İçeriğe atla

1936 Craiova Duruşması

1936 Craiova Duruşması (Rumence: Procesul de la Craiova), Romanya Krallığı'ndaki antikomünizm kapsamında Rumen komünistlerini baskı altına almak amacının bir parçası olarak Romanya Komünist Partisi üyelerinin Krayova'da askerî mahkeme tarafından siyasi duruşmada yargılanması olayı.

Tutuklamalar ve suçlamalar

12 Temmuz 1935 gecesi krallık polisleri Romanya Komünist Partisi lideri Ana Pauker'i ve parti üyelerinden Șmil Marcovici ve Dimitrie Ganev'i tutukladı.[1][2]

Ardından aynı ay içerisinde Komünist Gençlik Birliği üyelerinin toplantısını basan polis, toplantı yapılan evi kiralayan kişilerle birlikte toplam 14 komünisti tutukladı. Tutuklananlar Andor Bernat, Vilma Kajesco, Donca Simo, Ladislau Adi, Bruc Samoil, Herbach Iancs, Schoen Ernest, Csazsar Stefan, Ana Csazsar, Naghy Stefan, Alexandru Moghioroș, Liuba Chișinevschi, Grimberg Leizer ve Alexandru Drăghici idi.[1][3]

Askeri savcı Albay Popescu-Cetate tarafından ifade edilen suçlamalarda sanıkların "Romanya devletine karşı faaliyet" içerisinde olduğu ve "barışa zarar verdiği ifade edildi.[1]

Mahkeme

Yargılamanın 5 Haziran 1936'da Bükreş'te başlaması bekleniyordu. Fakat şehirde komünizm yanlısı geniş çapta mitingler düzenlendi ve bazı durumlarda askerler uyarı ateşi açtılar. Bu nedenle duruşmanın, 1933 Grivița grevi'nde yer alan sendikacıların da yargılandığı yer olan Krayova'dan 7 km uzaklıktaki bir askeri istihkâm kışlasında yapılması kararlaştırıldı.[1]

Sanıkları Craiova'ya götüren tren yaklaşık yüz jandarma tarafından savunuldu. Dolj'deki kışla askerler tarafından çevrilmişken kapılar makineli tüfekli askerler tarafından korunuyordu. Salona erişim için sadece subaylara ve Siguranță ajanlarına izin verildi, gazetecilere ise sadece tartışmaları "makul bir şekilde" tanımlamışlarsa izin verildi.[1]

Sanıkların, Lucrețiu Pătrășcanu ve Ion Gheorghe Maurer önderliğinde Bükreş'ten gelmiş 20 avukattan oluşan bir savunma ekibi bulunmaktaydı. Ancak Pătrășcanu'nun, 1933 Grivița grevine müdahil olması nedeniyle Bükreş Barosu tarafından sanıkları savunmasına izin verilmedi. Yedi yabancı avukat ekibe yardımcı olmuş ve duruşmanın Avrupa düzeyindeki kamuoyuna duyurulmasına katkı sağlamışlardır.[1]

Romanya medyası ve kamuoyu, olayı Ana Pauker önderliğindeki komünistler ile “komünist paçavra” diyerek Adevărul ve Dimineața gazetelerini yakan Demir Muhafızlar ile çatışma ekseninde gördü.[1]

Savunma ekibi, sanıkların devlete karşı olmadığını, ülkenin örgütlenme biçimine karşı olduğunu ispat etmeye çalıştı. Ayrıca fikirlerin adalet sistemleriyle değil kelimelerle tartışılması gerektiğini ileri sürdüler.[1]

Karar

Ana Pauker dahil Komünist Parti'nin üç lideri suçlu bulundu ve 20 yıl ve 100.000 Rumen leyi para cezasına çarptırıldı. Diğer komünistlere ise 5 ila 9 yıl arasında hapis cezası verildi. Tüm sanıklara verilen cezalar toplam 155 yıl hapis ve 5 milyon lira para cezası idi.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h i Rodion Iutis (23 Mayıs 2005). "Procesul de la Craiova". Jurnalul Național. 2 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2018. 
  2. ^ Tismaneanu, Vladimir. Stalinism for All Seasons: A Political History of Romanian Communism. Univercity of California Press. 14 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2018. 
  3. ^ Ferenc Féhér; Andrew Arato. Crisis and Reform in Eastern Europe (İngilizce). 5 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bükreş</span> Romanyanın başkenti ve en büyük şehri

Bükreş, Romanya'nın başkentidir. Romanya Ovasının ortasında, Tuna Nehri'nin bir kolu olan Dâmbovița'nın kıyısında kurulmuştur. Nüfusu 2,1 milyon civarındadır (2016).

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Çavuşesku</span> Romanya diktatörü (1965–1989)

Nikolay Çavuşesku, 1965-1989 tarihleri arasında Romanya Komünist Partisi (PCR) Genel Sekreteri, 1967 yılından itibaren Devlet Konsülü Başkanı ve 1974-1989 yılları arasında Romanya Cumhurbaşkanı olan Rumen politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Yaş</span> Romanyada kent

Yaş, Romanya'nın en büyük ikinci şehri ve Yaş ili'nin merkezidir. Yaş, Romanya'nın sosyal, kültürel, akademik ve sanatsal yaşamının önde gelen merkezlerinden biridir. Şehir, 1564'ten 1859'a kadar Boğdan Prensliği'nin, 1859'dan 1862'ye kadar Romanya Prensliği'nin ve 1916'dan 1918'e kadar Romanya Krallığı'nın başkentiydi.

<span class="mw-page-title-main">Romanya Devrimi</span> Aralık 1989da Çavuşeskunun iktidardan indirilmesi için halk ve Rumen ordusu tarafından gerçekleştirilen devrim

Romanya Devrimi, Aralık 1989'da Romanya devlet başkanı Nikolay Çavuşesku'nun iktidardan indirilmesi için halk ve Rumen ordusu tarafından gerçekleştirilen devrimdir. Romanya, Doğu Blokundaki sosyalist rejimlerin yıkıldığı sırada iktidarın kanlı bir yöntemle değiştiği tek ülke oldu.

<span class="mw-page-title-main">Braşov</span> Romanyada kent

Braşov, Romanya'nın bir şehri ve Braşov ilinin başkentidir. Şehrin nüfusu 2011 sayımına göre 253.200'dür. Romanya'nın 7. en kalabalık şehridir ve metropol alanı ile beraber 369.896 kişiye ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Romanya Krallığı</span>

Romanya Krallığı, 1881 ile 1947 yılları arası varlığını sürdürmüş eski bir parlamenter monarşik Rumen devletidir. Devlet 26 Mart 1881 tarihinde ilan edilmiştir. I. Carol da Romanya'nın ilk kralı olarak Sinaia Peleş Sarayında taç giymiştir. I. Carol ise Alman Hohenzollern Hanedanı'ndan gelmektedir ve önceki adı Prens Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig 'dir. Romanya Krallığı, 1913 yılında Bulgaristan'a karşı diğer Balkan ülkeleriyle birleşerek II. Balkan Savaşı'na katılmıştır. Sonuç olarak Güney Dobruca'yı Bulgaristan'dan almıştır. Ancak I. Dünya Savaşı'nda Almanya'ya yenilmiş, Romanya toprakları işgal edilmiş ve Almanya ile barış imzalamak zorunda kalmıştır. Ancak savaşın sonunda Almanya, İtilaf Devletleri'ne yenilince Romanya'nın şansı tekrar değişmiş, Versailles Barış Antlaşması'nda Bukovina ve Transilvanya'yı elde etmiştir. II. Dünya Savaşı'nda Romanya, Ion Antonescu önderliğinde Mihverler'in yanında savaşa girdi. Bu seferki sonuç çok farklı oldu, Romanya savaşı kaybetti. Ion Antonescu'nun diktatörlüğü yıkıldı. 1947 yılında Sovyet güçlerinin de etkisiyle ve desteğiyle komünist yönetim başa geçti ve Romanya Halk Cumhuriyeti kuruldu.

Balyoz ya da Balyoz Harekât Planı 5-7 Mart 2003 tarihlerinde 1. Ordu karargâhında düzenlenen plan seminerinde Türkiye hükûmetini devirmek amacıyla Çetin Doğan liderliğinde hazırlandığı iddia edilen askerî darbe planıdır. Yapılan yargılamalar sonucu, darbe planlarının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Securitate</span>

Securitate, resmî adıyla Departamentul Securității Statului, Romanya Sosyalist Cumhuriyeti'nin gizli polis teşkilatı. Komünist rejimden önce Romen gizli polisine Siguranța Statului olarak anılıyordu. 30 Ağustos 1948'de Romanya Kızıl Ordu işgali altındayken Sovyet NKVD'nin yardımıyla kuruldu. 1989'da Nicolae Ceaușesku'nun devrilmesinin ardından DSS, Parlamentonun DSS'yi çeşitli alt bölümlere dönüştüren bir yasayı onayladığı 1991 yılına kadar var oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ion Gheorghe Maurer</span>

Ion Gheorghe Iosif Maurer, Rumen komünist politikacı ve avukat. Romanya'nın eski Başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Petru Groza</span>

Petru Groza, Romanya'daki komünist rejimin ilk aşamalarında, Sovyet işgali altında kurulan ilk Komünist Parti hükûmetlerinin Başbakanı olarak bilinen bir Rumen politikacıydı.

Romanya Jandarması, Romanya Devletinin özellikle yüksek riskli görevler tevdi edilen jandarma kuvvetidir. Romanya'daki iki kolluk kuvvetinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Romanya Sosyalist Cumhuriyeti</span> 1965-1989 arasında Romanyada hüküm sürmüş devlet

Romanya Sosyalist Cumhuriyeti 1947-1989 yılları arasında, Romanya'daki Marksist-Leninist tek parti rejimini tanımlar. Bu devlet, 1947'den 1965 yılına kadar Romanya Halk Cumhuriyeti olarak adlandırılmıştır. Ülke, anayasasında da belirtildiği üzere, Romanya Komünist Partisi yönetimi altında, Varşova Paktı üyesi, bir Doğu Bloku ülkesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Mihai</span> Romanya Kralı (1927-1930, 1940-1947)

I. Mihai, II. Dünya Savaşı sırasında Romanya kralı. 20 Temmuz 1927'den 8 Haziran 1930'a ve daha sonra 6 Eylül 1940'tan 30 Aralık 1947'de görevden alınma kararına kadar hüküm sürmüştür.

Romanya, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Matei Alexandru, Alin Neagoe, Cristina Caramarcu'nun yazdığı "Goodbye" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı The Humans müzik grubu seslendirmiştir. Rumen yayıncı Televiziunea Română (TVR) tarafından Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda Romanya'yı temsil eden kişiyi Selecția Națională 2018 yarışması'nda seçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alexandru Ioan Cuza Üniversitesi</span> Romanyada bir üniversite

Alexandru Ioan Cuza Üniversitesi, Yaş, Romanya'da bir devlet üniversitedir. Romanya Devleti'nin kurulmasından bir yıl sonra kurulmuştur. Kurulması Prens Alexandru Ioan Cuza'nın 1860'ta yayınladığı fermanla olur. Mihăileană Akademisi adlı kurum Yaş Üniversitesi adını alarak ülkenin en yaşlı üniversitesi olan Alexandru Ioan Cuza Üniversitesi'nin kurulmasında rol oynar. Universitaria Consortium' a kayıtlı 5 üyeden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay ve Elena Çavuşesku'nun yargılanması ve infazı</span>

Nikolay ve Elena Çavuşesku'nun yargılanması, 25 Aralık 1989'da, Ulusal Kurtuluş Cephesi adlı yeni kurulan bir grubun talebi üzerine oluşturulan bir askeri mahkeme olan İstisnai Askeri Mahkeme tarafından düzenlenen kısa bir duruşmaydı. Bu duruşmada, eski Romanya Cumhurbaşkanı ve Romanya Komünist Partisi Genel Sekreteri Nikolay Çavuşesku ve eşi Elena Çavuşesku suçlu bulunarak ölüm cezalarına çarptırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Alexandru Cicâldău</span> Rumen millî futbolcu

Alexandru Cicâldău, orta saha mevkiinde oynayan Rumen millî futbolcudur. Liga I takımlarından Universitatea Craiova'da forma giymektedir.

<span class="mw-page-title-main">Avram Bunaciu</span> Rumen politikacı

Avram Bunaciu, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı ve Romanya devlet başkanının vekili olarak görev yapmış Rumen komünist bir politikacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mihai Șora</span> Rumen filozof ve deneme yazarı

Mihai Șora, Rumen filozof, deneme yazarı ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Krayova Antlaşması</span>

Krayova Antlaşması, 7 Eylül 1940'ta imzalandı ve 13 Eylül 1940'ta Bulgaristan Krallığı ve Romanya Krallığı tarafından onaylandı. Antlaşmayla Romanya, 1913 İkinci Balkan Savaşı'nda Bulgaristan'dan aldığı Güney Dobruca'yı Bulgaristan'a iade etti. Bulgaristan, Romanya'nın 1913'ten 1940'a kadar bölgeye yaptığı yatırımın karşılığı olarak 1 milyon lei ödemek zorunda kaldı.