Türkiye Futbol Şampiyonası ya da Türkiye Futbol Birinciliği, Türkiye'de ülke çapında yapılan ilk futbol şampiyonasıdır. Türk İdman Cemiyetleri İttifakı'nın 1924 yılında Ankara'da yapılan bir genel kurul toplantısında düzenlenmesi kararlaştırıldı. Futbol Heyet-i Müttehidesi adıyla kurulan Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlendi. Lig formatında düzenlenen bölge ve şehir liglerinde şampiyon olan takımları, eliminasyon usulüne göre karşılaştıran organizasyon, farklı şehir takımlarını bir araya getiren ilk ulusal futbol şampiyonası olma özelliğini taşımaktadır.
Fenerbahçe 1958-59 sezonunda, son kez düzenlenen İstanbul Ligi 16. şampiyonluğuna namağlup ulaştı ve 1904'ten beri düzenlenen İstanbul Ligi'nde en çok şampiyonluk kazanan takım oldu.
2005-06 Fortis Türkiye Kupası, Türkiye Kupası turnuvasının 44. organizasyonudur. 2005-06 Türkiye Kupası'na profesyonel liglerde oynayan 54 kulüp katılmıştır. 2005-06 sezonundan itibaren kupanın statüsü değişmiştir. Daha önceki sezonlarda oynanan 3. ve 4. turlar kaldırılarak yerine grup maçları sistemi getirilmiştir.
Fortis'in Türkiye Kupası'na sponsor olması nedeniyle Fortis Türkiye Kupası ismi kullanılmıştır.
2005-06 Fortis Türkiye Kupası'nın gol kralı Kayserispor takımından Gökhan Ünal olmuştur.
Final maçı Beşiktaş ve Fenerbahçe takımları arasında oynanmış ve Beşiktaş uzatma dakikalarında attığı golle Fenerbahçe'yi 3-2 yenerek 2005-06 Fortis Türkiye Kupası şampiyonu olmuştur.
Türkiye Kupası 1962-63 sezonu Türkiye Kupası turnuvasının ilk organizasyonudur.
Türkiye Kupası 1966-1967 Sezonu Türkiye Kupası turnuvasının 5. organizasyonudur ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenmiştir. Türkiye Kupası'na amatör liglerde oynayan 15 ve profesyonel liglerde oynayan 68 olmak üzere toplam 83 takım katılmıştır.
Türkiye Kupası 1969-70 Sezonu Türkiye Kupası turnuvasının 8. organizasyonudur ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenmiştir. 1969-70 Türkiye Kupası'na amatör liglerde oynayan dört ve profesyonel liglerde oynayan 26 olmak üzere toplam 30 takım katılmıştır.
Türkiye Kupası 1970-71 Sezonu Türkiye Kupası turnuvasının 9. organizasyonudur ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenmiştir. 1970-71 Türkiye Kupası'na amatör liglerde oynayan dört ve profesyonel liglerde oynayan 21 olmak üzere toplam 25 takım katılmıştır.
Türkiye Kupası 1978-79 Sezonu Türkiye Kupası turnuvasının 17. organizasyonudur ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenmiştir. 1978-79 Türkiye Kupası'na; amatör liglerde oynayan 54 ve profesyonel liglerde oynayan 68 olmak üzere toplam 122 takım katılmıştır.
Türkiye Kupası 1979-80 Sezonu Türkiye Kupası turnuvasının 18. organizasyonudur ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenmiştir. 1979-80 Türkiye Kupası'na; amatör liglerde oynayan 57 ve profesyonel liglerde oynayan 66 olmak üzere toplam 123 takım katılmıştır.
Türkiye Kupası 2009-10 sezonu veya sponsorluk anlaşması gereği Ziraat Türkiye Kupası 2009-10 Sezonu, TFF tarafından düzenlenen Türkiye Kupası'nın 48. organizasyonudur. Trabzonspor'un şampiyonluğu ile sonuçlanmıştır.
Fenerbahçe 1932-33 sezonu, Fenerbahçe’nin tarihteki 27. sezonudur ve Fenerbahçe, bu sezonda bir yıl aradan sonra İstanbul Ligi'nde mücadele ederek, tarihinde yedinci kez İstanbul şampiyonu oldu.
2012-13 Türkiye Kupası, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenen Türkiye Kupası'nın 51. organizasyonudur.
1933 Türkiye Futbol Şampiyonası şampiyonanın 4. sezonudur. Bölge liglerinin şampiyonları turnuvaya katılma hakkı kazanıp eleme usulü karşılaşmışlardır. Grup aşamasında takımlar beş bölge grubuna ayrılmıştır. Gruplarını kazanan takımlar final aşamasına yükselip Türkiye şampiyonluğu için mücadele etmişlerdir.
1935 Türkiye Futbol Şampiyonası şampiyonanın 6. sezonudur. Final grubu İstanbul'un Taksim Stadyumu'nda oynanmıştır. Finalde Altınordu'yu 3-1 yenen Fenerbahçe ikinci kez Türkiye futbol şampiyonu olmuştur.
1944 Türkiye Futbol Şampiyonası turnuvanın 10. sezonudur. Gruplar şampiyonluğunu kazanan Mersin İdman Yurdu Final Grubu'na katılma hakkı elde etti. Üç büyük ligin birincileri Fenerbahçe, Harbiye ve Göztepe'nin doğrudan katıldığı grup, tek devrelik bir lig halinde oynandı. Bütün rakiplerini yenen Fenerbahçe, üçüncü kez Türkiye Futbol Şampiyonası'nı kazandı.
1924 Türkiye Futbol Şampiyonası ya da 1924 Türkiye Futbol Birinciliği turnuvanın ilk sezonudur. Türkiye'de düzenlenen ilk millî futbol şampiyonasıdır. 1924 yılının Eylül ayı içinde Ankara'nın İstiklâl Sahası'nda icra edilmiştir. Çoğunlukla lig formatında düzenlenen bölge ve il liglerinde şampiyon olan takımları eleme usulüne göre karşılaştıran organizasyon Türkiye şampiyonunu belirlemiştir. Sivil liglerin şampiyon takımlarının yanında Harbiye ile Bahriye gibi askerî mıntıkaların temsilcileri de turnuvaya dahil edilmiştir.
1932 Türkiye Futbol Şampiyonası şampiyonanın 3. sezonudur. 21 Ekim 1932 tarihinde İzmir'in Alsancak Stadyumu'nda oynanan final karşılaşmasında Altınordu'yu 3-0 yenen İstanbulspor tarihindeki ilk ve tek Türkiye şampiyonluğunu kazanmıştır.
1941 Türkiye Futbol Şampiyonası şampiyonanın 8. sezonudur. Bu yıl da turnuva yeni format ile düzenlendi. İstanbul Şampiyonu Beşiktaş, Ankara Şampiyonu Gençlerbirliği, İzmir Şampiyonu Altay ve 1940 Türkiye Futbol Şampiyonu Eskişehir Demirspor doğrudan katılırken, Kayseri Sümerspor, Trabzon İdman Gücü ile Gölcük İdman Yurdu kendi gruplarında birinci olarak şampiyonada yer almaya hak kazandı. Ankara'nın 19 Mayıs Stadyumu'nda oynanan finalde Beşiktaş'ı 4-1 yenen Gençlerbirliği tarihinin ilk Türkiye Futbol Şampiyonluğu'nu kazanmıştır.
1942 Türkiye Futbol Şampiyonası şampiyonanın 9. sezonudur. Turnuvada format bir kez daha değişti. Mayıs ayında Eskişehir, Mersin, Samsun ve Denizli grupları birincileri arasında düzenlenen turnuva sonucu Trabzon Lisesi Türkiye Gruplar şampiyonu olarak Ankara'da düzenlenen şampiyonaya katılma hakkını kazandı. İstanbul Şampiyonu Beşiktaş, Ankara Şampiyonu Harp Okulu İdman Yurdu ile İzmir Şampiyonu Göztepe doğrudan katıldılar. Bu dört takım Ankara 19 Mayıs Stadyumu'nda lig usulü karşılaştı. Grupta birinci olan ve daha önce 1924'te Harbiye adı altında şampiyonluğu kazanan Harp Okulu, tarihinde ikinci kez Türkiye futbol şampiyonu olmuştur.
1946 Türkiye Futbol Şampiyonası turnuvanın 12. sezonudur. Gruplar şampiyonluğunu kazanan Eskişehir Demirspor Final Grubu'na katılma hakkı elde etti. Üç büyük ligin birincileri Beşiktaş, Gençlerbirliği ve Altay'ın doğrudan katıldığı grup, tek devreli bir lig halinde oynandı. Bütün rakiplerini yenen Gençlerbirliği, ikinci kez Türkiye Futbol Şampiyonası'nı kazandı.