İçeriğe atla

1931 Çin seli

Ağustos 1931'deki sel mağdurları

1931 Çin seli veya 1931 Yangtze-Huai Nehri seli, Haziran-Ağustos 1931 tarihleri arasında Çin'de meydana gelen, Wuhan, Nanjing ve ötesi gibi büyük şehirleri vuran ve sonunda Gaoyou Gölü boyunca bir set ihlaline dönüşen bir dizi taşkındı.

Ölüm tahminleri büyük ölçüde değişkendi. Nanking Üniversitesi tarafından selden hemen sonra John Lossing Buck liderliğindeki bir saha araştırması, "150.000 kişinin boğulduğunu ve bu sayının selin ilk 100 günü boyunca tüm ölümlerin dörtte birinden daha azını temsil ettiğini" buldu. Resmi rapor 140.000 kişinin boğulduğunu tespit etti ve "sel sırasında 2 milyon insanın boğularak veya yiyecek eksikliğinden öldüğünü" iddia ediyor.

Meteorolojik nedenler ve fiziksel sonuçlar

1928'den 1930'a kadar Çin, uzun bir kuraklık yaşadı. 1930'un müteakip kışı özellikle sertti ve dağlık alanlarda büyük kar ve buz birikintileri yarattı. 1931'in başlarında, eriyen kar ve buz akıntıya doğru aktı ve şiddetli bir bahar yağmuru döneminde Yangtze'nin orta yoluna ulaştı. Normalde bölge ilkbahar, yaz ve sonbaharda sırasıyla üç dönem yüksek su yaşadı; ancak, 1931'in başlarında, tek bir sürekli tufan vardı. Haziran ayına kadar, alçak bölgelerde yaşayanlar evlerini terk etmek zorunda kalmışlardı.[1] Yangtze Nehri boyunca dört hava istasyonu, ay boyunca toplam 600 mm'den (24 inç) fazla yağmur bildirdi. Yangtze'den akan su, kayıt tutmanın on dokuzuncu yüzyılın ortalarında başlamasından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. O sonbahar, daha fazla şiddetli yağmur soruna eklendi ve bazı nehirler Kasım ayına kadar normal seyrine dönmedi.

Seller yaklaşık 180.000 kilometrekare'yi (69.498 sq mi) sular altında bıraktı - büyüklüğü İngiltere'ye ve İskoçya'nın yarısına veya New York, New Jersey ve Connecticut eyaletlerinin toplamına eşdeğer bir alan.[2] 19 Ağustos'ta Wuhan'daki Hankou'da kaydedilen yüksek su seviyesi, ortalamanın 16 m (53 ft) üzerinde, Şanghay Bund'un ortalama 17 m (56 ft) üzerinde su seviyelerini gösterdi.[3][4] Ülkenin büyük bölümündeki su yolları, özellikle Sarı Nehir ve Büyük Kanal sular altında kaldı. En ciddi şekilde etkilenen sekiz il Anhui, Hubei, Hunan, Jiangsu, Zhejiang, Jiangxi, Henan ve Shandong idi. Çekirdek taşkın bölgesinin ötesinde, Guangdong kadar güneyde, Mançurya kadar kuzeyde ve Sichuan kadar batıda da sular altında kaldı.[5][6]

Kaynakça

  1. ^ Courtney 2018, s. 54.
  2. ^ National Flood Relief Commission 1933, s. 4.
  3. ^ Pietz, David (2002). Engineering the State: The Huai River and Reconstruction in Nationalist China 1927–1937. Routledge. 0-415-93388-9. pp. xvii, 61–70.
  4. ^ Winchester, Simon (2004). The River at the Center of the World: A Journey Up the Yangtze, and Back in Chinese Time. Macmillan. 0-312-42337-3.
  5. ^ Li 1994, ss. 230–231.
  6. ^ National Flood Relief Commission 1933, s. 303, Appendix VII-12 Number of people sick per 1000 persons.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tuna</span>

Tuna, Almanya'nın güneyinde Kara Orman bölgesinde Donaueschingen kasabasında Brigach ve Breg nehirlerinin birleşmesiyle meydana gelen nehir.

<span class="mw-page-title-main">Sel</span> su taşkını

Sel, genellikle kuru olan araziyi sular altında bırakan bir su taşkını olayıdır. "Akma halinde olan su" anlamına gelen kelime, gelgitin içeri akışına da uygulanabilmektedir. Taşkınlar hidroloji disiplinin bir çalışma alanıdır. Tarım, inşaat mühendisliği ve halk sağlığı gibi alanlarda önemli bir endişe kaynağıdır. Genellikle insanların çevreye verdiği değişiklikler, sellerin yoğunluğunu ve sıklığını arttırır. Örneğin; ormansızlaşma ve sulak alanların kaldırılması gibi arazi kullanımı değişiklikleri, su seti akışındaki değişikliklere ve iklim değişikliğine yol açar. Aynı zamanda deniz seviyesinin yükselmesi gibi daha büyük çevresel sorunlara da yol açmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin nehir yunusu</span> Yunus türü

Çin nehir yunusu (Lipotes vexillifer; Çince:

<span class="mw-page-title-main">Selenge Irmağı</span>

Selenge ırmağı Moğolistan'da doğarak Rusya'da Baykal Gölü'ne dökülür. Uzunluğu 1024 km, havzası ise 447.000 km2'dir. Moğolistan'ın 21 idari bölgesinden birine adını verir. Moğolcada gökkuşağı anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Sarıdeniz</span> Kuzeydoğu Asyada bir deniz

Sarı Deniz, Büyük Okyanus'a açılan Doğu Çin Denizi'nin Çin ve Kore yarımadasının içlerine sokulmuş bir uzantısıdır. Denizin adı, içine dökülen Sarı Nehir'in getirdiği alüvyonlarda bulunan sarı kum partiküllerinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yangtze</span> Asyanın en uzun nehri

Yangtze Nehri, Yangzi Jiang veya Gök Irmak; Asya'nın en uzun, dünyanın Nil ve Amazon'dan sonra üçüncü en uzun nehridir. Uzunluğu 6.370 km olup Çin'in batısından Doğu Çin Denizi'ne akar. Çincede anlamı "uzun nehir"dir. Dünyada sadece bir ülkeyi sulayan en büyük nehirdir. Tibet Platosu'ndan Min adıyla doğar, Yibin'de Jinsha nehriyle birleşerek Yangtze adını alır. Çongçing, Vuhan, Nankin ve Şanghay'dan geçerek Yangtze Deltası'ndan Doğu Çin Denizi'ne dökülür. Nehir, denge profiline ulaşmış olup ulaşım için elverişlidir. Yolcu ve yük taşımacılığı yapılır. Özellikle delta bölgesine çok yakında bulunan ve dünyanın en büyük limanlarından olan Şanghay Limanı nehir üzerinde en yoğun gemi trafiğinin yaşandığı yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Nankin</span> çinin Jiangsu Eyaletinin başkenti, Çin Cumhuriyetinin ve Çinin Ming hanedanlığının eski başkenti

Nankin ya da Nanjing, Çin'in Jiangsu eyaletinin başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Hidrosfer</span> 3 küre biçiminden bir tanesi

Hidrosfer, su küre demektir. Bir gezegenin veya doğal uydunun yüzeyinde, altında ve üstünde bulunan birleşik su kütlesine verilen isimdir. Dünya'nın hidrosferi yaklaşık 4 milyar yıldır var olmasına rağmen, şekil değiştirmeye devam etmektedir. Bu durum, deniz taban yayılması ve kara ile okyanusları yeniden düzenleyen kıt'aların kayması nedeniyle gerçekleşmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Anhui</span>

Anhui Çin'in bir eyaletidir. Gök Irmağı ile Huaihe Irmağı havzaları arasında Çin'in doğu bölgesinde yer alan eyaletin doğusunda Jiangsu, güneydoğusunda Zhejiang, güneyinde Jiangxi, güneybatısında Hubei, kuzeybatısında Henan ve kuzeyinde Şantung eyaletleri bulunur. Eyalet başkenti Hefei'dir. Ayrıca en küçük eyaletlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">2008 Güney Çin su taşkınları</span>

2008 Güney Çin su taşkınları 26 Mayıs 2008'de başladı. Dört dalga halinde yağan sağanak yağmur 20 gün sürdü ve toprak kaymaları ve su taşkınlarına neden oldu. Yağış, Çin'in güney ve doğu kesimindeki 15 eyaleti etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Wei Nehri</span>

Wei Nehri, Çin'in orta batısında Sarı Nehir'in bir kolu olan nehirdir. Nehir Kansu'da Weiyuan yakınlarında başlayarak Şensi'de Henan sınırı yakınlarında Sarı Nehir'e katılır. 818 km uzunluğu ile Sarı Nehri'nin en uzun koludur ve erken Çin medeniyetinin gelişmesinde büyük öneme sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Çin coğrafyası</span>

Çin büyük fiziksel çeşitliliğe sahiptir. Ülkenin doğusu ile güneyi, verimli ovalardan ve bayırlardan ibaret ve Çin'deki tarımsal üretimin ve insan nüfusunun çoğunun bulunduğu konumdur. Ülkenin batısı ve kuzeyinde ise batık havzalar, yaylalar ve yüksek masifler mevcuttur. Bu bölgedeki tarım potansiyeli ve nüfus çok daha az, üstelik yeryüzündeki en yüksek platosunu oluşturan Tibet Platosu kısmen bu topraklarda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yangtze Nehri Deltası</span>

Yangtze Nehri Deltası, Çin'in doğusunda Yangtze Nehri ile Doğu Çin Denizi'nin bulunduğu yerde genellikle Şanghay, Jiangsu eyaletinin güneyi ve Zhejiang eyaletinin kuzeyini kapsayan bir bölgedir. Bölge yaklaşık 100.000 km²'lik bir alanı kapsar ve 2013 yılı itibarıyla tahminen 140 milyondan fazla nüfusa sahip olup dünyanın en yoğun nüfuslu bölgelerden biridir ve ülke nüfusunun %10'undan fazlasını barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2019 İran sel felaketi</span> İranda 2009da görülen sel baskınları

2019'un Mart ve Nisan aylarında sel baskınları, İran'ın Gülistan, Fars, Huzistan, Luristan ve diğer illerindeki geniş alanlarını etkiledi ve 6 Nisan itibariye ülke çapında en az 70 kişi ölümüne neden oldu. İran, iki hafta boyunca üç büyük yağmur dalgası ve sel baskını ile karşı karşıya kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Jiangsu mutfağı</span>

Jiangsu mutfağı ya da Su mutfağı, Çin'in Jiangsu eyaletinin bölgesel mutfağıdır. Çin'in "Sekiz Büyük Mutfağı" 'ndan birini oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Ussuri Nehri</span>

Ussuri Nehri veya Wusuli Nehri, Rusya'nın Habarovsk ve Primorsky Krayları ile Kuzeydoğu Çin'in güneydoğu bölgesinden geçmektedir. Sihote-Alin dağlarından doğar ve Habarovsk'ta Amur Nehri'ne bir kol olarak katılıncaya kadar kuzeye akar ve Çin-Rusya sınırının bir parçasını oluşturur. Yaklaşık 897 kilometre (557 mi) uzunluğundadır. Ussuri Nehri, 193.000 kilometrekare (75.000 sq mi) alan kaplayan Ussuri havzasının sularını taşır. Suları yağmur (%60), kar ve yeraltı kaynaklarından gelir. Ortalama deşarj 1.150 metreküp/saniye (41.000 cu ft/s) ve ortalama yüksekliği 1.682 metre (5.518 ft) civarındadır.

<span class="mw-page-title-main">Su seti</span>

Su seti ya da su bentleri set, Dyke, dolgu, floodbank veya stopbank uzatılmış bir doğal olarak meydana gelen sırt ve yapay olarak üretilen bir dolgu ya da duvar bu düzenler su seviyesi. Genellikle olduğu toprak ve genellikle paralel bir seyri için nehir onun içinde taşkın veya alçak kıyı boyunca.

<span class="mw-page-title-main">Taşkın yatağı</span>

Taşkın yatağı veya taşkın ovası; kanalının kıyılardan çevreleyen vadi duvarlarının tabanına kadar uzanan, sel yaşayan bir dere veya nehre bitişik bir arazi alanıdır. Toprakları genellikle seller sırasında biriken Killer, şiltler, kumlar ve çakıllardan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Seyelan</span>

Yağışlarda ya da kar erimelerinden sonra suların yer yüzeyinin tamamını kaplayarak akması olayına seyelan denir. Ani sel, alçakta bulunan alanların hızlı bir şekilde taşmaktadır. Şiddetli fırtına, kasırga, tropikal fırtına veya buz tabakaları veya kar tarlaları üzerinden akan buz veya kardan eriyen su ile ilişkili şiddetli yağmur neden olabilir. Ani sel baskınları, 1889 Johnstown selinden önce meydana gelen doğal bir buz veya enkaz barajının veya insan yapımı bir baraj gibi bir insan yapısının çökmesinden sonra da meydana gelebilir. Ani sel baskınları, yağışla selin başlangıcı arasında altı saatten daha az bir zaman ölçeğine sahip olmasıyla normal sellerden ayırt edilir. Geçici olarak kullanılamayan su bazen bazı bitkiler tarafından büyümek için kullanılır. Bununla birlikte, daha kuru alanlarda gelişen bitkiler, büyük miktarda su nedeniyle bitkiler strese girebileceğinden, sel baskınından zarar görebilir.

Yana-İndigirka Ovası, Rusya'da, kuzey Sibirya'daki Uzak Doğu Federal Bölgesi'nde bulunan, bulunan büyük, alçak rakımlı bir alüvyon ovasıdır.