İçeriğe atla

1848 Sicilya devrimi

1848 Sicilya devrimi
1848 devrimleri

Devrim esnasında Palermo
Tarih12 Ocak-15 Mayıs 1848
Bölge
Sonuç Devrim yenilgiye uğradı
Taraflar
Sicilyalı direnişçiler Sicilyateyn Kraliyeti
Destekleyenler
İspanya Krallığı
Komutanlar ve liderler
Ruggero Settimo
Vincenzo Fardella di Torrearsa
Francesco Crispi
Ferdinand II
Carlo Filangieri


1848 Sicilya devrimi, ülkede meydana gelen devrimlerin Sicilya ayağını oluşturmaktadır. Devrim hareketi 12 Ocak 1848 başlamıştır ve bu nedenle o yıl gerçekleşen çok sayıda devrimlerden önce gerçekleşmiştir. Devrimin amacı Viyana Kongresi sonucunda Napoli ile birlikte kendi topraklarının hakimiyetini Bourbon Hanedanlığının yönettiği Sicilyateyn Kraliyetine verilmesi ile kaybedilen bağımsızlığı tekrar kazanmaktır. Ancak devrim hareketi yenilgiye uğradı. 1861 yılında Giuseppe Garibaldi'nin İtalya'yı birleştirme amacı ile yaptığı sefer ile Sicilya, Sicilyateyn Kraliyetinin yönteminden kurtulmuştur.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Komünist Manifesto</i> Karl Marx ve Friedrich Engelsin 1848 tarihli yayını

Komünist Parti Manifestosu, Karl Marx ve Friedrich Engels tarafından ilk olarak 21 Şubat 1848'de Almanca olarak Londra'da yayımlanan yazı, komünizmin ilk bildirgesi.

Siyaset biliminde gericilik veya irtica, çağdaş toplumda bulunmayan, olumlu özelliklere sahip olduğuna inandığı statüko öncesine dönüşü destekleyen siyasi görüşlere sahip siyasi görüştür. Tanımlayıcı bir terim olarak gerici, siyasi yelpazenin ideolojik kavramlarından türemiştir. Bir sıfat olarak gerici kelimesi, statükoyu eski haline getirmeyi amaçlayan bakış açılarını ve politikaları tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Napoli Krallığı</span> 1282-1816 yılları arasında İtalyanın güneyinde hüküm sürmüş eski bir devlet

Napoli Krallığı, İtalyan yarımadasının güneyinde, Napoli'de kurulmuş bir devletin modern ismidir. Zamanında, biraz yanıltıcı olarak Sicilya Krallığı adı ile anılmaktaydı; çünkü Napoli Krallığı Sicilya adasında 1282'de çıkan Sicilya Vesperleri adlı bir isyan sonucunda Napoli Krallığı'nin Sicilya Krallığı'ndan ayrılması ile ortaya çıkmıştı. Napoli Krallığı'nın ortada bulunduğu dönemde bu Krallık ya İspanyol veya Fransız asıllı bir kral tarafından idare edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kültür Devrimi</span> Çinde var olmuş ekin çalışması

Büyük Proleter Kültür Devrimi ya da kısaca Kültür Devrimi, Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri Mao Zedong'un iktidardaki son 10 yılı içinde (1966-1976) Çin Devrimi'nin ruhunu yeniden canlandırmak için başlattığı hareket.

<span class="mw-page-title-main">Louis-Philippe</span> 1830ʼdan 1848ʼe kadar Fransız Kralı

Louis-Philippe, Orléans Dükü Louis-Philippe, 1830-1848 arasında Fransızlar kralı. Yönetimini büyük burjuvazinin desteğine dayandırmış, sonuçta işçilerin ve orta sınıfların başlattığı ayaklanmayla devrilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İtalya Krallığı</span> 1861-1946 yılları arasında Güney Avrupada hüküm sürmüş bir krallık

İtalya Krallığı, 1861 yılında İtalya’nın birleşmesinden 1946 yılında İtalyan Cumhuriyeti’nin ilanına kadar devam etmiş bir krallıktır. İtalya Krallığı, Roma İmparatorluğu’nun dağılmasından sonra kurulmuş, bütün İtalya yarımadasını kapsayan ilk devlettir. Aradaki 12 yüzyıl boyunca İtalya yarımadasında çok sayıda devletçik kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">1848 Devrimleri</span>

1848 Devrimleri veya bazı ülkelerdeki kullanımıyla Halkların Baharı, 1848'den 1849'a kadar bir yıldan fazla bir süre boyunca Avrupa çapında gerçekleşen bir dizi devrimdir. Avrupa tarihinde bugüne kadarki en yaygın devrimci dalga olmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bourbon Hanedanı</span>

Bourbon Hanedanı, Avrupa'nın önemli kraliyet ailelerinden biri ve Capetlerin bir alt koludur. Bourbon kralları ilk olarak Navarra krallığına ve Fransa'ya onaltıncı yüzyılda hükmettiler. On sekizinci yüzyılla beraber Bourbon hanedanı üyeleri İspanya, Napoli, Sicilya ve Parma'da da saltanatı ele geçirmiş bulunmaktaydı. İspanya ve Lüksemburg hâlâ bu ailenin alt kollarının üyelerinin yönetici olduğu monarşilerle yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Franz Joseph</span> Avusturya-Macaristan imparatoru (1830-1916; hd: 1848-1916)

Franz Joseph, 1848-1916 yılları arasında hüküm sürmüş olan Avusturya-Macaristan imparatoru. Avusturya-Macaristan'ın en uzun hüküm süren imparatorudur. 1914'te Sırbistan'a savaş açarak I. Dünya Savaşı'nın çıkmasına neden olmuş ve savaş devam ederken ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Sicilyateyn Kraliyeti</span> Sicilya ve Napoli krallıklarından oluşan devlet (1816-60)

Sicilyateyn Kraliyeti veya İki Sicilya Kraliyeti, Napolyon Savaşları'ndan sonra 8 Aralık 1816 tarihinde güney İtalya'da kurulan bir krallıktı.

<span class="mw-page-title-main">François-René de Chateaubriand</span> Fransız yazar, politikacı ve diplomat (1768–1848)

François-René de Chateaubriand, Fransız yazar, politikacı ve diplomat. Fransız edebiyatı'nda Romantizm'in kurucusu kabul edilir.

Bu Napoli Krallığı krallarının bir listesidir:

Bu Sicilya krallarının bir listesidir:

<span class="mw-page-title-main">1848 Macar Devrimi</span>

1848 Macar Devrimi, Macaristan'da 1848-1849 Macar Devrimi ve Bağımsızlık Savaşı olarak da bilinir. 1848'deki birçok Avrupa Devriminden birisi ve 1848'de Habsburg bölgelerindeki diğer devrimler ile yakından bağlantılıdır. Devrim başarısız olmasına rağmen, Macaristan'ın modern tarihindeki en önemli olaylardan biridir ve modern Macar ulusal kimliğinin temel taşını oluşturur. Devrimin patlak vermesinin yıldönümü olan 15 Mart, Macaristan'ın üç ulusal bayramından biridir.

<span class="mw-page-title-main">İtalya'da 1848 devrimleri</span>

İtalya'da 1848 devrimleri, Fransa'da başlayıp bütün Avrupa'yı etkileyen devrim hareketinin İtalya yarımadası ve Sicilya eyaletlerine yansımasıdır. Direnişçilerin amacı ülkede demokratik hamleleri yapacak hükûmetin tesisi ve o sırada birleşik olmayan İtalya'yı bütünleştirerek Kuzey İtalya'da var olan Avusturya hakimiyetini kırmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Bertalan Szemere</span> Macar siyasetçi

Bertalan Szemere, Macar şair ve Macaristan'ın üçüncü başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Ádám Récsey</span>

Ádám Récsey, 1848 Macar Devrimi sırasında 4 gün başbakanlık görevi yürüten Macar politikacı ve general. Yasa dışı olarak başbakan olmuş, bununla birlikte kısa süre sonra görevinden istifa etmek zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Ferdinando</span>

I. Ferdinand, Sicilyateyn Kraliyeti'nin ve Napoli Krallığı'nın Hükümdarı. Kendisinden önceki Napoli Kralı III. Carlos'un oğludur. I. Ferdinand, Napoli tahtından iki kez devrildi. İlki 1799 yılında altı ay boyunca devrimci Parthenop Cumhuriyeti tarafından, ikinci kez ise 1805'te Napolyon Bonapart tarafından tahtından indirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Güney İtalya</span> İtalyada coğrafi bölge

Güney İtalya veya Mezzogiorno, geleneksel olarak eski Sicilyateyn Kraliyeti'nin topraklarını içeren İtalya'nın ekonomik makro bölgesidir. Abruzzo, Puglia, Basilicata, Campania, Calabria, Molise, Sicilya ve genellikle Sardinya idari bölgelerini içerir. Bazıları Lazio'nun en güney ve en doğu parçalarını Mezzogiorno içinde değerlendirir, çünkü buralar Sicilyateyn Kraliyeti'nin zamanında parçalarıydı. Sardinya adası, kültürel ve tarihsel olarak bahsi geçen bölgeler ile daha az ortak noktası olmasına rağmen, sıklıkla istatistik ve ekonomik sebepler ile çoğunlukla Güney İtalya ya da Mezzogiorno içerisine dahil edilir.

<span class="mw-page-title-main">Sicilyateyn hükümdarları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu listede, 1861'de İtalya Krallığı ile birleşene kadar, Sicilyateyn Kraliyeti'nin yöneticileri yer almaktadır.