İçeriğe atla

1813 Alman Seferi

1813 Alman Seferi
Napolyon Savaşları ve Altıncı Koalisyon Savaşı

Soldan sağa, yukarıdan aşağıya: Lützen, Katzbach, Dresden, Kulm, Leipzig, Hanau
TarihOcak – Ekim 1813
Bölge
Sonuç Koalisyon zaferi
Coğrafi
Değişiklikler
Taraflar
Rus İmparatorluğu
Birleşik Krallık Birleşik Krallık
Hollanda Hollanda Birleşik Krallığı
İsveç İsveç
Alman Devletler
Avusturya İmparatorluğu
Prusya
Mecklenburg-Schwerin Dükalığı
Hannover
Bavyera
Saksonya Saksonya
Württemberg

Fransa Fransa İmparatorluğu

Danimarka Danimarka-Norveç
Komutanlar ve liderler

I. Aleksandr (Rusya)
İsveç XIV. Karl
Karl Philipp
III. Friedrich Wilhelm
Ludwig Yorck Wartenburg
Gebhard Leberecht von Blücher
Friedrich Wilhelm Freiherr von Bülow
Maximilian I. Joseph (Bavyera kralı)
I. Friedrich Francis
I. Friedrich Augustus
Michael Andreas Barclay de Tolly
Levin August von Bennigsen
Matvey Platov
Peter Wittgenstein

Hollanda I. Willem
Birleşik Krallık III. George
Birleşik Krallık Robert Jenkinson
Birleşik Krallık Arthur Wellesley

Fransa Napolyon Bonapart

Fransa Pierre Augereau
Fransa Jean-Baptiste Bessières (ölü)
Fransa Louis-Nicolas Davout
Fransa Jacques MacDonald
Fransa Auguste de Marmont
Fransa Édouard Mortier
Fransa Michel Ney
Fransa Nicolas Oudinot
Fransa Laurent de Gouvion Saint-Cyr
Fransa Jean-de-Dieu Soult
Fransa Claude Victor-Perrin
Fransa Jacques Lauriston (esir)
Józef Poniatowski (ölü)
Eugène de Beauharnais
Joachim Murat
Güçler

16 Ağustos 1813: Toplam: 860,000 adam[1]

Saha Ordusu: 512,113 adam[1]

1,380 silah[1]

16 Ağustos 1813: Toplam:700,000 adam[2]

Saha Ordusu 442,810 adam[3]

1,284 silah[3]
Kayıplar

360,000[4][a] 275,000 öldürüldü veya yaralandı

85,000 esir veya kayıp

460,000[4][b] 270,000 öldürüldü veya yaralandı

190,000 esir veya kayıp

Alman seferi (Almanca: Befreiungskriege, 'Kurtuluş Savaşları' 1813'te yapıldı. Aralarında Avusturya ve Prusya'nın yanı sıra Rusya ve İsveç'in de bulunduğu Altıncı Koalisyon üyeleri, Almanya'da, Fransız İmparatoru Napolyon, mareşalleri ve diğer Alman devletlerinin çoğunun ittifakı olan Ren Konfederasyonu ordularının ve Birinci Fransız İmparatorluğu'nun egemenliğine son verdi.

Napolyon'un Grande Armée'sinin 1812 Rusya seferindeki yıkıcı yenilgisinden sonra, Grande Armée'nin Alman yardımcı birliklerinin (Hilfskorps) komutanı general Johann Yorck, 30 Aralık 1812'de Tauroggen Konvansiyonu aracılığıyla Ruslarla ateşkes ilan etti. Bu, ertesi yıl Alman Seferinin patlak vermesinde belirleyici faktördü. Fransa ile Altıncı Koalisyon arasındaki bahar harekatı, yaz ateşkesi (Pläswitz Ateşkesi) ile sonuçsuz bir şekilde sona erdi. 1813 yazında ateşkes döneminde geliştirilen Trachenberg Planı aracılığıyla Prusya, Rusya ve İsveç bakanları Napolyon'a karşı tek bir müttefik strateji izleme konusunda anlaştılar. Ateşkesin sona ermesinin ardından Avusturya sonunda koalisyonun yanında yer aldı ve Napolyon'un Avusturya ve Rusya ile ayrı anlaşmalar yapma umutlarını boşa çıkardı. Koalisyon artık açık bir sayısal üstünlüğe sahipti ve Dresden Muharebesi gibi daha önceki aksiliklere rağmen sonunda Napolyon'un ana kuvvetlerine karşı bunu sağladılar. Müttefik stratejisinin doruk noktası, Ekim 1813'te Napolyon'un kesin bir yenilgisiyle sonuçlanan Leipzig Muharebesiydi. Ren Konfederasyonu, eski üye devletlerinin çoğunun koalisyona katılmasıyla savaşın ardından dağıldı ve Napolyon'un Almanya üzerindeki hakimiyeti kırıldı. Yeni bir strateji üzerinde anlaşmaya varılan bir gecikmenin ardından, 1814'ün başlarında koalisyon, Wellington Dükü'nün İngiliz ordusunun İspanya'dan kuzeye, güney Fransa'ya doğru yürüyüşüyle aynı zamana denk gelecek şekilde Fransa'yı işgal etti. Napolyon tahttan çekilmek zorunda kaldı ve XVIII. Louis Fransız tahtına geçti. Savaş, Mayıs 1814'te imzalanan Paris Antlaşması'yla resmen sona erdi.

Arkaplan

1806'dan beri Johann Philipp Palm, Johann Gottlieb Fichte, Ernst Moritz Arndt, Friedrich Ludwig Jahn ve Theodor Körner gibi yazarlar ve entelektüeller, Almanya'nın büyük bir kısmının Fransız işgalini eleştiriyorlardı. Almanya'nın hanedan prenslerine sınırlama getirilmesini, Prusyalılar ve Avusturyalılar da dahil olmak üzere tüm Almanların Fransızları kovmak için ortak bir çaba göstermelerini savundular. 1810'dan itibaren Arndt ve Jahn, Prusya toplumunun üst düzey isimlerinden defalarca böyle bir ayaklanma hazırlamalarını istedi. Jahn, Alman Birliği'ni kendisi örgütledi ve Lützow Özgür Birlikleri'nin kuruluşuna büyük katkı sağladı. Bu öncüler, hem silahlı kuvvetlerde görev yaparak hem de yazılarıyla koalisyonu destekleyerek Almanya'daki düşmanlıkların patlak vermesinde yer aldılar.

Alman Seferi'nden önce bile, Almanya'yı işgal eden Fransız birliklerine karşı ayaklanmalar olmuştu; bunlar 1806'dan itibaren Hessen'de ve 1809'da Tirol İsyanı sırasında patlak vermişti. Bu ayaklanmalar aynı yıl Hessen ayaklanmasının başlatıcısı ve başkomutanı Wilhelm von Dörnberg ve Binbaşı Ferdinand von Schill döneminde yoğunlaştı.

Not listesi

  1. ^ 1813'deki toplam kayıplar bu miktardadır
  2. ^ 1813'deki toplam kayıplar bu miktardadır

Kaynakça

  1. ^ a b c Maude 1908, s. 156.
  2. ^ Maude 1908, s. 149.
  3. ^ a b Maude 1908, s. 148.
  4. ^ a b Bodart 1916, s. 46.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Prusya</span> 1525-1947 yılları arasında Orta Avrupada varlığını sürdürmüş eski bir Alman devleti

Prusya, tarihin değişik dönemlerinde değişik anlamlarda kullanılmış bir isim olmakla birlikte en çok 1713-1867 yılları arasında kendine Prusya Krallığı adını veren ve Orta Avrupa'da hüküm süren Alman devletinin ismidir.

<span class="mw-page-title-main">Napolyon Bonapart</span> Fransız asker ve imparator (1769–1821)

Napolyon Bonapart veya I. Napolyon kısaca Napolyon, Fransız asker, politikacı ve 1804-1814 arası Fransa imparatoru. Gerek Fransız Devrim Savaşları gerekse Napolyon Savaşları sırasında Fransa'ya önderlik ettiği gibi tüm Avrupa'yı da etkilemiş önemli bir komutandır. Girdiği savaş ve çatışmaların büyük bölümünü kazanmış, 1815'teki nihai yenilgisine kadar hızla Avrupa kıtasının hakimiyetini ele geçirmiştir. Tarihteki en önemli komutanlardan biri olan Napolyon'un savaşları dünyanın her yerinde askerî okullarda ders olarak okutulmaktadır ve kendi Avrupa tarihinin en ünlü ve en tartışmalı siyasi figürlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Napolyon Savaşları</span> Savaş dönemi

Napolyon Savaşları, Fransız Devrim Savaşları'nın ardından Napolyon önderliğindeki Fransa ile Avrupa'nın diğer güçlü devletlerinin oluşturduğu koalisyon arasında gerçekleşen savaş dönemi. Başlangıç tarihinin hangi yıl olduğuna dair tarihçiler ve araştırmacılar arasında fikir birliği yoktur. 1800-1815 yılları arasında, yaklaşık 15 yıl sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">1814 Paris Muharebesi</span>

1814 Paris Muharebesi, Napolyon Savaşlarının son dönemindeki muharebelerdendir. Fransızların yenilgisi üzerine başkent Paris düşmüş ve imparator Napolyon Bonapart tahttan feragât etmek zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bavyera Krallığı</span> 1806-1918 yılları arasında var olan bir Alman devleti

Bavyera Krallığı, 1805'ten 1918 yılına kadar varlığını sürdürmüş, Bavyera Elektörlüğü'nün ardılı olan bir devletti. 1871'de Almanya'yla birleşmesinin akabinde krallık, yeni kurulan imparatorluğun içinde yer alan bir federe devlet hâline dönüştü. Güç, zenginlik ve yüzölçümü bakımından, yönetici devlet olan Prusya Krallığı'nın hemen ardında ikinci sıradaydı.

<span class="mw-page-title-main">Vestfalya Krallığı</span>

Vestfalya Krallığı, 1807-1813 yılları arasında var olan, 2.6 milyon Alman'ın yaşadığı bir ülkedir. Hessen bölgesi ve günümüz Almanya'sının diğer parçalarından toplam 1.100 km2lik bir alanda kurulmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Altıncı Koalisyon Savaşı</span> 1813-1814 Napolyon Savaşları sırasındaki çatışma

Altıncı Koalisyon Savaşında (1813–1814), Avusturya, Prusya, Rusya, Birleşik Krallık, Portekiz, İsveç, İspanya ve birkaç Alman Devleti, Fransa'yı yenerek Napolyon Bonapart'ı Elba'ya sürgüne gönderdi. Napolyon'un başarısızlıkla sonuçlanan Rusya Seferi sonrası, kıtasal güçler Rusya, Britanya, Portekiz ve İspanya, Fransa'ya karşı birlik oldu. Ordularını yeniden düzenleyen koalisyon üyeleri, 1813'te Napolyon'u Almanya'dan çıkardı ve 1814'te Fransa'yı işgal ederek Napolyon'un tahttan çekilmesini ve Bourbon Restorasyonu'nu zorladılar.

<span class="mw-page-title-main">Üçüncü Koalisyon</span>

Üçüncü Koalisyon veya Üçüncü Koalisyon Savaşı, 1803-1806 yılları arasında, Büyük Britanya - Kutsal Roma-Cermen İmparatorluğu - Rus İmparatorluğu Koalisyonu ile Fransa Cumhuriyeti arasında gerçekleşmiş muharebeler dizisidir. Bu koalisyon savaşında, Napolyon'un asıl amacı, Büyük Britanya'nı işgal edip, savaşı kökten bitirmekti. Trafalgar Muharebesi'nde yenilmesi üzerine, bu planı suya düştü. Bunun yerine, Rusya hariç tüm Kıta Avrupası'nı işgal etmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Beşinci Koalisyon Savaşı</span>

Beşinci Koalisyon, 1809 yılında Avusturya İmparatorluğu ve Birleşik Krallık'ın Fransız İmparatorluğu ve Bavyera'ya karşı kurduğu koalisyon savaşıdır. Savaş aslında Avusturya ve Fransa arasındayken her iki tarafında müttefikleri savaşa dahil oldu ve Avusturya koalisyon ekibi kurarken, Napolyon da Ren Konfederasyonu'nu oluşturdu. Halihazırda Yarımada Savaşı sürerken Avrupa'da yer alan Britanya, Avusturyalıları rahatlatmak için Hollanda Krallığı'na bir sefer düzenledi; ancak bu çaba çatışmanın sonucunu etkilemedi.

<span class="mw-page-title-main">I. Friedrich Augustus</span>

I. Friedrich Augustus veya III. Frederick Augustus 1763'ten 1806'ya Saksonya elektörüğü ve 1806'dan 1827'ye dek Saksonya Kralı olarak hüküm süren Wettin' hanedanının bir üyesiydi. Aynı zamanda 1807'den 1813'e kadar Varşova Dükü olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Louis-Alexandre Berthier</span> Fransız mareşal (1753 – 1815)

Louis-Alexandre Berthier Fransız mareşal. Birinci Wagram prensi, Neuchâtel'in Egemen prensi ve I. Napolyon'un 26 mareşalinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Louis-Nicolas Davout</span> Fransız mareşal (1770 – 1823)

Louis-Nicolas d'Avout Auerstaedt Dükü, Napolyon döneminde İmparatorluğun mareşali olan bir Fransız asker ve general idi.

Büyük Ordu, Napolyon Savaşları sırasında I. Napolyon tarafından oluşturulan ve yönetilen ordu. 1804'ten 1809'a kadar Grande Armée, Fransız İmparatorluğu adına Avrupa üzerinde eşi görülmemiş bir zafer elde eden tarihi bir ordu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Jean Victor Marie Moreau</span> Fransız general (1763 – 1813)

Jean Victor Marie Moreau, Napolyon Bonapart'ın iktidara gelmesine yardım eden ancak daha sonra bir rakip haline gelen ve ABD'ye sürgün edilen Fransız general.

<span class="mw-page-title-main">İmparatorluk Muhafızlarının Litvanyalı Tatarları</span>

İmparatorluk Muhafızları'nın Litvanyalı Tatarları Napolyon Savaşları sırasında 1812-1814 yılları arasında varlığını sürdürmüş, İmparatorluk Muhafızlarına bağlı olan Hafif Süvari birliğiydi. Litvanya Tatarları 1400'lü yıllarda bölgeye göç etmiş Kırım Tatarları'nın bölgedeki halefiydi. Napolyon'un Rusya seferi sırasında başlangıçta tek bir süvari bölüğü olarak kuruldu. İlk bölük liderleri Mustafa Mirza Vilna'da öldükten sonra yerini Samuel Mirza aldı ve savaş sonuna kadar süvari bölüğünün başında kaldı. Birinci Restorasyon sırasında bölük dağıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Prag Barış Kongresi</span>

Prag Barış Kongresi, Altıncı Koalisyon Savaşları sırasında müttefik olan Prusya ve Rusya ile Fransa arasında 12 Temmuz-10 Ağustos 1813 tarihleri arasında Avusturya arabuluculuğuyla gerçekleşen barış çalışmasıdır. Savaşı bitirmeyi amaçlayan kongre anlaşma sağlanamadan sona erdi ve savaş, Avusturya'nın sonra Napolyon karşıtı koalisyona katılmasıyla daha da büyüdü.

<span class="mw-page-title-main">Trachenberg Planı</span>

Trachenberg Planı, Altıncı Koalisyon Savaşı sırasında Alman Harekatı'nda Müttefikler tarafından oluşturulan ve adını Trachenberg Sarayında düzenlenen ve ismini konferanstan alan bir stratejidir. Plan, Fransız imparatoru I. Napolyon ile, imparatorun savaştaki artık efsanevi kahramanlığından duyulan korkudan kaynaklanan doğrudan çatışmadan kaçınmayı savundu. Sonuç olarak Müttefikler, Napolyon'un mareşalleri ve generalleriyle ayrı ayrı çatışmaya girmeyi ve onları yenmeyi planladılar. Böylece Napolyon'un ezici bir güç oluşturma fırsatı vermeden ordusunu zayıflatmayı planladılar. Karar; Lützen Muharebesi, Bautzen Muharebesi ve Dresden Muharebesi'nde Napolyon'un Müttefikleri bir dizi yenilgiye uğratmasından sonra verildi. Plan başarılı oldu ve Müttefiklerin önemli bir sayısal avantaja sahip olduğu Leipzig Muharebesi'nde Napolyon ağır bir şekilde mağlup edildi ve Fransa Almanya'dan Ren'e geri sürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Ordusu (Bernadotte)</span>

Kuzey Ordusu, Napolyon'un Fransız İmparatorluğu'na karşı savaşmak için Altıncı Koalisyon tarafından oluşturulan ortak ordulardan biridir. Ağustos 1813'teki Trachenberg konferansında oluşturulan planda Müttefikler, Birleşik Krallık tarafından finanse edilen Rus, Prusya ve İsveç ordularından birliklerle ortak bir güç oluşturmaya karar verdiler. Kuzey Ordusu, İsveç veliahtı ve eski Fransız Mareşal Bernadotte tarafından yönetilecekti. Großbeeren ve Dennewitz savaşlarında Berlin'i savunduğu ve Leipzig'in zaferine katkıda bulunduğu 1813 Alman Harekatındna yer aldı. 1814 seferi sırasında Danimarka'ya karşı yerel bir savaşla aynı zamanda Hollanda, Belçika ve kuzey Fransa'da operasyonlar gerçekleştirdi. Napolyon'un tahttan çekilmesinden sonra ordu lağvedildi.

<span class="mw-page-title-main">Rus-Alman Lejyonu</span>

Rus-Alman Lejyonu, sınır dışı edilen Oldenburg Dükü Peter Friedrich Ludwig'in önerisi üzerine ve Çar I. Aleksandr adına kurulmuş bir birlikti.

<span class="mw-page-title-main">Liaskowa Muharebesi</span>

Liaskowa (Lyakhovo) Muharebesi, 9 Kasım 1812'de Liaskowa köyü yakınlarında, Vasily Vasilyevich Orlov-Denisov komutasındaki 3.500 Kazak tarafından, Jean-Pierre Augereau komutasındaki Grande Armée'nin 2.000 askerinin kuşatılmasıdır.