Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinlik. 200'ün üzerinde ülkeyi temsil eden sporcuların katıldığı etkinlikler, dünyanın en kapsamlı spor etkinliği konumundadır.
1896 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla I. Olimpiyat Oyunları, 6-15 Nisan 1896 tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen bir çok sporlu etkinliktir. Antik Olimpiyat Oyunları'ndan esinlenilerek düzenlenmeye başlanan modern Olimpiyat Oyunları'nın ilkidir.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi, 23 Haziran 1894 günü Pierre de Coubertin'in önderliğinde kurulmuş olan ve Olimpiyat Oyunları'nı düzenleyen organizasyondur. Komitenin merkezi İsviçre'nin Lozan kentindedir.
1924 Kış Olimpiyatları, 25 Ocak-4 Şubat 1924 tarihlerinde Fransa'nın kış sporları merkezlerinden Chamonix'te düzenlenen, Kış Olimpiyatları tarihindeki ilk organizasyondur. 16 ülkeden 258 sporcu katılmıştır. Olimpiyatların açılışını Fransa Teknik Eğitim Genel Sekreteri Gaston Vidal yaptı.
Hayes Alan Jenkins Amerikalı buz patenci. 1953-1956 arasında 4 kere dünya şampiyonu olmuş, 1952 Kış Olimpiyatlarında 4. olmasının ardından 1956 Kış Olimpiyatlarında Olimpiyat Şampiyonu olmayı başarmıştır. Kardeşi David Jenkins ise 1960 Olimpiyatlarında aynı ağabeyi gibi Buz Pateni-Erkekler kategorisinde altın madalya almıştır. Jenkins daha sonra 1956 Olimpiyatlarında gümüş, 1960 Kış Olimpiyatlarında altın madalya alan Carol Heiss ile evlenmiştir.
Artistik buz pateni olimpiyat programına 1908 Yaz Olimpiyatları ile girmiştir. Uluslararası Olimpiyat Komitesi geleneksel bir kış sporu olan artistik patinajın kapalı alanda yapılabileceği ve Yaz Olimpiyatları programına alınması yönünde onay verdi. 1920 Yaz Olimpiyatları'nda da yarışmalar düzenlenmiş olup, 1924 Kış Olimpiyatları ile beraber artistik patinaj Kış Olimpiyat Oyunları kapsamına alınmıştır.
2014 Kış Olimpiyatları, 7-23 Şubat 2014 tarihleri arasında Rusya'nın Soçi şehrinde düzenlenen 22. Kış Olimpiyat Oyunları. Böylece Rusya, Sovyetler Birliği'nden ayrıldığı 1991 yılı sonrasında ilk kez bir Olimpiyat'a ev sahipliği yapmış oldu. Rusya'nın başkenti Moskova ise Sovyetler Birliği döneminde 1980 Yaz Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmıştı.
2016 Yaz Olimpiyatları, 5-21 Ağustos 2016 tarihleri arasında Brezilya'nın en büyük ikinci kenti Rio de Janeiro'da düzenlenmiş olan olimpiyat oyunlarıdır. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (UOK) yönetiminde yapılacak olan organizasyon için pek çok kent aday olmuştur. Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin 2 Ekim 2009'da Danimarka'nın Kopenhag kentindeki 121. toplantısında yapılan oylamalarda Rio de Janeiro kenti 31. olimpiyat oyunlarını düzenleme hakkını elde etmiştir. Müsabakaların çoğunluğu Barra da Tijuca merkezli tesislerde düzenlenecektir. Copacabana, Deodoro ve Maracanã bölgelerinde de bazı müsabakalar gerçekleşmiştir. Bu oyunlar Güney Amerika kıtasında yapılan ilk olimpiyat oyunları özelliğini de taşımaktadır.
ABD Olimpiyat Komitesi, Vancouver, Britanya Kolumbiyası'nda yapılan 2010 Kış Olimpiyatları'na 15 kategoride 216 sporcu ile katılmıştır. Birleşik Devletler takımı 37 madalya kazanarak Kış Olimpiyatları tarihindeki en iyi derecesini elde etmiştir.
Gençlik Olimpiyatları Olimpiyat Oyunları formatında her 4 yılda bir kış ve yaz oyunları ayrı ayrı düzenlenecek olan uluslararası yarışmalardır. Gençlik Olimpiyatlarına 14 ve 18 yaş arasındaki sporcular katılmaktadır. Bu fikir Uluslararası Olimpiyat Komitesi başkanı Jacques Rogge tarafından 2001 yılında ortaya atılmıştır. 6 Temmuz 2007'de 119. IOC kongresinde kabul edilmiştir.
Ulusal Olimpiyat Komiteler, dünya çapında Olimpiyat hareketinin ulusal birimleridirler. Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin kontrolü altında bulunan bu ulusal komiteler bulundukları ülkenin insanlarının, yani kendi vatandaşlarının Olimpiyat Oyunları’na katılımları konusunda hazırlamakla sorumludurlar. Kendi bulundukları devlet içinde ya da bölgelerinde bulunan kentleri gelecekteki oyunlar için aday gösterebilirler. UOK’lar aynı zamanda temsil ettikleri ülkeyi - kendi bulundukları coğrafya içinde - ulusal seviyede; sporcuların gelişimlerini, antrenörlerin ve yetkililerin tatbik ettikleri antrenmanları tanıtırlar.
1896'dan beri her dört yılda bir düzenlenen Yaz Olimpiyat Oyunları'ndaki atletizm etkinliklerinde kırılan Olimpiyat rekorları, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından kaydedilir. Oyunlarda yer alan atletizm yarışmaları; pist (koşular), saha, yol ve kombine olmak üzere dört gruba ayrılır. 24 kategori erkek ve kadınlar olmak üzere ikiye ayrılırken kadınlar heptatlona karşılık erkekler dekatlonda, kadınlar 100 metre engelliye karşılık erkekler 110 metre engellide mücadele verirler. İki etkinlik ise, eşit sayıda erkek ve kadından oluşan takımların mücadelesine sahne olan karma kategorilerdir.
Türkiye, Avustralya'nın Melbourne şehrinde düzenlenen 1956 Yaz Olimpiyatları'na 13'ü güreş, 6'sı ise binicilikte olmak üzere 19 sporcu ile katıldı. Oyunlar tarihindeki 8. katılımını gerçekleştiren Türkiye'nin ilk katılımı 1908 Yaz Olimpiyatları'ndaydı. İlk madalyayı ve ilk altın madalyayı 1936 Yaz Olimpiyatları'nda kazanmayı başaran Türk sporcular, 1948 Yaz Olimpiyatları'nda 6'sı altın olmak üzere 12 madalya topladı ve ülke tarihinin en yüksek madalya sayısına ulaşıldı.
Tenis, bir olimpiyat sporu olarak, 1896 yılında ilk kez düzenlenen Yaz Olimpiyatları'nda oynandı. 1924 - 1968 yılları arasında Uluslararası Tenis Federasyonu ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi arasında çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle tenis, yaz olimpiyatlarına dahil edilmedi. 1968 ve 1984 olimpiyatlarında gösteri maçı niteliğinde oynandı. Tenis, 1984 yılından itibaren düzenlenen bütün yaz olimpiyatlarında bir madalya sporu olarak yer almaktadır.
2026 Kış Olimpiyatları, resmî adıyla XXV Olympic Winter Games, markalaştırılmış adıyla Milano Cortina 2026, 6-22 Şubat 2026 tarihlerinde Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından İtalya'nın Milano ve Cortina d'Ampezzo şehirleri başta olmak üzere üç farklı bölgede ve birçok noktada gerçekleştirilmesi planlanan uluslararası bir çoklu spor etkinliğidir. Milano ve Cortina d'Ampezzo şehirlerinin ortak teklifi, 24 Haziran 2019 tarihinde İsviçre'nin Lozan kentinde düzenlenen Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin 134. Oturumunda İsveç'in Stockholm-Åre şehirlerinin ortak teklifini 34'e 47 oyla geride bıraktı ve 2026 Kış Olimpiyatları için ev sahibi ünvanını kazandı.
Çin, Olimpiyat oyunlarında 237 altın, 195 gümüş 176 bronz olmak üzere toplamda 608 madalya kazanmıştır. Toplam Madalya sıralamasında 7. sırada yer alır.
Avustralya, 24 Temmuz-9 Ağustos 2020 tarihleri arasında Tokyo'da yapılması planlanan ancak COVID-19 salgını nedeniyle 23 Temmuz-8 Ağustos 2021 tarihlerine ertelenen 2020 Yaz Olimpiyatları'na katılmıştır. Avustralya; Büyük Britanya, Fransa, İsviçre ve Yunanistan ile birlikte modern çağın her Yaz Olimpiyat Oyunlarına sporcu gönderen beş ülkeden biridir.
Modern Olimpiyat Oyunları, Fransız tarihçi Pierre de Coubertin tarafından kuruldu ve Fransa, 1904 Oyunları dışında her Olimpiyatta yarıştı. 1904 Olimpiyatları konusundaki anlaşmazlığın nedeni kaynakların sporcu Albert Corey'nin Amerika Birleşik Devletleri için mi yoksa Fransa için mi yarıştığı konusunda hemfikir olmamasından kaynaklanır
Macaristan, İlk modern Olimpiyat Oyunları olma özelliği taşıyan 1896 Yaz Olimpiyatları'ndan itibaren olimpiyatlarda yer almaya başlamıştır. Şimdiye dek her Kış Olimpiyat Oyunları'na sporcu gönderen Macaristan, iki kere Yaz Olimpiyat Oyunları'na katılmamıştır. I. Dünya Savaşı'ndaki rolü nedeniyle 1920 Yaz Olimpiyatları'na davet edilmeyen Macaristan, Sovyet liderliğindeki 1984 Yaz Olimpiyatları boykotunun bir parçası olarak olimpiyatlarda yer almamıştır. Olimpiyatlara ev sahipliği yapmayan ülkeler arasında Yaz Olimpiyatları'nda en başarılı ülke konumundadır.
Olimpiyat sembolleri, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından Olimpiyat Oyunlarını daha iyi tanıtmak ve dünyada bilinirlik kazandırma için kullanılan simgeler, bayraklar ve sembollerdir. Bu semboller, alev, fanfar ve tema gibi Olimpiyat yarışması sırasında yaygın olarak kullanılanların yanı sıra Olimpiyat bayrağı gibi yıllar boyunca kullanılanları içerir. Olimpiyat bayrağı 1913'te Baron de Coubertin'in rehberliğinde hayata geçirildi ve dünyaya kazandırıldı. 1914'te ise tanıldı. İlk olarak 1914'te Mısır'ın İskenderiye kentinde 1914 Pan-Mısır Oyunları'nda göndere çekildi. Beş halka, dünyanın beş kıtasını temsil eder, ancak aynı zamanda dünyadaki hemen hemen tüm bayraklarda ortak olan renkleri de içerirmesi ile eşitliğe vurgu yapar.