İçeriğe atla

1848 Fransız Devrimi

1848 Fransız Devrimi
1848 Devrimleri
Tarih22 Şubat-2 Aralık 1848
Bölge
Sonuç
Taraflar

Fransa Fransa Krallığı

Destekleyenler:
Birleşik Krallık Birleşik Krallık
Fransa Cumhuriyetçiler
Sosyalistler
Komutanlar ve liderler
Fransa Louis-Philippe
Fransa Thomas Robert Bugeaud
Fransa Louis-Napoléon
Fransa Alphonse de Lamartine
Güçler
70,000
Kayıplar
350 ölü
en az 500 yaralı


Fransa'daki 1848 Devrimi, bazen Şubat Devrimi (révolution de Février) olarak da söylenmektedir, Avrupa'daki 1848 devrimlerinin bir parçasıdır. Bu devrim 1830-1848 arasında hüküm süren Orleans monarşisini bitirip 2. cumhuriyet'in kurulmasına neden oldu.

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Komünist Manifesto</i> Karl Marx ve Friedrich Engelsin 1848 tarihli yayını

Komünist Parti Manifestosu, Karl Marx ve Friedrich Engels tarafından ilk olarak 21 Şubat 1848'de Almanca olarak Londra'da yayımlanan yazı, komünizmin ilk bildirgesi.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya İmparatorluğu</span> 1804-1867 yılları arasında Habsburg hanedanı tarafından hükmedilen Orta Avrupa toprakları

Avusturya İmparatorluğu, 1804-1867 yılları arasında Habsburg Hanedanı tarafından yönetilen Orta Avrupa topraklarına verilen isimdi.

<span class="mw-page-title-main">Deșteaptă-te, române!</span> Romanyanın devrim şarkısı ve 1989dan bu yana ulusal marşı

Deșteaptă-te, române!, Romanya'nın devrim şarkısı ve bugünkü ulusal marşı. sözü Andrei Mureşanu tarafından yazıldı ve müziği Anton Pann tarafından bestelendi.

<span class="mw-page-title-main">Devrim</span> göreceli olarak kısa süre içinde gerçekleşen güç veya örgütsel yapılardaki geniş kapsamlı niteliksel değişim

Politika biliminde, bir devrim, tipik olarak algılanan bir baskı veya politik yetersizlik nedeniyle halkın hükûmete karşı isyan etmesiyle açığa çıkan politik üstünlük ve organizasyon eşliğinde, nispeten ani gerçekleşen değişiklikler. Aristo, eseri Politika'nın beşinci cildinde iki çeşit devrimden bahsetmiştir: (1) Bir durumdan bir diğerine geçilmesi ve (2) mevcut bir durumun düzeltilmesi.

<span class="mw-page-title-main">Adolphe Thiers</span> 3. Fransız Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Louis Adolphe Thiers, Fransız devlet adamı, gazeteci ve tarihçi. Fransa'da Üçüncü Cumhuriyet'in kurucularından ve ilk cumhurbaşkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Temmuz Monarşisi</span> Fransada 1830 yılında meydana gelen Temmuz Devrimi sonucu X. Charlesin devrilerek Louis-Philippein tahta çıkmasıyla başlayan dönem

Temmuz Monarşisi, Fransa'da 1830 yılında meydana gelen Temmuz Devrimi sonucu X. Charles'in devrilerek Louis-Philippe'in tahta çıkmasıyla başlayan döneme verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Kossuth Evi Müzesi</span> Kütahyada müze

Kossuth Evi Müzesi, Kütahya'da 1982'den beri ziyarete açık olan bir 18. yy Türk evidir. Evin sahibi Şeyh Bedreddin Efendi'dir. Bu evde 1850-1851 yıllarında yaşamış olan Macar Devrimi önderlerinden avukat Lajos Kossuth'a ait özel eşyalar ve Macar kültürü ile ilgili objeler sergilenir. Kossuth, Macaristan için hazırladığı anayasa taslağı metnini bu evde kaleme almıştır.

<span class="mw-page-title-main">1848 Devrimleri</span>

1848 Devrimleri veya bazı ülkelerdeki kullanımıyla Halkların Baharı, 1848'den 1849'a kadar bir yıldan fazla bir süre boyunca Avrupa çapında gerçekleşen bir dizi devrimdir. Avrupa tarihinde bugüne kadarki en yaygın devrimci dalga olmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İran bayrağı</span> Ulusal bayrak

İran bayrağı, İran İslam Cumhuriyeti'nin resmî bayrağı. 1980 yılında kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Albert (Broglie dükü)</span> Fransız siyasetçi (1821 – 1901)

Jacques-Victor-Albert, 4. Broglie Dükü Fransız siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Alexis de Tocqueville</span> Fransız siyasetçi

Alexis-Charles-Henri Clérel de Tocqueville, , Fransız siyasi düşünür ve tarihçi.

<span class="mw-page-title-main">1848 Macar Devrimi</span>

1848 Macar Devrimi, Macaristan'da 1848-1849 Macar Devrimi ve Bağımsızlık Savaşı olarak da bilinir. 1848'deki birçok Avrupa Devriminden birisi ve 1848'de Habsburg bölgelerindeki diğer devrimler ile yakından bağlantılıdır. Devrim başarısız olmasına rağmen, Macaristan'ın modern tarihindeki en önemli olaylardan biridir ve modern Macar ulusal kimliğinin temel taşını oluşturur. Devrimin patlak vermesinin yıldönümü olan 15 Mart, Macaristan'ın üç ulusal bayramından biridir.

<span class="mw-page-title-main">İtalya'da 1848 devrimleri</span>

İtalya'da 1848 devrimleri, Fransa'da başlayıp bütün Avrupa'yı etkileyen devrim hareketinin İtalya yarımadası ve Sicilya eyaletlerine yansımasıdır. Direnişçilerin amacı ülkede demokratik hamleleri yapacak hükûmetin tesisi ve o sırada birleşik olmayan İtalya'yı bütünleştirerek Kuzey İtalya'da var olan Avusturya hakimiyetini kırmaktır.

<span class="mw-page-title-main">1848 Sicilya devrimi</span>

1848 Sicilya devrimi, ülkede meydana gelen devrimlerin Sicilya ayağını oluşturmaktadır. Devrim hareketi 12 Ocak 1848 başlamıştır ve bu nedenle o yıl gerçekleşen çok sayıda devrimlerden önce gerçekleşmiştir. Devrimin amacı Viyana Kongresi sonucunda Napoli ile birlikte kendi topraklarının hakimiyetini Bourbon Hanedanlığının yönettiği Sicilyateyn Kraliyetine verilmesi ile kaybedilen bağımsızlığı tekrar kazanmaktır. Ancak devrim hareketi yenilgiye uğradı. 1861 yılında Giuseppe Garibaldi'nin İtalya'yı birleştirme amacı ile yaptığı sefer ile Sicilya, Sicilyateyn Kraliyetinin yönteminden kurtulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bertalan Szemere</span> Macar siyasetçi

Bertalan Szemere, Macar şair ve Macaristan'ın üçüncü başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Ádám Récsey</span>

Ádám Récsey, 1848 Macar Devrimi sırasında 4 gün başbakanlık görevi yürüten Macar politikacı ve general. Yasa dışı olarak başbakan olmuş, bununla birlikte kısa süre sonra görevinden istifa etmek zorunda kalmıştır.

Bu madde, Macar Bağımsızlık Bildirgesi'nden ve 1849'da Macar Devleti'nin kurulmasından günümüze kadar Macaristan'ın devlet başkanlarını listelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Orléans Hanedanı</span> Fransız Asilzâde Aile

Orléans Hanedanı, Fransa Kralı XIII. Louis'in ikinci oğlu Philippe'e Orléans Dükü unvanı verilmesiyle kurulan hanedan. Tarih boyunca hanedanın başkanları Fransa Kralı olmaya çalışmıştırlar. Bunun için Orléans Dükü II. Louis-Philippe Fransız İhtilaline destek vermiştir. Fakat kralın uzak akrabası olduğu için idam edilmiştir. Hanedanın başkanlarından III. Louis-Philippe, 1830'da Kral X. Charles'ın devrilmesiyle I. Louis-Philippe adıyla Fransızlar Kralı oldu. 1848 Devrimi ile devrildi. Hanedan üyeleri 1848'den beri Fransa Tahtında hak iddia etmektedirler.