İçeriğe atla

1933 Nazi karşıtı boykot

Mezhepçi Olmayan Nazi Karşıtı Birlik tarafından boykotun reklamını yapmak için yayınlanan bir kibrit kutusu kapağı

Nazi karşıtı boykot, Hitler'in 30 Ocak 1933'te Almanya Şansölyesi olarak atanmasının ardından Nazilerin Yahudilere karşı uyguladığı şiddet ve tacize tepki olarak Alman ürünlerine yönelik uluslararası bir boykottu. Nazi şiddet ve taciz örnekleri arasında koku bombaları yerleştirme ve atma, grev gözcülüğü, alışveriş yapanlara gözdağı verme, aşağılama ve saldırılar yer alıyordu. Boykota bazı Yahudi örgütleri öncülük ederken diğerleri karşı çıkmıştır.

Nazi karşı-boykotu

SA paramiliterleri 1 Nisan 1933'te Berlin'de, ellerinde boykot işaretleriyle Yahudilere ait bir dükkânın girişini engelliyor. Pankartlarda "Almanlar! Kendinizi savunun! Yahudilerden alışveriş yapmayın!" yazıyor.

Nazi yetkilileri, protestoları "Alman kökenli Yahudiler" tarafından Nazilere işlenen iftiralar olarak kınadı ve Propaganda Bakanı Joseph Goebbels Amerikalı Yahudilerin protestolarına karşılık olarak Almanya'daki Yahudilere karşı bir dizi "keskin karşı önlem" alınacağını ilan etti. Goebbels, 1 Nisan 1933'te bir günlük Almanya'daki Yahudi işletmelerine karşı boykot yapılacağını ve Nazi karşıtı protestoların askıya alınması halinde bu boykotun kaldırılacağını duyurdu. Bu, Alman hükûmetinin resmi olarak onaylanmış ilk Yahudi karşıtı boykotuydu. Protestoların sona ermemesi halinde Goebbels "Alman Yahudileri yok edilene kadar boykotun devam edeceği" uyarısında bulundu.[1][2]

Goebbels tarafından tehdit edilen Yahudi işletmelerine yönelik Nazi boykotu gerçekleşti. SA'nın kahrevengi gömleklileri Yahudilere ait büyük mağazaların, perakende satış yapan kuruluşların ve profesyonel ofislerin önüne yerleştirildi. Perakende girişlerine ve pencerelerine Davud Yıldızı sarı ve siyah renklerle boyandı ve "Yahudilerden alışveriş yapmayın!" yazılı afişler asıldı. (Kauf nicht bei Juden!) ve "Yahudiler bizim talihsizliğimizdir!" (Die Juden sind unser Unglück!) gibi ifadeler etrafa yapıştırıldı. Yahudilere yönelik fiziksel şiddet ve Yahudilere ait mülklere yönelik vandalizm gerçekleşti, ancak polis sadece nadiren müdahale etti.[3]

Kaynakça

  1. ^ James, Edwin L. "THE NAZIS BEGIN TO DODGE ANTI-SEMITIC BOOMERANG; Hitlerites Weaken on Jewish Boycott in Face of World-Wide Protests and Peril to German Trade. PROPAGANDA SÜRECİ DEVAM EDİYOR Aydınlanma Bakanı Artık Her Şeyin 'Almanya'ya Karşı Kampanyaların' Hızla Durdurulmasına Bağlı Olduğunu Açıkladı." 19 Nisan 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The New York Times, 2 Nisan 1933. Erişim tarihi 23 Ocak 2009.
  2. ^ Feldberg, Michael. "Blessings of Freedom" 6 Ağustos 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., s. 79, American Jewish Historical Society. KTAV Yayınevi, 2001. 0-88125-756-7. Erişim tarihi 23 Ocak 2009.
  3. ^ "BOYCOTT OF JEWISH BUSINESSES" 31 Mayıs 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., United States Holocaust Memorial Museum'. Erişim tarihi 23 Ocak 2009.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Holokost</span> Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Almanyasının azınlıklar, eşcinseller, esirler ve muhaliflere uyguladığı soykırım

Holokost, Yahudi Soykırımı veya HaŞoah, Nazi Almanyası döneminde 1941 ve 1945 yılları arasında, Adolf Hitler ve Heinrich Himmler'in liderliğindeki SS güçleri tarafından işgal edilen sınırlar içerisinde yaklaşık 6 milyon Yahudi'nin sistemli bir şekilde öldürüldükleri soykırımdır.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Goebbels</span> Alman siyasetçi

Dr. Paul Joseph Goebbels, 1933-1945 yılları arasında Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı yapmış Alman politikacı ve Nazi Almanyası'nın ikinci şansölyesi. Adolf Hitler'in en yakın arkadaşlarından biri ve en sadık yandaşıydı. Kendisi coşkulu ve enerjik hitabet yeteneği, topluluk önünde konuşma becerisi, sert anti-semitik görüşleri ve kitlesel propagandanın Büyük Yalan olarak bilinen tekniğini kullanmadaki ustalığıyla bilinirdi. Hitler intihar ettikten sonra bir günlüğüne III. Reich'in başına geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Carl von Ossietzky</span> 1935 Nobel Barış Ödülü sahibi Alman yayıncı, yazar ve pasifist

Carl von Ossietzky, Alman yayıncı, yazar ve pasifist. 1935 Nobel Barış Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Julius Streicher</span> Alman Nazi Partisi mensubu siyasetçi ve yayımcı (1885-1946)

Julius Streicher, Nazi Almanyası'nda antisemitist ideolog, demagog, asker ve siyasetçi. Nazi propaganda makinesinin merkezi bir unsuru haline gelen şiddetli haftalık antisemitik gazete olan Der Stürmer'in kurucusu ve yayıncısıydı. Yayın şirketi mali açıdan çok başarılıydı ve Streicher'ı multimilyoner yaptı. Ayrıca Sturmabteilung Obergruppenführer ve Kuzey Franconia Gauleiter'i olarak ɡörev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Walther Funk</span> Alman siyasetçi

Walther Funk, Alman siyasetçi. Nazi Almanyası döneminde Ekonomi Bakanı ve Reichsbank Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Nürnberg Yasaları</span>

Nürnberg Yasaları, 15 Eylül 1935'te Nürnberg'de yıllık Nazi Partisi toplantısında kararlaştırılan Nazi Almanyası'nda antisemitik yasalardı. Yasalar, Alman ve Yahudi insanlarını sınıflandırdı. Bu kanuna göre, ari ırktan olmayanlar alt sınıf insanlardır ve ari ırkına ait insanlar ile evlenmeleri yasaklanmıştır. Kanunlar 26 Kasım 1935'te Romanları ve Siyahileri da kapsayacak şekilde genişletildi.

<i>Der Stürmer</i> gazete

Der Stürmer (Saldırgan), Julius Streicher tarafından yayınlanan bir haftalık tabloid formatında Nazi gazetesiydi. NSDAP'nin önemli resmi gazetesi olarak 20 Nisan 1923'ten 22 Şubat 1945'e kadar yayımlandı. Gazete, Nazi propaganda araçlarının önemli bir parçasıydı ve şiddetli antisemitik ifadeler içeriyordu. Tabloid tarzı olan Der Stürmer, sık sık antisemitik karikatürler ve Yahudilere karşı iftira, kan iftirası, müstehcen, anti-Katolik, anti-komünist, anti-kapitalist ve anti-"gerici" propaganda gibi suçlamalara ek olarak müstehcen materyaller yayınladı.

<span class="mw-page-title-main">Conrad Veidt</span>

Hans Walter Conrad Veidt Alman sinema oyuncusu.

<i>Der Angriff</i> Nazi partisi tarafından basılan gazete

Der Angriff, Nazi Partisi'nin Berlin Gausu tarafından 1927 yılında kurulan bir Almanca gazeteydi.

<span class="mw-page-title-main">Werner Naumann</span>

Werner Naumann, Üçüncü Reich sırasında Joseph Goebbels'in başkanlığını yürüttüğü Kamu Aydınlanma ve Propaganda Bakanlığı'nda Devlet Sekreteri idi. Goebbels Reichskanzler'e (başbakan) terfi ettikten sonra, Adolf Hitler tarafından Propaganda Bakanlığı'nın başına getirilmiştir. Naumann Nisan 1945'ün sonlarında Berlin'de Führerbunker'de bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası'nda propaganda</span>

Nazi Almanyası'nda propaganda, NSDAP'nin iktidara gelmeden önce çoğunlukla Joseph Goebbels'in ve Adolf Hitler'in yürüttüğü II. Dünya Savaşı'nın öncesinde ve savaştaki zaman zarfını teşkil eden dönemde nasyonal sosyalizm öğütleri doğrultusunda yapılan antisemitik, antikapitalist ve antikomünist konuşmalar ve propagandalardır.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in iktidara yükselişi</span> Adolf Hitlerin iktidara yükselişini anlatan olaylar dizisi

Adolf Hitler'in iktidara yükselişi, Almanya'da Eylül 1919'da Hitler'in daha sonra Deutsche Arbeiterpartei - DAP olarak bilinen siyasi partiye katılmasıyla başladı. İsim 1920'de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei - NSDAP olarak değiştirildi. Anti-Marksistti ve Weimar Cumhuriyeti'nin savaş sonrası demokratik hükûmetine ve Versay Antlaşması'na karşıydı, aşırı milliyetçiliği (Pancermenizmi) ve aynı zamanda antisemitizmi savunuyordu. Hitler, Reichstag'ın o ay 1933 Yetki Kanununu kabul etmesinden sonra Mart 1933'te iktidara geldi ve genişletilmiş yetkiler aldı. Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg, bir dizi parlamento seçimleri ve ilgili arka oda entrikalarından sonra 30 Ocak 1933'te Hitler'i Şansölye olarak atadı. Yetki Kanunu - acımasızca ve otoriterce kullanıldığında - Hitler'in bundan sonra anayasal olarak yasal itiraz olmaksızın diktatörlük yetkisini kullanabileceği imkanına kavuştu.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Yalan (teknik)</span>

Büyük Yalan, özellikle bir propaganda tekniği olarak kullanılan, gerçeğin büyük ölçüde çarpıtılması veya yanlış sunulmasıdır. Almanca ifade, Adolf Hitler tarafından, 1925 yılında Mein Kampf adlı kitabını yazarken, hiç kimsenin inanamayacağı kadar büyük bir yalanın kullanımını tanımlamak için ortaya atılmıştır. Hitler bu tekniğin Yahudiler tarafından Almanya'nın I. Dünya Savaşı'ndaki mağlubiyetini Weimar Cumhuriyeti'nin önde gelen milliyetçi siyasi liderlerinden Alman general Erich Ludendorff'a yüklemek için kullanıldığını iddia etti.

<span class="mw-page-title-main">Yahudi işletmelerine yönelik Nazi boykotu</span>

Yahudi işletmelerine yönelik Nazi boykotu, Mart 1933'te başlatılan Anti-Nazi boykotuna karşı bir tepki olduğu iddia edilerek 1 Nisan 1933'te Almanya'da başlatılan ve Yahudileri hedef alan bir boykot kampanyasıydı. Alman popülasyonunun büyük çoğunluğu Yahudi işletmeleri kullanmaya devam ettikçe boykot başarısız oldu, fakat Nazilerin Yahudilere olan kötü niyetini açıkça ortaya koydu.

<span class="mw-page-title-main">Das Reich (gazete)</span> Nazi gazetesi

Das Reich, Nazi Almanyası'nın propaganda bakanı Joseph Goebbels tarafından 1940 Mayıs'ında kurulan haftalık bir gazeteydi. Deutscher Verlag tarafından yayınlandı.

<i>Jew Suss: Rise and Fall</i>

Jew Suss: Rise and Fall, Oskar Roehler tarafından yönetilen ve antisemitik Nazi propaganda filmi Jud Süß'ün (1940) arkasındaki yaratıcı süreci dramatize eden 2010 Alman tarihî drama filmi. Film 60. Berlin Uluslararası Film Festivali'nde Altın Ayı ödülüne aday gösterildi.

Almanya'da 1933 yılındaki olaylar.

<span class="mw-page-title-main">30 Ocak 1939 Reichstag konuşması</span>

Nazi Almanyası diktatörü Adolf Hitler, 30 Ocak 1939'da Reichstag'da yaptığı ve yeni bir dünya savaşının çıkması halinde "Avrupa'daki Yahudi ırkının yok edileceği" öngörüsüyle bilinen bir konuşma yaptı.

Alman Ulusal Yahudileri Derneği, Weimar Cumhuriyeti ve Nazi Almanyası'nın ilk yıllarında faaliyet gösteren ve sonunda Adolf Hitler'i destekleyen bir Alman Yahudi örgütüydü.