İçeriğe atla

1951 Asya Oyunları

1. Asya Oyunları
1. Asya Oyunları
1. Asya Oyunları
Ev sahibi şehirYeni Delhi, Hindistan
Katılan ülke sayısı11
Katılan sporcu sayısı489
Spor dalı sayısı6
Açılış seremonisi4 Mart
Kapanış seremonisi11 Mart
Resmi açılışı yapanRacendra Prasad
Ana stadyumDhyan Chand Ulusal Stadyumu

1951 Asya Oyunları, 4 - 11 Mart 1951 tarihleri arasında Delhi'de düzenlenen ilk Asya Oyunları'dır. Proje üzerinde 1950 yılında başlaması gerekirken hazırlıktaki gecikmeler yüzünden 1951 yılında gerçekleştirilmiştir. Oyunların oynanmasında Maharaja Yadavindra Singh'in büyük bir katkısı vardır. Kore, oyunlara Kore Savaşı nedeniyle katılamamıştır.

Katılan ülkeler

Madalya tablosu

 Sıra  Ülke Altın Gümüş Bronz Toplam
1 Japonya24211560
2 Hindistan15162051
3 İran86216
4 Singapur57214
5 Filipinler56819
6 Sri Lanka0101
7 Endonezya0055
8 Burma0033
Toplam575755169

Spor dalları

Su sporları Basketbol
Dalma Bisiklet
Yüzme Futbol
Sutopu Halter
Atletizm

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kore</span> Doğu Asyadaki bölge

Kore, Doğu Asya'da bir bölge. 1945'ten beri iki ayrı bağımsız devlete bölünmüş durumdadır: Kuzey Kore ve Güney Kore.

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz Oyunları</span> Akdenize kıyıdaş ülkeler arasaında dört yılda bir düzenlenen spor yarışmaları

Akdeniz Oyunları, Akdeniz'e kıyısı olan ülkeler arasında, dört yılda bir düzenlenen spor yarışmalarıdır. Bu yarışmalar, Akdeniz ülkeleri arasında toplumsal ve kültürel yakınlaşmayı sağlamak amacıyla düzenlenmektedir. Akdeniz Oyunları’nda Olimpiyat kuralları geçerlidir ve yarışmalar 15 günde tamamlanır.

<span class="mw-page-title-main">Asya Futbol Konfederasyonu</span>

Asya Futbol Konfederasyonu kısa adıyla AFC Asya'da futbolu organize eden ve yöneten kuruluştur. 1954'te Filipinler'in Manila kentinde kurulan kuruluşun bugünkü genel merkezi Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'dadır. Kulüpler düzeyinde AFC Şampiyonlar Ligi'ni düzenler.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin desteğinde, Asya Olimpiyat Komitesi tarafından düzenlenen bölgesel yarışmalar.İlki 1951'de Yeni Delhi'de yapıldıktan sonra, 1954'ten beri de her dört yılda bir yapılmaktadır.1980'li yıllar kadar Japonya madalya sıralamasında birinci olurken, 1982'den beri düzenlenen yarışmalarda üstünlük Çin'in elindedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore millî futbol takımı</span> Kuzey Koreyi temsil eden futbol takımı

Kuzey Kore millî futbol takımı, Kuzey Kore'yi uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">1988 Yaz Olimpiyatları</span>

1988 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla XXIV. Olimpiyat Oyunları, resmi olarak 1988 yılında Güney Kore'nin başkenti Seul'de düzenlenen 24. Olimpiyat Oyunları'dır. 29 Eylül 1981 tarihli oylamayı Japon kenti Nagoya'nın 1981 oy önünde kazanarak organizasyonu düzenleme hakkını elde etmiştir. Böylece Güney Kore Olimpiyatları düzenleyen ikinci Asya ülkesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Asya</span> Asya kıtasının alt bölgesi

Doğu Asya, Asya kıtasının doğu bölgesidir. Çin, Tayvan, Japonya, Kore, Uzak Doğu Rusya ve Moğolistan ülkelerini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Park Chu-young</span>

Chu-Young Park veya (Korece: Hangıl:박주영; hanja:朴主永; latince Park Ju-Young, Güney Koreli futbolcudur. Forvet pozisyonunda görev yapan futbolcu şu anda Ulsan Hyundai'de forma giymektedir. 2005 yılından bu yana Güney Kore millî takımında da forma giymektedir.

Geleneksel Kore takvimi diğer Doğu Asya ülkelerinin takvimlerine benzer biçimde Çin takvimine dayanan bir ay-güneş takvimidir. Tarihler, Kore'nin meridyenleri esas alınarak hesaplanır.

Asya Oyunları'nda futbol, Asya Oyunları'nda mücadele eden millî futbol takımlarının bir istatistiğidir. Erkek futbolu 1951, kadın futbolu ise 1990 yılından beri oyunlarda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2002 Asya Oyunları</span>

14. Asya Oyunları, 29 Eylül ve 14 Ekim 2002 tarihleri arasında Busan'da düzenlenmiştir. Oyunlara 44 ülkeden toplam 7,556 sporcu katılmıştır. 38 spor dalı bulunan oyunlara ayrıca 18,000 gazeteci akreditasyon gerçekleştirmiştir. Asya Olimpik Konseyi'nin o dönemdeki bütün üye ülkeleri katılmış ve bu kadar yüksek düzeyde katılım sağlanan ilk turnuva olmuştur.

Çok sporlu etkinlik, genellikle birden fazla günde düzenlenen, çeşitli spor dallarında yarışan genellikle farklı milletlerden bireysel veya takımlı sporcuların katıldığı birçok müsabakanın yapıldığı spor etkinliğidir. Uluslararası çapta düzenlenen ilk büyük ve modern çok sporlu etkinlik, 1896'da düzenlenen Yaz Olimpiyatları'dır.

1982 Asya Oyunları, 19 Kasım ile 4 Aralık 1982 tarihleri arasında, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de düzenlenen 9. Asya Oyunları. 1951'deki oyunlara da ev sahipliği yapan Yeni Delhi, böylece ikinci kez bu organizasyonu düzenlemiş oldu. Bu sayede şehir, Bangkok ile birlikte Asya Oyunları'nın birden fazla düzenlendiği ikinci şehir oldu.

<span class="mw-page-title-main">1950'ler</span> onyıl

1950'ler veya 50'ler, 1 Ocak 1950'da başlayan ve 31 Aralık 1959'da sona eren, Gregoryen takviminin içinde bulunan bir onyıl.

<span class="mw-page-title-main">FIBA Asya Şampiyonası</span>

FIBA Asya Şampiyonası,, 2 yılda 1 olarak, Asya ülkeleri arasında düzenlenen basketbol turnuvası. Turnuva, FIBA Basketbol Dünya Kupası ve Olimpiyat Oyunları'na katılabilmek için bir öneleme turnuvası görevi görmektedir. Turnuvayı şampiyon olarak bitiren takım Asya Şampiyonu unvanını kazanır.

<span class="mw-page-title-main">Kim Seung-gyu</span> Güney Koreli millî futbolcu

Kim Seung-gyu, Güney Koreli millî futbolcudur. Eş-Şebab'da forma giymektedir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Asya Oyunları</span>

Doğu Asya Oyunları” Doğu Asya Oyunları Topluluğu (EAGA) tarafından organize edilen, 1993'ten 2013'e kadar her 4 senede bir yapılmış olan; Doğu Asya ülkeleri, Asya Olimpiyat Konseyi ülkeleri ve Okyanusya Ulusal Olimpiyat Komiteleri'ne üye olan Guam ‘dan sporcuların katılımıyla gerçekleştirilmiş çok sporlu etkinliktir. Doğu Asya Oyunları Asya Olimpiyat Konseyi’nin (OCA) 5 bölgesel oyunlarından birisidir. Diğerleri Orta Asya Oyunları,Batı Asya Oyunları, Güney Asya Oyunları ve Güneydoğu Asya Oyunları’dır. 2013 Doğu Asya Oyunları ile bitmiştir. Doğu Asya Gençlik Oyunları adı altında 2019’da başlayacaktır.

Ankara Okulu, Kore Savaşı yıllarında Birleşmiş Milletler misyonu ile Güney Kore'ye giden Türk askerleri tarafından hizmete açılan okul. 1950'de Birinci Kore Türk Tugayı'nda görevli Astsubay Başçavuş Hüseyin Dinçtürk ve askerlerinin Seul’e 70 kilometre uzaklıktaki Suvan (Suwon) kentinde açtıkları bu okulda yetim kalmış kimsesiz çocuklara eğitim verilip ihtiyaçları gideriliyordu. Okul "Ankara İlkokulu", "Ankara Suvan Okulu" gibi farklı isimlerle de anılmaktadır. Suwon Belediyesi ise Ankara Okulu yakınlarına ’Ankara Kimsesizler Yurdu Kuruluş Anıtı’ başlığıyla Türkçe, İngilizce ve Korece Türk askerlerinin Koreli yetim ve kimsesiz çocuklar için yaptıklarını içeren bir kitabe yaptırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Kore bayrağı</span>

Birleşik Kore bayrağı, Kuzey Kore ve Güney Kore'nin tek bir takım olarak yer aldığı spor müsabakaları ve karşılaşmalarında, Kore'nin tamamını temsil etmek üzere tasarlanmış bayraktır. 2006 yılında güncellenen versiyonunda, beyaz renkli arka fona sahip olan bayrağın ortasında mavi silueti ile Kore Yarımadası, güneydeki en büyük ada Jesu Adası, Japonya ile Güney Kore arasında yer alan Liancourt Kayalıkları ve Ulleungdo adası birlikte yer almaktadır. Bayrağın her iki ülkede de resmî bir statüsü bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2018 Asya Oyunları</span>

2018 Asya Oyunları, 18 Ağustos-2 Eylül tarihlerinde Endonezya'nın Cakarta ve Palembang şehirlerinde düzenlenmiş, tarihteki 18. Asya Oyunları organizasyonu.