Vefa Spor Kulübü, 1908'de İstanbul'un Vefa semti merkezli olarak kurulan bir spor kulübüdür.
Türkiye Futbol Şampiyonası ya da Türkiye Futbol Birinciliği, Türkiye'de ülke çapında yapılan ilk futbol şampiyonasıdır. Türk İdman Cemiyetleri İttifakı'nın 1924 yılında Ankara'da yapılan bir genel kurul toplantısında düzenlenmesi kararlaştırıldı. Futbol Heyet-i Müttehidesi adıyla kurulan Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlendi. Lig formatında düzenlenen bölge ve şehir liglerinde şampiyon olan takımları, eliminasyon usulüne göre karşılaştıran organizasyon, farklı şehir takımlarını bir araya getiren ilk ulusal futbol şampiyonası olma özelliğini taşımaktadır.
Cuma Ligi, 1915 ile 1923 yılları arasında İstanbul'da 6 sezon düzenlenen futbol ligi.
İstanbul Türk İdman Birliği Ligi, 1919'da Beşiktaş ve bazı kulüpler Cuma Ligi'ne katılma talebiyle Lig Tertip Komitesi'ne başvurdular. Bu istekleri uzun bir bekleme süresinden sonra reddedildi. Şeref Bey, Beşiktaş gibi Cuma Ligi'ne alınmak istemeyen kulüplerin yöneticileriyle birlikte İstanbul Türk İdman Birliği Ligi'ni kurdu.
Tarsus İdman Yurdu, 23 Mart 1923 tarihinde Tarsus'ta kurulan Türk futbol takımıdır. Kulüp, sarı-lacivert renklere sahiptir. Tarsus İdman Yurdu Futbol Kulübü iç saha maçlarını şehir merkezinde bulunan ve 4.201 seyirci kapasitesine sahip Burhanettin Kocamaz Stadyumu'nda oynamaktadır. Bölgesel Amatör Lig'de mücadele etmektedir.
Altınordu İdman Yurdu, 1909 yılında Galatasaray'dan ayrılan öğretmen Aydınoğlu Raşit Bey ve arkadaşları tarafından Progres International adı altında kurulmuştur. Renkleri kırmızı-laciverttir. Türk futbolunun ve sporunun kuruluşu ve gelişme aşamasında çok önemli kulüplerden biri olmuştur. 1914 yılında kulüp kongresinde alınan karar gereği adını Altınordu İdman Yurdu olarak değiştirmiştir. Kulübün yeni adı ünlü düşünür ve edebiyatçı Ziya Gökalp tarafından verilmiştir. Kulüp başkanlığına İttihad ve Terakki Fırkası'nın ileri gelenlerinden Talat Paşa getirilmiştir.
Bu madde, Türkiye futbol liglerinin sistemini içermektedir.
Galatasaray sezonları listesi, Galatasaray 'nın, herhangi bir ligde ilk kez mücadele etmeye başladığı 1906-07 sezonundan günümüze kadarki lig, Avrupa kupaları ve ulusal kupalardaki sezonlarının listesini içermektedir. Kulüp, 1905'te, Galatasaray Lisesi öğrencilerinden Ali Sami Yen önderliğinde Asım Tevfik Sonumut, Emin Bülent Serdaroğlu, Celal İbrahim, Boris Nikolof, Milo Bakiç, Pol Bakiç, Bekir Sıtkı Bircan, Tahsin Nahit, Reşat Şirvanizade, Hüseyin Hüsnü Kayacan, Refik Cevdet Kalpakçıoğlu ve Abidin Daver tarafından kuruldu.
Üsküdar Anadolu Spor Kulübü, 1908 yılında İstanbul'un Üsküdar ilçesinde kurulan spor kulübüdür. İstanbul Süper Amatör Lig'de mücadele etmektedir. Anadolu Üsküdar 1908 ile aynı takım değildir karıştırılmamalıdır.
Türkiye Kupası 1962-63 sezonu Türkiye Kupası turnuvasının ilk organizasyonudur.
1984-85 Federasyon Kupası, Türkiye Kupası turnuvasının 23. organizasyonudur ve Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenmiştir. 1984-85 Türkiye Kupası'na profesyonel liglerde oynayan 67 takım katılmıştır.
Trabzon İdmanocağı, Trabzon şehrinde kurulan ilk spor kulübüdür. Futbol takımı Trabzon Futbol Ligi, Türkiye Futbol Birinciliği ve Türkiye Amatör Futbol Şampiyonası'nda mücadele etmiştir. Kulüp aynı zamanda kadın voleybol ve kadın futbol dallarında da etkindir. Bölgesel Amatör Ligde mücadele etmektedir.
Ankara Futbol Ligi, Ankara'da 1922 ile 1959 yılları arasında düzenlenen futbol ligiydi. Ankara ili ile Kırıkkale gibi civar illerden takımlar barındıran lig, profesyonel döneme dek bölgesel nitelikte olmuştur. 1924 ile 1935 yılları arasında ligin şampiyonu Türkiye Futbol Şampiyonası'na katılmaya hak kazanmıştır. 1937'de Türk futbol tarihinde Millî Küme adı altında ilk kez millî bir lig kurulmuştur. Bu lige Ankara Ligi'nde ilk iki sırada yer alan takımlar katılabilmiştir.
İstanbul Futbol Ligi, 1923 ile 1951 yılları arasında düzenlenen ve sadece İstanbul'daki takımların katılabildiği futbol ligi.
1924-25 İstanbul Futbol Ligi, İstanbul Futbol Ligi'nin ikinci sezonudur. Galatasaray bu ligi ilk kez kazandı. Lig bir turnuva olarak tek maçlı eliminasyon sistemine göre oynandı.
1925-26 İstanbul Futbol Ligi, İstanbul Futbol Ligi'nin üçüncü sezonudur. Galatasaray bu ligi ikinci kez kazandı. Lig bir turnuva olarak tek maçlı eliminasyon sistemine göre oynandı.
Fenerbahçe 1943-44 sezonunda İstanbul Ligi'nde tarihinde 11. kez şampiyon oldu.
Türkiye futbol şampiyonları, Türkiye'nin her yıl düzenlenen en üst düzey futbol şampiyonalarını kazanan takımlardır. Ülke çapında düzenlenen ilk futbol turnuvası, Türkiye Futbol Şampiyonası ya da diğer adıyla Türkiye Futbol Birinciliği'dir. İlk kez 1924 yılında Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenen bu organizasyonda bölge (mıntıka) liglerinde şampiyon olan takımlar eleme usulüne göre karşılaşıp Türkiye şampiyonunu belirlemişlerdir. İlk şampiyonada askerî mıntıkasında birinci olup katılan Harbiye İdman Yurdu yenilgisiz ve tek bir gol yemeden Türk futbol tarihindeki ilk ülke şampiyonu olmuştur. 1937'de ise ülkenin ilk deplasmanlı millî futbol ligi olan Millî Küme hayata geçirilmiştir. Lig 1950'de son kez icra edilip sonlandırılmıştır.
Fenerbahçe 1924-25 sezonunda İstanbul Ligi'ne katılmamıştır. Lig bir turnuva olarak tek maçlı eliminasyon sistemine göre oynanmıştır.
Federasyon Kupası, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından 1956-57 ve 1957-58 sezonlarında Şampiyon Kulüpler Kupası'na katılacak takımı belirlemek için düzenlenen ulusal futbol şampiyonasıdır. 1950'de sonlanan Millî Küme'den sonra profesyonel yerel liglerin başlamasıyla Türkiye çapında düzenlenen bir turnuva yoktu. 31 Ağustos 1955'te Futbol Federasyonu, 1955-56 sezonunu takiben profesyonel lig bulunan bölgelerin takımlarından oluşan bir Federasyon Kupası'nın oynanacağını açıkladı. 26 Eylül 1956'da İstanbulspor - Emniyet maçı ile kupa maçları başladı. Kupayı kazanan takım Beşiktaş oldu ve Türkiye'yi Avrupa'da temsil etme hakkı kazandı ancak TFF'nin UEFA'ya geç başvurması nedeniyle bu hakkı kullanamadı. İlk sezonu başarı ile düzenlenen kupa, bir sene sonra tekrar düzenlendi. Bu turnuvayı kazanan takım da Beşiktaş oldu.