
Meksika, resmî adıyla Birleşik Meksika Devletleri (İspanyolca: Estados Unidos Mexicanos,

Meksiko, Meksika'nın 32 federal yapılanmasından biri, ülkenin başkenti ve nüfus bakımından en büyük şehri. "Alfa" bir küresel şehir olup, Amerika kıtasının en önemli finansal merkezlerinden biridir.

Porfirio Díaz, Meksikalı asker ve devlet başkanı. Güçlü bir merkezi yönetim kurarak ülkeyi 30 yılı aşkın bir süre diktatörlükle yönetti.

I. Maximilian Avusturya İmparatorluk ailesi olan Habsburg-Lorraine'in bir üyesi olarak dünyaya geldi. Fransa imparatoru III. Napolyon'un ve bir grup Meksikalı monarşi yanlısının desteği ile 10 Nisan 1864'te Meksika İmparatoru ilan edildi. Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere pek çok yabancı devlet hükümdarlığını reddetti. Başlarında Benito Juárez olan Cumhuriyetçiler tarafından yakalanıp Santiago de Querétaro'da 1867 yılında kurşuna dizilerek infaz edildi.

Meksika'ya Fransız müdahalesi, 19. yüzyılda İkinci Fransız İmparatorluğu tarafından Meksika'nın işgal edilmesi sürecini anlatır. İşgal harekâtı ilk başlarda Birleşik Krallık ve İspanya tarafından desteklenmiştir. İşgal kararı Meksika Devlet Başkanı Benito Juárez'in 17 Temmuz 1861 tarihinde aldığı dış borçların faizlerini ödemeyi reddeden karar üzerine alınmıştır.
İsviçre Federal Anayasası, İsviçre'nin üçüncü ve şimdi geçerli olan anayasasıdır. Bu anayasa 26 kantondan oluşan İsviçre Konfederasyonunun hukuksal çerçevesini tanımlar, bireysel ve grup haklarını içeren temel bir belgedir. Ayrıca kantonlar ve konfederasyonun sorumluluklarını ve federal devlet kurumlarının nasıl oluşacağını belirler.

Benito Pablo Juárez García (21 Mart 1806 - 18 Temmuz 1872), Meksikalı hukukçu ve siyasetçi. Juárez, Amerika kıtasının orta kesiminde yer alan Meksika'da 1858 ile 1872 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur. Juárez, Meksika'ya Fransız müdahalesi sırasında ülkesinde direnişe liderlik etmiş ve ülkesinin modernleşmesi yolunda önemli adımlar atmıştır.

Reform Savaşı, İkinci Meksika Federal Cumhuriyeti döneminde, 1857-1861 yılları arasında Meksika'da gerçekleşen iç savaş. 1854'teki Ayutla Planı ile birlikte yönetime gelen liberaller ile hükûmetin meşru olmadığını öne süren ve La Reforma adıyla yapılan radikal değişikliklerle 1857'de yürürlüğe giren yeni anayasaya karşı olan muhalif muhafazakârlar yaşandı. Meksika Yüksek Mahkemesi Başkanı Benito Juárez'in önderliğinde kurulan liberal hükûmet, muhalefet lideri Félix María Zuloaga ile general Miguel Miramón'un önderliklerindeki muhaliflerle mücadele etti. Liberallerin zaferiyle sonuçlanan iç savaş sonunda, Mart 1861'de yapılan seçimlerde, savaş sırasında geçici olarak devlet başkanlığı pozisyonunda bulunan Benito Juárez devlet başkanı seçildi.

Meksika Anayasası veya resmî adıyla Meksika Birleşik Devletleri Siyasi Anayasası, Meksika'nın günümüzde yürürlükte olan anayasası. Meksika Devrimi sırasında, Querétaro eyaletinin merkezi Santiago de Querétaro'da taslağı çıkarıldı ve 5 Şubat 1917'deki anayasa kongresinde onaylanarak, ülkenin sahip olduğu son anayasa olan ve İkinci Meksika İmparatorluğu'nun kuruluşuyla birlikte geçerliliğini yitiren 1857 anayasasının ardından ülke tarihinin üçüncü anayasası yürürlüğe girdi.

İspanyolların Amerika'ya gelişinden çok önce Mezoamerikan kültürde fermente edilmiş alkollü içkiler ve mısır birası bilinirken, Meksikalılar arpa ile hazırlanan Avrupa usulü birayla Hernán Cortés'in gelişiyle tanıştı. Bira üretimi malzeme yetmezliğinden dolayı sömürge döneminde ve İspanyol sömürgeciler tarafından ürüne konan ağır kısıtlamalar ve vergilerden dolayı sınırlıydı. Meksika Bağımsızlık Savaşı yaşandıktan sonra bu kısıtlamalar kayboldu ve endüstri gelişim için olanak sağladı. Ayrıca buraya gelen Alman göçmenler ve Meksika İmparatoru I. Maximilian, 19. yüzyılda ülkenin çeşitli yerlerinde bira fabrikasının açılabilmesi için teşvik sağladı. Ancak Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere pek çok yabancı devlet hükümdarlığını reddetti. Başlarında Benito Juárez olan Cumhuriyetçiler tarafından yakalanıp Santiago de Querétaro'da 1867 yılında kurşuna dizilerek infaz edildi. 1918'de 36 bira şirketi vardı ama 20. yüzyılda bugüne kadar sağlam iş şirketinden sadece iki tane kaldı. Bunlar, ülkedeki bira piyasasının yaklaşık %90'ını kontrol eden Grupo Modelo ve FEMSA'dır. Bu endüstri çeşidi ülkede en yaygın olanlardan biridir. Meksika nüfusunun %63'ünden fazlası bira satın alıyor. Bira ayrıca ülke için en önemli ihracatlardan biridir. Bu biraları en çok ithal eden ülke ise Amerika Birleşik Devletleri'dir. Ancak bira dünyada 150'den fazla ülkede mevcuttur.

Benito Juárez, Meksika'nın başkenti Meksiko'nun 16 belediyesinden biridir. Şehrin tarihi merkezinin güneyinde yer almakta olup, hemen hemen tamamı yerleşim bölgesidir. Kuzeyde Miguel Hidalgo ve Cuauhtémoc, doğuda Iztacalco ve Iztapalapa, güneyde Coyoacán, batıda ve güneybatıda ise Álvaro Obregón belediyeleriyle sınırı bulunmaktadır. 26,63 km2lik yüzölçümüyle alan bakımından şehrin en küçük ikinci belediyesi olan Benito Juárez'in nüfusu, 2010 sayımına göre 355.017 kişidir ve nüfus bakımından Meksiko'nun belediyeleri arasında 14. sırada yer almaktadır.

Guadalupe Victoria, Meksikalı siyasetçi, asker ve avukat.

Venustiano Carranza, Meksika'nın başkenti Meksiko'nun 16 belediyesinden biridir. Şehrin kuzeydoğusunda yer alır. Kuzeyde Gustavo A. Madero, batıda Cuauhtémoc, güneyde Benito Juárez ve Iztacalco belediyeleriyle sınırı bulunurken; doğusunda Meksika eyaleti konumlanmıştır. 33,40 km2lik yüzölçümüyle alan bakımından şehrin en büyük on üçüncü belediyesi olan Venustiano Carranza'nın nüfusu, 2010 sayımına göre 430.978 kişidir ve nüfus bakımından Meksiko'nun belediyeleri arasında sekizinci sırada yer almaktadır.

Benito Juárez Uluslararası Havalimanı veya diğer kullanımıyla Meksiko Uluslararası Havalimanı, Meksika'nın başkenti Meksiko'da, Venustiano Carranza beldesi sınırlarında yer alan uluslararası havalimanı. Yolcu trafiği ve havayolu taşıtı bakımından ülkenin ve Latin Amerika'nın en büyük havalimanı konumundadır. Federal hükûmete bağlı Aeropuertos y Servicios Auxiliares tarafından işletilmektedir.

Birlik Kongresi veya resmî adıyla Meksika Birleşik Devletleri Genel Kongresi, Meksika federal hukûmetinin yasama organıdır. çift meclisli bir yapıda olan Birlik Kongresi, üst meclis konumundaki Cumhuriyet Senatosu ile alt meclis konumundaki Vekiller Meclisi'nden meydana gelmektedir.

1824 Meksika Birleşik Devletleri Federal Anayasası veya kısa kullanımıyla 1824 Meksika Anayasası, Meksika İmparatorluğu'nun yıkılışı sonrasında oluşturulan Meksika anayasası. Pratikte, imparatorluk yıkıldıktan sonra Birinci Meksika Cumhuriyeti kurulmuş olsa da resmî ve yasal kuruluşu 4 Ekim 1824'te uygulamaya konan anayasayla gerçekleşmiştir. 5 Şubat 1857'de uygulamaya konan yeni anayasayla birlikte yürürlükten kaldırılmıştır.

Juan Nepomuceno Méndez Meksikalı general ve siyasetçidir. Porfirio Díaz yanlısı olup Porfiriato döneminde birkaç ay boyunca geçici olarak Meksika başkanıydı. 6 Aralık 1876'dan 17 Şubat 1877'ye kadar görev yaptı.

José Venustiano Carranza de la Garza, Meksikalı siyasetçi. Diktatör Porfirio Díaz'ın devrilmesini izleyen Meksika Devrimi'nin önderlerinden ve demokrasiye dönüş sonrasında yeni rejimin ilk devlet başkanı.

Iztapalapa, Meksika'nın başkenti Meksiko'nun 16 belediyesinden biridir. Federal bölgenin doğu sınırında yer alır. Kuzeyde Iztacalco, batıda Benito Juárez ile Coyoacán, güneyde Xochimilco ile Tláhuac belediyeleriyle sınırı bulunurken; doğusunda Meksika eyaleti yer alır. 117 km2lik yüzölçümüyle alan bakımından şehrin en büyük dördüncü belediyesi olan Iztapalapa'nın nüfusu, 2010 sayımına göre 1.815.786 kişidir ve nüfus bakımından Meksiko'nun belediyeleri arasında ilk sırada yer almaktadır.

Birinci Meksika Cumhuriyeti, Meksika Birleşik Devletleri ya da Birinci Federal Cumhuriyet, bağımsız Meksika tarihinin ilk anayasası olan 1824 anayasasıyla kurulan federal bir cumhuriyetti. Antonio López de Santa Anna önderliğindeki muhafazakârların anayasada yaptığı değişiklikle birlikte, 23 Ekim 1835 itibarıyla yerini üniter bir devlet niteliğindeki Meksika Merkezci Cumhuriyeti'ne bıraktı.