İçeriğe atla

1678 Stralsund Kuşatması

1678 Stralsund Kuşatması
İsveç-Brandenburg Savaşı

1678 yılında Stralsund Planı
Tarih20 Eylül 1678 - 15 Ekim 1678
Bölge
Stralsund, Batı Pomeranya
SonuçBrandenburg-Prusya Zaferi, önemli Stralsund kalesinin ele geçirilmesi
Taraflar
Brandenburg Brandenburg-Prusyaİsveç İsveç İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Brandenburg Elektör Friedrich Wilhelmİsveç Otto Wilhelm Königsmarck
Güçler
3.000 İsveçli asker
3.000 silahlı vatandaş
154 silah
21.500 asker
80 silah


1678 Stralsund Kuşatması, 20 Eylül 1678 ile 15 Ekim 1678 tarihleri arasında İsveç-Brandenburg Savaşı'nda İsveç ve Brandenburg-Prusya arasındaki askeri bir çatışmaydı.

21.500 kişilik bir Brandenburg-Prusya ordusu, daha önce İsveç'e ait olan önemli Stralsund kalesini, şehrin büyük bir bölümünü yok eden 20 saatten az süren bir bombardımanın ardından ele geçirdi.

Savaş öncesi

Fransa'nın kışkırtmasıyla İsveç, Brandenburg-Prusya'ya karşı bir saldırı başlattı ve İsveç-Brandenburg Savaşı'na neden oldu. Ancak 18 Haziran 1675'te İsveçliler Fehrbellin Savaşı'nda ağır bir yenilgiye uğradılar ve bunun sonucunda İsveç kuzey Almanya'da savunmaya geçmek zorunda kaldı.

Danimarka ve Kutsal Roma İmparatorluğu İsveç'e savaş ilan ettikten sonra, Ekim 1675'te Elektör Friedrich Wilhelm liderliğindeki bir Brandenburg-Prusya ordusu Stralsund kapılarında belirdi. 13 Ekim 1675'te de Brandenburglar ve Danimarkalılar ilk kez Stralsund'un önünde birleşti. Orada bulunan Danimarka Kralı Stralsund'a acil bir saldırıyı kabul etmediğinden ve kış yaklaştığından, Müttefikler 15 Ekim 1675'te çekildiler.[1]

1676'da Stralsund ve çevresinde hiçbir askeri olay olmadı. Ancak 1677'de Danimarka filosu, Kopenhag yakınlarındaki Køge Bugt deniz savaşında İsveç filosunu yendi. Bu yenilgi, Danimarkalıların Baltık Denizi üzerinde deniz üstünlüğünü sağladığı için Stralsund ve İsveç Pomeranya'nın İsveç'ten gelen tüm destekten kesilmesi anlamına geliyordu. Aynı zamanda Stettin 1677'den kuşatıldı ve 7 Eylül 1677'de Danimarkalılar İsveç yönetimindeki Rügen'i işgal etti.

5 Ocak 1678'de Stralsund'dan gelen İsveçliler Rügen'e çıktı ve 8 Ocak 1678'de Warksow Savaşı'nda Danimarka ve Brandenburg birliklerini yendi.

Stralsund çevresindeki anakara İsveç zaferine rağmen güvensiz kaldı. Nitekim 5 Ağustos 1678 gecesi, 500 Brandenburglu Stralsund'un bir banliyösünü işgal etti, yağmaladı ve 14 esir aldı. Danimarka gemileri defalarca denizden baskınlar başlattı.

Danimarkalıların ve Brandenburgluların 12./13'ten itibaren Rügen'e inişi 16 Eylül 1678'de Stralsund şehri için tehlikeli bir durum ortaya çıktı. İsveçliler önümüzdeki birkaç gün içinde Rügen adasından vazgeçmek zorunda kaldılar ve Stralsund'a geçtiler. 17 Eylül 1678'de Dänholm İsveçliler tarafından boşaltıldı. Rügen'in son kaybıyla Stralsund'a saldırmak an meselesiydi.

Stralsund Kuşatması

Stralsund kuşatması, 20 Eylül 1678'de, Dänholm'da konuşlanmış Brandenburg silahlarının Frankendamm ve Stralsund limanı yönünde ilk salvoları ateşledikleri zaman başladı. Bu bombardıman Stralsund'da beş kişiyi öldürdü. Beş gün sonra, 25 Eylül'de Brandenburg ordusu şehrin önünde durdu. Elektör, Lüdershagen'deki karargahına taşındı. Pomeranya'dan yürüyen birlikler tarafından takviye edilen Brandenburg ordusu 21.500 adamı ve 80 silahı vardı.

25 Eylül 1678'den itibaren Stralsund'da, özellikle Frankenvorstadt'ta yoğun bir siper çalışmaları başlatıldı. Duvarlar yükseltildi ve çentikler kesildi; Ağaçlar temizlendi ve şehir kapılarının dışındaki binalar kaldırıldı, böylece düşman onları siper olarak kullanamadı. Kalenin gelişmiş savunması yoktu. Bu, 17. yüzyılın ikinci yarısında topların menzili giderek arttığından ve Stralsund'un adasının konumu artık kuşatan birliklerin topçularına hiçbir engel teşkil etmediğinden, başlangıç konumlarını zayıflattı. Stralsund şehri, farklı kalibrelerde 73 metal ve 44 demir tabancaya sahipti. 37 İsveç sahra silahı da vardı. İsveç ordusunun Stralsund'da 3.000'den fazla askeri vardı ve Stralsund şehri savunma için 3.000 adam sağladı. Şehirdeki mühimmat ve barut arzı iyiydi.[2]

Bu arada Brandenburg, İsveç bombardımanına rağmen şehrin önündeki mevzilerini genişletmeye devam etti. 5 Ekim 1678'de Stralsund şehrinde topçu ateşi sonucu 20 kişi daha öldü.

5-9 Ekim tarihleri arasında, Elektör Friedrich Wilhelm, kapitülasyon müzakerelerini başlatarak şehrin yıkım tehdidini önlemek için son bir girişimde bulundu. Ancak, şehir liderliği ve İsveç genel valisi bunu reddetti.

10 Ekim 1678'de kuşatmacılar için Stettin'den barut yüklü bir gemi geldi. Barut bataryalara dağıtıldıktan sonra bombardıman için hazırlıklar tamamlandı. Bu aynı gün saat 10'da başladı. Topçu Dänholm'dan, Frankenvorstadt'taki Mühlenberg'den ve Triebseertor'un önündeki Schanze'den ateşlendi. Yarım saat sonra, kasabada depolanan büyük saman ve saman stoklarının da etkisiyle hızla yayılan bir yangın çıktı.[3]

11 Ekim 1678 sabahı, 06.00-7.00 ve 12.00-14.00 arasında, bombardıman, başarısız olacak olan müzakereler için kesintiye uğradı, ancak daha sonra yeniden başladı. Akşam saat 7'de başka bir ateşkes sırasında İsveçliler, kuşatmacılara teslim olmaya hazır olduklarını bildiren bir parlamenter gönderdiler. Bu arada yıkımın göz ardı edilemeyeceği ve şehrin topyekûn yıkım tehdidi altında olduğu için bu gerekli hale gelmişti. Kaynaklar, kentte can kaybı ve yaralı sayısı hakkında bilgi vermiyor.

Savaşın sonuçları

15 Ekim 1678'de onurlu bir teslimiyet imzalandı. Kalan 2,543 İsveç askeriyle İsveçli başkomutan Otto Wilhelm von Königsmarck 18 Ekim'de şehirden ayrıldı ve İsveç'e doğru yola çıktı. 20 Ekim'de Brandenburg ordusu şehri işgal etti ve belediye meclisi elektöre saygı yemini etti. Şehre ait silahlar Brandenburg-Prusya'nın malı oldu. Greifswald, 16 Kasım'da Friedrich Wilhelm'e teslim olduktan sonra, İsveç'in Pomeranya'da artık üsleri veya birlikleri yoktu.

Ancak Stralsund üzerindeki Brandenburg-Prusya hakimiyeti kısa sürdü. İsveç-Brandenburg Savaşını sona erdiren 1679 Saint-Germain Barışı ile Brandenburg-Prusya'nın bu savaşta gerçekleştirdiği tüm fetihlerle ele geçirdiği neredeyse bütün toprakları İsveç'e iade etmek zorunda kaldı. Bu topraklar arasında Stralsund'a vardı.

Kaynak

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2022. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2022. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Wilhelm</span> Son Alman İmparatoru

II. Wilhelm, son Alman İmparatoru (Kaiser) ve Prusya Kralı'ydı. 15 Haziran 1888'den 9 Kasım 1918'deki feragatına kadar hüküm sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Otuz Yıl Savaşı</span> Avrupada 1618-1648 arası sürmüş savaş

Otuz Yıl Savaşı ya da Otuz Yıl Savaşları, çoğunlukla Kutsal Roma İmparatorluğu'nun sınırları içerisinde 1618'den 1648'e kadar sürmüştür. Avrupa tarihinin en yıkıcı savaşlarından birisi olan savaş sonucunda tahminen 4,5 ila 8 milyon arasında insan ölmüştür ve Almanya'nın bazı bölgelerinde %50'nin üzerinde nüfus düşüşü olmuştur. Seksen Yıl Savaşı, Mantova Veraset Savaşı, Fransız-İspanyol Savaşı ve Portekiz Restorasyon Savaşı da Otuz Yıl Savaşı ile bağlantılı savaşlardır.

<span class="mw-page-title-main">İsveç İmparatorluğu</span> Bir Avrupa İmparatorluğu

İsveç İmparatorluğu, 17. yüzyılda ve 18. yüzyılın başlarında Baltıklar ile İskandinavya bölgesinde hüküm sürmüş bölgesel bir güçtür. 1711' de Büyük Kuzey Savaşı'nda topraklarını kaybetmesiyle son bulmuştur

<span class="mw-page-title-main">II. Kuzey Savaşı</span>

İkinci Kuzey Savaşı ; İsveç ve düşmanları Polonya-Litvanya Birliği (1655-60), Rusya (1656–58), Brandenburg-Prusya (1657–1660), Habsburg Monarşisi (1657–60) ve Danimarka-Norveç ülkeleri arasında yapılan savaştır. Ayrıca Birleşik Hollanda Cumhuriyeti de sık sık İsveç karşıtı müdahalelerde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Wilhelm (Brandenburg elektörü)</span>

Friedrich Wilhelm, Brandenburg elektörü ve Prusya Dükü. Bu görevleri 1640'tan ölümüne dek üstlenmiştir. 30 Yıl Savaşları'nda Brandenburg topraklarını geri aldı ve güneye doğru genişletti. 1648'te imzalanan Vestfalya Barış Antlaşması sonucunda Doğu Pomeranya toprakları savaş tazminatı olarak Prusya'ya verildi. Savaşın sonucunda nüfusun neredeyse yarısı yaşamını yitirmiş, Berlin viran olmuştu ve Berlin nüfusunun 4'te 3'ü ölmüştü. Savaşın getirdiği bu etkilerin ardından William, hiç gecikmeden reform hareketlerine başladı. Şehirleri yeniden inşa ettirdi, köylülere yardım sağladı ve orduyu revize ederek geliştirdi ve 1675'te İsveç'in işgal girişimini engelledi. Brandenburg Prusya'nın en önemli güçlerden birisi haline gelmesini sağladı. 1688'de hayatını kaybetmesinin ardından tahta III. Friedrich geçti.

<span class="mw-page-title-main">Alman ikiliği</span> Avusturya ile Prusya arasında 18. ve 19. yüzyıllarda Orta Avrupada hakimiyet kurmak için uzun yıllar süren rekabet

Avusturya ve Prusya arasında 18. ve 19. yüzyıllarda Orta Avrupa'da hakimiyet kurmak için uzun yıllar süren rekabete Almancada Almanca: Deutscher Dualismus denilmektedir. Bu rekabetin bir parçası olarak savaşlar yapılırken, rekabet aynı zamanda Almanca konuşan halkları temsil eden bir siyasi güç olma yolunda da bir prestij yarışı haline gelmiştir. İki ülke arasındaki çatışma ilk olarak Yedi Yıl Savaşları'nda kendini gösterirken, Napolyon Savaşları ve İkinci Schleswig Savaşı gibi durumlarda zaman zaman aynı safta bulundukları da olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Prusya Kraliyet Ordusu</span>

Prusya Kraliyet Ordusu, Prusya Krallığı'nın ordusu olarak hizmet etti. Brandenburg-Prusya'nın bir Avrupa gücü olarak gelişmesinde önemli bir rol oynadı.

Silezya Savaşları, 18. yüzyılın ortalarında Prusya ve Avusturya İmparatorluğu arasında Silezya bölgesinin kontrolünü sağlayabilmek amacıyla gerçekleşen üç adet savaştır. Bu savaşlar;

<span class="mw-page-title-main">Lehistan-İsveç Savaşı (1626-1629)</span>

Lehistan-İsveç savaşı (1626-1629) 17. yüzyılda İsveç İmparatorluğu ve Polonya arasındaki çatışmanın dördüncü savaşı. 1626'da başladı ve dört yıl sonra Altmark Antlaşması ile, daha sonra Stuhmsdorf'ta Stuhmsdorf Antlaşması ile sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Prusya Donanması</span>

Prusya Donanması, resmen Kraliyet Prusya Donanması, 1701'den 1867'ye kadar Prusya Krallığı'nın deniz kuvvetiydi.

<span class="mw-page-title-main">Pomeranya Dükalığı</span>

Pomeranya Dükalığı, Baltık Denizi'nin güney kıyısında, Pomeranya Hanesi (Griffinler) dükleri tarafından yönetilen Pomeranya'da bir düklüktü.

<span class="mw-page-title-main">Frankfurt (Oder) Muharebesi (1631)</span>

Frankfurt (Oder) Muharebesi, Otuz Yıl Savaş'ı içinde yer alan ve 13 Nisan 1631'de gerçekleştirilen bir muharebedir.. İsveç İmparatorluğu ile Kutsal Roma İmparatorluğu, Frankfurt (Oder) şehrinde stratejik olarak önemli, korunaklı bir yer olan Oder için savaştılar.

<span class="mw-page-title-main">Heilbronn Ligi</span>

Heilbronn Ligi, Otuz Yıl Savaşı sırasında 23 Nisan 1633'te özgür İmparatorluk şehri Heilbronn’da kuruldu. İsveç önderliğinde, batı ve kuzey Almanya'daki çeşitli Protestan devletlerini bir ara getirdi. Lige üye olmasalar da Saksonya ve Brandenburg-Prusya tarafından desteklendi.

<span class="mw-page-title-main">Prag Barışı (1635)</span>

Prag Barışı, 30 Mart 1635’te Saksonya’nın Otuz Yıl Savaşları’ndan barış ile çıkması için imzalandı. Daha sonra diğer Alman prensleri de bu antlaşmaya katıldı ve Otuz Yıl Savaşları devam etmesine rağmen Prag Barışı ile Kutsal Roma İmparatorluğu içindeki din savaşının sona erdirdiği kabul edilir. Bu antlaşmadan sonra çatışma büyük ölçüde İspanya, İsveç ve Fransa dahil olmak üzere yabancı güçler üzerinde döndü.

Benjamin Raule Brandenburg'da Hollandalı bir armatör ve genel deniz müdürüydü.

<span class="mw-page-title-main">1679 Saint-Germain Barışı</span>

1679 Saint-Germain Barışı, Fransa ile Brandenburg-Prusya arasında 19 Haziran veya 29 Haziranda yapılmış bir barış anlaşmasıydı. Antlaşma, Fransa'nın müttefiki İsveç'e, İsveç-Brandenburg Savaşı'nda Brandenburg tarafından İsveç'in elinden alınan Bremen-Verden ve İsveç Pomeranya'sını geri vermesiyle sonuçlandı. İsveç anlaşmayı 28 Temmuz 1679'da onayladı.

<span class="mw-page-title-main">1677 Stettin Kuşatması</span>

Stettin Kuşatması, 1674'ten 1679'a kadar süren Kuzey Savaşı'nda Brandenburg-Danimarka-Lüneburg ordusunun 25 Haziran 1677'den 15 Aralık 1677'ye kadar İsveç-Pomeranya şehri Stettin'i kuşatması ve fethetmesidir.

<span class="mw-page-title-main">1678 Rügen'in İstilası</span>

Rügen'in işgali, İsveç-Brandenburg Savaşı veya Skåne Savaşı'nda İsveç yönetimindeki Rügen adasının 22-24 Eylül 1678 tarihleri arasında müttefikler tarafından ilhak edilmesiyle sonuçlanan askeri bir operasyondur.

<span class="mw-page-title-main">1677 Køge Körfezi Savaşı</span>

Køge Körfezi Savaşı, Danimarka-Norveç ve İsveç İmparatorluğu arasında, Skåne Savaşı sırasında 1-2 Temmuz 1677 tarihinde Køge körfezinde gerçekleşen bir deniz savaşıydı. Savaş, amiral Niels Juel için büyük bir başarıydı ve Danimarka deniz tarihindeki en büyük deniz zaferi olarak kabul ediliyor.

Brandenburg Altın Sahili, 1683-1717 yılları arasında Batı Afrika'da bir Brandenburg-Prusya kolonisiydi. Günümüzde Gana'daki Prensler Kasabası'nda bulunan Üç Nokta Burnu'ndaki 30 kilometrelik bir sahil şeridi boyunca tahkimatlarla korunan birkaç koldan oluşuyordu.