İçeriğe atla

1941 Ekim Devrimi Geçit Töreni

1941 Ekim Devrimi Geçit Töreni, 7 Kasım 1941
Törendeki araçlar

1941 Ekim Devrimi Geçit Töreni, 7 Kasım 1941 yılında 24. Ekim Devrimi Günü kutlamaları vesilesiyle Moskova'daki Kızıl Meydan'da gerçekleştirilen tarihi askerî geçit töreni. Tören Moskova Muharebesi devam ederken gerçekleştirmiştir. Sovyetler Birliği Komünist Partisi genel sekreteri Josef Stalin, Kızıl Ordu mensubu askerlere geçit töreni sonrasında tekrar savaşa dönmelerini içeren bir konuşma yaptı. Geçit törenine katılan askerlerin birçoğu muharebede ölmüştür. Günümüzde Rusya'da her yıl 7 Kasım, Ekim Devrimi'ni ve 1941 tarihli askeri geçit törenini anmak için resmi tatil günüdür.[1]

7 Kasım 1941'de tarihsel olarak özgün sayılan iki askeri yürüyüş Moskova'daki Kızıl Meydan ve Samara'daki Kubuşev Meydanı'nda gerçekleştirilmiştir. Her iki yürüyüşe günümüzde önem atfedilmektedir.

Stalin'in konuşması

Yoldaşlar, Kızıl Ordu ve Kızıl Donanma'nın askerleri, komutanlar ve siyasi komiserler, erkek ve kadın işçiler, kollektif çiftçiler, entelektüel emek işçileri, düşman hatlarının gerisindeki geçici olarak Alman soyguncularının boyunduruğu altına giren kardeşlerimiz, Alman işgalcilerinin arkasını yok eden kadın ve erkek partizanlar!

Sovyet Hükümeti ve Bolşevik Partimiz adına, sizi Büyük Ekim Sosyalist Devrimi'nin 24. yıldönümünde selamlıyor ve kutluyorum.

Yoldaşlar! Zor koşullarda bugün Ekim Devrimi'nin 24. yıl dönümünü kutlamak zorundayız. Alman haydutlarının haince saldırısı ve bize dayatılan savaş, ülkemiz için bir tehdit oluşturdu. Geçici olarak birkaç bölgeyi kaybettik, düşman kendini Leningrad ve Moskova'nın kapılarında buldu. Düşman, ilk darbeden sonra ordumuzun dağılacağına, ülkemizin diz çökeceğine güveniyordu. Ama düşman yanlış hesapladı. Geçici aksiliklere rağmen, ordumuz ve donanmamız düşman saldırılarını tüm cephede kahramanca geri püskürterek ona ağır hasarlar veriyor ve ülkemiz - tüm ülkemiz - Alman işgalcilerini birlikte yenmek için tek bir muharebe kampı halinde örgütlendi.

Ülkemizin daha da zor durumda olduğu günler oldu. Ekim Devrimi'nin birinci yıldönümünü kutladığımız, 1918'i hatırlayın. O zamanlar ülkemizin dörtte üçü yabancı müdahalecilerin elindeydi. Ukrayna, Kafkaslar, Orta Asya, Urallar, Sibirya, Uzak Doğu bizim tarafımızdan geçici olarak kaybedildi. Müttefiklerimiz yoktu, Kızıl Ordumuz yoktu - onu yaratmaya yeni başladık - yeterli ekmeğimiz yoktu, yeterince silahımız yoktu, yeterli üniformamız yoktu. on dört devlet daha sonra topraklarımızı işgal etti. Ama cesaretimizi kaybetmedik. Savaş, Kızıl Ordu ve ülkemizi bir askeri kampa dönüştürdü. Büyük Lenin'in ruhu o zaman bize müdahalecilere karşı savaşa ilham verdi. Ve ne oldu? Müdahalecileri yendik, kaybettiğimiz tüm toprakları geri aldık ve zafere ulaştık.

Şimdi ülkemizin durumu 23 yıl öncesine göre çok daha iyi. Ülkemiz sanayi, gıda ve hammadde bakımından 23 yıl öncesine göre kat kat daha zengin. Artık bizimle birlikte Alman işgalcilerine karşı birleşik bir cephe tutan müttefiklerimiz var. Artık Hitler tiranlığının boyunduruğu altına giren tüm Avrupa halklarının sempatisine ve desteğine sahibiz. Şimdi, Anavatanımızın özgürlüğünü ve bağımsızlığını şiddetle savunan harika bir ordumuz ve harika bir donanmamız var. Ne yiyecekte, ne silahta, ne de üniformada ciddi bir sıkıntımız yok. Tüm ülkemiz, ülkemizin tüm halkları ordumuzu, filomuzu destekliyor, Alman faşistlerinin yağmacı ordularını yenmelerine yardım ediyor. İnsan kaynaklarımız tükenmez. Büyük Lenin'in ruhu ve muzaffer bayrağı, 23 yıl önce olduğu gibi şimdi de bize Vatanseverlik Savaşı'na ilham veriyor.

Alman işgalcileri yenebileceğimize ve yenmemiz gerektiğine dair herhangi bir şüphe olabilir mi?

Düşman, korkmuş bazı aydınların tasvir ettiği kadar güçlü değil. Şeytan, resmedildiği kadar korkutucu değildir. Kızıl Ordumuzun övülen Alman birliklerini birden fazla kez panik kaçışına sürüklediğini kim inkar edebilir? Alman propagandacılarının övünen açıklamalarına değil, Almanya'daki fiili duruma bakılırsa, Alman faşist işgalcilerinin bir felaketle karşı karşıya olduğunu anlamak zor olmayacaktır. Almanya'da açlık ve sefalet hüküm sürüyor, savaşın 4 aylık döneminde Almanya 4 buçuk milyon asker kaybetti, Almanya kan kaybediyor, insan kaynakları tükeniyor, öfke ruhu sadece altına düşen Avrupa halklarını ele geçirmiyor. Alman işgalcilerin boyunduruğu, aynı zamanda savaşın sonunu görmeyen Alman halkının kendisi. Alman işgalciler son güçlerini zorluyorlar. Almanya'nın böyle bir savaşa uzun süre dayanamayacağına şüphe yok.

Yoldaşlar, Kızıl Ordu ve Kızıl Donanma adamları, komutanlar ve siyasi işçiler, erkek ve kadın partizanlar! Tüm dünya size Alman işgalcilerin haydut sürülerini yok edebilecek bir güç olarak bakıyor. Alman işgalcilerin boyunduruğuna giren Avrupa'nın köleleştirilmiş halkları, sizi kurtarıcıları olarak görüyor. Bu büyük kurtuluş görevi size düştü. Bu göreve layık olun! Yaptığınız savaş bir kurtuluş savaşıdır, haklı bir savaştır. Büyük atalarımızın cesur imajı - Alexander Nevsky, Dimitry Donskoy, Kuzma Minin, Dimitry Pozharsky, Alexander Suvorov, Mikhail Kutuzov - bu savaşta size ilham versin! Büyük Lenin'in yenilmez bayrağı sizi gölgelesin!

Alman işgalcilerinin tam yenilgisi için!

Alman işgalcilere ölüm!

Yaşasın şanlı Anavatanımız, özgürlüğü, bağımsızlığı!

Lenin bayrağı altında - zafere doğru!

[2]

Stalin'in askerlere yönelik konuşması (İngilizce altyazılı)

Yürüyüş

Törende Stalin'e tezahurat yapan askerler

Sovyet generali Pavel A. Artemyev'in at sırtında yaptığı yürüyüş sonrasında tören geçmişi şu sıraya göre yürümüştür;[3]

  • Moskova Askeri Müzik Okulu Davul Kolordusu
  • Moskova Topçu Okulu
  • 336. Deniz Tugayı ve Donanma Karargahı Müfreze Moskova'sı (1. Deniz Görevi Grubu) Kombine Alayı
  • 332nci Tüfek Bölümü
  • ODON
  • NKVD'nin Moskova'da konuşlu İç Birlikleri
  • 2. Tüfek (Halk Ordusu) Bölümü
  • Moskova Askeri Bölge Askeri Konseyi Taburu
  • Vesevobuç Alayı (iki tabur)
  • Emekli Kızıl Muhafız taburu

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Anniversary of the 1941 October Revolution Day Parade in Russia" (İngilizce). 3 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2018. 
  2. ^ "Выступление И. В. Сталина на параде 7 ноября 1941 г. — Викитека". ru.wikisource.org (Rusça). 22 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2022. 
  3. ^ "Военный парад на Красной площади в Москве 7 ноября 1941 г. стал великолепным примером мужества и отваги" (İngilizce). 2 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Georgi Jukov</span> Sovyet mareşal

Georgi Jukov, II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'nun başlıca komutanlarından biri, Sovyet Mareşal (1943), Savunma Bakanı (1955-1957). Stalingrad Muharebesi'nin kaderini değiştiren en önemli komutan olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Meydan</span> Rusya, Moskovada yer alan meydan

Kızıl Meydan, Moskova'da yer alan meydandır. Hem Rusya, hem de eski SSCB'nin toplumsal ve siyasi tarihinde önemli bir yeri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Proşçaniye Slavyanki</span>

"Proşçaniye Slavyanki" 1912'de Tambov'da konuşlanmış 7. yedek süvari alayının baş trompetçisi Vasili Agapkin tarafından Birinci Balkan Savaşı'ndan (1912-1913) etkilenerek yazılmış bir marştır. Marş, özünde savaşa, askere veya uzun bir yolculuğa vedayı simgeleyen ulusal bir marştır. Rus İmparatorluğu, Sovyetler Birliği ve Rusya Federasyonu'nun en tanınmış "müzik sembollerinden" biridir.

<span class="mw-page-title-main">Dmitri Yazov</span>

Dmitri Timofeyeviç Yazov, Sovyetler Birliği Mareşali. Büyük Vatanseverlik Savaşı gazisi olan Yazov, 1987'den Sovyetler Birliği'nin dağılmasından dört ay önceki 1991 Ağustos Darbesi'nde rol alması nedeniyle tutuklanana kadar Savunma Bakanı olarak görev yaptı. Yazov, 28 Nisan 1990'da Sovyetler Birliği Mareşali rütbesine atanan son kişi, Sibirya'da doğan tek mareşal ve 25 Şubat 2020'de öldüğü zamana dek, yaşayan son Sovyetler Birliği Mareşali'ydi.

<span class="mw-page-title-main">İvan Fedyuninski</span> Sovyet askeri lideri

İvan İvanoviç Fedyuninski, Sovyet askeri lideri ve Sovyetler Birliği Kahramanı'dır (1939).

<span class="mw-page-title-main">1945 Moskova Zafer Geçit Töreni</span>

1945 Moskova Zafer Geçit Töreni, Sovyetler Birliği'nin II. Dünya Savaşı kapsamında Büyük Vatanseverlik Savaşı'nda Nazi Almanyası'nı mağlup etmesinden sonra Kızıl Ordu tarafından Kızıl Meydan'da, Lenin'in Mozolesi önünde 24 Haziran 1945 günü düzenlenen tarihi askerî geçit töreni. Moskova Zafer Günü Geçit Törenleri'nin ilkidir.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Zafer Günü Geçit Törenleri</span>

Moskova Zafer Günü Geçit Törenleri, Sovyetler Birliği'nin II. Dünya Savaşı kapsamında Büyük Vatanseverlik Savaşı'nda Nazi Almanyası'nı mağlup etmesinden sonra Kızıl Ordu ve savaşa katılan diğer ordular tarafından Kızıl Meydan'da, Lenin'in Mozolesi önünde her sene, Nazilerin kayıtsız şartsız teslim olduğu tarih olan 9 Mayıs günü Zafer Günü kapsamında düzenlenen tarihi askerî geçit töreni. 1945 yılındaki ilk geçit töreni 24 Haziran'da yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Bağımsızlık Savaşı</span>

Ukrayna Bağımsızlık Savaşı, 8 Kasım 1917 ile 17 Kasım 1921 yılları arasında süren, içinde çeşitli siyasi ve askerî kuvvetlerin yer aldığı ve Ukrayna'da cumhuriyetin kurulmasıyla sonuçlanan bir süreçtir. Bu cumhuriyet, daha sonra Sovyetler Birliği tarafından ilhak edilerek, Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne dönüştürülmüştür. Savaşın tarafları arasında; Ukraynalı milliyetçiler, Bolşevikler, anarşistler, İttifak Devletleri'ni oluşturan Alman ve Avusturya-Macaristan imparatorluklarının askerî kuvvetleri, Belarus Gönüllüler Ordusu ve İkinci Polonya Cumhuriyeti kuvvetleri bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Geçici Sibirya Hükûmeti (Omsk)</span>

Geçici Sibirya Hükûmeti (Omsk), Rus İç Savaşı döneminde Beyaz Ordu tarafından Omsk'ta kurulan geçici hükûmet.

Vasiliy İvanoviç Lebedev-Kumaç, Sovyet sosyalist gerçekçi şair ve söz yazarı. Günümüz Rusya Federasyonu Devlet Marşı'nın temelini oluşturan "Jit stalo luçşe" ve Bolşevik Parti Marşı'nın, Moskova Zafer Günü Geçit Törenleri'nde çalınan Kutsal Savaş'ın söz yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">1937-38 Kızıl Ordu tasfiyeleri</span>

1937-38 Kızıl Ordu tasfiyeleri, Büyük Temizlik döneminde Kızılı Ordu ve Sovyet Deniz Kuvvetleri içerisindeki komutan ve subaylara karşı yürütülen geniş çaplı siyasi baskı ve tasfiye dönemidir. Tasfiyeler aslında 1936'nın ikinci yarısında ufak çaplı başlamıştır, ancak 1937'den Mihail Tuhaçevski'nin tutuklanmasının ardından tasfiyeler büyüdü. Mayıs-Haziran 1937'de diğer yedi üst düzey asker tutuklandı 1938'de ise tasfiyeler geniş bir kapsama büründü. 1939-1941 arasında tasfiyelerde keskin bir düşüş yaşansa da düşük yoğunlukla devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsızlık Meydanı (Minsk)</span>

Bağımsızlık Meydanı Belarus'un başkenti Minsk'te yer alan meydan. Bağımsızlık Caddesi üzerindeki simge yapılardan biridir. Belarus Yüksek Sovyeti ve Minsk Belediye Binası bu meydandadır. Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti döneminde "Lenin Meydanı" adıyla kullanıldı. Günümüzde Avrupa'nın en büyük meydanlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ekim Devrimi Günü</span>

Ekim Devrimi Günü veya resmî adıyla Büyük Ekim Sosyalist Devrimi Günü (Rusça: День Великой Октябрьской социалистической революции, Sovyetler Birliği ve Doğu Bloku ülkelerinde Ekim Devrimi'ni anma için her 7 Kasım'da düzenlenen resmi tatil günü. İlk kez 1927 yılında kutlanan gün 1990'a kadar her yıl düzenli olarak gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">18. Ordu (Sovyetler Birliği)</span>

Sovyetler Birliği'nin Kızıl Ordusu'na bağlı 18. Ordusu, 21 Haziran 1941'de HQ Harkiv Askeri Bölgesi ve Kiev Özel Askeri Bölgesi orduları temelinde kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">İrbayhan Baybulatov</span>

İrbayhan Adılhanoviç Baybulatov İkinci Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'da kıdemli teğmen ve tabur komutanıydı. Ölümünden sonra Sovyetler Birliği Kahramanı unvanını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Meliton Kantaria</span>

Meliton Varlamis dze Kantaria veya Kantariya, Mikhail Yegorov ve Aleksey Berest ile birlikte 30 Nisan 1945'te Reichstag üzerinden bir Sovyet bayrağını çekmiş olan Sovyet Ordusu'nun Gürcü bir çavuşuydu.

Emir Üsein Çalbaş, Kırım Tatarı uçan ası, filo komutanı, test pilotu ve Ahmet Han Sultan'ın arkadaşıydı. İki kez Sovyetler Birliği Kahramanı nişanını almaya aday gösterildi, ancak alamadı.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Kızıl Ordusu</span>

Azerbaycan Kızıl Ordusu veya Azeri Kızıl Ordusu, Rus İç Savaşı sırasında Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde Bolşevik yanlısı Kızıl Ordu'nun bir saha ordusudur.

<span class="mw-page-title-main">Cafer Osman Topçu</span>

Cafer Osman Topçu, İkinci Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'da görevli bir Kırım Tatar subayıydı. Altı kez yaralandı, savaşta birçok kez kendini gösterdi ve bunun için iki ayrı kez Sovyetler Birliği Kahramanı unvanına aday gösterildi, ancak hiçbir zaman alamadı.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Silahlı Kuvvetleri kültürü</span>

Rusya Silahlı Kuvvetleri kültürü çok çeşitlidir, ancak silahlı kuvvetlerin dallarının her biri kendi ayrı kültürlerine sahiptir ve askeri kültür, Rusya'daki diğer üniformalı kuruluşlarla paylaşılır. Askeri kültür, askeri yaşamın en önemli bileşenidir. Rus ordusu tarafından düzenlenen başlıca kültürel etkinlikler, Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin tarihi geleneklerini ilerletmenin yanı sıra öncelikle askerî morali güçlendirmeyi amaçlar. Rusya Savunma Bakanlığı, düzenli olarak çeşitli düzeylerde kültürel etkinlikler düzenlemektedir. Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı'nın merkezi kültür kurumları, tüm askeri bölgelerde aktif olarak çalışmaktadır.