İçeriğe atla

1949 İzlanda NATO karşıtı ayaklanması

NATO karşıtları, NATO yanlıları ve polis arasında çatışmalar patlak veriyor. İzlanda Parlamentosu olan Alþingi camları kırılmış olarak arkada görülmekte. 30 Mart 1949.

İzlanda NATO ayaklanması, 30 Mart 1949'da başlayan ve İzlanda tarihinin en bilinen ayaklanması. İzlanda Parlamentosu Alþingi, yeni kurulan NATO'ya katılma kararı verince ülkelerinin Soğuk Savaş'ın içine çekildiğini ve tekrar militarize edildiğini düşünenler tarafından başlatıldı.

Galeri

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İzlanda</span> Kuzey Atlantik Okyanusundaki ada ülkesi

İzlanda, Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde Grönland'ın güneydoğusu ile İskandinavya ve Büyük Britanya'nın kuzeybatısında yer alan bir ada ve Avrupa ülkesi. İzlanda, kuzeyinde Arktik Okyanusu ile çevrilidir. 356.991 nüfus ve 103.000 km² yüzölçümüyle Avrupa'nın en seyrek nüfuslu ülkesidir. Başkent ve en büyük şehir Reykjavík'tir, nüfusun üçte ikisinden fazlası ülkenin güneybatısında yer alan bu şehir ve çevresinde yaşar. İzlanda volkanik ve jeolojik olarak aktif bir adadır. Adanın iç kısmında kumluklar, lav sahaları, dağlar ve buzullar içeren bir plato bulunur ve birçok buzul nehri kaynağını buradan alarak denize akar. İzlanda Kuzey Kutup Dairesi'nin kuzeyinde yer almasına rağmen Körfez Akıntısı nedeniyle aynı enlemdeki diğer bölgelere göre daha ılık bir iklime sahiptir. Yüksek enlem ve denizellik yazların serin geçmesine yol açar. İzlanda'ya bağlı birçok ada kutup iklimine sahiptir.

İzlanda tarihi, Norveç ve Büyük Britanya'dan gelen Viking yerleşimcilerle başlamıştır.

İzlanda'da eşcinsel evlilik, 11 Haziran 2010'da İzlanda Althing (Parlamentosu)'inde evliliği iki kişi arasında yasal bir birliktelik olarak tanımlayan bir yasa onaylandı ve bu doğrultuda İzlanda'da eşcinsel evlilik 27 Haziran 2010'dan beri yasal olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ásta Ragnheiður Jóhannesdóttir</span>

Ásta Ragnheiður Jóhannesdóttir, İzlandalı bir politikacı ve İzlanda parlamentosu'ndaki Althing'in sözcüsü. 1 Şubat 2009'dan 14 Mayıs 2009 tarihine kadar İzlanda Sosyal İşler ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev yapmıştır. 1995 yılından bu yana Althing'in bir üyesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ásgeir Ásgeirsson</span> 2. İzlanda cumhurbaşkanı

Ásgeir Ásgeirsson İzlandalı politikacı ve İzlanda Cumhuriyeti'nin ikinci cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">İzlanda Silahlı Kuvvetleri</span>

İzlanda Silahlı Kuvvetleri, İzlanda'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli birimdir. Silahlı kuvvetler sadece Sahil Güvenlik birimlerinden oluşmaktadır. NATO üyesi olmasına rağmen askeri gücü yok denecek kadar azdır. İzlanda Sahil Güvenliği, küçük silah, donanma topçu ve hava savunma silahları ile donanmış üç gemi ve dört uçaktan oluşmaktadır. Acil bir durumda Ulusal Komisyon'un tabi birimleri de İzlanda savunmasını katılabilir. Bunların arasında, istihbarat operasyonları ve özel birimden sorumlu Víkingasveitin, Ulusal Polis gücünün bir parçası olan bir yüksek eğitimli ve donanımlı terörle mücadele birimi kolları Ulusal Güvenlik Birimi vardır. Ayrıca uluslararası konuşlanmış olan küçük bir silahlı barış gücü olan Dışişleri Bakanlığı'na bağlı bir Kriz Müdahale Birimi (ICRU) vardır.

<span class="mw-page-title-main">Geir Haarde</span>

Geir Hilmar Haarde, İzlandalı siyasetçi ve eski başbakandır. Ağustos 2014 yılında Amerika Birleşik Devletleri ve bazı Latin Amerika ülkelerine İzlanda Büyükelçisi olarak atandı. 23 Şubat 2015 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nin İzlanda Büyükelçisi olarak göreve başladı. Geir, 15 Haziran 2006 - 1 Şubat 2009 tarihleri arası İzlanda'nın Başbakanı oldu. 2005'ten 2009'a kadar İzlanda Bağımsızlık Partisi Başkanlığı yaptı. Geir, başlangıçta partisinin ve İlerici Parti arasında bir koalisyon yaptı. 2007 parlamento seçimlerinden sonra, Bağımsızlık Partisi oylarını artırmıştır. Geir'in partisi, Sosyal Demokrat İttifakı arasında bir koalisyon yaparak, Başbakanlık görevini yeniledi. Bu koalisyon, Ekim 2008'deki ekonomik çöküşten sonra yapılan protestoların ardından 2009 yılının Ocak ayında istifa etmişti. 2010 yılı Eylül ayında, Geir, görevi kötüye kullanmakla suçlanan ilk İzlandalı bakan oldu ve Landsdómur'un, bu tür durumlar için özel bir mahkemesinde yargılandı. Başlangıçta altı çeşit suç ile karşı karşıya kaldı fakat bir suçlamadan mahkûm edildi.

Gunnar Thoroddsen, 8 Şubat 1980-26 Mayıs 1983 yılları arası İzlanda Başbakanıydı. Gunnar İzlanda'nın Parlamentosu'na (Althing) seçilen en genç milletvekiliydi. 1934 yılında milletvekili seçildiğinde 23 yaşındaydı. 1968 yılında İzlanda başkanlığı için yarıştı. 1965-1969 yılları arası Danimarka'da İzlanda Büyükelçisi olarak görev yaptı. Gunnar, 1947 den 1959'a kadar Reykjavik Belediye Başkanlığı yaptı. 1959 den 1965 kadar maliye bakanı oldu. Geir Hallgrímsson kabinesinde sanayi bakanı ve sosyal refah bakanlığı yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Þorsteinn Pálsson</span>

Þorsteinn Pálsson ya da Thorsteinn Pálsson, Bağımsızlık Partisi'nden İzlanda eski Başbakanı. 8 Temmuz 1987-28 Eylül 1988 yılları arasında görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Stefán Jóhann Stefánsson</span>

Stefán Yaldi Jóhann Stefánsson, İzlanda'nın ilk Dışişleri Bakanı. 6 Aralık 1949-4 Şubat 1947 tarihilerinde İzlanda Başbakanı oldu. 1934 yılında Althing'e seçildi ama 1937 yılında yeniden seçilemedi. 1938-1952 yılları arası artık feshedilmiş olan Sosyal Demokrat Parti'nin (Alþýðuflokkurinn) başkanıydı. 1957 den 1965 kadar Danimarka'da İzlanda büyükelçisi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Jónasson</span>

Hermann Jónasson, iki kez İzlanda Başbakanı olan, İlerleme Partisi'nden bir İzlandalı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Emil Jónsson</span>

Guðmundur Emil Jónsson, İzlanda eski Başbakanı. İlk Balıkçılık ve Sosyal İşleri bakanıdır. 1956-1968 yılları arası Sosyal Demokrat Parti'nin (Alþýðuflokkurinn) başkanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Bjarni Benediktsson (1908 doğumlu siyasetçi)</span>

Bjarni Benediktsson, İzlandalı siyasetçi. Benediktsson, Avrupa ülkesi İzlanda'da 1961 yılında kısa bir dönem ile 1963-1970 yılları arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

Jóhann Hafstein, Bağımsızlık Partisi'nden 14 Temmuz 1971-10 Temmuz 1970'e kadar İzlanda eski Başbakanıdır. 1946 yılında Reykjavik'ten Althing'e seçildi. 1978 yılına kadar temsil mecliste temsil etti. 1946-1978 yılları arası Althingi üyesiydi. Hafstein, Althingi'de 1959-1961 ve 1962-1963 yıllarında Alt Meclisi Başkanı oldu. 1952-1963 arasında Su Ürünleri Bank'ın CEO'su oldu. 1963-1970 yılında yine 1961 yılında Sağlık portföyü yanı sıra Adalet Bakanı, Din ve Endüstriyel İlişkiler olarak görev yaptı. 1953, 1959 ve 1974 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Magnús Guðmundsson (siyasetçi)</span> İzlandalı politikacı

Magnús Guðmundsson, İzlandalı politikacı. 1907 yılında Kopenhag Üniversitesi hukuk bölümünden mezun oldu. Magnus, 1916'dan 1937 yılında ölümüne kadar Kuzey batı İzlanda'yı temsilen Althingi'nin bir üyesiydi. 23 Haziran-8 Temmuz 1926 tarihleri arası İzlanda'nın vekaleten Başbakanı oldu ve günümüzde dağılmış olan Muhafazakâr Parti'nin (Íhaldsflokkurinn) üyesiydi. 1924-1927 yıllarında Jón Magnusson başkanlık Hükûmeti'nin Sanayi Bakanı oldu. Öncesinde, 1920-1922 yılları arasında Maliye bakanı olarak görev yaptı. Bağımsızlık Partisi'nin kurucu üyesi oldu ve Bağımsızlık Partisi'nden 1932-1934 yılları arası ilk hükûmette Adalet bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Þingvellir</span>

Þingvellir, Thingvellir olarak İngilizceleştirilir, İzlanda'nın güneyindeki Bláskógabyggð belediyesinde, İzlanda'nın başkenti Reykjavik'in yaklaşık 40 km kuzeydoğusunda yer alan bir ulusal parktır. Þingvellir, tarihi, kültürel ve jeolojik önemi olan bir alandır ve İzlanda'nın en popüler turistik yerlerinden biridir. Park, Atlantik Ortası Sırtı'nın tepesini ve Kuzey Amerika ile Avrasya tektonik plakası arasındaki sınırda yer alan bir rift vadisinde yer almaktadır. Güneyinde İzlanda'nın en büyük doğal gölü olan Þingvallavatn bulunur. Öxará nehri, Þingvellir milli parkından geçer ve Almannagjá'da Öxarárfoss adlı bir şelale oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Alþingi</span> İzlandanın ulusal parlamentosu

Alþingi, İzlanda'nın ulusal parlamentosudur. Dünya üzerindeki en eski parlamentodur. 930 yılında Þingvellir'de kuruldu. 1800-1844 arasında kapalı kaldı. Tekrar açılınca Reykjavík'e taşındı. Parlamentonun mevcut binası Alþingishúsið, 1881'de inşa edildi. Tek meclisli olan parlamento 63 üyeye sahiptir ve bu üyeler dört yıllığına seçilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gunnar Bragi Sveinsson</span> İzlandalı politikacı

Gunnar Bragi Sveinsson, Merkez Partisi'nin İzlandalı bir politikacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Birgitta Jónsdóttir</span>

Birgitta Jónsdóttir, İzlandalı sanatçı ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">İzlanda-Türkiye ilişkileri</span>

İzlanda ile Türkiye arasında ikili ilişkiler NATO üyeliği çerçevesindedir.