
Universiade, FISU tarafından iki yılda bir düzenlenen, üniversite öğrencisi sporcuların katıldığı, uluslararası ve çok sporlu bir etkinliktir. Türkçede Dünya Üniversite Oyunları olarak da anılır. Universiade adı "üniversite" (university) ve olimpiyat (olympiad) kelimelerinin birleşmesinden oluşur. Olimpiyat Oyunları'ndan sonraki en büyük çok sporlu etkinliktir.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi, 23 Haziran 1894 günü Pierre de Coubertin'in önderliğinde kurulmuş olan ve Olimpiyat Oyunları'nı düzenleyen organizasyondur. Komitenin merkezi İsviçre'nin Lozan kentindedir.

Kış Olimpiyatları, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (UOK) tarafından organize edilen ve 4 yılda bir önceden seçilen bir şehirde yapılan spor oyunları organizasyonudur. Yaz oyunlarının aksine kayak ve buz hokeyi gibi kar ve buz üzerinde yapılmaya müsait sporları içerir.
Sovyetler Birliği millî futbol takımı, Sovyetler Birliği'ni uluslararası alanda temsil etmiş futbol takımıdır. Sovyetler Birliğinin yıkılmasıyla ortadan kalkmış, yerine bir süreliğine Bağımsız Devletler Topluluğu millî futbol takımı FIFA tarafından tanınmış ve sonunda bunun yerini, Rusya millî futbol takımı başta olmak üzere diğer ayrılan devletlerin ulusal takımları almıştır.

Dünya Atletizm Şampiyonası, her iki yılda bir düzenlenen, Atletizm sporunda Olimpiyat Oyunları'ndan sonra en prestijli yarışma olan organizasyondur.

1924 Kış Olimpiyatları, 25 Ocak-4 Şubat 1924 tarihlerinde Fransa'nın kış sporları merkezlerinden Chamonix'te düzenlenen, Kış Olimpiyatları tarihindeki ilk organizasyondur. 16 ülkeden 258 sporcu katılmıştır. Olimpiyatların açılışını Fransa Teknik Eğitim Genel Sekreteri Gaston Vidal yaptı.

1980 Yaz Olimpiyatları, resmi olarak XXII. Olimpiyat Oyunları, Sovyetler Birliği'nin başkenti Moskova'da yapılan çok sporlu etkinlik.
1906 Ara Olimpiyatları, 22 Nisan-2 Mayıs 1906 günleri arasında Yunanistan'ın Atina kentinde düzenlenen ve 20 ülkeden 7'si kadın, 877 sporcunun katıldığı oyunlardır. Yunanistan 1896'da gerçekleştirilen ilk Olimpiyatlardan sonra Uluslararası Olimpiyat Komitesine başvurarak 10. yıl şerefine özel bir olimpiyat organizasyonu düzenlenmesini talep etti. Yunanistan'ın bu talebi kabul edildi ve 1906'da ara olimpiyatlar yapılmasına karar verildi. Oyunlar için resmen "Olimpiyat" kelimesi kullanılmamaktadır. Çünkü 3. ile 4. oyunlar arasında organizasyon gerçekleşmiştir. Müsabakalar sonucunda madalya dağıtıldığı halde, bu madalyalar Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından tanınmamaktadır.
2008 Yaz Olimpiyatları'nda voleybol dalında karşılaşmalar 9-24 Ağustos 2008 tarihlerinde Başkent Spor Salonu ve Teknoloji Enstitüsü Spor Salonu'nda yapıldı. Yarışmalara erkeklerde ve bayanlarda onikişer ülke katıldı. Bu takımlar altışarlı iki gruba ayrılarak tek devreli lig usulü karşılaştılar. İlk dört sırayı alan takımlar çeyrek finale yükseldi ve çapraz olarak eşleştiler. Galip gelen takımlar yarı finale yükseldi. Yarı finalde galip gelenler altın, yenilenler bronz madalya için karşılaştılar. Erkeklerde olimpiyat altın madalyasını Amerika Birleşik Devletleri, bayanlarda Brezilya kazandı.

2014 Kış Olimpiyatları, 7-23 Şubat 2014 tarihleri arasında Rusya'nın Soçi şehrinde düzenlenen 22. Kış Olimpiyat Oyunları. Böylece Rusya, Sovyetler Birliği'nden ayrıldığı 1991 yılı sonrasında ilk kez bir Olimpiyat'a ev sahipliği yapmış oldu. Rusya'nın başkenti Moskova ise Sovyetler Birliği döneminde 1980 Yaz Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmıştı.
FIFA, üyesi olan ve olmayan her bir ülkeye üç harfli birer kod verir. Bunlar FIFA ve onun kıtasal konfederasyonları tarafından ülkelerin ve bağımsız bölgelerin adlarının kısaltması olarak resmî müsabakalarda kullanılan resmî kodlardır.

Yaz Olimpiyat Oyunları, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından dört yılda bir düzenlenen uluslararası düzeyde çoklu spor organizasyonudur. 1904'te başlayan gelenekle yarışma birincilerine altın, ikincilere gümüş ve üçüncülere bronz madalya verilir. Yaz olimpiyatlarının başarısından dolayı daha sonra Kış Olimpiyat Oyunları düzenlenmeye başladı.

Azerbaycan ilk defa 1996 yılında bağımsız bir ülke olarak Olimpiyat Oyunları'na katıldı ve o günden beri her Olimpiyat Oyunları'na sporcu gönderdi.

2012 Yaz Olimpiyatları'nın madalya tablosu, 2012 Yaz Olimpiyatları'na katılan ulusal olimpiyat komitelerine bağlı sporcular tarafından kazanılan madalyaların ülke bazında sıralamasını göstermektedir. Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da 27 Temmuz ile 12 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen 2012 Yaz Olimpiyatları'nda 26 spor dalında düzenlenen 302 yarışmada 10.800 atlet mücadele etmştir.
Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Brezilya ziyaretçileri Brezilya'nın dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır.

Dominika, Olimpiyat Oyunları tarihindeki ilk katılımını Atlanta'da düzenlenen 1996 Yaz Olimpiyatları'nda gerçekleştirdi. Bu etkinlikten sonraki her etkinliğe sporcu gönderen ülke adına toplamda 18 sporcu mücadele etmişti. Öte yandan Dominika, geçmişteki oyunların hiçbirinde madalya kazanmayı başaramadı. Ülke, Kış Olimpiyat Oyunları'na ise ilk kez, Soçi'de düzenlenen 2014 Kış Olimpiyatları'nda sporcu gönderdi.

Letonya, Olimpiyat Oyunları'na ilk kez 1924'te katıldı. 1940'ta Sovyetler Birliği'nin ülkeyi işgalinin ardından, Leton sporcular 1952-1988 dönemini Sovyetler adına yarışarak geçirdi. 1991'de birliğin dağılarak bağımsız Letonya'nın kurulmasıyla ülke 1992'de geri dönüş yaptı ve o tarihten beri yapılan bütün organizasyonlarda yer aldı.

Belarus, Olimpiyat Oyunları'na ilk katılımını Sovyetler Birliği'nin bir parçası olduğu dönemde, Helsinki'deki 1952 Yaz Olimpiyatları'nda yaptı. Sovyetler'in 1991'de dağılmasının ardından gerçekleşen 1992 Kış ve Yaz Olimpiyatları'nda ise, kendisi gibi Sovyetler'den ayrılan cumhuriyetlerin oluşturduğu Birleşik Takım'la yer aldı. İki yıl sonra Lillehammer'de düzenlenen 1994 Kış Olimpiyatları'nda ise ilk kez bağımsız Beyaz Rusya olarak mücadele etti. Ülke 1994'ten sonra katıldığı her Olimpiyat'ta madalya kazanmayı başarıdı.

Amerika Birleşik Devletleri, Rio'da düzenlenen 2016 Yaz Olimpiyatları'na 554 sporcuyla katıldı. Toplamda 121 madalya ile madalya sıralamasının zirvesinde yer alan ABD takımı, toplam madalya sayısı bakımından ülkenin Olimpiyat tarihindeki en iyi üçüncü, ev sahibi olmadığı bir organizasyonda ise en iyi performansına imza attı. Amerikalılar Rio 2016'da, Yaz Olimpiyatları'ndaki 1000. altın madalyasına da ulaştı.

Avustralya, 24 Temmuz-9 Ağustos 2020 tarihleri arasında Tokyo'da yapılması planlanan ancak COVID-19 salgını nedeniyle 23 Temmuz-8 Ağustos 2021 tarihlerine ertelenen 2020 Yaz Olimpiyatları'na katılmıştır. Avustralya; Büyük Britanya, Fransa, İsviçre ve Yunanistan ile birlikte modern çağın her Yaz Olimpiyat Oyunlarına sporcu gönderen beş ülkeden biridir.