İçeriğe atla

1936 Atlantik kasırga mevsimi

1936 Atlantik kasırga mevsimindeki hava hareketleri

1936 Atlantik kasırga mevsimi, resmi olarak 1 Haziran 1936'da başladı ve 30 Kasım 1936'ya kadar sürdü. Bu tarihler, geleneksel olarak, Atlantik havzasında çoğu tropikal siklonun oluştuğu her yılın dönemini sınırlar. 1936 sezonu, 3 tropikal depresyon dahil 20 tropikal siklonla oldukça aktifti. 7 fırtına kasırgaya dönüştü ve bunlardan biri büyük bir kasırga haline geldi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tropikal siklon</span> hızlı dönerek esen fırtına

Kasırga ya da tropikal siklon, büyük çaplı ve çok şiddetli, Beaufort ölçeğine göre saatte 118 km'den fazla hızla ve dönerek esen tropik rüzgârdır.

<span class="mw-page-title-main">Yasi Dönence Kuşağı Kasırgası</span>

Yasi Dönence Kuşağı Kasırgası Queensland ve Avustralya kıyılarında, 3 Şubat 2011 sabahı etkili olan tropikal siklon kasırgası. Yasi'nin başlangıcını Fiji yakınlarındaki hafif bir tropikal akım oluşturmuştur. Siklon hareketleri şiddetini arttırmış, kasırga 3. düzey fırtınalara Avustralya saatiyle 5:00pm 31 Ocak 2011'de ulaşmıştır. 1 Şubat'ta siklon güçlenerek 4. düzey kasırgaya dönüşmüş, kasırga 2 Şubat'ın erken saatlerinden sonra ise 5. düzey siklona kadar yükselmiştir. Kasırga hızlandıktan sonra yer yer 295 km hıza kadar şiddetlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fırtına dalgası</span> alçak basınçlı bir hava sistemi ile ilişkili su yükselmesi

Fırtına dalgası, deniz yüzeyinin fırtına veya kasırga gibi bir alçak basınç sistemi nedeniyle kabarması. Fırtına dalgaları, başlıca rüzgârın deniz yüzeyini itmesi sonucu dalgaların deniz seviyesi üzerinde yuğulmasıyla oluşur. Bizzat alçak basınç ve suyun derinliği de fırtına dalgalarının oluşmasında etkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Paka Tayfunu</span>

Filipinler'de Rubing Tayfunu olarak bilinen Paka Tayfunu, 1997 yılında Pasifik Okyanusu'ndaki kasırga ve tufan sezonunda gerçekleşen son tropikal siklondur.

Kasırga ve subtropikal siklonların adlandırması farklı uyarı merkezleri tarafından, hava hareketlerinin gelişimi ve izlenmesini kolaylaştırmak amacıyla yapılmaktadır. Adlar seçilirken aynı kasırga havzasında oluşan fırtınaların ayırt edilmesine önem verilmektedir. Sürekli rüzgâr hızı 33 knot ve üzerinde olan hava hareketleri genellikle ilgili havza için hazırlanmış listedeki adla anılır. Adlandırma kuralları Batı Pasifik'teki tropikal stresler için de geçerliyken güney yarımkürede bir fırtınanın ayrı bir ada sahip olması için hava hareketinin merkez çevresinde sürekli rüzgârlar oluşturması gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Subtropikal siklon</span>

Subtropikal siklon, kasırga ve ekstratropikal siklon özelliklerini bir arada bulunduran hava sistemi. İlk kez Ulusal Kasırga Merkezi tarafından 1972'de gözlenmiştir. Kuzey Atlantik, Hint Okyanusu ve Güney Atlantik havzalarında meydana gelen subtropikal siklonlar resmî olarak adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vince Kasırgası</span> 2005te Atlantikte meydana gelen kasırga

Vince Kasırgası, 8 Ekim 2005'te Atlas Okyanusu'nun kuzeydoğusunda meydana gelen kasırgadır. 2005 Atlantik kasırga mevsiminin bir parçası olup tropikal siklonlar için çok soğuk olduğu düşünülen sularda ortaya çıkmıştır. Kasırga, çok aktif geçen bu kasırga mevsiminde gerçekleşen 20. adlandırılmış hava olayı ve 12. kasırgadır.

Atlantik kasırga mevsimi Atlas Okyanusu'nda kasırga ve tropikal fırtınaların oluştuğu döneme verilen addır. Tropikal özellik göstermeyen fırtınalar da mevsimde yaşanan kayda değer hava olayları arasında sayılmaktadır. Genellikle yaz sonunda artan mevsim etkinliği yüksek sıcaklık değişimlerine bağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Wilma Kasırgası</span> 2005 Wilma kasırgası

Wilma Kasırgası 16-27 Ekim 2005 tarihleri arasında etkinlik gösteren ve Atlantik havzasında kaydedilmiş en şiddetli kasırgadır. 2005 Atlantik kasırga mevsiminin 22. fırtınası ve 13. kasırgası olup Karayip Denizi'nde meydana gelen bir tropikal stresin güneye yönelmesiyle doğmuştur. Kısa süre içinde gittikçe güçlenen ve 18 Ekim'de kasırgaya dönüşen Wilma'nın hızı 298 km/sa (185 mph) düzeyine ulaşmıştır.

1842 Atlantik kasırga mevsimi Meksika Körfezi ve Amerika Birleşik Devletleri'nin doğu kıyısında etkili olmuş; İber Yarımadası'nı doğrudan etkileyen tropikal siklonlar meydana getirmiştir. Mevsimin Atlantik kasırga veritabanı kapsamında olmaması nedeniyle, bu dönemde gerçekleşen hava olaylarına ilişkin kısıtlı bilimsel veri mevcuttur. Temmuz ayında gözlemlenen ve Kuzey Karolina kıyısında etkili olan fırtına 1842 Atlantik kasırga mevsiminin kayda değer ilk hava hareketidir.

<span class="mw-page-title-main">1952 Atlantik kasırga mevsimi</span>

1952 Atlantik kasırga mevsimi 3 Şubat - 30 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen hava olaylarını kapsayan kasırga mevsimidir. 1946 Atlantik kasırga mevsiminden sonraki en düşük yoğunluklu dönemi temsil etmiştir. 7 tropikal siklonun yaşandığı mevsim 28 Ekim tarihinde gözlemlenen Fox Kasırgası'yla sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Artık kullanılmayan Atlantik kasırga adları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste Kuzey Atlantik'te artık kullanılmayan tropikal siklon adlarını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Doğal afet</span> Dünyanın doğal süreçlerinden kaynaklanan olumsuz olay

Doğal afet veya Doğa kaynaklı afet büyük oranda veya tamamen insanların kontrolü dışında gerçekleşen, mal ve can kaybına neden olabilen, büyük ölçekli bir tehlike ve olay'dır. Antropojenik tehlike türleri de buna neden olabilir. Bu zaman devlet tarafından olağanüstü hâl veya sokağa çıkma yasağı uygulanabilir. Bu olaylar sonucu kıtlık, epidemi, salgın, pandemi olabilir. Çok ülkeler tarafından kayıpları küçültmek için afet risk azaltma, acil tahliye, depreme hazırlık, kasırga hazırlığı, insani yardım, sivil savunma önlemleri alınır.

<span class="mw-page-title-main">Irene Kasırgası (2005)</span> 4 Ağustos 2005te Atlantikte oluşmuş şiddetli kasırga

Irene Kasırgası, 2005 Atlantik kasırga mevsiminin adlandırılacak güce ulaşmış 9. kasırgasıdır. 4 Ağustos'ta Yeşil Burun Adaları yakınlarında oluşan siklon, Atlas Okyanusu'nu geçti ve Newfoundland'ın güneydoğusundayken ekstratropikal siklon tarafından emilmeden önce Bermuda çevresinde kuzeye döndü. 10 Ağustos'ta neredeyse dağılma safhasına geçse de, 16 Ağustos'ta etkisinin zirvesine ulaşarak Kategori 2 kasırgası olarak sınıflandırıldı. 2005 mevsiminin en uzun siklonu olan Irene, tropikal bir sistem olarak 14 gün boyunca etkisini sürdürdü.

Fernanda adı, Doğu Pasifik Okyanusu'ndaki on bir tropikal siklon için kullanıldı ve Fernanda'yı en sık kullanılan Pasifik fırtınası isimlerinden biri haline getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Tropikal dalga</span> tropikal bölgelerde oluşan atmosferik bir olgu

Tropikal dalga ; Atlantik Okyanusu'nun içinde ve çevresinde, kuzeyden güneye doğru hareket eden nispeten alçak hava basıncına sahip uzun bir dönence olan bir tür atmosferik yataktır. Aynı zamanda tropikal dalga tropikal bölgelerde oluşan atmosferik bir olgudur. Yüksek hava basıncı alanları ile alçak hava basıncı alanları arasında hareket ederken yoğun yağış, fırtına ve kasırga oluşumuna neden olabilir.

Tropikal siklon uyarısı ve nöbeti, tropikal siklon veya kasırga yoğunluğunun yakın yaklaşımıyla tehdit altında olan kıyı bölgelerine ulusal hava tahmin kuruluşları tarafından verilen uyarılardır.

<span class="mw-page-title-main">2020 Atlantik kasırga mevsimi</span> 2020de Kuzey Atlantik Okyanusunda tropikal siklon oluşum dönemi

2020 Atlantik kasırga mevsimi, kaydedilen en aktif ve en maliyetli beşinci Atlantik kasırga mevsimiydi. Sezon ayrıca 2017'den beri en yüksek birikmiş siklon enerjisine (ACE) ve 1998 ile birlikte rekoru kırılan en yüksek onuncu sezonuna sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Nadine Kasırgası (2012)</span>

Nadine Kasırgası, kayıtlardaki en uzun ömürlü dördüncü Atlantik kasırgasıdır. On dördüncü tropikal siklon ve 2012 Atlantik kasırga mevsiminin fırtınası olarak adlandırılan Nadine, 10 Eylül'de Yeşil Burun Adaları'nın batısında Tropikal bir dalgaydı. Ertesi gün, Tropikal dalga Nadine'ye dönüştü.

<span class="mw-page-title-main">Helene Kasırgası (2024)</span> 2024te meydana gelen Kategori 4 Atlantik kasırgası

Helene Kasırgası, Amerika Birleşik Devletleri'nin Güneydoğu kısmında geniş alanda etki gösteren büyük, yıkıcı ve ölümcül bir tropikal siklondu. Florida'nın Büyük Bend bölgesini vuran kayıtlardaki en güçlü kasırga, 2017'den sonraki Amerika Birleşik Devletleri için en ölümcül ve 2005'ten sonraki ABD anakarasındaki en ölümcül kasırgadır. 2024 Atlantik kasırga sezonunun sekizinci adlandırılmış fırtınası, beşinci kasırgası ve ikinci büyük kasırgası olan Helene, Eylül ayı ortalarında Batı Karayip Denizi'nde Orta Amerika girdabı olarak bilinen geniş bir alçak basınç alanı içinde kademeli olarak gelişti. 24 Eylül'de Yucatán Yarımadası'na yaklaşırken güçlenerek tropikal fırtınaya dönüştü ve Ulusal Kasırga Merkezi kasırga olarak kategorilendirilerek Helene adı verildi.