İçeriğe atla

1890 Manifestosu

1890 Manifestosu (İngilizce: The 1890 Manifesto), Woodruff Manifestosu veya çok eşlilik karşıtı manifesto olarak adlandırılan, İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi'nin dördüncü başkanı olan Wilford Woodruff'un, Eylül 1890'da Amerika Birleşik Devletleri Kongresi'nden gelen tepkilerle, çok eşliliğe karşı, Kilise Başkanı sıfatıyla yayımladığı manifestoya verilen addır. Bu manifestoda, çok eşlilik yapanların aforoz edileceğini belirtmiş ve Kilise'nin de desteğini alan Federal Hükümet, Kilise'deki çok sayıda çok eşli evlilik yapan üyeyi de hapisle cezalandırmıştır.[1]

Ayrıca bu manifesto, Kilise üyeleri tarafından Official Declaration 1 (Türkçe: Resmi Deklarasyon 1) adıyla anılmaktadır.[2][3]

Kilisedeki bu çok eşlilik karşıtı süreç, Joseph F. Smith'in İkinci Manifestosu ile ile tamamlanacaktır.

Kaynakça

  1. ^ "Official Declaration 1 - lds.org". 22 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2016. 
  2. ^ Hammarberg, Melvyn (2013), The Mormon Quest for Glory: The Religious World of the Latter-Day Saints, New York: Oxford University Press USA, s. 135, ISBN 978-0199737628 .
  3. ^ David E. Campbell, John C. Green, and J. Quin Monson (2014), Seeking the Promised Land: Mormons and American Politics, New York: Cambridge University Press, pp. 58–59, ISBN 978-1107662674.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık</span> Kuzeybatı Avrupadaki devlet

Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı veya yaygın adıyla Birleşik Krallık, Avrupa anakarasının kuzeybatı kıyılarında, Kuzeybatı Avrupa'da egemen bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Yunanistan, resmî adıyla Helen Cumhuriyeti, Güneydoğu Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Nüfusu 2022 itibarıyla yaklaşık 10,3 milyon olan ülkenin en büyük şehri ve başkenti Atina'dır. Kuzeybatısında Arnavutluk, kuzeyinde Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, kuzeydoğusunda Türkiye, doğusunda Ege Denizi, batısında İyon Denizi, güneyinde Girit Denizi ve Akdeniz ile sınırlanan Yunanistan, Avrupa, Asya ve Afrika'nın kavşağında stratejik bir konumda yer almaktadır.

<i>Komünist Manifesto</i> Karl Marx ve Friedrich Engelsin 1848 tarihli yayını

Komünist Parti Manifestosu, Karl Marx ve Friedrich Engels tarafından ilk olarak 21 Şubat 1848'de Almanca olarak Londra'da yayımlanan yazı, komünizmin ilk bildirgesi.

Kült veya tarikat, popüler kültür ve akademide çok çeşitli tanımları olan, tartışmalı bir terim olup birçok disiplinden bilim insanı arasında devam eden bir tartışma konusudur. Dini hareketlerin sosyolojik sınıflandırılmasına göre kült, sosyal olarak sapkın, yeni inanç ve uygulamalara sahip dini veya sosyal bir grup olarak tanımlanmaktadır. Ancak bir grubun inanç ve uygulamalarının yeteri derecede sapkın ya da yeni olup olmadığı genelde net olmayan bir konudur. “Kült” kelimesi her zaman tartışmalı olmuştur. Zira net ve herkesçe kabul gören bir tanımı olmadığı için bu tabir, farklı doktrin ve uygulamalara sahip gruplara karşı şahsi saldırılarda kullanılan öznel bir adlandırma görevi görebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Antisthenes</span>

Antisthenes, Kinik okulu kurmuş olan Yunan düşünür.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Abdünnâsır</span> 2. Mısır devlet başkanı

Cemal Abdünnâsır Hüseyin, 1954'ten 1970'teki ölümüne kadar Mısır'ın ikinci cumhurbaşkanı olarak görev yapan Mısırlı bir subay ve politikacıydı. Nâsır, 1952 Mısır Devrimi'ne öncülük etti ve ertesi yıl geniş kapsamlı toprak reformlarını başlattı. 1954'te bir Müslüman Kardeşler üyesinin suikast girişiminin ardından örgüte baskı uyguladı. Kendisine karşı yapılan bir suikast girişimine adı karışan Devlet Başkanı Muhammed Necib'i ev hapsine aldı ve idari görevi üstlendi. Haziran 1956'da resmen başkan seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Clinton–Lewinsky skandalı</span>

Monica Lewinsky skandalı, Beyaz Saray stajyeri Monica Lewinsky ile dönemin Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Bill Clinton'ın Oval Ofis'te yaşadıkları seks skandalı.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Müller</span> Nazi Almanyasında Gestapo yöneticisi ve Holokost idamları sorumlusu

Heinrich Müller, Nazi Almanyası'nda politik polis, Gestapo yöneticisi ve Holokost idamlarının sorumlusu.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği liderleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Sovyetler Birliği'nin yaklaşık yetmiş yıllık tarihinin hiçbir döneminde ülkenin resmî bir lideri olmadı ve devlet başkanı de facto olarak yöneticilik yaptı, çünkü ülkedeki siyasi sistemi oluşturan iktidar tüm sovyetler arasında paylaştırılmıştı. Buna karşın her dönem pratikte üst düzey liderler bulunmaktaydı ve bu liderlerin genellikle Halk Komiserleri Konseyi Başkanlığı ya da Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreterliği makamları vasıtasıyla sorumlukları ve yetkileri bulunurdu. Devletin kuruluşunda Sovyetler Birliği Komünist Partisi (SBKP) öncü parti ilkesine uygun olarak devletin ana yönetim organı olarak konumlandı ve bu durum Sovyet Anayasası 6. maddesi ile anayasal olarak koruma altına alındı. Böylelikle SBKP toplumunda öncü rolü oynayan parti olarak tek parti yönetimi ile devlet yönetiminde söz sahibi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Erwin Neher</span>

Erwin Neher Alman biyofizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Harriet Beecher Stowe</span>

Harriet Beecher Stowe, Amerikalı yazar. Amerika İç Savaşı döneminde kölelik karşıtı romanlar yazmıştır. Bunların en bilinen örneği, 1852 tarihli Tom Amca'nın Kulübesi'dir. Yazdığı romanlar sayesinde ABD ve Birleşik Krallık'ta ün kazanmıştır. Tom Amca'nın Kulübesi dahil 20'den fazla kitap yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Shelley Duvall</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Shelley Alexis Duvall, Amerikalı oyuncu, komedyen, yapımcı, yazar ve seslendirme sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Wilford Woodruff</span>

Wilford Woodruff, İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi'nin 4. başkanıdır. Son Zaman Azizleri hareketi tarihinde önemli bir yere sahiptir. 1890 yılında, İsa Mesih'in Son Zaman Azizleri Kilisesi'nin üyeleri tarafından uygulanan çok eşliliği kaldıran kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Gyula Szapáry</span> Macar siyasetçi

Kont Gyula Szapáry de Szapár, Muraszombat et Széchy-Sziget Macar siyasetçi. 1890 ila 1892 yılları arasında Macaristan başbakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Piazza di Spagna</span> Romada meydan

Piazza di Spagna, İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan bir meydandır. Meydan, İspanyol Merdivenleri'nin dibinde yer almakta olup adını İspanya büyükelçiliğinin bulunduğu İspanya Sarayı'ndan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Theda Skocpol</span> Amerikalı sosyolog

Theda Skocpol, Harvard Üniversitesi'nde Victor S. Thomas Yönetim ve Sosyoloji Profesörü olan Amerikalı sosyolog ve siyaset bilimci. Her iki disiplinde de etkili bir figür olan Skocpol, en çok tarihsel-kurumsal ve karşılaştırmalı yaklaşımların yanı sıra "devlet özerkliği teorisi" ile tanınır. Hem popüler hem de akademik kitle için çok sayıda yazı yazdı. Amerikan Siyaset Bilimi Derneği ve Sosyal Bilimler Tarih Derneği Başkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1947 Suriye parlamento seçimleri</span>

Suriye'de 7 Temmuz 1947'de parlamento seçimleri yapıldı ve bazı seçim bölgelerinde ikinci tur 18 Temmuz'da yapıldı. 1946'daki resmi bağımsızlıktan bu yana yapılan ilk seçimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Bildirisi</span>

Birleşmiş Milletler Bildirisi, II. Dünya Savaşı'nın Müttefik Devletlerini resmîleştiren ve 1942 ile 1945 arasında 47 ulusal hükûmet tarafından imzalanan ana antlaşmadır. 1 Ocak 1942'de Arkadya Konferansı sırasında ABD, Birleşik Krallık, Çin ve Sovyetler Birliği, sonraları Birleşmiş Milletler Bildirisi olarak bilinecek olan kısa bir belgeyi imzaladılar ve bir sonraki gün 22 ulusun daha temsilcileri belgeye imzalarını eklediler.

<span class="mw-page-title-main">Eugene V. Debs</span> Amerikalı sendikacı (1855 – 1926)

Eugene Victor "Gene" Debs Amerikalı bir sosyalist, politik aktivist, sendikacı, Dünya Endüstri İşçileri'nin (IWW) kurucu üyelerindendir. Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığı için 5 kez Amerika Sosyalist Partisi adayı olmuştur. Başkanlık adaylıkları ve işçi hareketleriyle yaptığı çalışmalar sayesinde Debs sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan en tanınmış sosyalistlerden biri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Vannevar Bush</span> Amerikalı elektrik mühendisi (1890 – 1974)

Vannevar Bush, II. Dünya Savaşı sırasında Amerikalı mühendis, mucit ve bilim yöneticisiydi. Radardaki önemli gelişmeler ve Manhattan Projesi'nin başlatılması ve erken yönetimi dahil olmak üzere, savaş zamanı askeri Ar-Ge'nin neredeyse tamamının yürütüldüğü ABD Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Ofisi'ne (OSRD) başkanlık etti. Ulusal güvenlik ve ekonomik refah için bilimsel araştırmanın önemini vurguladı ve Ulusal Bilim Vakfı'nın kurulmasına yol açan hareketin başlıca sorumlusuydu.