İçeriğe atla

1919 Åland statü referandumu

Haziran 1919'da Åland'da İsveç'e entegrasyon konusunda resmi olmayan bir referandum yapıldı.[1] Lagting tarafından düzenlenen referandum, 1 Haziran'da yapılan oylamayla onaylandı. Oy pusulası seçmenlerin evet veya hayır sütunlarına imza atabilecekleri bir dilekçe şeklindeydi. Referandum, seçmenlerin %95,48'i tarafından onaylansa da, adalar 1921'de Milletler Cemiyeti'nin aldığı bir kararın ardından Fin kontrolü altında kaldı.

Sonuçlar

Seçim Oy %
Onay9,73595.48
Red4614.51
Geçersiz/boş oy
Toplam10,196100
Kayıtlı seçmen/katılım96.40
Kaynak:Direct Democracy 13 Mart 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça

  1. ^ ch, Beat Müller, beat (at-sign) sudd (dot). "Åland-Inseln (Finnland), ??. Juni 1919 : Anschluss an Schweden -- [in German]". www.sudd.ch (İngilizce). 1 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Åland</span> Finlandiyaya bağlı takımadalar, özerk bölge

Åland, Güneybatı Finlandiya'da Ahvenanmaa Özerk Bölgesi'ni (maakunta) oluşturan takımadalar. Botni Körfezi girişinde, Aland Denizi'nin doğusunda, İsveç kıyılarının 25 mil açığındadır. Yalnızca 80 ada üzerinde yerleşme vardır; bunun dışında 6 bin ada ıssızdır. Alçak kayalıklarla birlikte yüzölçümü 1.481 km²dir.

<span class="mw-page-title-main">1987 Türkiye anayasa değişikliği referandumu</span> Türkiyede yapılan üçüncü halk oylaması

1987 Türkiye anayasa değişikliği referandumu Türkiye'de yapılan üçüncü halk oylamasıdır. 12 Eylül 1980 darbesi ile getirilen siyasi yasakları kaldıran anayasa referandumu olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre pasaportu</span>

İsviçre pasaportu, İsviçre vatandaşlarının uluslararası seyahatlerinde kullandıkları resmî belgedir. Avrupa topluluğu içinde seyahatlerde, İsviçre vatandaşları kimlik kartlarını da kullanabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya pasaportu</span>

Fin pasaportu, uluslararası seyahat amacıyla Finlandiya vatandaşlarına verilen pasaporttur. 21 Ağustos 2006'dan itibaren Biyometrik pasaport verilmeye başlanmıştır. Finlandiya pasaportu diğer Avrupa Birliği ülkeleri ile standart düzeni ve bordo-kırmızı tasarımı paylaşır.

<span class="mw-page-title-main">Alois (Lihtenştayn prensi)</span>

Lihtenştayn Veliaht Prensi ve Rietberg Kontu Alois, Lihtenştayn Prensi II. Hans-Adam ve Wchinitz ve Tettau Kontesi Marie Kinsky'in en büyük oğlu. Alois, 15 Ağustos 2004'ten beri Lihtenştayn naibidir. Bavyera Düşesi Sophie ile evlidir.

<span class="mw-page-title-main">Donetsk Halk Cumhuriyeti</span> Ukraynadan ayrılarak kurulan eski bir devlet

Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC), Donbass Savaşı'nda Ukrayna'dan ayrılarak kurulan de facto devlet. DHC, Ukrayna yönetimini sivilleri katletmek ve savaş suçu işlemekle itham edip bağımsızlığını gerekçe olarak göstermiştir. Donbass Savaşı sırasında 7 Mayıs 2014'te Ukrayna'da özerk, egemen bir cumhuriyet olarak kuruldu. 11 Mayıs'ta bağımsızlık referandumu yapıldı ve bağımsızlığı halk tarafından onaylandı. 12 Mayıs'ta resmen bağımsızlığını ilan etti. 24 Mayıs 2014'te ise Lugansk Halk Cumhuriyeti ile Novorossiya Federal Devleti adında bir konfederasyon oluşturmuştu ancak 1 Ocak 2015'te bu konfederasyonu feshettiler ve rafa kaldırdılar. 21 Şubat 2022'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hem Luhansk hem de Donetsk Halk Cumhuriyetlerini bağımsız devletler olarak tanıdığını açıkladı. 27 Eylül 2022 tarihinde yapılan referandum sonucunda 30 Eylül 2022 tarihinde Rusya tarafından ilhak edilmiştir.

Rusya'da 12 Aralık 1993 tarihinde düzenlenen anayasa referandumu. Yeni anayasa seçmenlerin %58,4'ü tarafından onaylandı ve 25 Aralık'ta yürürlüğe girdi.

<span class="mw-page-title-main">1949 Suriye devlet başkanlığı seçimi</span> Suriyenin devlet başkanını belirleyen seçim

25 Haziran 1949'da Suriye'de Hüsnü Zaim'in devlet başkanlığı adaylığı ve devlet başkanlığı yetkileri konusunda bir referandum yapıldı. Zaim'in adaylığı seçmenlerin %99,4'ü tarafından onaylandı.

<span class="mw-page-title-main">1953 Suriye anayasa referandumu</span> Suriyede yapılan ikinci halk oylaması

10 Temmuz 1953'te Suriye'de bir anayasa referandumu yapıldı. Anayasada yapılan değişiklikler seçmenlerin %99,7'si tarafından onaylandı ve katılımın %86,8 olduğu bildirildi.

<span class="mw-page-title-main">1961 Suriye anayasa referandumu</span> Suriyede yapılan dördüncü halk oylaması

1 Aralık 1961'de Suriye'de anayasa referandumu yapıldı. Seçmenler, "geçici anayasadan yanayım" yazılı yeşil bir oyu veya "geçici anayasaya karşıyım" yazılı kırmızı bir oyu kullanma seçeneğine sahipti. Ancak oylama gizli değildi ve oylamalar bir görevlinin huzurunda yapıldı. Geçici anayasa, seçmenlerin yüzde 97,1'i tarafından onaylandı.

<span class="mw-page-title-main">1971 Suriye Arap Cumhuriyetleri Federasyonu referandumu</span> Suriyede yapılan beşinci halk oylaması

Arap Cumhuriyetleri Federasyonu hakkında birer referandum 1 Eylül 1971'de Suriye, Mısır ve Libya'da eş zamanlı olarak yapıldı. Suriye'deki referandum seçmenlerin %96,4'ü tarafından %89,7'lik bir katılımla onaylandı.

<span class="mw-page-title-main">1973 Suriye anayasa referandumu</span> Suriyede yapılan altıncı halk oylaması

12 Mart 1973'te Suriye'de anayasa referandumu yapıldı. Önerilen değişiklikler, seçmenlerin %97,8'i tarafından onaylandı ve katılımın %88,9 olduğu bildirildi.

24 Ağustos 2002 yılında Azerbaycan'da anayasa referandumu yapıldı. Seçmenlere sekiz ayrı soru soruldu ve hepsi ayrı ayrı oylanarak onaylandı.

26 Eylül 2016 yılında Azerbaycan'da anayasa referandumu yapıldı. Seçmenlere, her biri için ayrı bir oylama ile 29 anayasa değişikliğini onaylayıp onaylamadıkları soruldu. 29 değişikliğin tümü, seçmenlerin büyük çoğunluğunun onayıyla kabul edildi. Değişiklik teklifini kabulüyle Cumhurbaşkanlığı yardımcısı makamı oluşturuldu ve Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldan yedi yıla çıkarıldı.

1 Eylül 1971'de Libya'da Arap Cumhuriyetleri Federasyonu için bir referandum yapıldı. Mısır ve Suriye'de de eş zamanlı referandumlar yapıldı. Referandum, %94,6'lık bir katılımla seçmenlerin %98,6'sı tarafından onaylandı.

20 Kasım 1994'te Åland'da Avrupa Birliği üyeliğine ilişkin bir referandum yapıldı. Anakara Finlandiya'da 16 Ekim'de bir referandum yapılmış olmasına rağmen, adalar ayrı bir gümrük yargı yetkisi olduğu için ayrı bir oylama yaptı. AB üyeliği, seçmenlerin %73,64'ü tarafından onaylandı.

Åland askerden arındırılmış bölgedir. Bu adada askeri varlığın olmadığı ve Adaların tahkim edilemeyeceği anlamına gelir. Åland bir savaş durumunda nötralize edilmeli ve savaşın dışında tutulmalıdır. Ancak, Finlandiya Sınır Muhafızları Mariehamn ve Kökar'daki karakollarda faaliyet göstermektedir, bir kriz durumunda bu birimler içişleri bakanlığından savunma bakanlığına devredilerek ordunun bir parçası haline gelebilmektedir. Şu anda içişleri bakanlığının bir parçası oldukları için askeri bir güç teşkil etmiyorlar ve Åland'ın askerden arındılmış bir bölge olmasını ihlal etmiyorlar.

<span class="mw-page-title-main">Åland Özerklik Günü</span>

Åland'ın Özerklik Günü (veya Åland'ın Özyönetim Günü; İsveççe: Ålands självstyrelsedagen), Åland İl Meclisi'nin 1922'deki ilk toplantısının anısına her yıl 9 Haziran'da kutlanır.

16 Ekim 1994'te Finlandiya'da Avrupa Birliği'ne katılım konusunda bir referandum yapıldı. Seçmenlerin %56,9'u Avrupa Birliğine katılmaya onay verdi ve seçim %70,8'lik bir katılım oranıyla gerçekleşti. Kendi gümrük yetki yargısına sahip olması nedeniyle, bir ay sonra Åland adalarında ayrı bir referandum yapıldı ve ve katılım oradada onaylandı.

Parlamento seçimlerinin yanı sıra 29 Haziran 1997'de Arnavutluk'ta monarşinin yeniden kurulması için bir referandum yapıldı. Önerge, seçmenlerin %66,7'si tarafından reddedildi. Ancak eski Veliaht Prensi Leka, seçmenlerin %65,7'sinin lehte oy kullandığını iddia etti.