Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinlik. 200'ün üzerinde ülkeyi temsil eden sporcuların katıldığı etkinlikler, dünyanın en kapsamlı spor etkinliği konumundadır.
1896 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla I. Olimpiyat Oyunları, 6-15 Nisan 1896 tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen bir çok sporlu etkinliktir. Antik Olimpiyat Oyunları'ndan esinlenilerek düzenlenmeye başlanan modern Olimpiyat Oyunları'nın ilkidir.
Pentatlon, antik Yunanistan'da beş ayrı daldaki yarışlardan oluşan bir müsabakaydı. Günümüzde pentatlon, yüzme, atıcılık, binicilik, eskrim ve 3000 m kros yarışları olarak yapılmakta ve bunların her birinin puan skalasından toplanan puanlarla dereceleri belirlenmekte olan olimpik bir spordur. Bu branşın dünya atletizm federasyonu ile hiçbir bağlantısı olmayıp kendine ait bir federasyonu bulunmaktadır. Sık sık atletizmdeki çoklu branşlardan olan ve salonda kış döneminde yapılan ve sadece kadınların katıldığı atletizm pentatlonu ile karıştırılmaktadır. Olimpiyatlarda modern pentatlon, erkeklerde 1912 Olimpiyatlarından beri, kadınlarda ise 2000 Olimpiyatlarından beri uygulanmaktadır.
1932 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla X. Olimpiyat Oyunları, 1932 yılında ABD'nin Kaliforniya eyaletinde düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinlik. Oyunların ev sahipliği için başvuran başka ülke olmamıştır. Büyük Bunalım döneminde yapılan mücadelelere, mali sebeplerle birçok atlet katılamamıştır. Katılımcı sayısı 1928 Yaz Olimpiyatları'na katılan sporcu sayısının yarısının da altında kalmıştır. Amerikan başkanı Herbert Hoover oyunlara katılmayarak, ülkesinde düzenlenen Olimpiyat Oyunları'na katılım göstermeyen ilk ev sahibi ülke devlet başkanı olmuştur.
1912 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla V. Olimpiyat Oyunları, 1912 yılında İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinlik.
Modern pentatlon, aynı gün içinde atıcılık, epe eskrim, serbest stil yüzme, binicilik ve 3 km. koşudan oluşan 5 yarışı içeren spor mücadelesidir. Spor, Union Internationale de Pentathlon Moderne (UIPM) (Uluslararası Modern Pentatlon Federasyonu) tarafından yönetilmektedir.
Gençlik Olimpiyatları Olimpiyat Oyunları formatında her 4 yılda bir kış ve yaz oyunları ayrı ayrı düzenlenecek olan uluslararası yarışmalardır. Gençlik Olimpiyatlarına 14 ve 18 yaş arasındaki sporcular katılmaktadır. Bu fikir Uluslararası Olimpiyat Komitesi başkanı Jacques Rogge tarafından 2001 yılında ortaya atılmıştır. 6 Temmuz 2007'de 119. IOC kongresinde kabul edilmiştir.
Ulusal Olimpiyat Komiteler, dünya çapında Olimpiyat hareketinin ulusal birimleridirler. Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin kontrolü altında bulunan bu ulusal komiteler bulundukları ülkenin insanlarının, yani kendi vatandaşlarının Olimpiyat Oyunları’na katılımları konusunda hazırlamakla sorumludurlar. Kendi bulundukları devlet içinde ya da bölgelerinde bulunan kentleri gelecekteki oyunlar için aday gösterebilirler. UOK’lar aynı zamanda temsil ettikleri ülkeyi - kendi bulundukları coğrafya içinde - ulusal seviyede; sporcuların gelişimlerini, antrenörlerin ve yetkililerin tatbik ettikleri antrenmanları tanıtırlar.
Gümüş madalya, bazı spor yarışmalarını ikinci olarak tamamlayan sporcu veya sporculara verilen madalyadır. Geleneksel olarak bu yarışmaları birinci tamamlayanlar altın, üçüncü olarak tamamlayanlar ise bronz madalyayla ödüllendirilir.
1896 Yaz Olimpiyatları'ndaki atletizm yarışmaları 6 ile 10 Nisan tarihleri arasında, Panathinaiko Stadyumu'nda gerçekleştirildi. Atletizm kapsamında düzenlenen maraton etkinliklerinin ise sadece bitiş kısmı stadyumda yapıldı. 1896 oyunları kapsamında düzenlenen dokuz spor arasında en fazla ulustan sporcunun katıldığı atletizm müsabakalarında, 10 ülkeden 64 sporcu mücadele etti.
Türkiye, resmi olarak katıldığı ilk olimpiyat oyunu olan 1912 Yaz Olimpiyatları'nda; yönetici olarak Selim Sırrı Tarcan ile iki atlet Vahram Papazyan ve Mıgırdiç Mıgıryan ile temsil edildi.
Bisiklet, 1896 Yaz Olimpiyatları'nda yer alan sporlardan biriydi. Bisiklet Alt Komitesi tarafından organize edilen mücadeleler, Neo Phaliron Velodromu'nda yapıldı. Yarışlar 8, 11, 12 ve 13 Nisan'da gerçekleşti. Oyunlara beş ülkeden toplam 19 sporcu katıldı.
Olimpiyat İlahisi veya gayriresmî adıyla Olimpiyat Marşı, Olimpiyat Oyunları ile Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin resmî marşı olarak kabul edilen korosal kantat. Sözleri Kostis Palamas tarafından yazılan, bestesi Spiridon Samaras tarafından oluşturulan marş 1896'da Atina'da gerçekleştirilen ilk modern Olimpiyat Oyunları'nda seslendirildi. Bu tarihten sonraki oyunlarda farklı besteler icra edilse de, 1958'deki Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin 54. toplantısında oyunların resmî marşı olarak kabul edildi ve Roma'daki 1960 Yaz Olimpiyatları'ndan itibaren her etkinlikteki açılış ve kapanış töreninde kullanıldı.
Ellen Osiier, Danimarkalı eskrimci.
William Oscar Guernsey Grut, İsveçli bir modern pentatlet. Londra'daki 1948 Yaz Olimpiyatları'nda yarıştı ve modern pentatlonda altın madalya kazandı.
Seyşeller ilk olarak 1980 yılında olimpiyat oyunlarına katıldı ve o tarihten beri 1988 yılı hariç tüm olimpiyatlara sporcu göndermiştir. 1988 Olimpiyatlarında Seyşeller Ulusal Olimpiyat Komitesi IOC davetine herhangi bir cevap vermemiştir. Ülke ayrıca bugüne kadar herhangi bir kış olimpiyat oyununa sporcu göndermemiştir.
Modern Olimpiyat Oyunları, Fransız tarihçi Pierre de Coubertin tarafından kuruldu ve Fransa, 1904 Oyunları dışında her Olimpiyatta yarıştı. 1904 Olimpiyatları konusundaki anlaşmazlığın nedeni kaynakların sporcu Albert Corey'nin Amerika Birleşik Devletleri için mi yoksa Fransa için mi yarıştığı konusunda hemfikir olmamasından kaynaklanır
Bohemya Krallığı, 1918'e dek Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun bir parçası olarak Olimpiyat Oyunlarında yarışmıştır. 1899'da Olimpiyat Oyunları için bir Bohemya Komitesi kuruldu. Böylelikle Bohemya ilk kez kendi adına 1900 Yaz Olimpiyatları'nda yarıştı. 1906 Ara Olimpiyatları, 1908 ve 1912 Yaz Olimpiyatları'na da katılan Bohemya; Avusturya'dan gelen siyasi baskılar doğrultusunda Bohemya Komitesinin ismi Avusturya-Çek Olimpiyat Komitesi olarak değiştirilmeye zorlandı. Bohemya, 1914'te her ülkenin tek bir Ulusal Olimpiyat Komitesi olabileceği gerekçesiyle IOC'tan ihraç edildi.
Rus İmparatorluğu, ilk kez 1900 Yaz Olimpiyatları'nda, ardından 1908 ve 1912 Yaz Olimpiyatları'nda yer almıştır. 1917'deki Rus Devriminden sonra 1952'ye dek Rus sporcular Olimpiyatta yarışmamıştır. 1952'den sonra SSCB bayrağı altında Rusya, Olimpiyat Oyunları'na katılım göstermiştir. 1992'de SSCB'nin dağılmasının ardından Birleşik Takım bayrağı altında yarıştılar. 1994 Kış Olimpiyatları'ndan sonra Rusya olarak Olimpiyat Oyunları'nda yarışmaya devam etmişlerdir. Katıldıkları üç olimpiyatta toplam 84 madalya elde etmişlerdir.
Olimpiyat sembolleri, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından Olimpiyat Oyunlarını daha iyi tanıtmak ve dünyada bilinirlik kazandırma için kullanılan simgeler, bayraklar ve sembollerdir. Bu semboller, alev, fanfar ve tema gibi Olimpiyat yarışması sırasında yaygın olarak kullanılanların yanı sıra Olimpiyat bayrağı gibi yıllar boyunca kullanılanları içerir. Olimpiyat bayrağı 1913'te Baron de Coubertin'in rehberliğinde hayata geçirildi ve dünyaya kazandırıldı. 1914'te ise tanıldı. İlk olarak 1914'te Mısır'ın İskenderiye kentinde 1914 Pan-Mısır Oyunları'nda göndere çekildi. Beş halka, dünyanın beş kıtasını temsil eder, ancak aynı zamanda dünyadaki hemen hemen tüm bayraklarda ortak olan renkleri de içerirmesi ile eşitliğe vurgu yapar.