
Muhammed Ziyâülhak, Pakistanlı asker ve devlet adamı. Genelkurmay başkanlığı ve sıkıyönetim komutanlığı görevlerinin ardından 1978'de cumhurbaşkanı olarak 1988'e değin ülkeyi askeri rejimle yönetti.
Doğrudan demokrasi, halkın egemenliğini bizzat ve doğrudan doğruya kullandığı demokrasi türüdür. Doğrudan demokrasi, halkın halk tarafından yönetilmesini öngörmektedir. Dolayısıyla doğrudan demokrasi dizgesi, demokrasinin ülküsel anlamına en yakın olan hâlidir. Siyasi kararların, çoğunluk esasına göre, yurttaşların oy çokluğu ile, doğrudan doğruya şehir halkı tarafından alındığı yönetim şekline, doğrudan doğruya demokrasi denir. Doğrudan demokraside, halk herhangi bir aracı veya temsilci olmadan politikalara karar verirken, temsili bir demokraside insanlar daha sonra politika girişimlerini yürürlüğe koyan temsilcilere oy verirler. Kullanılan belirli bir sisteme bağlı olarak, doğrudan demokrasi yürütme kararlarının geçirilmesini, sıralamanın kullanılmasını, yasaların yapılmasını, yetkililerin doğrudan seçilmesini veya görevden alınmasını ve yargılamaların yapılmasını gerektirebilir. Doğrudan demokrasinin önde gelen iki biçimi katılımcı demokrasi ve müzakereci demokrasidir.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası veya 1961 Anayasası, 9 Temmuz 1961 tarihli referandum ile kabul edilen ve 12 Eylül Darbesi'ne kadar yürürlükte olan anayasadır.
1999 Venezuela Anayasası, Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti'nin yürürlükteki 26. anayasasıdır. 1999 yılında referandum sonucu oluşturulan ve anayasa yazımıyla görevli kurucu meclis tarafından yazılmıştır. Taslak halinde hazırlanan metin 1999 yılı Aralık ayında kabul edilerek 1961 Anayasasının yerine geçmiştir. 1961 Anayasası Venezuela'nın 1811 yılındaki bağımsızlığından beri oluşturulan 26 anayasadan en uzun süre yürürlükte kalandı.

Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası, Azerbaycan'ın en üstün hukuk kaynağıdır ve temel kuruluş belgesidir. Yeni anayasa 12 Kasım 1995 yılında halk oylaması-referandum yoluyla kabul edilmiş ve 27 Kasımda yürürlüğe girmiştir.

Temsilciler Meclisi, genellikle basitçe Parlamento olarak anılır, Irak Cumhuriyeti'nin tek meclisli yasama organıdır. 2020 itibarıyla 329 sandalyeden oluşuyor ve Bağdat'ta Yeşil Bölge'de bulunur.

Maldivler bayrağı günümüzde kullanılan hâli ile 26 Temmuz 1965 göndere çekilerek Maldiv Adaları'nın resmî bayrağı olmuştur.

Günümüz Rusya Federasyonu Anayasası, 12 Aralık 1993'te yapılan referandumla kabul edildi. Rusya Anayasası yayımlandığı tarih olan 25 Aralık 1993'te yürürlüğe girdi ve Sovyet cumhuriyeti sistemini yürürlükten kaldırdı. Günümüz anayasası, 1936 Sovyet Anayasasından sonra Rusya tarihinin en uzun süre yürürlükte kalmış olan anayasasıdır.

Belarus devlet başkanı, Belarus devletinin başıdır. Makam, 1994 yılında Belarus Anayasasının, Belarus Yüksek Sovyeti yasama organında kabul edilmesiyle kuruldu. Bu makam, devlet başkanı olarak Yüksek Sovyet Başkanı makamının yerini aldı. Başkanın dış ve iç politikayı yürütmek de dahil olmak üzere görevleri; vatandaşların ve ikamet edenlerin haklarını ve genel refahını savunmak ve anayasayı korumaktır. Devlet başkanı, anayasa tarafından ülkenin sosyal işlerinde lider olarak görev yapmak, ülke ve yurt dışında esas temsilci olarak görev yapmakla yetkilendirilmiştir. Başkanlık ile ilgili olan görevler, sorumluluklar ve diğer geçiş maddeleri, Anayasanın 79. ve 89. maddelerinde sıralanmıştır.

Kazakistan Anayasası, Kazakistan'ın 30 Ağustos 1995'ten bu yana geçerli olan anayasasıdır. Anayasa, 30 Ağustos 1995 tarihinde referandumla onaylanmıştır. Ayrıca her yıl 30 Ağustos, Kazakistan'da Anayasa Günü olarak kutlanmaktadır.

Suriye Arap Cumhuriyeti Anayasası, 26 Şubat 2012'de kabul edildi ve 13 Mart 1973'te yürürlüğe girmiş olan anayasanın yerini aldı. Mevcut anayasa, Suriye Arap Cumhuriyeti devletinin temel işlevini özetlemektedir. Suriye'nin karakterini Arap, demokratik ve cumhuriyetçi olarak belirler. Ayrıca, Pan-Arabizm ideolojisine uygun olarak, ülkeyi Arap dünyasının bir bölgesi ve halkını Arap ulusunun ayrılmaz bir parçası olarak tanımlamaktadır.

10 Temmuz 1953'te Suriye'de bir anayasa referandumu yapıldı. Anayasada yapılan değişiklikler seçmenlerin %99,7'si tarafından onaylandı ve katılımın %86,8 olduğu bildirildi.

Kuzey Makedonya Anayasası, Kuzey Makedonya'nın hükûmet sistemini ve temel insan haklarını ana hatlarıyla belirleyen kodlanmış bir anayasadır. O zamanki Makedonya Cumhuriyeti Parlamentosunda 17 Kasım 1991'de kabul edildi.

1952 Mısır Devrimi, 23 Temmuz Devrimi veya bilinen adıyla Hür Subaylar Darbesi, 23 Temmuz 1952 tarihinde Mısır'da Hür Subaylar Hareketi tarafından gerçekleştirilen askerî darbe.

Maldivler'de Başkanlık seçimleri ilk kez 1952 yılında yapılmıştır. Bu seçim, Mart 1952'de yapılan bir referandumla ülkenin yönetim sistemini monarşiden cumhuriyete dönüştüren yeni anayasanın onaylanmasının ardından yapılmıştır.

27 Eylül 1968 tarihinde Maldivler'de başkanlık seçimleri yapıldı. Seçim, seçmenlerin %97'si tarafından desteklenen İbrahim Nasır'ın tek aday olduğu bir referandum şeklinde gerçekleşti. Ülkenin yönetim biçimi 11 Kasım'da cumhuriyet olarak ilan edilmiştir.
Maldivler'de 17 ve 18 Nisan 1952 tarihlerinde bir anayasa referandumu yapıldı. Yeni anayasa ülkeyi monarşiden cumhuriyete dönüştürecekti.
Maldivler'de 15 Mart 1968 tarihinde bir anayasa referandumu yapıldı. Ana soru, devletin Sultan Muhammad Fareed Didi yönetimindeki bir anayasal monarşi'den bir başkanlık cumhuriyeti'ne dönüştürülüp dönüştürülmeyeceğiydi. Referandum bu konudaki üçüncü referandumdu; 1952'deki ilki devletin başkanlık sistemine geçtiğini görmüş, 1953'teki ikincisi ise kararı tersine çevirmiş ve 1954'te monarşinin yeniden kurulduğunu görmüştü.
Maldivler'de 18 Ağustos 2007 tarihinde ülkenin başkanlık sistemi mi yoksa parlamenter sistem ile mi yönetilmesi gerektiğine karar vermek için bir anayasa referandumu düzenlenmiştir. Maldivler Devlet Başkanı Maumoon Abdul Gayoom başkanlık sistemini desteklerken, muhalefet Maldiv Demokratik Partisi parlamenter sistemi tercih etmiştir.

Eylül 1973'te Maldivler'de başkanlık seçimleri yapıldı. Seçim, İbrahim Nasır'ın tek aday olduğu bir referandum şeklinde gerçekleşti. İbrahim Nasır ikinci dönemi için tekrar seçilmiştir.