İçeriğe atla

1876-1879 Kuzey Çin Kıtlığı

1876–1879 Kuzey Çin Kıtlığı
Geleneksel Çince: 丁戊奇荒
ÜlkeÇin
BölgeHenan, Şanşi, Şensi, Zhili, Şantung
Dönem1876–1879
Toplam ölü9,5–13 milyon
NedenlerKuraklık
TeoriEl Niño-Güney Salınımı

1876-1879 Kuzey Çin Kıtlığı (Çince: 丁戊奇荒), kuraklıktan kaynaklanan ürün kıtlıkları ve ardından gelen yaygın açlıkla damgalandı. Çin'de 9,5 ila 13 milyon kişi öldü,[1] çoğunlukla Şensi eyaletinde (5,5 milyon kişi), ancak ayrıca Zhili'de (şimdiki Hebei, 2,5 milyon kişi), Henan'da (1 milyon kişi) ve Şantung'da 0,5 milyon kişi öldü.[2] Kıtlık göçünü de içeren nüfus sayımlarındaki nüfus azalması, Şansi'nin %48 (8,18 milyon), Şansi'nin %25 (2,43 milyon) ve Henan'ın %22 (7,48 milyon) kaybettiği 23 milyonluk bir düşüşü gösterir.[3] Kuraklık 1875'te başladı ve El Niño-Güney Salınımı'ndan etkilendi.[4]

Yardım çalışmaları

İngiliz misyoner Timothy Richard ilk olarak 1876 yazında Shandong'da kuraklıktan kaynaklanan bir kıtlığı duyurdu. Şanghay'daki yabancı toplumdan kurbanlara yardım etmek için para istedi. Mart 1877'de diplomatlar, iş adamları ve Protestan ve Roma Katolik misyonerlerin katılımıyla Shandong Kıtlık Yardım Komitesi kuruldu.[5]

Richard, o zamanlar yabancılar tarafından neredeyse hiç bilinmeyen komşu Şansi eyaletinde kuraklık koşullarının daha da kötü olduğunun farkına vardı. Richard, 1878'in başlarında Şansi'ye seyahat etti. "Kıtlık günlüğü" koşulları anlatıyordu. "İnsanların evlerini yıkmaları, karılarını ve kızlarını satmaları, kök ve leş, kil ve yaprak yemeleri hiç kimsenin şaşırmadığı bir haber... Yol kenarında çaresizce yatan erkek ve kadınların veya ölü olduklarında aç köpekler ve saksağanlar tarafından parçalanan [ve] çocukların kaynatılıp yenmesi o kadar korkutucu ki, insanın ürpermesine neden oluyor."[6]

Kıtlıktan en ciddi şekilde etkilenen eyalet Şansi oldu ve 15 milyonluk toplam nüfusun yaklaşık 5,5 milyonu öldü. Uzak ve ulaşılması zor kırsal bölgeler en çok zarar görenlerdi.[7]

Kıtlıkla mücadele etmek için, bağış toplamak üzere uluslararası bir ağ kuruldu ve bağışların çoğu İngiltere ve Çin'deki yabancı işletmelerden geldi. Bu çabalar 204.000 gümüş tael getirdi, bu da 2012 gümüş fiyatlarına göre 7-10 milyon dolara denk geliyor. Roma Katolikleri en az 125.000 tael (yaklaşık 5 milyon dolar) topladı ve kıtlık bölgesindeki daha fazla fiziksel varlıkları, yerel düzeyde etkili bir şekilde çalışmalarına olanak sağladı.

1878'de kıtlığın gölgesinden kaçan Sam Amca'ın çiftliğini istila eden çekirgeler olarak tasvir edilen Çinli göçmenler.

40'tan fazla Roma Katolik ve 31 Protestan misyoner, yalnızca Şansi'de yaklaşık 3,4 milyon kişiye yardım eden sahadaki yardım çalışmalarını yönetti. Protestanlar arasında daha sonra öne çıkacak olan Arthur Henderson Smith ve William Scott Ament vardı. Üç Protestan misyoner, kıtlık bölgesinde yaygın olan muhtemelen tifüs olan hastalıktan öldü.[7][8]

Çing hükûmeti, Çinli hayırseverler ve iş adamları da kıtlığa "Demirden Gözyaşları Çıkaran Resimler" başlıklı resimli bir broşürle para toplayarak karşılık verdi. Yabancı ve Çinli yardım çabaları arasında rekabet vardı. Çinliler, misyonerlerin kıtlık çalışmalarını Hristiyanlığı yaymak ve yetim çocukları evlat edinmek ve Hristiyanlaştırmak için kullanacaklarından korkuyorlardı. Yetimhaneler kurmak ve köle olarak satılan kadınları ve çocukları kurtarmak için büyük miktarda para topladılar. Yabancı yardımların çoğu Şansi'yi vurgularken, özel Çinli çabaları çoğunlukla halkının şiddetle yabancı karşıtı olduğuna inandıkları Henan ve Şantung'daydı.[1]

Yağmurlar geri dönüşü

Haziran 1879'da kıtlık bölgesinin çoğunda şiddetli yağmurlar yağmaya başladı ve o sonbahardaki hasatla birlikte kıtlığın en kötüsü sona erdi. Ancak, birçok kırsal alan açlık, hastalık ve yoksul insanların kentsel alanlara göç etmesi nedeniyle nüfussuzlaşmıştı. Yabancılara göre, kıtlık sırasında yaşanan büyük can kaybı Çin'in "geri kalmışlığı" ve Çing hükûmetinin verimsizliği ve yolsuzluğu nedeniyleydi. Bir bilginin ifadesine göre, kıtlık Çinlileri "maddi aşağılıklarının ve aşağılanmış kültürel gururlarının" giderek daha fazla farkına varmalarına neden oldu ve Çing'e karşı duydukları memnuniyetsizliği artırdı.[5] Protestan misyonerler, kıtlık döneminde yaptıkları çalışmaların Çinliler arasında yabancılara karşı iyi niyet oluşturacağına ve misyonerlik çalışmaları için fırsatlar yaratacağına inanıyorlardı.[9] Kıtlıktan sonra Oberlin Grubu'nun da aralarında bulunduğu misyonerler Şansi eyaletinde önemli sayılarda çalışmaya başladılar.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b Edgerton-Tarpley, Kathryn. "Pictures to Draw Tears from Iron". 16 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2012. 
  2. ^ Forrest, R. J. (Kasım 1879). "Report of R.J. Forrest, Esq., H.B.M. Consul at Tien-tsin and Chairman of the Famine Relief Committee at Tien-tsin". China's Millions. s. 139. The authorities are assured that in Shansi five millions and a half, in Honan one million, in Shantung half a million, and in Chili two millions and a half have perished, and there is unfortunately too much reason to believe that the enormous total of nine and a half millions is substantially correct. 
  3. ^ 刘仁团 (2001). "光绪大灾对北方人口的影响". 曹树基 (Ed.). 中国人口史 第5卷: 清时期. 复旦大学出版社. ss. 601, 677, 687-689. 
  4. ^ Ó Gráda, Cormac (2009). Famine: A Short History. Princeton University Press. 12 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ a b Janku, Andrea (2001). "The North-China Famine of 1876–1879: Performance and Impact of a Non-Event" (PDF). Measuring Historical Heat: Event, Performance, and Impact in China and the West. Symposium in Honour of Rudolf G. Wagner on His 60th Birthday. Heidelberg, November 3rd–4th. ss. 127-134. 
  6. ^ Thompson, Larry Clinton (2009). William Scott Ament and the Boxer Rebellion. Jefferson, NC: McFarland. s. 21. ISBN 978-0-7864-4008-5. 
  7. ^ a b "Epidemic Chinese Famine". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2012. 
  8. ^ China Famine Relief Fund Shanghai Committee. 1879. ss. 1, 88, 128, 157. 
  9. ^ Brandt, Nat (1994). Massacre in Shansi. Syracuse: Syracuse University Press. s. 21. ISBN 0-8156-0282-0. 

Ek okumalar

  • Bohr, Paul R. Famine in China and the Missionary: Timothy Richard as Relief Administrator and Advocate of National Reform, 1876-1884 (1972)
  • Davis, Mike (2003). Late Victorian Holocausts: El Niño Famines and the Making of the Third World. Londra: Verso. ISBN 978-1859843826. 
  • Edgerton-Tarpley, Kathryn, and Cormac O'gr. Tears from iron: cultural responses to famine in nineteenth-century China (U of California Press, 2008).

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çing Hanedanı</span> Doğu Asyada kurulan Çinin son imparatorluk hanedanı

Çing Hanedanı, 1644-1911 yılları arasında Çin'de hüküm sürmüş hanedandır. Kurucusu, Çin'in kuzeydoğusunda yaşayan Mançuların Aisin Gioro klanıdır; bu nedenle Mançu Hanedanı olarak da adlandırılır. Çin'in son imparatorluk hanedanıdır.

Çinliler ; çoğunlukla soy, etnisite, uyrukluk, vatandaşlık veya diğer bağlılık vasıtasıyla Çin ile ilişkili çeşitli kişiler veya gruplardır.

<span class="mw-page-title-main">II. Afyon Savaşı</span> 1856-1860 yılları arasında Büyük Britanya-Fransa ve Çin arasında geçen savaş

II. Afyon Savaşı veya Arrow Savaşı, 1856 – 1860'ta Çin ile Birleşik Krallık ve Fransa İmparatorluğu arasında gerçekleştirilen savaş.

<span class="mw-page-title-main">Tu Youyou</span>

Tu Youyou, ilaç kimyacısı ve eğitimci. Artemisinin ve dihidroartemisinin kaşifi olarak bilinir. Artemisinin ve dihidroartemisinin'i malaria tedavisi için kullanılmıştır ve milyonlarca hayat kurtarmıştır. Onun artemisinin ve malaria tedavisini keşfetmesi 20. yüzyılda tropikal tıbbın önemli bir atılımı ve Güney Asya, Afrika ve Güney Amerika'da tropik ve gelişmekte olan ülkelerdeki insanlar için sağlıkta iyileşme olarak görülüyor. Çalışmalarından dolayı 2011 yılında klinik tıpta Lasker ödülü ve 2015'te William C. Campbell ve Satoshi Ōmura ile birlikte Nobel Fizyoloji ve Tıp ödülünü almıştır. Tu Youyou fizyoloji veya tıp dalında ilk nobel ödülünü alan Çinli kadındır.

Üç Yıllık Büyük Çin Kıtlığı, Çin Halk Cumhuriyeti tarihinde 1959 ile 1961 arası, yaygın kıtlıkla karakterize edilen bir dönem. Çin Komünist Partisi tarafından Üç Yıllık Doğal Afet ya da Üç Yıllık Sıkıntı olarak anılır. Kuraklık, kötü hava ve Çin Komünist Partisi politikaları kıtlığın oluşmasında etkili oldu, ancak Büyük İleri Atılım nedeniyle bu katkıların göreceli ağırlıkları tartışılmaktadır.

Kuzey Kore kıtlığı, Zorlu Yürüyüş veya Acı Marşı, Kuzey Kore'de 1994'ten 1998'e kadar genel ekonomik krizle birlikte kitlesel açlık dönemiydi.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de Hristiyanlık</span>

Çin'de Hristiyanlık ilk kez 7. yüzyılda Tang Hanedanı döneminde meydana çıktı, ancak 16. yüzyılda Cizvit misyonerler tarafından Çin halkına tekrar tanıtılmasına kadar Çin'de kökleşmedi. Günümüz Çin'deki Hristiyan nüfus Katolik, Protestan, Evanjelikal ve az sayıda Ortodoks Hristiyandan oluşur. Hristiyanlığın Çin'deki tarihi Taoizm, Mahayana Budizmi ya da Konfüçyüsçülük kadar uzun olmazsa da en az 7. yüzyıldan beri Çin'de vardır ve son 200 yıl içerisinde çok etkili bir rol oynamıştır. 1970'lerin sonlarında uygulanan ekonomik açılma sırasında dine ilişkin faaliyetlere uygulanan kısıtlamaların hafifletilmesinden beri Çin'deki Hristiyanların sayısı büyük oranda artmıştır; 1949 yılı öncesinde yaklaşık dört milyon Hristiyan vardı.

<span class="mw-page-title-main">Yemen'de kıtlık (2016-günümüz)</span> Kıtlık

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri öncülüğünde Afrika ve Orta Doğu'dan 9 ülkenin koalisyon oluşturup Yemen'e müdahale etmesinden sonra Yemen ablukası yapılmış ve 2016 yılı itibarıyla kıtlık başlamıştır. Yemen nüfusunun 17 milyonunun risk altında olduğu tahmin edilmektedir. Kıtlık sonucu 3,3 milyondan fazla çocuk, hamile kadın ve lohusalık döneminde olan kadın malnütrisyon tehlikesi yaşamaktadır. Kıtlığın en etkili olduğu bölge Husiler'in elinde tuttuğu El-Hudeyde ilinin merkezi olan El-Hudeyde liman şehridir. Norveç Mülteci Konseyi, Yemen'deki kıtlığın "devasa boyutlara" ulaşacağının düşünüldüğünü açıklamıştır. Bunlarla birlikte, kıtlık süresince günde 5 bin vakanın görüldüğü kolera salgını başlamıştır. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri öncülüğündeki koalisyonun Yemen'in altyapısını hedef alması sonucu salgın ile mücadele edilememiş ve aynı zamanda bu saldırılar salgının yayılmasını kolaylaştırmıştır. UNICEF, koalisyonun Yemen'deki su altyapısını bilinçli şekilde hedef aldığını açıklamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de bilim ve teknoloji tarihi</span>

Eski Çinli bilim adamları ve mühendislik, doğa bilimleri, tıp, askeri teknoloji, matematik, jeoloji ve astronomi dahil olmak üzere çeşitli bilimsel disiplinlerde önemli bilimsel yenilikler, bulgular ve teknolojik ilerlemeler kaydetti.

<span class="mw-page-title-main">1921-22 Tataristan Kıtlığı</span>

1921–22 Tataristan Kıtlığı, 500.000 ila 2.000.000 köylünün öldüğü savaş komünizmi politikasının bir sonucu olarak Tataristan ÖSSC'de yaşanan kitlesel açlık ve kuraklık dönemiydi. Olay Sovyetler Birliği'nin diğer kısımlarını etkileyen ve toplamda 5.000.000 kadar insanın öldüğü 1921-22 Rus Kıtlığının bir parçasıydı. Rus ve Doğu Avrupa tarihi profesörü Roman Serbyn'e göre, Tataristan kıtlığı Sovyetler Birliği'ndeki ilk insan yapımı kıtlıktı ve İdil Tatarları ve Volga Almanları gibi etnik azınlıkları sistematik olarak hedef aldı.

<span class="mw-page-title-main">Merkez Ova</span>

Merkez Ova, Çin'in orta kısmında bulunan bir ovadır. Ova, genellikle Luoyang ile Kaifeng arasındaki bölgede merkezlenen Sarı Nehir'in alt ve orta kısımlarını ifade eder. Çin medeniyetinin doğum yeri olarak kabul edilir ve tarihsel olarak Çinliler tarafından dünyanın merkezi olarak görülürdü. Bölgesindeki insan faaliyetleri Paleozoik zamana kadar uzanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tientsin Antlaşması</span>

Tientsin Antlaşması, Haziran 1858 tarihinde Çing Hanedanı ile Büyük Britanya, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri ve Rus İmparatorluğu arasında imzalanan bir antlaşmadır. Antlaşma, 1856'da başlayan İkinci Afyon Savaşı'nın ilk aşamasını sona erdirmiş olup Çinliler tarafından eşitsiz anlaşmalar olarak kabul edilen bu anlaşmalar, Çin limanlarını dış ticarete açtı, başkent Pekin'de yabancı elçiliklere izin verdi, Hristiyan misyonerlik faaliyetlerine izin verdi ve afyon ithalatını etkin bir şekilde yasallaştırdı.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Temsilcilikler Kuşatması</span> Boxer İsyanı sırasındaki bir muharebe

Uluslararası Temsilcilikler Kuşatması, 1900 yılında Boxer Ayaklanması sırasında Çing Hanedanı'nın başkenti Pekin'de meydana geldi. Büyük ölçüde Avrupa, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri'nden 900 asker ve sivil ile yaklaşık 2.800 Çinli Hristiyan, Boxerların saldırısından sonra Pekin Elçilik Mahallesi'ne sığındı. Çing hükûmeti, Sekiz Uluslu İttifakın resmi bir savaş ilanı olmadan Tianjin'i işgal etmesinden sonra Boxerların tarafını tuttu. Elçilik Mahallesi'ndeki yabancılar ve Çinli Hristiyanlar, Çing Ordusu ve Boxerlar tarafından 55 günlük bir kuşatmaya maruz kaldı. Kuşatma, Çin kıyılarından gelerek, Çing ordusunu yenen ve ardından Pekin'i işgal eden uluslararası bir askerî güç tarafından kırıldı. Kuşatma, New York Sun tarafından "uygarlığın şimdiye kadar gördüğü en heyecan verici bölüm" olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Yangshao kültürü</span>

Yangshao kültürü, Çin'in Sarı Nehir boyunca MÖ 5000'den 3000'e kadar var olan bir Neolitik kültürdü. Kültür esas olarak Henan, Şansi ve Şensi eyaletlerinde gelişmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Erlitou kültürü</span>

Erlitou kültürü, Çin'in Henan eyaletinde Sarı Nehir vadisinde MÖ 1900'den 1500'e kadar var olan bir Bronz Çağı kültürüydü. Kültür, Luoyang kentinin Yanshi semtinde Erlitou'da keşfedilen sitenin adını almıştır. Henan ve Şansi'de geniş çapta yayıldı ve daha sonra Şensi ve Hubei'de ortaya çıktı. Çinli arkeologlar genellikle Erlitou kültürünü Şia Hanedanı'nın yeri olarak tanımlarlar, ancak böyle bir bağlantıyı kanıtlamak için yazı gibi sağlam bir kanıt henüz bulunmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Seymour Seferi</span> Çine karşı 1900de Düzenlenmiş uluslararası askerî harekât

Seymour Seferi, çok uluslu bir askerî gücün Pekin'e yürümesi ve şehirdeki diplomatik elçilikleri ve yabancı uyrukluları 1900 yılında Boksörlerin saldırılarından koruma girişimiydi. Çin ordusu Seymour seferini kazandı ve Sekiz Ulus İttifakı güçlerini Tianjin'e (Tientsin) geri çekilmeye zorladı.

<span class="mw-page-title-main">Bai halkı</span>

Bai ya da Pai halkı, Çin Hükûmeti'nin resmî olarak tanıdığı 56 etnik gruptan biridir. Ağırlıklı olarak Yünnan Eyaleti'ne bağlı Dali Bai Özerk İli, Guizhou Eyaleti'ne bağlı Bijie şehri ve Hunan Eyaleti'ne bağlı Sangzhi İlçesi'nde bulunurlar. 2010 yılı itibarıyla Bai halkının nüfusu 1.933.510.

<span class="mw-page-title-main">Güney Ming</span> Nankin rejimi, toprakla geçinmek zorunda kalan ve kırsalı yağmalayan askerlerine ödeme yapacak ve tedarik edecek kaynaklardan yoksundu. Askerlerin davranışları o kadar kötü nam salmıştı ki, bu durumdaki şehirler tarafından girişleri redded

Güney Ming veya resmî adıyla Büyük Ming, Çin'de bir imparatorluk hanedanı ve 1644 Jiashen Olayı'ndan sonra ortaya çıkan Ming Hanedanı'nın bir dizi eski devletinden biriydi. Li Zicheng liderliğindeki Shun kuvvetleri Pekin'i ele geçirdi ve İmparator Chongzhen intihar etti. Ming generali Wu Sangui daha sonra Çin Seddi'nin doğu kesimindeki Shanhai Geçidi'nin kapılarını Shun güçlerini yok etmek için kullanma umuduyla Çing sancaklarına açtı. Ming müdavimleri Nankin'e kaçtılar ve burada Zhu Yousong'u İmparator Hongguang olarak tahta geçirdiler ve Güney Ming'in başlangıcını işaret ettiler. Nankin rejimi, Çing kuvvetlerinin Nankin'i ele geçirdiği ve o zamana kadar Zhu'nun idam edildiği 1645'e kadar sürdü. Daha sonraki figürler, çeşitli güney Çin şehirlerinde hanedanlıklarını ilan etse de Çing onları taklitçi olarak gördü.

1946-1947 Sovyet kıtlığı, Sovyetler Birliği'nde 1946 ortasından 1947-1948 kışına kadar süren büyük bir kıtlıktı. Kurban sayılarına ilişkin tahminler birkaç yüz bin ile 2 milyon arasında değişmektedir. Tarihçi Cormac Ó Gráda'nın son tahminleri, kıtlık sırasında 900.000 kişinin öldüğünü gösteriyor. Özellikle etkilenen bölgeler arasında 300.000 ölüyle Ukrayna SSR'si ve 100.000 ölüyle Moldova SSR'si vardı. Sovyetler Birliği'nin Rusya SFSR ve Beyaz Rusya SSC gibi diğer bölgeleri de 500.000 ölümle etkilendi. Başka yerlerde yetersiz beslenme yaygındı ancak kıtlık önlendi. Kıtlık, çok yüksek düzeyde çocuk ölümleriyle dikkat çekiyor.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Wylie</span>

Alexander Wylie, Çin'e giden bir İngiliz Protestan misyoneriydi. Çing Hanedanlığı'nın son dönemlerinde yaptığı çeviri çalışmaları ve bilimsel çalışmalarıyla tanınır.