Süper Lig ya da sponsorluk anlaşması gereği Trendyol Süper Lig, Türkiye'deki en üst seviye futbol ligidir. Bir sezonda 19 takımın mücadele ettiği ligde, her takımın diğerleriyle ikişer maç yaptığı çift devreli lig usulü uygulanır. En üst sırada yer alan takım şampiyon olurken son dört sıradaki takım 1. Lig'e düşmekte, 1. Lig'deki üç takım ise ertesi sezon mücadele etmek üzere Süper Lig'e yükselir. Ağustos ve mayıs ayları da dâhil olmak üzere dokuz ay süren bir organizasyon olan Süper Lig'in 2023-24 sezonu, 38 hafta ve 380 maçtan oluşmaktadır. 2022-23 sezonunu lig, UEFA ülkeler sıralamasında 12. sırada tamamlamıştır ve 2023-24 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi'ne 1, UEFA Konferans Ligi'ne 2 takım yollar. Türkiye Kupası şampiyonu olup ilk 3'e giremeyen bir takım UEFA Avrupa Ligi 2. eleme turuna katılabilir.
Fenerbahçe 1958-59 sezonunda, son kez düzenlenen İstanbul Ligi 16. şampiyonluğuna namağlup ulaştı ve 1904'ten beri düzenlenen İstanbul Ligi'nde en çok şampiyonluk kazanan takım oldu.
Süper Lig'in ilk sezonu olan 1959 sezonundan günümüze olan süreçte takımların gösterdiği performansı listelenmektedir.
Galatasaray sezonları listesi, Galatasaray 'nın, herhangi bir ligde ilk kez mücadele etmeye başladığı 1906-07 sezonundan günümüze kadarki lig, Avrupa kupaları ve ulusal kupalardaki sezonlarının listesini içermektedir. Kulüp, 1905'te, Galatasaray Lisesi öğrencilerinden Ali Sami Yen önderliğinde Asım Tevfik Sonumut, Emin Bülent Serdaroğlu, Celal İbrahim, Boris Nikolof, Milo Bakiç, Pol Bakiç, Bekir Sıtkı Bircan, Tahsin Nahit, Reşat Şirvanizade, Hüseyin Hüsnü Kayacan, Refik Cevdet Kalpakçıoğlu ve Abidin Daver tarafından kuruldu.
Süper Lig şampiyonları listesi, Türkiye'nin en üst düzey futbol ligi olan Süper Lig'in şampiyonlarının sezonlara göre yapılmış listesidir. Zaman içinde Millî Lig, 1. Lig gibi isimlerle anılan ligin adı 2001-02 sezonundan itibaren Süper Lig olmuştur. 1959'daki ilk sezonu grup sistemiyle yapılan lig ikinci sezondan itibaren deplasmanlı iki maç üzerinden oynanmaya başlamıştır. 1994-95 sezonundan itibaren 18 takımla oynanmaktadır. Ligde puan sistemi olarak 1987-88 sezonuna kadar galibiyete iki, beraberliğe bir puan veren sistem uygulanırken bu sezondan itibaren galibiyete üç, beraberliğe bir puan veren üç puanlı sisteme geçilmiştir. Süper Lig'de 1959'dan beri ligde yer alıp hiç küme düşmeyen üç takım Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray iken Trabzonspor sonradan çıktığı ligde hiç küme düşmemeyi başarmıştır.
Türkiye Kupası 1962-63 sezonu Türkiye Kupası turnuvasının ilk organizasyonudur.
Beşiktaş, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün Süper Lig'de mücadele eden futbol takımıdır. 1903 yılında Bereket Jimnastik Kulübü adıyla kurulan Beşiktaş JK'nin, Ağustos 1911'de kurulan şubesidir. Maçlarını 2012-13 sezonuna kadar 32.086 kapasiteli İnönü Stadyumu'nda oynamıştır. 2012-13 sezonu sonunda kulüp, yeni stad yapım çalışmaları başlatmıştır. Armasında ay-yıldız taşıma izni verilen 28 Türk kulübünden biridir. Beşiktaş, Türkiye futbol tarihinin başarılı ve en çok taraftarı olan spor kulüplerinden birisidir.
Türkiye Futbol Federasyonu tarafından 1944-1998 yılları arasında düzenlenen Başbakanlık Kupası, yıllar içinde farklı formatlarla düzenlenmiş tek maçlık bir müsabakaydı. Millî Küme ile Türkiye Futbol Şampiyonası'nın tamamlanan son sezonlarının şampiyonlarının karşılaştığı 1944 Başbakanlık Kupası'nda Beşiktaş, Fenerbahçe'yi yenerek şampiyonluğa ulaştı. Bu formatta 1950'ye kadar devam eden Başbakanlık Kupası'na, İstanbul'da profesyonel bir futbol liginin kurulmasıyla birlikte ara verildi. 1966'da tekrar başlayan etkinliğin formatı, Türkiye 2. Futbol Ligi ile Türkiye Amatör Futbol Şampiyonası şampiyonlarının karşılaşacağı şeklindeydi. Yeni sistemdeki ilk müsabakada İdmanocağı'nı yenen Eskişehirspor şampiyonluğa ulaştı. 1968 Başbakanlık Kupası'nda şampiyon olan İzmir Denizgücü, futbolun profesyonel olarak oynanmaya başlamasının ardından müsabaka tarihinde şampiyonluk yaşayan tek amatör kulüp oldu.
Türkiye Kupası 2011-12 sezonu, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenen Türkiye Kupası'nın 50. organizasyonudur. Kupayı kazanan; 16 Mayıs 2012 tarihinde Bursaspor'u finalde 4-0 yenen ve bu galibiyetle 29 yıllık hasreti bitiren Fenerbahçe olmuştur.
Bu maddede, Galatasaray 'nın 1957-58 sezonunda mücadele ettiği İstanbul Profesyonel Ligi ve Federasyon Kupası'ndaki maçları, kadro bilgileri ve istatistikleri yer almaktadır. Galatasaray, 1952 sezonunda ilk kez düzenlenen İstanbul Profesyonel Ligi'ne yedinci kez katılmıştır. Avrupa kupalarına katılacak olan takımın belirlenmesi için İstanbul'dan 22, Ankara'dan 8, İzmir'den 10 olmak üzere toplam 40 takımın katıldığı Federasyon Kupası ise ikinci kez düzenlenmiştir.
Gençlerbirliği Spor Kulübü ya da yaygın kullanılan adıyla Gençlerbirliği, Gençlerbirliği'nin 1. Lig'de mücadele eden profesyonel futbol takımı. Takım, iç saha maçlarını Ankara'nın Etimesgut ilçesine bağlı Eryaman semtinde yer alan 20.672 seyirci kapasiteli Eryaman Stadyumu'nda oynamaktadır. 1923 yılında futbol kulübü olarak kurulan Gençlerbirliği, Türkiye'nin en eski kulüplerinden birisidir.
1956-57 Federasyon Kupası, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından 1957-58 sezonunda Şampiyon Kulüpler Kupası'na katılacak takımı belirlemek için düzenlenen organizasyondur.
Fenerbahçe 1943-44 sezonunda İstanbul Ligi'nde tarihinde 11. kez şampiyon oldu.
Fenerbahçe 1945-46 sezonunda İstanbul Ligi'nde ikinci oldu.
Fenerbahçe 1946-47 sezonunda İstanbul Ligi'nde 12. kez şampiyon oldu.
Fenerbahçe 1956-57 sezonunda tarihinde on beşinci kez İstanbul Ligi şampiyonu oldu.
Üç Büyükler, Türkiye'nin en köklü spor kulüpleri olan Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe'yi ifade eder. Bu üç takım da İstanbul'da kurulmuş olup, aralarında ezeli bir rekabet vardır. Genellikle lig şampiyonluğunun favorisi olan bu kulüpler, ligin kuruluşundan bu yana hiç küme düşmemiş ve her sezon ligde yer almıştır. Bu takımlar arasındaki maçlara "derbi" denir.
Türkiye futbol şampiyonları, Türkiye'nin her yıl düzenlenen en üst düzey futbol şampiyonalarını kazanan takımlardır. Ülke çapında düzenlenen ilk futbol turnuvası, Türkiye Futbol Şampiyonası ya da diğer adıyla Türkiye Futbol Birinciliği'dir. İlk kez 1924 yılında Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenen bu organizasyonda bölge (mıntıka) liglerinde şampiyon olan takımlar eleme usulüne göre karşılaşıp Türkiye şampiyonunu belirlemişlerdir. İlk şampiyonada askerî mıntıkasında birinci olup katılan Harbiye İdman Yurdu yenilgisiz ve tek bir gol yemeden Türk futbol tarihindeki ilk ülke şampiyonu olmuştur. 1937'de ise ülkenin ilk deplasmanlı millî futbol ligi olan Millî Küme hayata geçirilmiştir. Lig 1950'de son kez icra edilip sonlandırılmıştır.
Federasyon Kupası, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından 1956-57 ve 1957-58 sezonlarında Şampiyon Kulüpler Kupası'na katılacak takımı belirlemek için düzenlenen ulusal futbol şampiyonasıdır. 1950'de sonlanan Millî Küme'den sonra profesyonel yerel liglerin başlamasıyla Türkiye çapında düzenlenen bir turnuva yoktu. 31 Ağustos 1955'te Futbol Federasyonu, 1955-56 sezonunu takiben profesyonel lig bulunan bölgelerin takımlarından oluşan bir Federasyon Kupası'nın oynanacağını açıkladı. 26 Eylül 1956'da İstanbulspor - Emniyet maçı ile kupa maçları başladı. Kupayı kazanan takım Beşiktaş oldu ve Türkiye'yi Avrupa'da temsil etme hakkı kazandı ancak TFF'nin UEFA'ya geç başvurması nedeniyle bu hakkı kullanamadı. İlk sezonu başarı ile düzenlenen kupa, bir sene sonra tekrar düzenlendi. Bu turnuvayı kazanan takım da Beşiktaş oldu.
Dört Büyükler, Türkiye'nin en başarılı dört spor kulübü olan Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor'u anlatmak için kullanılan bir kavramdır. Bu takımlar arasında gerçekleşen maçlara "derbi" denmektedir.