı verildi. 1970'ten önceki yıllarda Hollywood'da Mezun gibi filmler ile genç nesle hitap başlamıştı. R.P.M. ve The Strawberry Statement gibi savaş karşıtı filmler büyük gişe yapınca bir çılgınlık oldu.

Başarılı filmlerden daha ziyade 1960'ların aşırılıkları ve savaşın sert gerçekleri tabanlı olan filmler vardı. Francis Ford Coppola'nın senaryosunu yazdığı General Patton başrolünü George C. Scott'ın oynadığı ve Robert Altman'ın yönetmenliğini üstlendiği Cephede Eğlence gibi filmler 1970 yılında gişede hasılat rekoru için çekişme yaşadı. Yaz Günüydü ve Erich Segal'ın aynı adlı romanından sinemaya uyarlanmış Aşk Hikâyesi gibi eski moda filmler, ticari ve kritik bir eleştiri ile popüler oldu. ("Aşk Hikayesi" ve "Yaz Günüydü", 2005 itibarıyla, Hollywood tarihinin en başarılı iki filminden biri olarak kalır. "Yaz Günüydü", $1,000,000 USD gibi bir maliyete çekildi ve gişede 25.000.000$ getirdi, "Aşk Hikayesi" ise $2,200,000 gibi bir maliyete çekildi ve gişede $106,400,000 hasılat elde etti).

On yılın en anlayışlı filmleri Hollywood filmleri oldu, Taking Off 1970'lerin başında yaşamın cesur bir yansıması oldu, filmin yönetmenliğini Çekoslovak yönetmen Milos Forman üstlendi. Film Amerika'da geniş bir yer edinmiş iken, (Cannes Film Festivali'nde film yüksek onuru ve birkaç BAFTA adayı oldu) Amerika'da ve dünyada önemli ve kritik bir başarısı oldu).

Sean Connery, George Lazenby'nın 1969 yılında oynadığı James Bond filminden sonra serinin 1971 yılında gösterime giren Ölümsüz Elmaslar adlı devam filmiyle "James Bond" rolüne geri döndü. Arthur Hailey'in aynı adlı romanından uyarlanan Hava Alanı adlı film 1970 yılının en önemli filmlerinden biri oldu ve 1970'ler sinemasının büyük bir bölümünü teşkil etti, filmin serisi çekildi.

Mario Puzo'nun aynı adlı romon'ından uyarlanmış Godfather (1972), Francis Ford Coppola'nın yönetmenliğini üstlendiği ve başrollerinde Marlon Brando ile Al Pacino'nun oynadığı film gişede 245,066,411$'lık bir hasılat elde ederek adeta 70'lerin simgesi haline geldi. ve film seri haline geldi, ikinci filmi ise Godfather II (1974) yılında yayımlandı. serinin üçüncü ve son filmi Godfather III (1990) yayımlandı, fakat kötü eleştiriler aldı ama filmin 70'lerde çekilen ilk iki serisi ABD Ulusal Film Arşivi tarafından koruma altına alınarak muhafaza edilmiştir.

1970'li yılların ortalarında, filmler de son yirmi yıl aşırılıklarının getirdiği güçsüzlükler yansımaya başladı. Yabancılaşma ve şehir hayatının derinden rahatsız edici bakış, Martin Scorsese'nin yönetmenliğini üstlendiği Taksi Şoförü ilk Cannes Film Festivali'nde uluslararası övgü kazandı En İyi Erkek Oyuncu (Robert De Niro), En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Jodie Foster, Akademi Ödülleri içinde aday), En İyi Müzik (Bernard Herrmann) ve En İyi Film. Bir dünya şampiyonası başlığı altında mücadele veren (Sylvester Stallone) oynadığı bir kulüp binası boksör'üile ilgili bir filmi, Rocky, o yıl En İyi Film Akademi Ödülü'nü kazandı. Film ayrıca büyük bir ticari başarı elde etti, 1970'lerin ve 1980'lerin sonunda ve 1990'ların başında filmin serisi devam etti.

1970'ler boyunca, korku filmi filmi kazançlı bir tür haline geldi. William Friedkin tarafından yönetilen ve genç oyuncu Linda Blair'in oynadığı Exorcist filmi ile 1973 yılında başladı. Film büyük başarı gördü ve bazı devam filmlerinden ilki 1977 yılında piyasaya sürüldü. 1976 yılında kardeşi öldükten sonra eski Nazi dişçi'sinin işkence hedefi olan bir adamın ürkütücü gerilim filmi, Vahşi Koşu'yu beraberinde getirdi. Aynı yıl, şeytan ile ilgili bir film The Omen vizyona girdi. 1978 vizyona giren Halloween psikopatik bir Michael Myers filmi ile 1980'lerin ve 1990'ların "katil" filmlerine için bir öncü oldu. Kült korku filmi olarak Wes Craven'ın yönettiği Soldaki Son Ev ile Tepenin Gözleri ve Tobe Hooper'in yönettiği İnsan Eti 1970'lerde popüler oldu.

Blockbuster 1975 yılında doğdu. 1973 korku klasiği Şeytan 1970'lerin ilk beş gişe hasılatı elde eden filmleri arasında iken, gişe rekorları kıran ilk film 1975 yılında vizyona giren Jaws oldu. 20 Haziran'da yayımlanan, büyük bir büyük beayaz köpekbalığı ile ilgili korkunç ölümlerin bir dizi haline geldiği filmin maliyeti 9 milyon dolar oldu, Bu film yönetmen Steven Spielberg'in ilk büyük bütçeli Hollywood yapımı oldu. Filmin yavaş yavaş bilet satışları büyüdü ve sadece ABD'de 260 milyon dolarlık bir hasılat elde etti, kendi zamanının en kazançlı filmlerinden biri oldu. Filmin müziği Akademi Ödülü kazandı. (Aynı zamanda Jack Nicholson ve Louise Fletcherödül için adaylık kazandı) Miloš Forman'ın yönettiği Guguk Kuşu adlı film ödül alamasa da o yıl En İyi Film dalında aday oldu. 1978 yılında başarılı film Jaws'ın ikinci filmi Jaws 2 yayımlandı, ancak Steven Spielberg yönetmen koltuğunda oturmuyordu. 1976 yılında Dino De Laurentiis gişe rekorları kıran filmi King Kong'u yayımladı, fakat filmin başarısı az sürdü.

Jaws büyük bir başarı başka efsanevi gişe ve film serisinin ile sadece iki yıl sonra geride kaldı. George Lucas'ın yönetmenliğini üstlendiği bilimkurgu filmi Star Wars Mayıs 1977 vizyona girdi ve yaz ayında bilet satış büyüyen, büyük bir hit haline geldi. Zamanının kötü uzay filmlerine karşın ABD'de $460 milyon, dünyada ise 775,398,007$ kazanç elde etti. Film nefes kesen görsel efekt dalında Akademi Ödülü kazandı. Film ayrıca John Williams'ın puan'ının yanı sıra, sanat yönetmenliği, kostüm tasarımı, film düzenleme ve en iyi ses için ödül kazandı. Bir televizyon filmi, Star Wars Tatil Özel, 1978 yılında CBS'te yayımlandı, fakat orijinal Star Wars filminin başarısını elde etmek istese de başarısız oldu. Serinin ikinci filmi Star Wars - İmparator ilk filmden iki yıl sonra çıktı. Görsel efektler büyük başarı elde eden Spielberg'ün Star Wars ile aynı yıl vizyona giren filmi Üçüncü Türden Yakınlaşmalar'da vizyonda iken gişe rekorları kırdı. En iyi Görsel ile, Spielberg yönetmenlik için ilk Oscar'da adaylığını aldı. Bir yıl sonra en ikonik süper kahraman klasiği aktör Christopher Reeve tarafından canlandırımış Superman vizyona gerdi. Filmin daha sonradan çok sayıda serisi çekildi, Süper kahraman filmlerin de yeni bir dönemin başlangıcı olarak o zamana kadar yapılmış en iyi süper kahraman filmlerinden biri olarak kabul edilir ve büyük övgü kazanır.

1977 yılında Woody Allen, Annie Hall filminin başarısı ile yeni bir trend yaratır. Genç izleyiciler ise tiyatro'lardan geri çekilmiş ve gişe rekoru kıran filmlerden sonra, sinemaya odaklanmaya başlamışlardı. John Travolta, popüler kültürde dönüm filmlerde 1950'ler tarzı filmlerle Cumartesi Gecesi Ateşi (1977) ve Grease (1978) ile Amerika'ya disko dansını tekrar tanıttı ve filmler tüm dünyada gişe rekoru kırdı. Komedi de 1960'larda bir üniversite kampüsünde geçen, Çılgınlar Okulu (Animal House) adındaki filmle yeniden hayat verildi. Cheech & Chong oynadığı Duman, Up, esrar kullanımı hakkında başka saygısız komedi gençler arasında popüler oldu oldu. Cheech & Chong'un oynadığı Up in Smoke filmi ise esrar hakkında geçen bir komedi filmi olarak gençler arasında popüler oldu. Yeni televizyon komedi programı "Saturday Night Live" ve Goldie Hawn ve Chevy Chase gibi çeşitli komedyenler birlikte oynadığı Foul Play filmi ile kariyerine başladı.

Vietnam Savaşı'nın anlatıldığı, Michael Cimino'un yönettiği Avcı ve Francis Ford Coppola'nın yönettiği Kıyamet gibi filmler büyük başarı elde etti. Her iki filmde de savaşın dehşeti ve psikolojik olaylar üzerinde duruldu. Christopher Walken'in oynadığı ve Michael Cimino'un yönettiği film En İyi Film dalında Akademi Ödülü kazandı. Robert De Niro ve Meryl Streep, Avcı filmi ile aday gösterildi. Kıyamet filmi En İyi Ses ve En İyi Yönetmenlik dalında ödül kazandı ve Robert Duvall ise Cappola ile adaylık. Hal Ashby, Coming Home filminde Vietnam gazilerinin hayatını anlattı. Aktör Jon Voight filmdeki rolüyle Akademi Ödülü kazandı. Korku filmi olarak 1978 yılının sonlarında George A. Romero'nun yönettiği zombi filmi Dawn of the Dead of the Dead serisinin en çok hasılat yapan filmi oldu ve dünya çapında en iyi zombi filmi olma unvanını kazandı.

1979 yılında vizyona giren Kramer Kramer'e Karşı filmi gişe'de çok iyi hasılat yapmıştır ve Oscar ödülü kazanmıştır. The Onion Field adlı kitap'tan esinlenerek çekilen Al Pacino'nun oynadığı ...Ve Herkes İçin Adalet filmi Amerikan yargı sisteminin başarısızlıkları üzerinde durdu. Hal Ashby'ın Merhaba Dünya filmi yılın en iyi kara komedi filmlerinden oldu ve Jim Henson'ın kukla karakterlerine dayanan aile filmi The Muppet Movie filminde iyi bir başarı elde etti.

Olaylar

Baba, Cephede Eğlence, Şeytan, Aşk Hikâyesi Havaalanı, Grease, Rocky, Avcı, Kıyamet, Dawn of the Dead ve Kramer Kramer'e Karşı gibi filmler gişede büyük bir başarı elde etti ve dünyaca tanındı.

Filmlerin Listeleri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">George Lucas</span> Amerikalı film yönetmeni

George Walton Lucas Jr., Amerikalı film yapımcısı, yönetmen ve yazardır. Yıldız Savaşları ve ardından Indiana Jones serilerini yarattı. Steven Spielberg gibi dünyanın yaşayan en büyük yönetmenlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Steven Spielberg</span> Amerikalı film yönetmeni

Steven Allan Spielberg, Amerikalı sinema yönetmeni, yapımcı ve senarist. Filmleri büyük gişe başarıları kazanmış, tüm zamanların en çok hasılat yapan yapımlarına imza atmıştır. Premiere dergisine göre Amerikan film endüstrisindeki en güçlü ve en etkili figürdür. Ayrıca Life dergisi yönetmeni, kendi jenerasyonundaki en etkili kişi olarak liste başı yapmıştır. 70’lerden 90’lara, üç önemli döneme damga vuran, uluslararası arenada popüler olup büyük gişe başarısı kazanan Jaws, E.T. ve Jurassic Park filmlerini yönetmiş, sinema endüstrisinin köşe başlarından birini tutan DreamWorks Pictures’ı kurmuştur. Filmlerinde birbirinden farklı temalar kullanmış, macera ve bilimkurgunun en başarılı örneklerine imza atmış, son yıllarda dramatik ögeler üzerine yoğunlaşmış, aile, savaş, ilişkiler ve terörizm konularında filmler çekmiştir. II. Dünya Savaşı konusu filmografisinde önemli bir yer tutmaktadır. Spielberg filmleri birçok kez Oscar'la ödüllendirilmiştir. Orijinal film müzikleri için çoğunlukla John Williams'ı tercih eden yönetmen, Tom Hanks, Harrison Ford ve Richard Dreyfuss gibi oyuncularla sık sık çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Turgul</span> Türk senarist, yönetmen ve gazeteci

Yavuz Turgul, Türk sinema filmi yönetmeni, senarist ve gazetecidir.

<span class="mw-page-title-main">David Fincher</span> Amerikalı film yönetmeni

David Leo Fincher, Akademi Ödülü adayı olmuş sinema filmi ve video klip yönetmenidir. Yedi, Dövüş Kulübü, Sosyal Ağ, Zodiac, Panik Odası ve Benjamin Button'un Tuhaf Hikayesi gibi filmlerle tanınır.

<i>Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü</i> Yüzüklerin Efendisi serisinin üçüncü filmi (2003)

Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü, Peter Jackson'ın yönetmenliğini yaptığı, J. R. R. Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi kitaplarının ikinci ve üçüncü bölümlerinden uyarlanan 2003 yılında gösterime giren fantezi filmidir. Yüzüklerin Efendisi film serisinin Yüzük Kardeşliği ve İki Kule'den sonra üçüncü filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Belgin Doruk</span> Türk sinema sanatçısı ve model (1936–1995)

Belgin Doruk, Türk oyuncu ve modeldir. 1950'ler ve 1960'ların önde gelen Türk sinema yıldızlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">John Williams</span>

John Towner Williams, Amerikalı besteci, orkestra şefi ve piyanisttir. Modern çağın en önemli ve popüler senfonik film müziği bestecilerinden biridir. Beş Akademi Ödülü, 17 Grammy, 3 Altın Küre, 2 Emmy Ödülü ve İngiltere Film ve Televizyon Sanatları Akademisi’nden beş BAFTA Ödülü sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Tommy Lee Jones</span> Amerikalı film yönetmeni ve sinema oyuncusu

Tommy Lee Jones, Akademi Ödülü, Altın Küre Ödülü, Emmy Ödülü ve Sinema Oyuncuları Derneği Ödülü kazanmış Amerikalı oyuncu ve yönetmendir. Anne ve babası Libya'ya gittikten sonra Dallas'ta bir hazırlık kursuna katılan Jones, burada sinema oyuncusu olmayı kararlaştırdı. Okulundaki tiyatro programı sayesinde, oyunculuğa iyice alıştı. Üniversite yıllarında da tiyatroya devam eden Jones, mezun olduktan sonra New York'a taşındı. Sinemadaki ilk rolünü Aşk Hikayesi (1970) filmi ile elde etti ve One Life to Live isimli bir televizyon dizisinde çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Franklin J. Schaffner</span> Amerikalı film yönetmeni (1920 – 1989)

Franklin James Schaffner Özellikle Planet of the Apes, (1968) Patton, (1970) Papillon (1973) ve The Boys from Brazil (1978) gibi filmleriyle tanınan Amerikalı yönetmen. Patton ile 43. Akademi Ödülleri'nde En İyi Yönetmen ödülünü kazanmıştır. Aynı zamanda Maymunlar Cehennemi (1968) filminin yönetmen koltuğuna oturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">John Carpenter</span> Amerikalı film yönetmeni ve senarist

John Howard Carpenter, Amerikalı yönetmen, senarist, yapımcı. Birçok film türünde çalışmış olmasına rağmen, en çok 1970'ler ve 1980'lerin korku, aksiyon ve bilimkurgu filmleriyle anılır. Genel olarak korku türünün en büyük ustalarından biri olarak kabul edilir. 2019 Cannes Film Festivali'nde Fransız Yönetmenler Birliği kendisine Altın Koç Ödülü'nü verdi ve onu "ham, fantastik ve muhteşem duyguların yaratıcı dehası" olarak övdü.

<span class="mw-page-title-main">Steven Spielberg filmografisi</span>

Steven Spielberg'in filmografisi dir. Listede yönettiği, oynadığı, yapımcılığını yaptığı filmler, aday olduğu ve kazandığı ödüller yer almıştır. Steven Spielberg, 18 Aralık 1946 tarihinde Cincinnati, Ohio'da doğdu. 16 yaşında çektiği ve ilk filmi olan Fireflight 140 dakikalık uzun metraj bir savaş filmiydi. Bütçesi 600 dolardı ve Spielberg'e 100 dolar kar getirdi. 1968 yılında Universal Studios ile çalışırken ilk kısa filmi Amblin 'ini çekti. Stüdyo yöneticisi filmi görünce Spielbeg ile uzun vadeli kontrat imzaladı. TV'deki ilk işi Duel filmi oldu. İlk sinema filmi olan Sugarland Ekspresi 'i 1973 yılında çekti. Film, Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye adayı oldu ve En İyi Senaryo ödülünü aldı. 1975 yılı yapımı Jaws filmiyle büyük bir çıkış yaptı. Jaws, En İyi Film dalında Akademi Ödülü'ne aday oldu. Spielberg de Üçüncü Türden Yakınlaşmalar ile ilk defa En İyi Yönetmen dalında Akademi Ödülü adaylığını aldı. Ödülü ilk kazanışı 1994 yılındaki törende, Schindler'in Listesi filmindeki yönetimi ile gerçekleşti.

Robert Zemeckis'in filmografisi'dir. Listede yönettiği, yazdığı ve yapımcılığını yaptığı filmler, kazandığı ve aday olduğu ödüller yer almıştır. Zemeckis, 14 Mayıs 1952 tarihinde Chicago, Illinois'de Litvanyalı bir babanın ve İtalyan asıllı bir annenin oğlu olarak doğdu. Güney California Üniversitesi'nin Sinema Sanatları bölümünde okudu. Orada Bob Gale ile tanıştı. Onunla birlikte Steven Spielberg'in 1941 adlı filminin senaryosunu yazdı. İlk sinema filmi 1984 tarihli Amazon'da Fırtına oldu. 1985 yılında kendisini üne kavuşturan Geleceğe Dönüş filmini çekti. Bilimkurgu türünün klasikleri arasına giren film, gişede büyük bir başarı elde edince iki devam filmini getirdi. Zemeckis bu film ile En İyi Orijinal Senaryo dalında Akademi Ödülü'ne aday oldu.

<span class="mw-page-title-main">Stanley Kramer</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni (1913 – 2001)

Stanley Kramer, Amerikalı sinema yönetmeni ve yapımcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan sineması</span>

Amerika Birleşik Devletleri sineması, Amerikan sineması veya genellikle kullanılan ismiyle Hollywood, 20. yüzyılın başlarından bu yana dünya çapında sinema üzerinde derin bir etkisi olan ABD menşeli sinema sektörüdür. Bu sektörün geçmişi dört ana döneme ayrılmaktadır: Sessiz film dönemi, klasik Hollywood sineması, Yeni Hollywood ve çağdaş dönem. Fransız Lumière Kardeşler modern sinemanın kurucusu olarak kabul edilmelerine rağmen, hızla gelişen bu sektörde Amerikan sineması en baskın güç haline gelmiştir. 1920'lerden bu yana, Amerikan film endüstrisi her yıl herhangi başka bir ülkeden daha fazla hasılat elde etmektedir.

Latin Amerika sineması, Latin Amerika'nın film üretimlerine ve film endüstrilerine atıfta bulunmaktadır. Latin Amerika filmleri hem zengin hem de çeşitlidir ancak başlıca üretim merkezleri Arjantin, Brezilya ve Meksika olmuştur. Latin Amerika sineması, sesin piyasaya sürülmesinden sonra gelişti böylece sınırın güneyindeki Hollywood filminin ihracatına dilsel bir engel oluşturdu.

<span class="mw-page-title-main">Joe Johnston</span> Amerikalı film yönetmeni

Joseph Eggleston Johnston II, Amerikalı film yönetmeni, en çok Honey, I Shrunk the Kids (1989), Jumanji (1995), Jurassic Park III (2001) gibi efekt odaklı filmlerle tanınan eski görsel efekt sanatçısı. Filmleri arasında The Rocketeer (1991), The Wolfman (2010) ve Captain America: The First Avenger (2011) gibi bir dizi dönem filmi yer alıyor. Johnston ayrıca biyografik dram Ekim Düşü'nü (1999) yönetti.

Sinemada 1993 yılı, gişe rekorları kıran Jurassic Park, The Fugitive ve The Firm dahil olmak üzere birçok önemli filmi içeriyordu.

Sinemada 2002 yılı bazı önemli olayları içeriyordu.

<i>Yentl</i> (film)

Yentl, Barbra Streisand'ın yönettiği, yazdığı, ortak yapımcılığını yaptığı ve başrolde oynadığı 1983 Amerikan romantik müzikal drama filmidir. Isaac Bashevis Singer'ın "Yentl the Yeshiva Boy" adlı kısa öyküsüne dayanmaktadır.

<i>The Color Purple</i> (film, 2023)

The Color Purple, 2023 yapımı bir Amerikan müzikal dönem draması filmidir. Yönetmenliğini Blitz Bazawule'nin yaptığı filmin senaryosu Marcus Gardley tarafından yazılmıştır. Film, aynı adlı tiyatro müzikaline dayanmaktadır ve bu müzikal de Alice Walker'ın 1982 tarihli aynı adlı romanından uyarlanmıştır. Film, romandan uyarlanan ikinci sinema yapımıdır; ilki 1985 yılında Steven Spielberg tarafından yönetilmiş ve yapımcılığını Spielberg ile Quincy Jones üstlenmiştir. 2023 yapımı filmde ise Spielberg ve Jones, Broadway'de görev alan yapımcılar Scott Sanders ve 1985 yapımında rol alan Oprah Winfrey ile birlikte tekrar yapımcı olarak yer almaktadır.