İçeriğe atla

1909 Fenerbahçe İlk Marşı

Fenerbahçe 1909 İlk Marş
Türkçe: Fenerbahçe Marşı
Phener-Bagtche Marche
1909 İlk Marş
Diğer ismiOsmanlıcaفنرباغچه مارشى
GüfteKrikor Sinanyan (sözler sildirildi)[1], 1909
BesteKrikor Sinanyan, 1909
Ses örneği
noicon

1909 İlk Marş, (Osmanlıca: فنرباغچه مارشى) Fenerbahçe'nin kurucusu ve ilk başkanı Nurizade Ziya Songülen'in isteğiyle, İstanbul'daki ilk orkestranın kurucu şefi olan Osmanlı Ermenisi müzisyen Krikor Sinanyan tarafından bestesi ve güftesi oluşturulmuş Fenerbahçe'nin, tarihteki ilk marşıdır. Bahsi geçen bu marş, Türk futbol tarihinde bir takıma bestelenmiş ilk marştır.[2]

Yüksek tahsilini İngiltere'de tamamladıktan sonra 1906 yılında İstanbul'a dönen Fenerbahçe'nin kurucu başkanı Nurizade Ziya Songülen, futbol sporunun doğduğu bu ülkede, futbol takımlarına bestelenen marşlardan çok etkilenmiş ve İstanbul'a dönüşünde bir futbol takımı oluşturduktan hemen sonra ise, takımına marş bestelenmesi için, dönemin bestekarlarıyla görüşmüştür. Ayrıca, kimi tarihçilere göre de bu marşın, Osmanlı modernleşmesinin çok sayıda örneklerinden sadece birisi olabileceği ifade edilmiştir.

Padişah II. Abdülhamid döneminde oluşturulan bu marşın[3] güftesinde içerdiği iddia edilen “Hürriyet, Müsavat (Eşitlik), Uhuvvet (Kardeşlik) vb.” gibi sözler, bahsi geçen bu mutlakiyet, kimi tarihçilere göre ise istibdat döneminde sakıncalı olarak karşılanma ihtimalinden çekinilmiş ve iptal edilmiştir. Bu marşın notasyonu günümüze ulaşmış, ancak güftesi hakkında net bilgi bulunmamaktadır.[4][5][6]

Dr. Rüştü Dağlaroğlu’nun kaleme almış olduğu “Fenerbahçe Spor Kulübü Tarihi 1907-1987" adlı eserinde marş ile ilgili olarak, şu sözleri ifade etmiştir;

Reis Ziya Bey, tanıdığı bir Ermeni bestekâra, Fenerbahçe için bir marş besteletti. Ancak, hüküm süren istibdat rejiminden dolayı ‘ebediyet, ilerleme, kuvvet, gayret ve birlik’ mânalarını taşıyan bu marş hemen yok edildi.

[1][7]

Marş 2011 yılında, Taner Demiralp ve İstanbul Mir Sanat Topluluğu tarafından yeniden aranje edildi ve Taner Demiralp'in “Walk for Justice (Adalet İçin Yürü)” albümünde yer almıştır.[8] Marş günümüzde Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nda Fenerbahçe'nin maçları öncesinde çalmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ a b Dağlaroğlu, Rüştü (1957). Fenerbahçe Spor Kulübü Tarihi (1907-1957). İstanbul Matbaası. 
  2. ^ İLK FENERBAHÇE MARŞININ BESTEKARI 31 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 12 HAZİRAN 2020
  3. ^ PHENER-BAGTCHE[], 2010
  4. ^ FENERBAHÇE 1909 İLK MARŞ CNNTÜRK HABER- TANER DEMİRALP- İSTANBUL MİR SANAT TOPLULUĞU 2 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Youtube
  5. ^ Fenerbahce Arması-İlk Fenerbahce Marşı-Neden Fenerbahce ? 10 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Bahçedeki Fener Belgeseli
  6. ^ Fenerbahçe'ye 102 yıl sonra tarihi armağan 1 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 25 Kasım 2011
  7. ^ P. Sinanian, P. / Phener - Bagtche Marche = Fenerbahçe Marşı Taksimleri.- istanbul: S. Christidis; 3 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., İ.B.B. Atatürk Kitaplığı Sayısal Arşiv ve e-Kaynaklar
  8. ^ Walk for Justice, Google

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe SK</span> Türk spor kulübü

Fenerbahçe Spor Kulübü, 1907 yılında Ziya Songülen, Ayetullah Bey, Necip Okaner, Asaf Beşpınar ve Enver Yetiker tarafından İstanbul'un Kadıköy ilçesi, Moda semtinde kurulan spor kulübü. İlk renkleri sarı-beyaz olup, 1908 yılından itibaren, kurucuları tarafından sarı lacivert olarak değiştirilmiştir. Fenerbahçe, 1924 yılından beri düzenlenen Türkiye Ligi şampiyonalarında toplamda 28 şampiyonluk ile en çok şampiyon olan Türk futbol takımıdır. Türkiye'nin en eski, başarılı ve en çok taraftara sahip kulüplerinden biri olan Fenerbahçe'nin etkin şubeleri futbol, basketbol, voleybol, atletizm, boks, espor, kürek, masa tenisi, yelken ve yüzmedir.

<span class="mw-page-title-main">Ziya Songülen</span> Fenerbahçe SK kurucusu ve ilk başkanı

Nurizade Ziya Songülen, Şevkipaşazade Ayetullah ve Necip Okaner ile birlikte Fenerbahçe Spor Kulübü'nü kuran üç kişiden biridir. Kulübün ilk başkanı ve 1 numaralı üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ayetullah Bey</span> Türk futbolcu

Mehmed Ayetullah Bey, Çerkes asıllı Türk futbolcu. Ziya Songülen ve Necip Okaner ile birlikte Fenerbahçe Spor Kulübü'nü kuran 3 kişiden birisidir. Fenerbahçe'nin 2 numaralı üyesi ve 2. Başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Necip Okaner</span> Türk asker, sporcu ve akademisyen

Enver Necip Okaner Türk asker, sporcu ve akademisyen. Ziya Songülen ve Şevkipaşazade Ayetullah ile birlikte Fenerbahçe Spor Kulübü'nü kuran 3 kişiden birisidir ve kulübün 3 numaralı üyesi olup, Fenerbahçe'nin tarihteki ilk takım kaptanıdır.

Emin Cankurtaran, Türk iş insanı ve eski spor adamıdır. Fenerbahçe'nin başkanlarındandır. Cankurtaran Holding'in sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Tevfik Taşçı</span> Türk futbolcu

Tevfik Haccar Taşçı, Fenerbahçe'nin 5 numaralı kurucu üyesi ve 1909-10 yılında kulübün başkanlığında bulunmuş spor adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Galip Kulaksızoğlu</span> Türk futbolcu

Galip Kulaksızoğlu, Fenerbahçe'nin ilk kadrolarında yer alan Türk futbolcu ve spor kulübü yöneticisi. 1910 yılında Fenerbahçe'de futbolculuk, teknik direktörlüğün yanında bir de başkanlık yapmıştır. Aynı zamanda Moda Denizcilik Kulübü müdürü idi.

<span class="mw-page-title-main">Asım Mehmed Paşa</span>

Asım Mehmed Paşa (Nurizade) valilik, Şûrâ-yı Devlet başkanlığı ve çeşitli hükûmet görevlerinde bulunmuş bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (futbol takımı) 1932-33 sezonu</span>

Fenerbahçe 1932-33 sezonu, Fenerbahçe’nin tarihteki 27. sezonudur ve Fenerbahçe, bu sezonda bir yıl aradan sonra İstanbul Ligi'nde mücadele ederek, tarihinde yedinci kez İstanbul şampiyonu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Sabri Çerkes</span> Türk futbolcu

Sabri Çerkes, Fenerbahçe’de 1907-1917 yılları arasında 10 sezon boyunca savunma mevkiinde görev almış, Çerkes asıllı Osmanlı eski futbolcudur. Fenerbahçe’nin 9 numaralı üyesidir.

Fenerbahçe 1908-09 sezonu, Fenerbahçe'nin tarihindeki 3. sezonudur. Bu sezonda Fenerbahçe Futbol Takımı; ilk kez İstanbul Futbol Ligi'nde mücadele etmiş ve bu sezonu 2. sırada tamamlamıştır.

Fenerbahçe 1951-52 sezonunda İstanbul Ligi'nde üçüncü oldu.

Fenerbahçe 1954-55 sezonunda İstanbul Ligi'nde üçüncü oldu.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (futbol takımı) 1909-10 sezonu</span> Fenerbahçe futbol takımının dördüncü sezonu

Fenerbahçe 1909-10 sezonu, Fenerbahçe'nin 4. sezonudur ve tarihinde ikinci kez İstanbul Ligi'nde mücadele ettiği bu sezonda, beş karşılaşmada tek beraberlik alabilen Sarı-Lacivertliler ligi beşinci sırada tamamlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (futbol takımı) 1911-12 sezonu</span>

Fenerbahçe 1911-12 sezonu Fenerbahçe'nin tarihindeki 6. sezonudur. Bu sezonda Fenerbahçe, İstanbul Ligi'nde dördüncü kez mücadele etti ve bu ligde ilk kez şampiyon oldu.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (futbol takımı) 1912-13 sezonu</span>

Fenerbahçe 1912-13 sezonu, Fenerbahçe'nin tarihindeki 7. sezonudur. Fenerbahçe, 5. kez yer aldığı İstanbul Ligi’nin bahsi geçen bu sezonunda lider olarak devam etmiş olsa da; söz konusu organizasyonda, Balkan Savaşları nedeniyle sadece birkaç maç oynanmış ve lig tamamlanamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (futbol takımı) 1913-14 sezonu</span>

Fenerbahçe 1913-14 sezonu, Fenerbahçe’nin kuruluşundan itibaren geçen 8. sezonudur. Bu sezonda Fenerbahçe, İstanbul Ligi'nde mücadele etti ve namağlup şekilde ikinci kez şampiyon oldu. Aynı sezon Fenerbahçe ilk kez, kurucularından olduğu Cuma Ligi'nde de az sayıda A takım oyuncularından takviye edilmiş B takımıyla mücadele etti ve üçüncü oldu. Ayrıca Rus İmparatorluğu futbol takımları (Sheremetyevskiy KS, Odessa British Athletic Club ve Nikolayev KS) tarafından 3 Haziran 1914’te yapılması planlanan turnuva için Odessa eyaletine davet edilen Fenerbahçe, böylelikle bu sezonda kulüp tarihinin ilk yurt dışı müsabakasına çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Enver Yetiker</span>

Enver Kemal Yetiker Türk öğretmen, gümrük müfettişi ve Fenerbahçe Spor Kulübü'nün kurucu üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (futbol takımı) 1907-08 sezonu</span> Fenerbahçe futbol takımının ikinci sezonu

Fenerbahçe 1907-08 sezonu, Fenerbahçe'nin tarihindeki ikinci sezonudur. Bu sezonda Fenerbahçe, yerel takımlarla (özel) dostluk müsabakalarında mücadele etmiş, İstanbul Futbol Ligi'ne katılmamıştır.

Fenerbahçe 1915-16 sezonu, Fenerbahçe'nin tarihindeki 10. sezonudur. Fenerbahçe bu sezonda İstanbul Ligi'nde 8. kez mücadele etti ve ikinci oldu.