İçeriğe atla

1957 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hollanda

1957 Eurovision Şarkı Yarışması
Ülke Hollanda Hollanda
Seçim süreci
Seçim adı Nationaal Songfestival
Seçim tarih(ler)i 3 Şubat 1957
Seçilen yarışmacı(lar) Corry Brokken
Seçilen şarkı "Net als toen"
Söz yazar(lar)ı Guus Jansen ve Willy van Hemert
Aldığı sonuçlar
Final sonucu 31 puanla 1.
Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hollanda
◄1956 1958►

Hollanda; 1957 Eurovision Şarkı Yarışması'na bir önceki sene de ülkeyi organizasyonda temsil etmiş olan Corry Brokken'ın seslendirdiği, sözlerini Guus Jansen ve Willy van Hemert'ın yazdığı Net als toen şarkısıyla katılmıştır. Brokken; ülke genelinde gerçekleştirilen ve Nationaal Songfestival olarak anılan ulusal seçmelerin sonucunda seçilmiştir.

Ulusal Final

Nationaal Songfestival 1957
Final 3 Şubat
Sunucu Karin Kraaykamp
Mekan AVRO Stüdyoları, Hilversum
Katılımcı Sayısı 4 (8 şarkı)
Oylama Oylama, Hollanda halkının beğendiği şarkılara oy göndermesi ve sonuçta en çok talebi alan adayın seçilmesi yöntemiyle gerçekleşmiştir.

1956'daki ulusal seçmelerde olduğu gibi Eurovision'a gidecek isim ve şarkı, toplamda dört şarkıcının sahnede ikişer parça seslendirmesiyle belirlenmiştir. Bir önceki seneden şansını deneyen tek isim Corry Brokken olmuş, yapılan oylamaların sonucunda ise ikinci kez yarışmaya gönderilmesine karar verilmiştir.

Ulusal seçmelerde halk tarafından gönderilen mektuplar dikkate alınmış, adına en çok posta gönderilen şarkıcı kazanan isim olarak kabul edilmiştir. Bazı kesimler tarafından yarışmanın bir önceki seneye göre popülerliğini kaybettiği söylense de 1956 yılında toplamda 6694 mektup gelmişken,[1] 1957'de sadece kazanan kişiye 6927 posta gönderilmiştir. Finalde ilk dörde kalan adaylara ise ülke genelinden 14858 oy gönderilmiştir.[2]

Bir önceki sene olduğu gibi organizasyonun sunuculuğunu Karin Kraaykamp üstlenmiş; toplamda iki kez aday olan ve kazanan Corry Brokken'ın şarkıları da tekrar birincilik ve ikincilik derecelerini elde etmiştir. Ulusal finalin sonunda Marcel Thielemans üçüncü ve dördüncü olarak seçmeleri tamamlasa da Brokken ile arasında açık ara fark bulunmaktaydı. Böylelikle "Net als toen" ülkeyi Eurovision'da temsil eden üçüncü şarkı olmuştur.

Katılımcılar

#ŞarkıcıŞarkı
(Beste/Güfte)
TürkçesiAldığı OyDerece
1Hea SuryDe bromtol
(Melle Wiersma/Willy van Hemert)
Dönen Oyuncak5327.
2Hea SuryEen liedje van niets
(Jelle de Vries)
Hiçbir Şey Hakkında Bir Şarkı1408.
3John de MolHavannah is zo ver
(Jan Mol)
Havana Çok Uzakta8146.
4John de MolHiep hiep hiep hoera
(Jan Mol)
-8195.
5Marcel ThielemansIk weet nog goed
(Pi Scheffer/Alexander Pola)
Hala Çok İyi Biliyorum9654.
6Corry BrokkenIwan
(Pi Scheffer/Alexander Pola)
-46922.
7Corry BrokkenNet als toen
(Guus Jansen/Willy van Hemert)
O Zamanki Gibi69271.
8Marcel ThielemansSimpe sampe sompe
(Joh Steggerda)
-25443.

Yarışma

Almanya'nın Frankfurt şehrinde düzenlenen yarışmada 6. sırada sahneye çıkan Corry Brokken'a keman virtüözü Sem Nijveen eşlik etmiştir. Şarkının içinde bulunan uzun keman solosu kısmı, parçayı daha ilgi çekici ve akılda kalıcı kılmıştır. Orkestrayı ise Dolf van der Linden yönetmiştir.[3]

Gecenin sonunda toplamda 31 puanla 1. gelen Hollanda, diğer tüm rakiplerini en az bir puan önde olacak şekilde yarışmayı bitirmiştir. Bütün oyların %31'ini alarak açık ara galip olan Brokken, o yıl yarışmaya katılan her ülkeden puan alabilen tek kişi olmuştur. Ayrıca bu yarışmadaki performansıyla Hollanda uzun bir süre, oylamanın başından sonuna kadar liderlik tablosunda birinci olarak yerini koruyan tek ülke olmuştur. Bu unvan 2004 yılında Ruslana'nın birinci olmasıyla kırılmış ve Ukrayna'yla beraber anılmaya başlanmıştır.

Oylama

Yarışmanın o yılki kurallarına göre her ülkenin 10 kişiden oluşan bir jüri grubu vardı ve her bir jüri beğendiği bir şarkıya puan verebiliyordu.

Hollanda'nın Aldığı Puanlar

Hollanda'nın Aldığı Puanlar
10 puan 9 puan 8 puan 7 puan 6 puan
5 puan 4 puan 3 puan 2 puan 1 puan

Hollanda'nın Verdiği Puanlar

Hollanda'nın Verdiği Puanlar
10 puan
9 puan
8 puan
7 puan
6 puan
5 puan Danimarka Danimarka
4 puan
3 puan
2 puan İtalya İtalya
1 puan Avusturya Avusturya
Fransa Fransa
Birleşik Krallık Birleşik Krallık

Yarışmadan Sonra

Corry Brokken yarışmadan sonra içinde "Net als toen"'in de bulunduğu, “Grand Prix 1957 Eurovision” adıyla bir EP albüm çıkarmış[4] fakat şarkı birinci olmasına rağmen uluslararası alanda bir hit olamamıştır. Şarkının ayrıca “Damals war alles so schön” ismiyle Almanca ve “Tout comma avant” olarak Fransızca versiyonlarını da yayınlayan Brokken, müzik piyasasında bu işleriyle bir başarı yakalayamamıştır.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "DUTCH NATIONAL FINAL 1956". 26 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2009. 
  2. ^ "DUTCH NATIONAL FINAL 1957". 26 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2009. 
  3. ^ "And the conductor is...-...Corry Brokken - Net als toen". 1 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">1958 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1958 Eurovision Şarkı Yarışması, 3. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1957 yarışması'nı kazanmasından dolayı 12 Nisan 1958 tarihinde Hollanda'nın kenti Hilversum'da bulunan AVRO Stüdyosu'nda yapılmıştır. Yarışmanın kazananı Fransa'yı temsil eden "Dors, mon amour" adlı şarkısıyla André Claveau olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Corry Brokken</span>

Corry Brokken, Hollandalı şarkıcı.

"Refrain", Lys Assia tarafından seslendirilen 1956 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsviçre'yi temsil eden şarkılardan biri. Şarkı Fransızca dilinde seslendirilmiştir. Şarkı Émile Gardaz tarafından yazılmıştır.

Net als toen, 1957 yılında Corry Brokken tarafından Felemenkçe seslendirilen Hollanda'nın Eurovision'da yarışan şarkısıdır. Şarkı, Bob Martin'den sonra 6. sırada seslendirildi. Puanlama sonrasında 31 puan alarak birinciliği elde etti.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hollanda</span>

Hollanda, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez katıldığı 1956 yılından günümüze 60 defa katılmıştır. Hollanda yarışmaya ilk katılan yedi ülkeden birisi olmuştur. Ülke sadece dört kez yarışmadan uzak kalmıştır. 1985 ve 1991 yıllarında yarışmanın tarihlerinin Anma Günü'ne denk gelmesi nedeniyle, 1995 ve 2002 yıllarında ise önceki yıllarında aldığı kötü sonuçlar yüzünden yarışmaya katılmamıştır. Hollanda yarışmaya Hilversum (1958), Amsterdam (1970), iki kez Lahey ve Rotterdam (2020) olmak üzere beş kez ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Solange Berry</span> Belçikalı şarkıcı (1932 – 2018)

Solange Berry Belçikalı şarkıcı.

Hollanda, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na Rory de Kievit ve Rick Vol'un yazdığı "Lights and Shadows" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkı O'G3NE müzik grubu tarafından seslendirilmiştir. Hollanda'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu AVROTROS kanalı tarafından Görevlendirme yöntemi doğrultusunda Ukrayna'da Hollanda'yı temsil eden kişi belirlenmiştir.

Voorgoed voorbij, 1956 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hollanda'yı temsil eden Corry Brokken tarafından seslendirilen şarkı. Hollanda yarışmada sıralama açıklanmadığı için direkt 2. olmuştur.

Hollanda, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'na Waylon, Ilya Toshinsky ve Jim Beavers'in yazdığı "Outlaw in 'Em" adlı şarkıyla katılmıştır. 9 Kasım 2018 tarihinde Hollandalı yayıncı AVROTROS tarafından Görevlendirme yöntemiyle Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda temsil etmesi için Waylon seçilmiştir.

Hollanda; 1956 yılında düzenlenen ilk Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan 7 ülkeden birisidir. 24 Mayıs 1956'da ülke içinde yapılan ulusal seçmelerle yarışmaya gönderilecek şarkılar belirlenmiş; bunun sonucunda De vogels van Holland'la Jetty Paerl'ün ve Voorgoed voorbij'le (Sonsuzluğun Üzerinde Corry Brokken'ın gitmesine karar verilmiştir. Yarışmada her iki şarkı da Fernando Paggi tarafından yönetilmiş; fakat birinci dışında dereceye giren diğer şarkılar kamuoyuyla paylaşılmadığı için yarışmayı kaçıncı olarak bitirdikleri hiçbir zaman öğrenilememiştir.

Hollanda; 1958 Eurovision Şarkı Yarışması'na ülkeyi yarışmada üçüncü defa temsil edecek olan Corry Brokken ile katılmıştır. Önceki sene Frankfurt'taki yarışmada kazanılan galibiyetin ardından ev sahibi ülke olmaya hak kazanan Hollanda, final organizasyonunu 12 Mart tarihinde Hilversum şehrinde düzenlemiştir.

Hollanda; 11 Mart 1959 tarihinde Fransa'nın Cannes şehrinde düzenlenen 4. Eurovision Şarkı Yarışması'na Teddy Scholten'ın seslendirdiği Een beetje şarkısıyla katılmıştır. Katılımcı yarışmacı, Hollanda'nın ulusal seçmeleri olan Nationaal Songfestival'de belirlenmiştir. Scholten'in kazanmasıyla ülke, arka arkaya iki kez Eurovision'ı kazanan ilk ülke olma unvanını da elde etmiştir.

Hollanda; 18 Mart 1962 tarihinde Lüksemburg'da düzenlenen 7. Eurovision Şarkı Yarışması'na De Spelbrekers'ın seslendirdiği Katinka şarkısıyla katılmıştır. Kazanan, 27 Şubat'ta yapılan Nationaal Songfestival'de belirlenmiştir.

"Telefon, Telefon", Margot Hielscher tarafından seslendirilen 1957 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Almanya'yı temsil eden şarkı. Şarkı Almanca dilinde seslendirilmiştir. Şarkı Ralph Maria Siegel tarafından yazılmıştır.

Hollanda, 2019 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Hollandalı yayıncı AVROTROS tarafından İsrail'in başkenti Tel Aviv'de yapılan 2019 yarışması'nda Hollanda'yı temsil eden katılımcı Görevlendirme yöntemiyle "Arcade" adlı şarkısıyla Duncan Laurence'i seçmiştir. Laurence 2019 Eurovision Şarkı Yarışması'nın kazananı olmuştur. Hollanda jüriden 237 puan ve halktan 261 puan alarak toplamda 498 puan elde ederek kazanmıştır.

Hollanda, 2020 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılacaktır. Yarışmaya katılımın dışında 2019 yılında "Arcade" adlı şarkısıyla Duncan Laurence'ın kazanmasından dolayı 12, 14 ve 16 Mayıs 2020 tarihlerinde Rotterdam'da bulunan Rotterdam Ahoy'da yapılacaktır. Yarışmaya Hollandalı yayıncılar AVROTROS, Nederlandse Omroep Stichting (NOS) ve Nederlandse Publieke Omroep (NPO) ev sahipliği yapacaktır.

Hollanda, 2004 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Hollandalı yayıncı Nederlandse Omroep Stichting (NOS) tarafından Türkiye'nin İstanbul şehrinde yapılan 2004 yarışması'nda Hollanda'yı temsil eden katılımcı Ulusal Final sonucunda seçilmiştir.

Hollanda, 2021 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Yarışmaya katılımın dışında Çin'de çıkan 2019 koronavirüs hastalığı (COVID-19) salgını ve diğer ülkelere yayılması nedeniyle etkinlik iptal edilmeden önce olduğu gibi 2019 yılında "Arcade" adlı şarkısıyla Duncan Laurence'ın kazanmasından dolayı Avrupa Yayın Birliği 18, 20 ve 22 Mayıs 2020 tarihlerinde Rotterdam'da bulunan Rotterdam Ahoy'da yapılacağını açıklamıştır. Yarışmaya yeniden Hollandalı yayıncılar AVROTROS, Nederlandse Omroep Stichting (NOS) ve Nederlandse Publieke Omroep (NPO) ev sahipliği yapmıştır.

Hollanda, 2022 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Hollandalı yayıncı AVROTROS tarafından İtalya'nın Torino kentinde yapılan 2022 yarışması'nda Hollanda'yı temsil eden katılımcı Görevlendirme yöntemi ile belirlenmiştir.

Hollanda, 2023 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Mia Nicolai ve Dion Cooper'ın seslendirdiği "Burning Daylight" adlı şarkısıyla katılmıştır. Hollandalı yayıncı AVROTROS tarafından Birleşik Krallık'ın Liverpool kentinde yapılan 2023 yarışması'nda Hollanda'yı temsil eden katılımcı Görevlendirme yöntemi ile belli olmuştur.