İçeriğe atla

1965 Hendek otobüs kazası

Koordinatlar: 40°47′54″K 30°44′20″D / 40.79833°K 30.73889°D / 40.79833; 30.73889
Hendek otobüs kazası
Sakarya üzerinde 1965 Hendek otobüs kazası
1965 Hendek otobüs kazası
Detaylar
Tarih11 Ağustos 1965
Koordinatlar40°47′54″K 30°44′20″D / 40.79833°K 30.73889°D / 40.79833; 30.73889
OperatörCivan Turizm
SebepSeyir hâlindeki otobüsün, yol kenarında arıza sebebiyle duran kamyona arkadan çarpması
İstatistikler
Ölüm25
Yaralılar17

1965 Hendek otobüs kazası, 11 Ağustos 1965 tarihinde Sakarya ilinin Hendek ilçesinde bir yolcu otobüsü ve kimyevi madde taşıyan kamyon arasında gerçekleşmiş ve 25 yolcunun ölmesiyle sonuçlanmış bir trafik kazasıdır.

Kaza

11 Ağustos 1965 sabahı saat 03:15 civarında D-100 karayolu üzerinden İstanbul-Ankara seferini yapan Özdemir Süer kontrolündeki Civan Turizm'e ait "Sinemalı Civan" adlı yolcu otobüsü, Kargalıhanbaba köyü yakınlarında şaft arızası nedeniyle yol kenarında beklemekte olan Mustafa Filik kontrolündeki nitrik asit yüklü kamyona arkadan çarptı. Çarpışmada karşı istikametten gelen, diğer otobüsün farlarını yakması da rol oynamış, farlardan kurtulan Civan Turizm otobüsü birden bire yolun sağındaki kamyonla karşılaşmıştır. Şoför direksiyonu sola kırmayı denese de çarpışmayı önleyememiştir.

Kaza sonucunda kamyonun tankerinde bulunan nitrik asit, otobüsün parçalanan ön kısmına, toprağa ve yol kenarında bulunan su birikintisine döküldü. Nitrik asidin su ile tepkimeye girmesinin ardından oluşan yoğun duman nedeniyle otobüsün içerisinde uyuyan yolcuların bazıları otobüsün yandığını düşünerek panik halinde otobüsü terk etmeye çalıştı. Otobüsü terk eden 25 yolcunun ayakları yere dökülen nitrik asit nedeniyle erimeye başlayınca acılarını dindirmek için su-nitrik asit karışımının içine girdiler ve 18'i olay yerinde eriyerek öldü. Kamyonun sürücüsü Mustafa Filik de dahil olmak üzere 7 yolcu ise ağır yaralı olarak kaldırıldıkları Adapazarı Devlet Hastanesinde öldü.[1]

Aralarında ABD ve Lübnan vatandaşlarının ve otobüs şoförü Özdemir Süer'in de olduğu 17 kişi ise yaralanmıştır.[2] Olaya ilk olarak Kargalıhanbaba köyü sakinleri ve Hendek 476. Hafif Ulaştırma Taburuna mensup askerler müdahale etmiştir.

Kaza sonrası

Kaza sonrasında asit nedeniyle tanınamaz hâle gelen 18 yolcunun naaşları, kazanın olduğu yerin 10 metre ilerisinde köylüler tarafından kazılan çukurun içine gömüldü. Cenaze töreni ve cenaze namazları çukurun olduğu yerde köy imamı tarafından yapıldı.[3] Kazazedelerin yakınları, cenazelerin bulunduğu çukurun olduğu alana bir anıt mezar yaptırdı. "Trafik Şehitliği" adındaki bu anıt mezar günümüzde hâlâ ziyaret edilebilmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Tarihin en korkunç trafik kazasının üzerinden 57 yıl geçti! 1965 yılında meydana gelen Hendek Kazasında 26 yolcu eriyerek can verdi". 7 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2022. 
  2. ^ "Milliyet - 12 Ağustos 1965 - MİLLİYET GAZETE ARŞİVİ". Milliyet Gazetesi. 19 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2020. 
  3. ^ "Tarihin en garip en korkunç kazası". Hürriyet Gazetesi. 7 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Marmara Denizi</span> Karadeniz ve Ege Denizi arasındaki iç deniz

Marmara Denizi ya da Klasik Antik Çağ'ında Propontis, Karadeniz'i, Ege Denizi ve Akdeniz'e bağlayan bir iç denizdir. Karadeniz'e İstanbul Boğazı, Ege Denizi'ne Çanakkale Boğazı ile bağlanır. Türkiye'nin Asya ve Avrupa kısımlarını da birbirinden ayırır. Marmara Adasında bol miktarda mermer bulunması yüzünden adaya ve denize, Yunanca mermer anlamına gelen "Marmaros" denmiştir. Denizin bir diğer eski adı da '"Propontis"'tir. Türkiye'nin en büyük şehirlerinden İstanbul ve Kocaeli bu denizin kıyısında, diğer bir büyük şehri Bursa ise hızla deniz kıyısına doğru genişlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Öztürk Serengil</span> Türk oyuncu

Öztürk Serengil, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu ve komedyendir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Havalimanı</span> Türkiyenin İstanbul ilindeki uluslararası bir havalimanı

Atatürk Havalimanı veya eski adıyla Yeşilköy Havaalanı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda bulunan uluslararası havalimanıydı. 1900'lerin başında Türkiye'de ilk hava ulaşımının başlatıldığı yer olan Yeşilköy Havalimanı, 1953 yılında uluslararası hava trafiğine açılmıştır. 29 Temmuz 1985 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün soyadı dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından havalimanına verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Boğazı</span> Karadeniz ile Marmara Denizi arasındaki boğaz

İstanbul Boğazı ya da tarihî ismiyle Bosporus (Yunanca: Βόσπορος, romanize: Bosporos ), Asya ile Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran ve Marmara Denizi ile Karadeniz'i birbirine bağlayan bir boğaz ve uluslararası su yoludur. Boğaz, genel olarak kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda uzanır ve İstanbul şehrini Avrupa Yakası ve Anadolu (Asya) Yakası olarak ikiye böler. Boğazın her iki yakasına yayılan yerleşim bölgesine Boğaziçi adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Emniyet kemeri</span> araç içi güvenlik ekipmanı

Emniyet kemeri, ulaşım araçlarında yolcuların güvenliklerini sağlamak üzere otomotiv üretici firmaları tarafından hazırlanmış ve insanların ulaşım esnasında can güvenliklerinin sağlanması amacıyla kullanılan düzenekdir. Araba koltuğu'na bağlanır. Trafik kazası zamanı hava yastığı ile beraber otomobil güvenliği ve trafik güvenliği'ne büyük katkı sağlarlar.

<span class="mw-page-title-main">Suna Pekuysal</span> Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısı (1933–2008)

Suna Pekuysal, kimlik adıyla Adile Suna Belener,, Türk sinema, tiyatro ve televizyon oyuncusu, seslendirme sanatçısıdır.

Karsan, 1966 yılında 269 yatırımcı tarafından kurulan ve 1998 yılından itibaren İnan Kıraç yönetiminde hafif ve ağır ticari araç üretimi yapan Akçalar, Nilüfer, Bursa merkezli otomotiv şirketi.

<span class="mw-page-title-main">Necdet Tosun</span> Türk oyuncu

Necdet Tosun, Türk oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Avni Dilligil</span> Türk oyuncu, senarist ve yönetmen

Avni Dilligil, Türk oyuncu ve yönetmendir.

<span class="mw-page-title-main">Metrobüs (İstanbul)</span> İstanbulda hizmet veren hızlı otobüs taşımacılığı hizmeti

Metrobüs, İstanbul'da İETT tarafından işletilen metrobüs sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Osman Alyanak</span> Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısı (1916–1991)

Osman Alyanak, Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısı.

Türkiye sınırları içinde yaşanmış havacılık kazaları ve olayları listesi.

Hemzemin geçit kazalarını kapsar:

Motorlu taşıtlar vergisi, Karayolları Trafik Kanunu'na göre trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescil edilmiş bulunan motorlu kara taşıtları; Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne kayıt ve tescil edilmiş olan uçak ve helikopterler, liman veya belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş olan motorlu deniz taşıtlarının tabi olduğu vergilendirmedir.

<span class="mw-page-title-main">Fahrettin Cansever</span> Türk futbolcu

Fahrettin Cansever, Türk eski millî futbolcu ve teknik direktör. Futbolculuktan sonra uzun yıllar 1. Lig ekiplerinde teknik direktörlük yaptı. Antrenörlük kariyerinden sonra maddi zorluklar nedeniyle pazarda manavlık yapmak zorunda kaldı. Fahrettin Cansever, 1 Haziran 1987'de beyin kanaması geçirerek ölmüştür. Cenazasi 2 Haziran 1987 tarihinde Kızıltoprak semtindeki Zühtüpaşa Camiinde kılınan cenaze namazından sonra toprağa verildi.

<span class="mw-page-title-main">İzmir'de toplu taşıma</span> İzmirin toplu taşıma ağı

İzmir'de toplu taşımacılık, 1880'lerde başladı. O dönem yalnızca atlı tramvaylar ve vapurlar kullanılmaktaydı. Atlı tramvayların yerini 1928'de elektrikli tramvaylar aldı. Otobüsler ise 1932'de işlemeye başladı. 1954'te tramvaylar kaldırılırken aynı yıl hizmete alınan troleybüsler 1992'ye kadar çalıştı. 21. yüzyıla gelindiğinde de metro ve banliyö trenleri kullanıma girdi. 2017'de ise tramvaylar yeniden hizmete alındı.

Sırbistan'da ulaşım; kara yolu, demiryolu, su ve hava yoluyla taşımacılığı içerir. Karayolu taşımacılığı, ana ve küçük yollardan oluşan kapsamlı bir ağ içermektedir. Çift hat ve elektrifikasyon çok yaygın olmasa da, demiryolu ulaşımı da oldukça gelişmiştir. Su ulaşımı nehirlerde gerçekleşir. Ülkenin iki ana uluslararası havalimanı ile de hava taşımacılığı yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">1997 Karapınar trafik kazası</span> 1997de Konya sınırlarında yaşanan ve 49 kişinin hayatını kaybettiği kara yolu kazası

1997 Karapınar trafik kazası, 1997'de bir tankerin ve bir yolcu otobüsünün kafa kafaya çarpışması sonucu 49 kişinin öldüğü kara yolu kazasıdır. 24 Ekim 1997'de, Karapınar-Ereğli arasındaki D 330 karayolunda ilerleyen MAN marka petrol tankerinin şoförü, direksiyon başında uyuyunca sürdüğü araç karşı şeride geçip kendi şeridinde ilerleyen Mercedes-Benz O403 otobüs ile kafa kafaya çarpışmıştır. Kaza sonucu iki aracın alev alması sonucu 49 kişi ölmüş, 4 kişi yaralanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Anshun otobüs kazası</span>

7 Temmuz 2020'de, Çin'in güneybatısındaki Guizhou, Anshun'da bir yolcu otobüsü keskin bir dönüş yaptı ve Xixiu Bölgesindeki Hongshan Rezervuarı'na çarptı. Kazada 21 kişi öldü, 16 kişi yaralandı.

Kaptıkaçtı, Türkiye'de 10 ilâ 12 kişi arasında yolcu taşıyabilen kamyondan bozma otobülere verilen isimdir. Kaptıkaçtılar, kamyon kasasına karşılıklı olarak oturulabilen tahtadan karasörlerin oluşturulması ile yapılıyordu ve henüz otobüslerin gelmediği Anadolu'da ilk başta trenden inenlerin ulaşımı için veya İstanbul'a yolculuk için kullanılıyordu. 1928 yılında Türkiye yollarında 1.500 kadar otomobil, 3.000 kadar kamyon ve 1.000 kadar da kaptıkaçtı bulunuyordu. Her ne kadar Türkiye'de otobüslerin ilk neslini oluşturuyor gibi görünse de, Türkiye'de ilk otobüslerin ne zaman kullanıldığına dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır.