
Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinlik. 200'ün üzerinde ülkeyi temsil eden sporcuların katıldığı etkinlikler, dünyanın en kapsamlı spor etkinliği konumundadır.

1896 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla I. Olimpiyat Oyunları, 6-15 Nisan 1896 tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen bir çok sporlu etkinliktir. Antik Olimpiyat Oyunları'ndan esinlenilerek düzenlenmeye başlanan modern Olimpiyat Oyunları'nın ilkidir.

2004 Yaz Olimpiyat Oyunları, 13 - 29 Ağustos 2004 tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen çok sporlu etkinlik. Bu oyunlara 201 ülkeden toplam 10.625 sporcu müsabakalara katılmış, 28 farklı spor dalında 301 yarışma gerçekleştirilmiştir. Hem antik hem de ilk modern olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmış olan Yunanistan'da düzenlenen 2004 Yaz Olimpiyatları'nın mottosu "Evine Hoşgeldin" idi.

İlk modern Olimpiyat Oyunları olan 1896 Yaz Olimpiyatları, 6-15 Nisan tarihleri arasında Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlendi. Oyunlarda verilen madalyalar Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından kaydedildi.
1906 Ara Olimpiyatları, 22 Nisan-2 Mayıs 1906 günleri arasında Yunanistan'ın Atina kentinde düzenlenen ve 20 ülkeden 7'si kadın, 877 sporcunun katıldığı oyunlardır. Yunanistan 1896'da gerçekleştirilen ilk Olimpiyatlardan sonra Uluslararası Olimpiyat Komitesine başvurarak 10. yıl şerefine özel bir olimpiyat organizasyonu düzenlenmesini talep etti. Yunanistan'ın bu talebi kabul edildi ve 1906'da ara olimpiyatlar yapılmasına karar verildi. Oyunlar için resmen "Olimpiyat" kelimesi kullanılmamaktadır. Çünkü 3. ile 4. oyunlar arasında organizasyon gerçekleşmiştir. Müsabakalar sonucunda madalya dağıtıldığı halde, bu madalyalar Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından tanınmamaktadır.
Bu liste 1896-2024 yılları arasında düzenlenen Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları'nda madalya kazanan ülkeleri gösterir.

Bronz madalya, bazı spor yarışmalarını üçüncü olarak tamamlayan sporcu veya sporculara verilen ve bronzdan yapılmış madalyadır. Bronz madalyanın üçüncüler için verilmeye başlanması ilk olarak St. Louis, Missouri'de düzenlenen 1904 Yaz Olimpiyatları'nda başlandı. Bu zamana değin sadece ilk iki sıradaki sporcular madalyayla ödüllendirilmekteydi.

Amerika Birleşik Devletleri, Atina'da düzenlenen 1896 Yaz Olimpiyatları'na 14 sporcuyla katıldı. Atıcılık, atletizm ve yüzme olmak üzere üç farklı sporda yarışan sporcular, kazandıkları 20 madalyayla toplam madalya sayısı bakımından 46 madalyalı ev sahibi Yunanistan'ın gerisinde kalsa da; 11 altın madalyayla madalya sıralamasında bir altın madalya farkıyla en başarılı ülke oldu.

İsviçre, Atina'da düzenlenen 1896 Yaz Olimpiyatları'na üç sporcuyla katıldı. Atıcılık ve jimnastik olmak üzere iki farklı sporda yarışan sporculardan Louis Zutter, kazandığı üç madalyayla ülkesinin oyunların madalya sıralamasında onuncu sırada yer almasını sağladı.

Daha sonraları Avustralya olarak adlandırılan ve o dönemde bir Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı sömürgesi olan Victoria, Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen 1896 Yaz Olimpiyatları'na, iki sporda mücadele eden bir sporcuyla katıldı. İngiltere doğumlu olan, hayatının büyük bir kısmını Avustralya'da geçiren ve oyunların düzenlendiği dönemde Londra'da ikamet eden Edwin Flack, Uluslararası Olimpiyat Komitesi olarak Avustralya adına yarışmış olarak kabul edilmektedir. Üç atletizm ile bir tenis etkinliğinde yarışan Flack, atletizmdeki 800 metre ve 1500 metre etkinliklerinde altın madalyanın sahibi olarak hem bu branşlardaki ilk Olimpiyat şampiyonu oldu hem de ülke tarihinin ilk Olimpiyat madalyasını kazandı. Maraton yarışını ise tamamlayamadı. Flack, tenisteki tek erkekler turnuvasının ilk turunda elenirken çiftler müsabakalarında ise Britanyalı partneriyle mücadele etmesinden ötürü bu etkinlikte karma takımlar adına yarışmış olarak gösterilmektedir.

Yunanistan, Atina'da düzenlenen 1896 Yaz Olimpiyatları'na ev sahibi sıfatıyla katıldı. Birçok kaynakta oyunlara 169 sporcu gönderdiği belirtilse de müsabakalarda 176 Yunan sporcu, 9 farklı sporda mücadele etti. Toplamda 47 madalya kazandı ve oyunların madalya sıralamasında 10 altın madalyayla, 11 altın madalya kazanan Amerika Birleşik Devletleri'nin ardından ikinci sırada yer aldı.
1896 Yaz Olimpiyatları'ndaki atletizm yarışmaları 6 ile 10 Nisan tarihleri arasında, Panathinaiko Stadyumu'nda gerçekleştirildi. Atletizm kapsamında düzenlenen maraton etkinliklerinin ise sadece bitiş kısmı stadyumda yapıldı. 1896 oyunları kapsamında düzenlenen dokuz spor arasında en fazla ulustan sporcunun katıldığı atletizm müsabakalarında, 10 ülkeden 64 sporcu mücadele etti.
Tenis, 1896 Yaz Olimpiyatları'nda yer alan sporlardan biriydi. İki kategoride madalya mücadelesi yapıldı. Maçlar 8-11 Nisan tarihleri arasında oynadı. Oyunlara, yedisi ev sahibi Yunan sporcular olmak üzere altı ülkeden toplam 13 sporcu katıldı. Çiftlerde, çoğunlukla farklı ülkelerden sporcuların bir arada olduğu karma takımlar mücadele etti.
Atıcılık, 1896 Yaz Olimpiyatları'nda yer alan sporlardan biriydi. Atıcılık Alt Komitesi tarafından organize edilen mücadeleler, Kallithea'da inşa edilen poligonda yapıldı. Beş kategoride madalya mücadelesi verildi. Oyunlara yedi ülkeden toplam 61 sporcu katıldı.
1896 Yaz Olimpiyatları'ndaki jimnastik etkinlikleri kapsamındaki erkekler paralel bar yarışmaları 10 Nisan tarihinde Panathinaiko Stadyumu'nda düzenlendi.
1896 Yaz Olimpiyatları'ndaki jimnastik etkinlikleri kapsamındaki erkekler kulplu beygir yarışmaları 9 Nisan tarihinde Panathinaiko Stadyumu'nda düzenlendi.

Charles Champaud veya Bulgarlar tarafından kullanılan şekliyle Şarl Şampov, İsviçreli jimnastikçi.

Birleşik Krallık'tan, Britanya Denizaşırı Toprakları’nın üçü hariç tümünden ve üç taç toprağı ülkesinden gelen sporcular Büyük Britanya ya da takımın kendi marka adıyla Team GB’nin bir parçası olarak Olimpiyat Oyunlarında yarışabilir. Kuzey İrlanda'dan sporcular bunun yerine İrlanda Takımının bir parçası olarak yarışmayı seçebilirler. Büyük Britanya bir dizi diğer Batılı ülke tarafından boykot edilen 1980 Yaz Olimpiyatları da dahil olmak üzere, 1896'da Olimpiyatların modern çağının başlangıcından bu yana her Yaz ve Kış Oyununa sporcu gönderdi. 1896'dan 2020'ye kadar Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda, Yaz Olimpiyat Oyunlarında 916 madalya ve Kış Olimpiyat Oyunlarında 32 madalya kazandı. Her Yaz Oyunları'nda en az bir altın madalya kazanan tek milli takımdır ve toplam madalya sayısında dünya çapında üçüncü sırada yer alır ve yalnızca Amerika Birleşik Devletleri ve eski Sovyetler Birliği tarafından geride bırakılır.

Bulgaristan, Olimpiyat Oyunlarına ilk olarak 1896 Oyunlarının açılışında tek bir jimnastikçi ile katıldı. Ancak Charles Champaud, Sofya'da yaşayan bir İsviçre vatandaşı olduğu için, bazı kaynaklar onun bu katılımını İsviçre'ye bağlamaktadır.

Bohemya Krallığı, 1918'e dek Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun bir parçası olarak Olimpiyat Oyunlarında yarışmıştır. 1899'da Olimpiyat Oyunları için bir Bohemya Komitesi kuruldu. Böylelikle Bohemya ilk kez kendi adına 1900 Yaz Olimpiyatları'nda yarıştı. 1906 Ara Olimpiyatları, 1908 ve 1912 Yaz Olimpiyatları'na da katılan Bohemya; Avusturya'dan gelen siyasi baskılar doğrultusunda Bohemya Komitesinin ismi Avusturya-Çek Olimpiyat Komitesi olarak değiştirilmeye zorlandı. Bohemya, 1914'te her ülkenin tek bir Ulusal Olimpiyat Komitesi olabileceği gerekçesiyle IOC'tan ihraç edildi.