İçeriğe atla

1842 Atlantik kasırga mevsimi

1842 Atlantik kasırga mevsimi Meksika Körfezi ve Amerika Birleşik Devletleri'nin doğu kıyısında etkili olmuş; İber Yarımadası'nı doğrudan etkileyen tropikal siklonlar meydana getirmiştir. Mevsimin Atlantik kasırga veritabanı kapsamında olmaması nedeniyle, bu dönemde gerçekleşen hava olaylarına ilişkin kısıtlı bilimsel veri mevcuttur. Temmuz ayında gözlemlenen ve Kuzey Karolina kıyısında etkili olan fırtına 1842 Atlantik kasırga mevsiminin kayda değer ilk hava hareketidir.

Olaylar

Vince Kasırgası'nın izlediği yol

Temmuz

Ağustos

Eylül

Ekim

24 Ekim'de doğu Atlantik'te gözlemlenen kasırga İspanya'yı etkilemiş ve 2005'te aynı bölgeden doğan Vince Kasırgası'yla ortak özellikler sergilemiştir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tropikal siklon</span> hızlı dönerek esen fırtına

Kasırga ya da tropikal siklon, büyük çaplı ve çok şiddetli, Beaufort ölçeğine göre saatte 118 km'den fazla hızla ve dönerek esen tropik rüzgârdır.

<span class="mw-page-title-main">Sera etkisi</span> üreteç devrede kullanılan pil piller ve güç kaynakları gibi güç kaynakları

Sera etkisi, bir gezegenin atmosferinden gelen radyasyonun, gezegenin yüzeyini normalden daha yüksek bir sıcaklığa ulaştırarak ısıtması sürecine denir.

<span class="mw-page-title-main">Katrina Kasırgası</span>

Katrina Kasırgası, Amerika Birleşik Devletleri tarihinin en yıkıcı ve en ölümcül kasırgalarından biri. 2005 yılı Atlas Okyanusu kasırga mevsiminin genelde 5., tropik kasırgalar arasında 11. ve Saffir-Simpson Kasırga Ölçeği'ne göre 5. Kategorideki 2. kasırgasıdır. Katrina, 23 Ağustos 2005 günü oluşmaya başladı ve Meksika Körfezi kıyısının orta-kuzeyi boyunca uğradığı yerlerde büyük hasarlara sebep oldu. Kasırganın neden olduğu en büyük can kaybı ve maddi zarar, New Orleans'ta meydana geldi. Set sisteminin başarısız olduğu Louisiana'yı sel bastı. Kasırga, Mississippi kıyısının karşısında ve Alabama'da şiddetini artırdı, öyle ki kasırganın merkezinin hızı saatte 160 km/saat olarak ölçüldü.

<span class="mw-page-title-main">Tayfun</span>

Tayfun; şiddetli rüzgarları, ilginç bulut yapıları ve sellere yol açan yağmurlarıyla Dünya'nın en olağanüstü hava olaylarından biri. Büyük Okyanus'un batısında meydana gelen tayfunlara "kasırga" adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey yarımküre</span> Dünyanın ekvatorun kuzeyinde kalan yarısı

Kuzey yarımküre, Dünya'yı ekvator hizasından bölen hayalî bir düzlemin üstünde (kuzeyde) kalan yarısıdır. 0° paraleli ile 90° kuzey paraleli arasında yer alır. Güneyde kalan kısma ise güney yarımküre denir. Dünya'nın kuzey yarımküresi, birçok ülkeyi ve dünya nüfusunun yaklaşık %90'ını kapsamaktadır.

Kuzey Atlantik salınımı, Kuzey Atlas Okyanusu'nda görülen bir fenomen. Kutuplarda açısı daralan güneş ışınlarından dolayı düşük ısı enerjisi ile deniz seviyesinde yüksek basınç alanı, ekvatoral bölgelerde ise bunun aksine yüksek ısı enerjisiyle deniz alçak basınç alanı oluşur. Bu basınç kuşaklarına bir tepki olarak alt-tropik ve alt-kutbi bölgelerde de yarı kararlı basınç kuşakları meydana gelir. Azor adaları çevresinde bir yüksek basınç - bilinen adıyla Azor Yüksek Basıncı veya Azor Yükseği, İzlanda çevresinde de bir alçak basınç - İzlanda alçağı veya İzlanda alçak basıncı deniz seviyesinde ortaya çıkar.

<span class="mw-page-title-main">Estonya iklimi</span>

Estonya ılıman iklim kuşağının kuzey kesiminde ve deniz ile karasal iklim arasındaki bir geçiş bölgesinde yer almaktadır. Çünkü Estonya sürekli Kuzey Atlantik Okyanusu'nun ısıl içeriği etkisinde denizel hava ile ısıtılır, kuzey enlemde yer almasına karşın ılıman bir iklime sahiptir. Baltık Denizi kıyı ve iç kesimlerinde iklim arasında farklara sahiptir. Estonya neredeyse eşit uzunlukta dört mevsimi yaşar. Ortalama sıcaklıklar Baltık adalarında 16.3 °C (61.3 °F) civarında, denizden uzak yerlerde Temmuz ayında 18.1 °C (64.6 °F), Baltık adalarında -3.5 °C'de (25.7 °F) sıcak aylar değişir ve denizden uzak yerlerde Şubat ayı 7.6 °C (18.3 °F) ile en soğuk ay olarak ölçülür.

<span class="mw-page-title-main">2005 Azorlar subtropikal fırtınası</span> 4–5 Ekim 2005te Atlas Okyanusunda yaşanmış fırtına

Azorlar subtropikal fırtınası, 2005 Atlantik kasırga mevsiminde, adlandırılacak güce ulaşmış 19. fırtınadır. Ulusal Kasırga Merkezi tarafından subtropikal bir alçak basınç etkinliği olarak değerlendirilen fırtınaya, resmî bir ad konulmamıştır. 4 Ekim tarihinde Atlas Okyanusu'nun doğusundaki bir alçak basınç noktasının subtropikal özellikler sergilemesiyle başlayan fırtına, aynı gün içinde Azorlar üzerinden geçmiş ve ertesi gün ekstratropikal duruma gelmiştir. Herhangi bir maddi hasar ya da can kaybına neden olmayan fırtına, bir soğuk hava kütlesi tarafından yutulmuş; daha sonra İber Yarımadası'nı etkileyen Vince Kasırgası'na dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Subtropikal siklon</span>

Subtropikal siklon, kasırga ve ekstratropikal siklon özelliklerini bir arada bulunduran hava sistemi. İlk kez Ulusal Kasırga Merkezi tarafından 1972'de gözlenmiştir. Kuzey Atlantik, Hint Okyanusu ve Güney Atlantik havzalarında meydana gelen subtropikal siklonlar resmî olarak adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2005 Atlantik kasırga mevsimi</span>

2005 Atlantik kasırga mevsimi 8 Haziran 2005'te başlayıp 6 Ocak 2006'ya dek süren ve yazılı tarihin en etkin Atlantik kasırga mevsimi olarak bilinen döneme verilen addır. 3.913 kişinin ölümü ve 180,7 milyar dolarlık maddi hasarla sonuçlanan mevsimde Dennis, Emily, Katrina, Rita ve Wilma kasırgaları etkili olmuştur. Amerika Birleşik Devletleri'nin Florida ve Louisiana; Meksika'nın Quintana Roo ve Yucatán eyaletleri mevsimde etkinlik gösteren iki kasırgaya maruz kalmış; Küba, Bahamalar, Haiti, Mississippi, Teksas, Alabama ve Tamaulipas ise mevsimdeki diğer hava hareketlerinden etkilenen bölgeler arasına girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vince Kasırgası</span> 2005te Atlantikte meydana gelen kasırga

Vince Kasırgası, 8 Ekim 2005'te Atlas Okyanusu'nun kuzeydoğusunda meydana gelen kasırgadır. 2005 Atlantik kasırga mevsiminin bir parçası olup tropikal siklonlar için çok soğuk olduğu düşünülen sularda ortaya çıkmıştır. Kasırga, çok aktif geçen bu kasırga mevsiminde gerçekleşen 20. adlandırılmış hava olayı ve 12. kasırgadır.

Atlantik kasırga mevsimi Atlas Okyanusu'nda kasırga ve tropikal fırtınaların oluştuğu döneme verilen addır. Tropikal özellik göstermeyen fırtınalar da mevsimde yaşanan kayda değer hava olayları arasında sayılmaktadır. Genellikle yaz sonunda artan mevsim etkinliği yüksek sıcaklık değişimlerine bağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">1952 Atlantik kasırga mevsimi</span>

1952 Atlantik kasırga mevsimi 3 Şubat - 30 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen hava olaylarını kapsayan kasırga mevsimidir. 1946 Atlantik kasırga mevsiminden sonraki en düşük yoğunluklu dönemi temsil etmiştir. 7 tropikal siklonun yaşandığı mevsim 28 Ekim tarihinde gözlemlenen Fox Kasırgası'yla sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">1933 Atlantik kasırga mevsimi</span>

1933 Atlantik kasırga mevsimi 14 Mayıs - 17 Kasım tarihleri arasındaki hava olaylarının yaşandığı kasırga mevsimidir. 20 fırtınanın meydana geldiği dönem, 2005 kasırga mevsiminin ardından yaşanmış en etkin meteoroloji sistemini ifade etmektedir. Uydu fotoğrafçılığı gibi tekniklerin bu tarihte mevcut olmaması nedeniyle, mevsimde etkinlik gösteren hava olaylarına ilişkin bilimsel veri kısıtlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Artık kullanılmayan Atlantik kasırga adları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste Kuzey Atlantik'te artık kullanılmayan tropikal siklon adlarını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Irene Kasırgası (2005)</span> 4 Ağustos 2005te Atlantikte oluşmuş şiddetli kasırga

Irene Kasırgası, 2005 Atlantik kasırga mevsiminin adlandırılacak güce ulaşmış 9. kasırgasıdır. 4 Ağustos'ta Yeşil Burun Adaları yakınlarında oluşan siklon, Atlas Okyanusu'nu geçti ve Newfoundland'ın güneydoğusundayken ekstratropikal siklon tarafından emilmeden önce Bermuda çevresinde kuzeye döndü. 10 Ağustos'ta neredeyse dağılma safhasına geçse de, 16 Ağustos'ta etkisinin zirvesine ulaşarak Kategori 2 kasırgası olarak sınıflandırıldı. 2005 mevsiminin en uzun siklonu olan Irene, tropikal bir sistem olarak 14 gün boyunca etkisini sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Tropikal dalga</span> tropikal bölgelerde oluşan atmosferik bir olgu

Tropikal dalga ; Atlantik Okyanusu'nun içinde ve çevresinde, kuzeyden güneye doğru hareket eden nispeten alçak hava basıncına sahip uzun bir dönence olan bir tür atmosferik yataktır. Aynı zamanda tropikal dalga tropikal bölgelerde oluşan atmosferik bir olgudur. Yüksek hava basıncı alanları ile alçak hava basıncı alanları arasında hareket ederken yoğun yağış, fırtına ve kasırga oluşumuna neden olabilir.

<span class="mw-page-title-main">1936 Atlantik kasırga mevsimi</span>

1936 Atlantik kasırga mevsimi, resmi olarak 1 Haziran 1936'da başladı ve 30 Kasım 1936'ya kadar sürdü. Bu tarihler, geleneksel olarak, Atlantik havzasında çoğu tropikal siklonun oluştuğu her yılın dönemini sınırlar. 1936 sezonu, 3 tropikal depresyon dahil 20 tropikal siklonla oldukça aktifti. 7 fırtına kasırgaya dönüştü ve bunlardan biri büyük bir kasırga haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">2020 Atlantik kasırga mevsimi</span> 2020de Kuzey Atlantik Okyanusunda tropikal siklon oluşum dönemi

2020 Atlantik kasırga mevsimi, kaydedilen en aktif ve en maliyetli beşinci Atlantik kasırga mevsimiydi. Sezon ayrıca 2017'den beri en yüksek birikmiş siklon enerjisine (ACE) ve 1998 ile birlikte rekoru kırılan en yüksek onuncu sezonuna sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Mitch Kasırgası</span>

Mitch kasırgası, 22 Ekim 1998 tarihinde başlayıp 9 Kasım 1998 tarihinde dağılmış olan bir kasırgadır. 1998 Atlantik Kasırga Sezonu'nun en ölümcül ikinci kasırgasıdır. Saffir-Simpson Kasırga Ölçeği'ne göre 5 olarak kategorize edilen Mitch Kasırgası'nın en çok etki ettiği bölgeler; Yucatan Yarımadası, Florida ve de Jamaika olmuştur.