İçeriğe atla

1959 Maldiv isyan referandumu

Mart 1959'da Maldivler'de ayrılıkçı Suvadiva Cumhuriyeti'ni ele geçirmek için askerî harekâta geçme konusunda bir referandum yapıldı.[1] Teklif seçmenler tarafından onaylandı.[2]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Maldivler</span> Hint Okyanusunda bulunan takımada ülkesi

Maldivler ya da resmî adıyla Maldivler Cumhuriyeti, Hint Okyanusu'nda 1.200 adadan oluşan bir devlettir. Hindistan'ın güneyinde ve Sri Lanka'nın yaklaşık 750 kilometre güneybatısında yer alır. Küresel iklim değişiklikleri yüzünden yüz yıl içerisinde sular altında kalacağı öngörülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bağlantısızlar Hareketi</span> uluslararası oluşum

Bağlantısızlar Hareketi, kendilerini hiçbir güç blokuna dahil veya hariç olarak addetmeyen 100 üzerinde ülkenin bir araya gelerek oluşturdukları bir uluslararası oluşumdur. Soğuk Savaş döneminde Batı İttifakı ve Doğu Bloku'nun yanı sıra üçüncü bir blok olmuştur. Bu hareket çoğunlukla Güney Amerika, Afrika, Ortadoğu ve Asya ülkelerinden oluşur. Avrupa ve Kuzey Amerika ülkeleri ise aralarında Batı ittifakı ve Doğu Bloku olarak ikiye bölünmüşlerdir. Bunun sebebi ise I. Dünya Savaşı'ndan itibaren gelen ve II. Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş ile devam eden Avrupalı devletlerin güç yarışı ve dünyadaki egemenlik yarışıdır. Bağlantısızlar Hareketi bir diğer tabirle doğu dünyasının batı dünyasındaki bölünmelere taraf olmamak istemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Malé</span> Maldivlerin başkenti

Malé, Maldivler Cumhuriyeti'nin başkenti.

<span class="mw-page-title-main">Tasos Papadopulos</span> 5. Kıbrıs Cumhuriyeti cumhurbaşkanı

Tassos Nikolaou Papadopoulos, eski Kıbrıs Cumhuriyeti cumhurbaşkanı ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Rupi</span>

Rupi bazı Asya ülkelerinde kullanılan paralara verilen genel addır. Rupi kullanan ülkeler;

<span class="mw-page-title-main">Tevfik Fikret Sılay</span>

Tevfik Fikret Sılay, Türk siyasetçidir.

1959 Afrika Uluslar Kupası, CAF'ın düzenlediği ikinci Afrika Uluslar Kupası'ydı ve ilk şampiyon Mısır tarafından düzenlendi. Bu turnuvaya Mısır, Sudan ve Etiyopya takımları katıldı. Bu turnuvada maçlar, grup sistemiyle oynandı ve grupta en çok puanı toplayan Mısır, yine şampiyon oldu.

<span class="mw-page-title-main">1959 Fransa Bisiklet Turu</span>

1959 Fransa Bisiklet Turu 25 Haziran ve 10 Temmuz 1959 tarihkeri arasında yapılan Fransa Bisiklet Turu'nun 46ncısıdır.Bu yarışa 120 bisikletçi katılmış, 65 yarışmacı yarışı bitirmiştir.Bu tur 4,391 km mesafeli olup,22 etaplıdır.bisikletçilerin ortalama hızı saatte 35,474 km dir.

<span class="mw-page-title-main">Maldiv pasaportu</span>

Maldiv pasaportu Uluslararası seyahat için Maldivler vatandaşlarına verilen vatandaşlığın bir kanıtıdır. 32 sayfalık bir standart bulunmamakla birlikte Maldiv pasaportu yaklaşık 64 sayfa olabilir. Maldiv pasaportu tüm ülkeler için geçerlidir. Pasaport verildiği tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir. Biyometrik pasaport 2007 yılının sonlarında piyasaya çıkmıştır.

Fenerbahçe Boks Şubesi 1958-59 sezonunda İstanbul Kulüplerarası Boks Şampiyonası'nda ikinci oldu.

<span class="mw-page-title-main">Suvadiva Cumhuriyeti</span>

Suvadiva Cumhuriyeti, Hint Okyanusu'nda günümüzde Maldivler'in güney bölgesini oluşturan adalar üzerinde kurulan, 1959 ile 1963 yılları arasında bağımsız olan ve hiçbir ülke tarafından tanınmayan devlet.

<span class="mw-page-title-main">Maldivler bayrağı</span> Ulusal bayrak

Maldivler bayrağı günümüzde kullanılan hâli ile 26 Temmuz 1965 göndere çekilerek Maldiv Adaları'nın resmî bayrağı olmuştur.

Maldivler 30 gün kalış süreli dünyanın tüm ülkelerine vizesiz veya ülkeye varışta vize verir. Ücret karşılığında vize süresinin 60 gün daha uzatılmasına imkân vardır. 30 gün kalmak kuralı aşağıdaki ülkelerin vatandaşları için geçerli değildir: Brunei ve Hindistan.

Turizm amaçlı ziyarete gelen Sri Lanka ziyaretçileri, varış öncesinde ya da Sri Lanka'ya varışta bir Elektronik Seyahat İzni (ETA) edinmesi gereklidir. Vizeden muaf sadece 3 ülkenin dışında, tüm ülkelerin vatandaşları 30 gün süre geçerli, ülkeye varışta ETA vizezi almak zorundadır. İş amaçlı ETA vizesi ise sadece Sri Lanka diplomatik temciliklerinden, Göçmenlik Dairesi merkezinden ve ülkenin geliş ve giriş noktalarına vardıklarında elde edilebilirler. Tüm ziyaretçilerin en az 6 ay geçerli bir pasaporta sahip olmaları gereklidir. Afganistan, İran, Irak, Nijerya, Pakistan, Somali ve Suriye vatandaşları ise ayrıca dönüş biletlerini ibraz etmeleri gereklidir. Ziyaretçilerin ülkeye giriş noktasında uzun gecikmeleri ve beklemeleri önlemek için online sistemi kullanmaları istenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pan-Arap renkleri</span>

Pan-Arap renkleri, siyah, beyaz, yeşil ve kırmızıdır. Her dört Pan-Arap renginden birinin belirli bir Arap hanedanını veya dönemini temsil etmesi amaçlanmıştır. Siyah Abbasilerin, beyaz Emevîlerin, yeşil Fatimilerin ve kırmızı ise Haşimilerin rengi idi. Bu dört renk 14. yüzyılda Iraklı şair Safiyeddin El-Hilli tarafından "beyaz eylemlerimiz, siyah savaşlarımız, yeşil bölgelerimiz ve kırmızı kılıçlarımız" olarak tarif edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Etiyopya-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye-Etiyopya ilişkileri. Etiyopya ilk kez 1959'da Ankara'ya büyükelçilik açtı ama 1976'da ekonomik sebeplerden ötürü elçilik kapatıldı. Daha sonra büyükelçilik 2006 yılında tekrar aktif hale geldi. İlişkiler Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar dayanır. Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk Sahra Altı konsolosluğu 1910-1912 yılları arasında Harar'da açılmıştır. Daha sonra 1925 yılında Türkiye Cumhuriyeti Addis Ababa'ya büyükelçilik açmıştır. Türkiye, Etiyopya'da büyükelçilik açan 6. devlettir. Bugün iki ülke arasında ekonomik ve siyasi açıdan oldukça iyidir.

<span class="mw-page-title-main">1955-1959 Kıbrıs olayları</span> Britanya Kıbrısında gerçekleşen askeri harekat

1955-1959 Kıbrıs olayları, 1955-1959 yılları arasında Britanya Kıbrısı'nda yaşanan bir çatışma dizisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Maldivler-Türkiye ilişkileri</span>

Maldivler ve Türkiye ilişkileri 1979 yılında tesis edilmiştir. Yeni Delhi Büyükelçiliği Maldivlere akredite, Maldivlerin Birleşmiş Milletler Cenevre Daimi Temsilciliği Türkiye'ye akreditedir.

<span class="mw-page-title-main">Arap Sosyalist Devrimci Baas Partisi</span> Siyasi parti

Arap Sosyalist Devrimci Baas Partisi, Baas Partisi'nden ayrılan bir grup olan Baasçı bir siyasi partiydi. Parti, Abdullah Rimavi tarafından yönetildi ve Birleşik Arap Cumhuriyeti tarafından desteklendi.

Ağustos 1953'te Maldivler'de bir anayasa referandumu yapıldı. Önerilen değişiklikler kabul edilirse ülkenin yönetim biçimi yeniden monarşi olacaktı. Bu da bir önceki yıl yapılan ve ülkenin yönetim biçimin cumhuriyet olmasıyla sonuçlanan 1952 Maldiv anayasa referandumu sonucunu tersine çevirecekti. 1953 referandumu, yeni cumhuriyetçi hükûmetin sadece birkaç ay sonra devrilmesinin ardından yapıldı. Teklif seçmenler tarafından onaylandı ve Muhammad Fareed Didi 6 Mart 1954'te Sultan olarak ilan edildi.