İçeriğe atla

1900 Yaz Olimpiyatları

Paris 1900 Yaz Olimpiyatları
{{{İsim}}}
{{{İsim}}}
Ev sahibi şehirParis, Fransa
Ülke sayısı24
Sporcu sayısı997
Etkinlik sayısı19 spor dalında 95 karşılaşma
Açılış töreni17 Mayıs 1900
Kapanış töreni28 Ekim 1900
Resmen açanFransa Cumhurbaşkanı Émile Loubet
Sporcu yemini edenYok
Hakem yemini edenYok
Olimpiyat ateşini yakanYok
StadyumVélodrome de Vincennes

1900 Yaz Olimpiyatları (Fransızca: Les Jeux olympiques d'été de 1900) ya da resmî adıyla II. Olimpiyat Oyunları, 20 Mayıs-28 Ekim tarihleri arasında Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinlik.

Uluslararası Sergi sırasında düzenlenen[1] oyunları Fransa Cumhurbaşkanı Émile Loubet açtı. Olimpiyatlara 26 ülkeden 22'si kadın 997 sporcu katıldı ve 18 spor dalında 95 branşta yarıştılar. Kadın sporcuların katıldığı ilk Olimpiyat Oyunları'dır.[1]

Madalya tablosu

      Ev sahibi ülke

Sıra Ülke Altın Gümüş Bronz Toplam
1 Fransa264134101
2 Amerika Birleşik Devletleri19141447
3 Büyük Britanya156930
4 Karma takımlar63312
5 İsviçre6219
6 Belçika55515
7 Almanya4228
8 İtalya2204
9 Avustralya2035
10 Danimarka1326

Katılan uluslar

1900 Yaz Olimpiyat Oyunlarına katılanlar. Yeşil rekli yerler önceki oyunlara katılmış olanları, mavi renkli alanlar ilk defa katılanları ifade eder.

Aşağıdaki 24 ulus IOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi) ye göre 1900 Olimpiyat Oyunlarına yarışmacı gönderenlerdir.

  • Arjantin Arjantin
  • Avustralya Avustralya
  • Avusturya Avusturya
  • Belçika Belçika
  •  Bohemya
  • Kanada Kanada
  • Küba Küba
  • Danimarka Danimarka
  •  Fransa
  •  Almanya
  •  Büyük Britanya
  •  Yunanistan
  •  Macaristan
  •  Hindistan
  •  İtalya
  •  Meksika
  •  Hollanda
  •  Norveç
  • Romanya Romanya
  •  Rusya
  • İspanya İspanya
  •  İsveç
  •  İsviçre
  •  Amerika Birleşik Devletleri

Bazı kökenler ayrıca bu oyunlarda yarışmacısı olan aşağıdaki uluslardan atlet listelediler.

  • Haiti Haiti
  •  İran
  • Lüksemburg Lüksemburg[2]
  • Peru Peru

Futbol, halat çekme, kürek, polo ve tenis müsabakalarına farklı ülkelerden sporcuların birlikte yer aldığı karma takımlar da katıldı.[1]

Sporlar

Oyunların ana stadyumu Vélodrome de Vincennes.

1900 Yaz Olimpiyatları'nda 20 disiplinde 19 farklı spor dalında mücadele yapıldı. 1896 Yaz Olimpiyatları'nın ardından halter ve güreş programdan çıkarılırken, 13 yeni spor programa dahil edildi. Sutopu ve yüzme, aynı sporun iki farklı disiplini olarak kabul edilirken, oyunlarda su sporları adıyla yer aldı.

  • Kriket
  • Kroket
  • Kürek
  • Okçuluk
  • Polo
  • Ragbi birliği
  • Sutopu
  • Tenis
  • Yelken
  • Yüzme

Kaynakça

  1. ^ a b c "Paris 1900 Summer Olympics". Olympics.com. 21 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2024. 
  2. ^ Maratonu kazanan Michel Théato Lüksemburgluydu. Ancak, bu durum onlarca yıl sonra fark edildiğinden katılımı ve galibiyeti sıklıkla Fransa'ya atfedilmektedir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları</span> farklı spor dallarının bir araya gelerek oluşturduğu yarışmalar

Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinlik. 200'ün üzerinde ülkeyi temsil eden sporcuların katıldığı etkinlikler, dünyanın en kapsamlı spor etkinliği konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">1896 Yaz Olimpiyatları</span> 1896da Atinada düzenlenen çok sporlu etkinlik

1896 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla I. Olimpiyat Oyunları, 6-15 Nisan 1896 tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen bir çok sporlu etkinliktir. Antik Olimpiyat Oyunları'ndan esinlenilerek düzenlenmeye başlanan modern Olimpiyat Oyunları'nın ilkidir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Üniversite Oyunları</span> uluslararası çok sporlu üniversite yarışması

Universiade, FISU tarafından iki yılda bir düzenlenen, üniversite öğrencisi sporcuların katıldığı, uluslararası ve çok sporlu bir etkinliktir. Türkçede Dünya Üniversite Oyunları olarak da anılır. Universiade adı "üniversite" (university) ve olimpiyat (olympiad) kelimelerinin birleşmesinden oluşur. Olimpiyat Oyunları'ndan sonraki en büyük çok sporlu etkinliktir.

<span class="mw-page-title-main">1976 Yaz Olimpiyatları</span>

1976 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla XXI. Olimpiyat Oyunları, 1976 yılında Kanada'nın Québec eyaletine bağlı Montreal şehrinde düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinlik. 1976 Olimpiyatları için yapılan oylamada Kanada'nın Montreal şehri Moskova ve Los Angeles şehirlerini geride bırakarak, organizasyonu düzenleme hakkını elde etti. Bu organizasyon, Kanada'da düzenlenen ilk ve şimdiye kadarki tek yaz olimpiyat oyunları oldu. Toronto, Montreal Olimpiyatları ile aynı yıl 1976 Yaz Paralimpik Oyunları'na ev sahipliği yaptı ve bu da hâlen Kanada'da düzenlenen tek yaz paralimpik olimpiyatları olmaya devam etmektedir. Calgary ve Vancouver daha sonra sırasıyla 1988 ve 2010 yıllarında kış olimpiyat finallerine ev sahipliği yapmıştır. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Yeni Zelanda millî ragbi takımının 1976'da Birleşmiş Milletler'in spor ambargosu çağrılarına karşı gelerek Güney Afrika'yı turlayarak müsabakalar oynamasının ardından Yeni Zelanda'nın olimpiyatlardan ihraç talebinin reddedilmesi üzerine, çoğu Afrika'dan 29 ülke Montreal Olimpiyatlarını boykot etti. Sovyetler Birliği bu olimpiyatlarda en çok altın ve toplam madalya kazanan ülke oldu.

<span class="mw-page-title-main">1960 Yaz Olimpiyatları</span> 1960 yılında Romada düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinlik

1960 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla XVII. Olimpiyat Oyunları, 1960 yılında İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinliktir. Roma daha önce 1908 Yaz Olimpiyatlarının organizasyonunu üstlenmişti, ancak 1906'da Vezüv Yanardağı'nın patlamasının ardından şehrin bu görevi reddetmekten ve Londra'ya devretmekten başka seçeneği kalmamıştı. Sovyetler Birliği 1960 Oyunlarında en çok altın ve toplam madalya kazanan ülke olmuştur. İlk Paralimpik Oyunları Roma'da 1960 Yaz Olimpiyatları ile birlikte düzenlenmiş ve bu tür etkinlikler ilk kez aynı zamana denk gelmiştir. Türkiye sadece güreş branşında olmak üzere 7 altın 2 gümüş madalya alarak hala olimpiyatlarda en çok altın madalya kazandığı oyunlar olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">1924 Yaz Olimpiyatları</span>

1924 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla VIII. Olimpiyat Oyunları, 1924 yılında Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinlik. Bu oyunlara 2.956'sı erkek ve 136'sı kadın olmak üzere 44 ülkeden toplam 3092 sporcu katıldı. Önceki Olimpiyatlara kabul edilmeyen Almanya, Türkiye, Avusturya, Macaristan ve Bulgaristan 1924 Olimpiyatları'na çağrıldılar. Ancak Almanya o tarihlerde Fransa ile arası açık olduğundan oyunlara katılmadı. Baron Pierre, dünya gençliğinin ve barışın sembolü olarak kurduğu Olimpiyatlar'ın politikaya alet edildiğini belirterek, 1924 Olimpiyatları'nın ardından IOC başkanlığından ayrıldı. IOC, 1924 Olimpiyatları'ndan itibaren her 4 yılda bir yaz olimpiyatlarına paralel olarak Kış Olimpiyatları'nın da yapılmasına karar verdi.

<span class="mw-page-title-main">Kürek (spor)</span> denizlerde ve akarsularda basit araçlar kullanarak mücadele etme sporu

Amerika Birleşik Devletleri'nde bazen Crew, olarak anılan Kürek sporu kökenleri Eski Mısır zamanlarına kadar uzanan bir spordur.

<span class="mw-page-title-main">1980 Yaz Olimpiyatları</span>

1980 Yaz Olimpiyatları, resmi olarak XXII. Olimpiyat Oyunları, Sovyetler Birliği'nin başkenti Moskova'da yapılan çok sporlu etkinlik.

<span class="mw-page-title-main">Olimpik sporlar</span>

Olimpik sporlar, Yaz Olimpiyat Oyunları ve Kış Olimpiyat Oyunları'nda yarışması bulunan tüm Olimpiyat Oyunları sporlardır. 2012 Yaz Olimpiyatları 26 spor dalında, 36 disiplinde ve 300 yarışmada gerçekleşmiştir. Kış Olimpiyatları ise 7 spor dalında 15 disiplinde ve 80 yarışmada gerçekleşmektedir. Bu sayı ve sporlar her olimpiyat oyunlarına göre değişebilir.

<span class="mw-page-title-main">1896 Yaz Olimpiyatları madalya sıralaması</span> İlk modern Olimpiyat Oyunları olan 1896 Yaz Olimpiyatları, 6-15 Nisan tarihleri arasında Yunanistanın başkenti Atinada düzenlendi

İlk modern Olimpiyat Oyunları olan 1896 Yaz Olimpiyatları, 6-15 Nisan tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlendi. Oyunlarda verilen madalyalar Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından kaydedildi.

<span class="mw-page-title-main">IOC ülke kodları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, (UOK) Olimpiyat Oyunları’na katılan ülkelerin kafilelerini ve sporcu gruplarını işaret edebilmek için üç harften oluşan ülke kodları kullanıyor. Her kod ise bir Ulusal Olimpiyat Komitesi’ni belirliyor. Geçmiş Oyunlar’da ise belirli ülkeler ve durumlar için de bu tip kodlar kullanıldı; mesela farklı ülkeden oluşturulan sporcu kafileleri veya hiçbir ülkeyi temsil etmeyen atlet grupları gibi. UOK’nın bazı kullandığı kodlar ise standartlaşmış ISO 3166-1alpha-3 kod listesinden çok daha farklı. FIFA, FIBA ya da İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları gibi daha başka uluslararası spor organizasyonları da, katılımcı ülke kafilelerini isimlendirebilmek için aynı kodları kullanıyorlar.

Tenis, 1896 Yaz Olimpiyatları'nda yer alan sporlardan biriydi. İki kategoride madalya mücadelesi yapıldı. Maçlar 8-11 Nisan tarihleri arasında oynadı. Oyunlara, yedisi ev sahibi Yunan sporcular olmak üzere altı ülkeden toplam 13 sporcu katıldı. Çiftlerde, çoğunlukla farklı ülkelerden sporcuların bir arada olduğu karma takımlar mücadele etti.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Büyük Britanya</span>

Birleşik Krallık'tan, Britanya Denizaşırı Toprakları’nın üçü hariç tümünden ve üç taç toprağı ülkesinden gelen sporcular Büyük Britanya ya da takımın kendi marka adıyla Team GB’nin bir parçası olarak Olimpiyat Oyunlarında yarışabilir. Kuzey İrlanda'dan sporcular bunun yerine İrlanda Takımının bir parçası olarak yarışmayı seçebilirler. Büyük Britanya bir dizi diğer Batılı ülke tarafından boykot edilen 1980 Yaz Olimpiyatları da dahil olmak üzere, 1896'da Olimpiyatların modern çağının başlangıcından bu yana her Yaz ve Kış Oyununa sporcu gönderdi. 1896'dan 2020'ye kadar Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda, Yaz Olimpiyat Oyunlarında 916 madalya ve Kış Olimpiyat Oyunlarında 32 madalya kazandı. Her Yaz Oyunları'nda en az bir altın madalya kazanan tek milli takımdır ve toplam madalya sayısında dünya çapında üçüncü sırada yer alır ve yalnızca Amerika Birleşik Devletleri ve eski Sovyetler Birliği tarafından geride bırakılır.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Kuzey Kore</span>

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, olimpiyatlara ilk kez 1964 yılında katılmıştır. Kuzey Kore Olimpiyat Komitesi 1953'te kurulmuş ve 1957'de resmen tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2024 Yaz Olimpiyatları'nda Türkiye</span> spor etki̇nli̇ği̇ delegasyonu

Türkiye, 26 Temmuz-11 Ağustos 2024 tarihlerinde Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen Yaz Olimpiyatları'na 18 farklı spor dalında yarışmak üzere 54 kadın, 47 erkek katılımcıdan oluşan toplamda 101 sporcu ile katılmaktadır. 26 Temmuz 2024'te Paris'te gerçekleştirilen Olimpiyat açılış töreninde Türkiye adına bayrak taşıyıcılığını boksör Busenaz Sürmeneli ve okçu Mete Gazoz üstlendi.

<span class="mw-page-title-main">2024 Yaz Olimpiyatları'nda judo</span>

2024 Yaz Olimpiyatları'nda judo müsabakaları 27 Temmuz-3 Ağustos 2024 tarihleri arasında Champ de Mars'taki Grand Palais Éphémère'de gerçekleştirilmiştir. Bu Oyunlarda on dört farklı ağırlık kategorisinde yarışan judocuların sayısı, Tokyo 2020'de 386 iken, kadın ve erkekler arasında eşit bir dağılımla kademeli olarak 372'ye düşürülmüştür. Sporcu sayılarındaki küçük değişikliklere rağmen, Paris 2024 judo programı önceki turnuvalara kıyasla değişmemiştir, çünkü yarışmada erkekler ve kadınlar için yedişer olmak üzere eşit sayıda vücut ağırlığı sınıfı yer alacak ve üç yıl önce Tokyo'da tanıtılan karma takım turnuvası ikinci kez düzenlenecektir.

<span class="mw-page-title-main">2024 Yaz Paralimpik Oyunları</span>

2024 Yaz Paralimpik Oyunları, Fransa'nın Paris kentinde 28 Ağustos ile 8 Eylül 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen engelli sporları organizasyonudur. Uluslararası Paralimpik Komitesi tarafından düzenlenmiş olup Paralimpik Oyunları'nın on yedincisidir. 22 spor dalında yapılacak 549 karşılaşmaya 170 Ulusal Paralimpik Komitesi'nden 4.463 sporcu katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2024 Yaz Olimpiyatları'nda kürek</span>

2024 Yaz Olimpiyatları'nda kürek yarışmaları 27 Temmuz - 3 Ağustos 2024 tarihleri arasında Vaires-sur-Marne'de yapılmıştır. Bu oyunlarda cinsiyete dayalı on dört kategoride yarışan kürekçilerin sayısı, kadın ve erkekler arasında eşit bir dağılımla 526'dan 502'ye düşürüldü. Sporcu sayılarındaki küçük değişikliklere rağmen, Paris 2024'ün kürek programı bir önceki oyunlara göre değişmedi; yarışmada erkekler ve kadınlar için yedişer olmak üzere eşit sayıda kategori yer alıyor.

<span class="mw-page-title-main">2024 Yaz Olimpiyatları'nda Lihtenştayn</span> spor etki̇nli̇ği̇ delegasyonu

Lihtenştayn, 26 Temmuz - 11 Ağustos 2024 tarihleri arasında Fransa'nın Paris kentinde düzenlenen 2024 Yaz Olimpiyatları'na katılmıştır. Bu, ilk katılımını gerçekleştirdiği 1936 yılından itibaren çeşitli nedenlerle katılmadığı 1956 ve 1980 Yaz Olimpiyat Oyunları hariç ülkenin Yaz Olimpiyatları'na on dokuzuncu katılımı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">2024 Yaz Olimpiyatları'nda Afganistan</span> spor etki̇nli̇ği̇ delegasyonu

Afganistan, 26 Temmuz - 11 Ağustos 2024 tarihleri arasında Paris'te düzenlenen 2024 Yaz Olimpiyatları'na katılmıştır. Bu, 2021'de Taliban'ın ülkede yeniden kontrolü sağlamasından sonra ülkenin Olimpiyat Oyunları'na ilk katılımıdır. Ülkedeki bu değişim ülkenin önde gelen sporcularının, özellikle de kadın sporcuların birçoğunun kendi kendine sürgün olmasına sebep olmuştur. Genel olarak ise bu sene, ilk kez 1936'da katılım sağlayan ülkenin Yaz Olimpiyatları'na on altıncı katılımı olmuştur. Ülke 1952, 1976, 1984, 1992 ve 2000 yıllarında Yaz Olimpiyatları'na katılım göstermemiştir. 2004'ten beri her sene sporcu gönderen ülke bu sene hiçbir kategoriden madalya kazanamamıştır.