İçeriğe atla

1848 Prag Slav Kongresi

1848 Prag Slav Kongresi (Çekçe: Slovanský sjezd, Slovak: Slovanský zjazd/kongres); 2 - 12 Haziran 1848 tarihleri arasında meydana gelmiş, neredeyse Avrupa'daki her Slav topluluklarından katılımcının olduğu ilk kongredir.[1]

Arka plan

Kongrenin fikir babaları Pavel Jozef Šafárik ve Josip Jelačić olsa da organizasyon, Çek asıllı František Palacký, Karl Zapp, Karel Havlíček Borovský ve František Ladislav Rieger isimli aktivistler tarafından gerçekleştirilmiştir.

Kongrenin asıl amacı başından beri belli değildi. Bir amaç eksikliğinin yanı sıra, kongreyi planlayanlar arasında toplantının gündemi ve formatı üzerine de tartışmalar yaşanmıştır.[2]

Konferans üç bölümden oluşmaktadır: Lehler ve Ukraynalılar (Rutenler), Güney Slavları ve Çek-Slovaklar. Kongrede toplam 340 delege arasında en büyük sayı Çek-Slovak bölümünden geldi. 237 Çek-Slovak ile birlikte 42 Güney Slav ve 61 Polonyalı-Ukraynalı katıldı.[3] Müzakerelerde kullanılan anadil Almanca olmuştur.

Kongrede Slavların hayatlarında Avusturya'nın rolü hakkında tartışmalar vardı. Dr. Josef Frič, "birincil hedefin Avusturya'nın korunması" olduğunu savundu ve Kongre'nin "yalnızca yöntemlerde farklılık gösterdiğini" söyledi.[4] Bu düşünceye Ľudovít Štúr itiraz etti ve amaçlarının kendi kendilerini korumak[4] olduğunu belirtti. Konferansta bu tip ayrılıklara sıklıkla rastlandı.

10 Haziran civarlarında konferansta önemli bir açıklama yapıldı. Açıklama, Slav halklarının zulmüne bir son verilmesini talep eden güçlü bir şekilde ifade edilmiş bir bildiriydi.[5] Slavların amacı intikam değildi.[6] Siyasi güçleri veya büyüklükleri ne olursa olsun, tüm ulusların tam eşitliğini tanımaya ve bu konuda kendilerini bilfiil desteklemeye hazır olan tüm komşu ülkelere dostluk eli uzatma niyetindeydiler.[6] Avrupa'nın tüm Slav halkları arasında bir tür birlik olduğunu gösterdiği için bu olay önemli bir gelişme olarak görülmektedir.[7]

Kongre, Prag'daki Avusturya garnizonunun barışçıl bir gösteriye ateş açması nedeniyle patlak veren 1848 Prag Ayaklanması nedeniyle 12 Haziran'da yarıda kesildi.[8][9] Bu durum Hamsin Bayramı'na denk gelmesi nedeniyle ilerleyen zamanlarda Beyaz Pazar Olayları olarak anılmaya başlandı. Delegeler durumdan bezip kongreyi terk etti. Hatta bazıları, Kongre'nin devrimci doğası nedeniyle tutuklandı.[9] Tutuklananlar arasında, 1848 Prag olaylarına karıştığı için 1849'da Dresden'de yakalanan ve Rusya İmparatorluğu'na sürülen Mikhail Bakunin de vardı.

Heyetler

Çek-Slovak Heyeti

  • František Palacký, Çek tarihçi, konferans başkanı.
  • Pavel Jozef Šafárik, Slovak dil uzmanı, şair, edebiyat tarihçisi ve etnograf, Çek-Slovak yönetim kurulu başkanı.
  • Ľudovít Štúr, Slovak şair, gazeteci, yayıncı, öğretmen, filozof, dilbilimci ve Macaristan Parlamentosu üyesi.
  • František Zach, Çek asıllı asker ve teorisyen.

Leh-Ukrayna Heyeti

Komisyon, František Palacký ve Mikhail Bakunin'in önerliğinde oluşturuldu. Leon Sapieha tarafından yönetildi ve Leh-Ruten ilişkileri konularını tartıştı. Galiçya Rutenleri (modern Ukraynalılar), Yüksek Ruten Konseyi ve Ruten Kurultayı adlı siyasi organizasyonlar tarafından temsil ediliyordu.

  • Karol Libelt, Polonyalı filozof, yazar, politik ve sosyal aktivist, sosyal hizmet uzmanı, Leh-Ukrayna yönetim kurulu başkanı.
  • Yüksek Ruten Konseyi (Iwan Borysykewycz, Hryhorij Hynyłewycz, Ołeksa Zakłynśkyj)
  • Ruten Kurultayı (Leon Sapieha, Jan Tadeusz Lubomirski, Kasper Cięglewicz, Ludwik Stecki)

Güney Slavları Heyeti

  • Stanko Vraz, Sloven-Hırvat şair, kongre başkan yardımcısı.
  • Pavo Stamatović, Sırp yazar, tarihçi ve başrahip Güney Slavları yönetim kurulu başkanı.
  • Jovan Subotić, Sırp avukat, yazar, politikacı ve akademisyen.

Kaynakça

  1. ^ Magocsi, Paul R.; Pop, Ivan Ivanovich (2002). Encyclopedia of Rusyn History and Culture. University of Toronto Press. p. 373. ISBN 9780802035660. Retrieved 4 June 2012.
  2. ^ (Orton 57)
  3. ^ (Orton 63)
  4. ^ a b (Orton 69)
  5. ^ (Orton 87)
  6. ^ a b (Orton 88)
  7. ^ (Polišenský 147)
  8. ^ Gogina, K. 1848 Prague Uprising. The Great Soviet Encyclopedia. 1979
  9. ^ a b (Orton 86)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çekya</span> Orta Avrupada yer alan bir ülke

Çekya, resmî adıyla Çek Cumhuriyeti, Orta Avrupa'da bir ülkedir. Kuzeyinde Polonya, batı ve kuzeybatısında Almanya, güneyinde Avusturya ve doğusunda Slovakya ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Bratislava</span> Slovakyanın başkenti

Bratislava (Slovakça telaffuz: [ˈbracɪslava]

<span class="mw-page-title-main">Panslavizm</span> Fikir akımı

Panslavizm, 19. yüzyılın ortalarında kristalize olmuş bir hareket olup Slav halkının bütünlüğünü ve birliğini ilerletmekle ilgilenen siyasi bir ideolojidir. Ana etkisi, Slav olmayan imparatorlukların yüzyıllar boyunca Güney Slavları yönettiği Balkanlar'da ortaya çıkmıştır. Bunların başlıcaları Bizans İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan, Osmanlı İmparatorluğu ve Venedik'ti. Panslavizm terimi ilk kez 1826 yılında J.Herkel tarafından kullanılmıştır. Pan-Cermenizm'den etkilenen Panslavizmin çıkışının temelinde Kırım Savaşı'nın ardından daha belirgin hale gelen Avrupa karşıtlığı yer almaktadır.

Osmanlı İmparatorluğu reform dönemi, Türk ve Türkiye tarihi için önemli bir dönem. Bu dönem 1828'de başlayıp 1908'e kadar devam eder.

<span class="mw-page-title-main">1848 Devrimleri</span>

1848 Devrimleri veya bazı ülkelerdeki kullanımıyla Halkların Baharı, 1848'den 1849'a kadar bir yıldan fazla bir süre boyunca Avrupa çapında gerçekleşen bir dizi devrimdir. Avrupa tarihinde bugüne kadarki en yaygın devrimci dalga olmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tomáš Garrigue Masaryk</span> Çekoslovakyanın kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı

Tomáš Garrigue Masaryk, Çekoslovakya'nın kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı (1918-1935).

Slovakya tarihi, bugünkü Slovakya Cumhuriyeti topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">14. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Galizien</span>

14. SS Waffen Grenadier Tümeni, II. Dünya Savaşı sırasında çoğunlukla Galiçya bölgesinden gönüllülerden kurulan Nazi Almanyası silahlı birliği. Birlik bünyesinde Ukraynalıların yanı sıra Slovaklar ve Çekler, hatta Hollandalılar da yer almıştır. 1943 yılında kurulmuştur, Brodi Muharebesi'nde büyük kayıplarlar yaşamıştır. Yeniden kurulan birlik Slovakya, Yugoslavya ve Avusturya’da savaştı. Savaşın sona ermesiyle mensupları ABD ve İngiliz silahlı kuvvetlerine teslim olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Çekoslovakya'nın İşgali</span>

Çekoslovakya'nın İşgali (1938-1945), Münih Antlaşması sonucu Almanya'nın, Südetler olarak bilinen bölgeyi işgal etmesiyle başlamıştır. 16 Mart 1939'da Alman birlikleri Çekoslovakya'nın geri kalanını da işgal ederek II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar ülkenin varlığına son vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alman sorunu</span> 19. yüzyılın ortalarında Almanyanın birleşmesine ilişkin tartışmalar

Alman sorunu, 19. yüzyılda, özellikle de 1848 Devrimleri boyunca süren Almanya'nın birleşmesinin en iyi yolu hakkındaki bir tartışmadır. 1815'ten 1871'e kadar, Alman Konfederasyonu'nda 37 bağımsız Almanca konuşulan eyalet bulunuyordu. Großdeutsche Lösung tüm Almanca konuşan insanları bir devlet altında birleştirmeyi amaçlıyordu ve Avusturya İmparatorluğu ile onun destekçileri tarafından benimsenmişti. Kleindeutsche Lösung ise Avusturya'yı içermeyecek şekilde sadece kuzey Alman eyaletlerini birleştirmeyi amaçlıyordu ve Prusya Krallığı tarafından benimsenmişti.

<span class="mw-page-title-main">1848 Macar Devrimi</span>

1848 Macar Devrimi, Macaristan'da 1848-1849 Macar Devrimi ve Bağımsızlık Savaşı olarak da bilinir. 1848'deki birçok Avrupa Devriminden birisi ve 1848'de Habsburg bölgelerindeki diğer devrimler ile yakından bağlantılıdır. Devrim başarısız olmasına rağmen, Macaristan'ın modern tarihindeki en önemli olaylardan biridir ve modern Macar ulusal kimliğinin temel taşını oluşturur. Devrimin patlak vermesinin yıldönümü olan 15 Mart, Macaristan'ın üç ulusal bayramından biridir.

<i>Sejm</i> Polonya Parlamentosunun alt kanadı

Sejm, Polonya Cumhuriyeti'nin Polonya Parlamentosu'nun alt meclisidir. 460 kişiden genel oy hakkı ile seçilmiş ve "Polonya Cumhuriyeti'nin Sejm'inin Mareşali" olarak bilinen konuşmacı tarafından yönetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Polonya-Ukrayna Savaşı</span>

Polonya-Ukrayna Savaşı 1918 ve 1919 yıllarında, Avusturya-Macaristan'ın dağılmasından sonra İkinci Polonya Cumhuriyeti ve Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti'nin Doğu Galiçya üzerindeki kontrolü için çıkan bir çatışmaydı. Doğu Galiçya, Avrupa'da en büyük petrol rezervine sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Varşova Paktı'nın Çekoslovakya'ya müdahalesi</span> Çekoslovakyadaki liberalleşme reformlarını durdurmak amacıyla Varşova Paktı üyeleri tarafından yapılan işgal

Varşova Paktı'nın Çekoslovakya'ya müdahalesi,, 20-21 Ağustos 1968 gecesi Alexander Dubček'in "Prag Baharı" adı verilen siyasi liberalleşme reformlarını durdurmak için Sovyetler Birliği ile diğer Varşova Paktı müttefikleri olan Doğu Almanya, Polonya, Bulgaristan ve Macaristan'ın Çekoslovakya'yı işgal ettiği askerî harekât. Yaklaşık 250.000 kişiden oluşan Varşova Paktı orduları o gece Çekoslovakya'ya saldırdı, Romanya ve Arnavutluk saldırıya katılmayı reddetti. Doğu Almanya kuvvetleri istilaya katılmaya hazır olsalar da, işgalden birkaç saat önce Moskova'dan Çekoslovakya sınırını geçmemeleri emredildi. Saldırı sırasında 137 Çekoslovak sivil öldürüldü ve yaklaşık 500 sivil yaralandı.

<span class="mw-page-title-main">Çek edebiyatı</span> Çeklere ait olan kitaplar, kronikler ve şiirler dahil yazılı eserlerin bütünü

Çek edebiyatı çoğunlukla Çek dilinde yazılmış olan edebiyattır. Modern zamana yakın dönemlerde Çekçe kullanılsa da tarihte Latince ve Almanca gibi diller de kullanılmıştır. Çek dilinde yazılmış en eski edebî eserler 14. yüzyıla dayanır. Modern edebiyat ise üç döneme ayrılır:

Çek Ulusal Dirilişi, 18. ve 19. yüzyıllarda Çek topraklarında gerçekleşen kültürel bir hareketti. Bu hareketin amacı Çek dilini, kültürünü ve ulusal kimliğini canlandırmaktı. Canlanma hareketinin en önemli isimleri Josef Dobrovský ve Josef Jungmann'dı.

<span class="mw-page-title-main">Andrej Hlinka</span>

Andrej Hlinka İkinci Dünya Savaşı'ndan önce Çekoslovakya'daki en önemli Slovak kamu aktivistlerinden biri olan Slovak Katolik rahip, gazeteci, bankacı ve politikacıydı. Hlinka Slovak Halk Partisi'nin lideriydi.

<span class="mw-page-title-main">Çekoslovak Ulusal Konseyi</span>

Çekoslovak Ulusal Konseyi, I. Dünya Savaşı sırasında Çek ve Slovak göçmenler tarafından anavatanlarını Avusturya-Macaristan'dan kurtarmak için kurulan bir organizasyondu. Savaşın sonlarına doğru, Çekoslovak Ulusal Konseyi resmi olarak geçici hükûmet statüsü kazandı ve konsey üyeleri Birinci Çekoslovakya Cumhuriyeti'nde üst düzey mevkilerde görevlendirildi.

František Palacký, Çek Ulusal Dirilişi'nin en etkili kişisi olan ve "Ulusun Babası" olarak adlandırılan bir Çek tarihçi ve politikacıydı.

Iryna Melnykova, Ukraynalı Çekoslovakya tarihçisi ve Tarih Bilimleri Doktoruydu. Ukrayna Milli Bilimler Akademisi'nin Muhabir Üyesiydi. Araştırma ilgi alanları arasında Orta ve Doğu Avrupa'nın siyasi ve ekonomik tarihi yer alır ve özellikle savaş öncesi döneme odaklanır.