İçeriğe atla

1678 Rügen'in İstilası

1678 Rügen'in İstilası
İsveç-Brandenburg Savaşı

Neukamp yakınlarında 23 Eylül 1678 tarihinde savaş sırasına göre işgal filosu ve ordu
Tarih22–24 Eylül 1678
Bölge
SonuçBrandenburg ve Danimarka'nın Zaferi ve Rügen'in geçici olarak geri alınması
Taraflar
Brandenburg Brandenburg-Prusya
Danimarka
İsveç İsveç İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Brandenburg Elektör Friedrich Wilhelm
Brandenburg Derfflinger
Nils Juel
Cornelis Tromp
İsveç Otto Wilhelm Königsmarck
Güçler
7.240 Brandenburg askeri
1800 Danimarkalı asker
1900 atlı asker
800 piyade askeri


Rügen'in işgali, İsveç-Brandenburg Savaşı veya Skåne Savaşı'nda İsveç yönetimindeki Rügen adasının 22-24 Eylül 1678 tarihleri arasında müttefikler (Brandenburg-Prusya ve Danimarka) tarafından ilhak edilmesiyle sonuçlanan askeri bir operasyondur.

Operasyon, kısa bir süre sonra başlayacak olan ve uzun zamandır planlanan Stralsund Kuşatması'nın bir başlangıcıydı.

Arka planı

Bu savaşta Rügen'in ilk istilası 17 Eylül 1677'de Danimarkalılar karaya çıktıklarında ve Bergen Savaşı'ndan sonra İsveçlileri tüm adadan atmayı başardıklarında gerçekleşti. Kısa bir süre sonra, Mareşal Otto Wilhelm von Königsmark komutasındaki İsveçliler adayı yeniden ele geçirmek için harekete geçtiler ve 18 Ocak 1678'de Warksow Savaşı'nı kazandıklarında başarılı oldular.

Bu İsveç zaferine rağmen ada uzun süre güvenli değildi, çünkü Danimarkalılar yaz boyunca Rügen'e birkaç baskın düzenlediler.

Rügen adasına sahip olmak, her iki savaşan taraf için de stratejik olarak önemliydi, çünkü adayı kontrol eden taraf, İsveç Pomeranya'sındaki en önemli kalenin, yani anakara kıyısında bulunan Stralsund kasabasının tedarikini de garanti edebilirdi. Adaya sahip olmak, İsveç'in elinde bulunan Stralsund kalesinin Brandenburg ve Danimarka tarafından başarılı bir şekilde fethedilmesi için bir ön koşuldu.

Rügen'in işgali

Danimarka, görevi inişi korumak olan toplam 27 savaş gemisini işgal için hazır hale getirdi. Buna ek olarak, Brandenburg'un emrinde, yedi tanesi Benjamin Raule'den kiralanan (her biri 107 top ve 435 kişilik mürettebata sahip) ve üçü prens-seçmen tarafından sağlanan 10 savaş gemisi vardı.

Temmuz 1678'in ortalarından beri Pomeranya'da bir Brandenburg ordusu bekliyordu. Operasyonun başlaması, Benjamin Raule komutasındaki Brandenburg savaş gemilerinin Ağustos ayında geç gelmesiyle ertelendi. Ayrıca Brandenburg'un gerekli nakliye gemilerini bir araya getirmek için çok zamana ihtiyacı vardı. Nakliye filosu 210 büyük ve 140 küçük gemiden oluşuyordu.

Donanmanın komutasını Danimarkalı Koramiral General Nils Juel üstlendi. Nakliye filosuna Amiral Cornelis Tromp komuta ediyordu. İstila kuvvetinin komutanı Brandenburg Kolordusu, General Mareşal Derfflinger tarafından yapıldı. Brandenburg çıkarma kuvveti 1.440 zırhlı, 300 ejderha ve 5.500 piyade olmak üzere toplam 7.240 askerden oluşan bir güce sahipti. Kolordu ayrıca 76 asker tarafından hizmet verilen dört adet 6 librelik ve on dört adet 3 librelik saha topçularına da sahipti. Danimarkalı çıkarma kuvvetinin gücü 1.800 askerdi.

Filo, Greifswald Körfezi'ndeki Stubber Bank'ta toplandı. Operasyonel plan, Danimarkalıların adanın kuzeyine ve Brandenburg birliklerinin güneye, sınırlı sayıda İsveç kuvvetini parçalamak için çıkarmalarını öngörüyordu.

Elektör Frederick William komutasındaki Brandenburg Donanması 22 Eylül'de demir attı. İsveçlileri mümkün olduğu kadar uzun süre iniş sahasında karanlıkta bırakmak için plan, filonun Palmer Ort'ta dönmesine ve oradan da birliklerin bulunduğu Putbus'a doğru kuzeydoğu yönüne dönmesine izin vermekti. karaya çıkacaktı.

Ancak filo Palmer bölgesine vardığında, rüzgar kuzeydoğuya kaydı. Planlanan manevra artık mümkün değildi. Buna ek olarak, İsveçlilerin Zudar'a (Rügen'in en güney yarımadası) top yerleştirdiği ve işgal filosuna ateş açmaya başladığı gerçeği de eklendi. Bu kritik durumda, Elektörün yakınına bir top mermisi de isabet etti. Rüzgar yönü sabit kaldığı için, filo İsveç topçusunun atış menzilinden çıkmakta büyük zorluk yaşadı ve daha uygun rüzgarları beklemek için demir attı.

Ancak aynı gün, Amiral Nils Juel komutasındaki Danimarkalılar 22 Eylül'de Vittorio balıkçı köyündeki Arkona Burnu'na çıkarmayı başardılar. Kasabanın önündeki küçük bir İsveç birlikleri, çıkartma birliğine mukavemet etti, ancak İsveç birliği Schaabe'a doğru geri itildi. Bu küçük savaşta Danimarkalılar 57 ölü ve 52 yaralı kaybetti. İsveç kayıpları daha yüksekti. Danimarkalılar daha sonra Schaab'ın dar ağzının girişinde barikat kurdular. İsveçli mareşal Königsmarck, Danimarka'nın çıkardığını öğrendiğinde, şu anda umutsuz bir durumda olan birliklerinin Altefähr'a derhal geri çekilmesini emretti.

Danimarka çıkarmasından dolayı sabırsızlanan Elektör, birliklerine en yakın noktaya inme emri verdi, çünkü anlayışına dayanarak (İsveç'in geri çekilmesi hakkında hiçbir şey bilmiyordu), İsveç'in saldırılarını Danimarkalılara yoğunlaştırmasından korkuyordu. Böylece, Brandenburg kuvveti 23 Eylül 1678'de Neukamp yakınlarındaki bir noktaya karadan ilerledi. Ancak sekiz top ve süvari ile Brandenburg kuvvetini bekleyen İsveç tabyası saldırıyı geri püskürttü. Brandenburg ordusu kendi toplarını getirene kadar ilerleme sağlayamadı. İsveçlilerin geri çekilmesiyle çıkarma kuvvetleri iki saat içinde tamamen karaya çıktı. Elektöre ek olarak Brandenburg mareşali Georg von Derfflinger de olay yerindeydi.

Daha önce karaya çıkan piyade, daha önce uygulandığı gibi, beklenen bir saldırıya karşı kendilerini korumak için hemen Cheval de frise inşa etmeye başladı. Zudar yarımadasından hızla gelen İsveçli Königsmarck, Brandenburg ordusunun tam bir savaş düzeni içinde hazırlandığını görünce geri çekildi. Daha sonra İsveçlileri takip eden Brandenburg süvarileri 200 İsveçli askeri esir aldı. Derfflinger ve süvarileri, 24 Eylül sabahı İsveçlilerin peşine düştü. Brandenburg süvarileri komutan Altefähr'a ulaşmıştı. İsveç kuvvetleri Stralsund'a gitmeyi planlıyordu. Bu nedenle Brandenburg süvarileri bu fırsatı değerlendirmek için surlara hücum etti. Bunu yaparak, İsveçlilerin sahip olduğu tüm topların yanı sıra 700'den fazla mahkûm ve 250 savaş atını ele geçirmeyi başardılar. Königsmarck bu kargaşada büyük zorluklarla kaçmayı başardı, ancak bindiği aşırı kalabalık tekne battı.

İstilanın sonuçları

Adanın fethi ile, şimdi Brandenburg birlikleri tarafından kuşatılmış olan İsveç'in Stralsund kalesinin askeri kaderi kaderi belli oldu. Danimarka birlikleri adada kalırken, Brandenburg kuvvetleri Stralsund kuşatmasına katılmak için anakaraya döndü.

Müttefikler ağır bir bombardımanın ardından kaleyi ele geçirdi. Sonuç olarak, şehrin yarısı alevler içinde kaldı ve 22 Ekim 1678'e kadar yandı.

Ada, antlaşmanın imzalanmasına kadar onu işgal eden Danimarkalılara söz verildiği gibi verildi. 29 Haziran 1679'da Saint-Germain Barışı'ndan sonra ada tekrar İsveç'e iade edildi. Adanın kendisi, birçok savaş ve çok sayıda yabancı birlik nedeniyle ekonomik olarak mahvoldu, bu nedenle Danimarka işgal birlikleri, savaşın sonuna kadar Danimarka anakarasından tedarik edilmek zorunda kaldı.

Anma

Rügen'e yapılan çeşitli çıkarmaları anmak için, Prusya kralı IV. Friedrich Wilhelm, 1854 ve 1855'te ilgili çıkarma alanlarında 15 metre yüksekliğinde iki Prusya Sütunu inşa edilmesini emretti. Neukamp'taki Elektör Frederick William'ı tasvir eden anıt, 15 Ekim 1854'te açıldı. Bu sütunlar ayrıca Prusya'nın güney Baltık üzerindeki iddiasının gücünü göstermeyi amaçlıyordu.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Otuz Yıl Savaşı</span> Avrupada 1618-1648 arası sürmüş savaş

Otuz Yıl Savaşı ya da Otuz Yıl Savaşları, çoğunlukla Kutsal Roma İmparatorluğu'nun sınırları içerisinde 1618'den 1648'e kadar sürmüştür. Avrupa tarihinin en yıkıcı savaşlarından birisi olan savaş sonucunda tahminen 4,5 ila 8 milyon arasında insan ölmüştür ve Almanya'nın bazı bölgelerinde %50'nin üzerinde nüfus düşüşü olmuştur. Seksen Yıl Savaşı, Mantova Veraset Savaşı, Fransız-İspanyol Savaşı ve Portekiz Restorasyon Savaşı da Otuz Yıl Savaşı ile bağlantılı savaşlardır.

<span class="mw-page-title-main">İsveç İmparatorluğu</span> Bir Avrupa İmparatorluğu

İsveç İmparatorluğu, 17. yüzyılda ve 18. yüzyılın başlarında Baltıklar ile İskandinavya bölgesinde hüküm sürmüş bölgesel bir güçtür. 1711' de Büyük Kuzey Savaşı'nda topraklarını kaybetmesiyle son bulmuştur

<span class="mw-page-title-main">Georg Friedrich</span>

Georg Friedrich, (Prens Waldeckli Georg), (Georg Friedrich von Waldeck) Almanya ve Hollanda kökenli mareşal.

<span class="mw-page-title-main">II. Kuzey Savaşı</span>

İkinci Kuzey Savaşı ; İsveç ve düşmanları Polonya-Litvanya Birliği (1655-60), Rusya (1656–58), Brandenburg-Prusya (1657–1660), Habsburg Monarşisi (1657–60) ve Danimarka-Norveç ülkeleri arasında yapılan savaştır. Ayrıca Birleşik Hollanda Cumhuriyeti de sık sık İsveç karşıtı müdahalelerde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Prusya Kraliyet Ordusu</span>

Prusya Kraliyet Ordusu, Prusya Krallığı'nın ordusu olarak hizmet etti. Brandenburg-Prusya'nın bir Avrupa gücü olarak gelişmesinde önemli bir rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya Savaşı</span> 1808-1809a kadar süren Rus İsveç Savaşı

Finlandiya Savaşı, 1808-1809 yılları arasında İsveç ve Rus İmparatorluğu arasında gerçekleşen bir savaştır. Savaşın sonucu olarak Finlandiya İsveç'ten ayrılarak Rus İmparatorluğu'na bağlı özerk bir grandüklük haline geldi. Diğer önemli etkiler ise 1809 İsveç Devrimi'nin patlak vermesi ve buna bağlı olarak İsveç parlamentosunun yeni bir anayasayı kabul etmesi ile 1818'de yeni İsveç kraliyet ailesi olan Bernadotte Hanedanı'nın kurulmasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Breitenfeld Muharebesi (1631)</span> Leipzigde muharebe

Breitenfeld Savaşı veya Birinci Breitenfeld Muharebesi, Breitenfeld yakınlarındaki surlarla çevrili Leipzig şehrinin yaklaşık 8 km kuzey batısında 17 Eylül 1631'de gerçekleşti, bu savaş Protestanların Otuz Yıl Savaşı'nda elde ettiği ilk büyük zaferiydi.

<span class="mw-page-title-main">Lehistan-İsveç Savaşı (1626-1629)</span>

Lehistan-İsveç savaşı (1626-1629) 17. yüzyılda İsveç İmparatorluğu ve Polonya arasındaki çatışmanın dördüncü savaşı. 1626'da başladı ve dört yıl sonra Altmark Antlaşması ile, daha sonra Stuhmsdorf'ta Stuhmsdorf Antlaşması ile sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Prusya Donanması</span>

Prusya Donanması, resmen Kraliyet Prusya Donanması, 1701'den 1867'ye kadar Prusya Krallığı'nın deniz kuvvetiydi.

<span class="mw-page-title-main">Georg von Derfflinger</span>

Georg von Derfflinger, Otuz Yıl Savaşı'nda Brandenburg-Prusya ordusunda bulunan feldmareşaldir.

<span class="mw-page-title-main">Lübeck Antlaşması (1629)</span>

Lübeck Antlaşması ya da Lübeck Barışı, Danimarka'nın Otuz Yıl Savaşları'na müdahalesini sona erdirmiştir. Lübeck'te 26 Mayıs 1629'da Albrecht von Wallenstein, Danimarka Kralı IV. Christian ve Haziran'da Kutsal Roma İmparatoru II. Ferdinand tarafından imzalandı. Katolik Birliği resmen bir birlik olarak katıldı. Danimarka-Norveç'e savaş öncesi toprakları İmparatorluk iç işlerine karışmaması karşılığında geri verildi.

Benjamin Raule Brandenburg'da Hollandalı bir armatör ve genel deniz müdürüydü.

<span class="mw-page-title-main">1678 Stralsund Kuşatması</span>

1678 Stralsund Kuşatması, 20 Eylül 1678 ile 15 Ekim 1678 tarihleri arasında İsveç-Brandenburg Savaşı'nda İsveç ve Brandenburg-Prusya arasındaki askeri bir çatışmaydı.

<span class="mw-page-title-main">1679 Saint-Germain Barışı</span>

1679 Saint-Germain Barışı, Fransa ile Brandenburg-Prusya arasında 19 Haziran veya 29 Haziranda yapılmış bir barış anlaşmasıydı. Antlaşma, Fransa'nın müttefiki İsveç'e, İsveç-Brandenburg Savaşı'nda Brandenburg tarafından İsveç'in elinden alınan Bremen-Verden ve İsveç Pomeranya'sını geri vermesiyle sonuçlandı. İsveç anlaşmayı 28 Temmuz 1679'da onayladı.

<span class="mw-page-title-main">1677 Stettin Kuşatması</span>

Stettin Kuşatması, 1674'ten 1679'a kadar süren Kuzey Savaşı'nda Brandenburg-Danimarka-Lüneburg ordusunun 25 Haziran 1677'den 15 Aralık 1677'ye kadar İsveç-Pomeranya şehri Stettin'i kuşatması ve fethetmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Brandenburg Afrika Şirketi</span>

Brandenburg Afrika Şirketi daha sonra Brandenburg Afro-Amerikan Şirketi, 1682 tarihinde Batı Afrika ve Kuzey Amerika ile denizaşırı ticaret yapmak amacıyla kurulan Brandenburg-Prusya şirketiydi. O zamanlar Avrupa, Afrika ve Amerika arasındaki üçgen ticarette yer aldı ve sömürge malları ve köle ticareti yaptı. Ana limanı Emden'di ve Batı Afrika'da ve Karayipler'de üsleri vardı.

<span class="mw-page-title-main">1677 Køge Körfezi Savaşı</span>

Køge Körfezi Savaşı, Danimarka-Norveç ve İsveç İmparatorluğu arasında, Skåne Savaşı sırasında 1-2 Temmuz 1677 tarihinde Køge körfezinde gerçekleşen bir deniz savaşıydı. Savaş, amiral Niels Juel için büyük bir başarıydı ve Danimarka deniz tarihindeki en büyük deniz zaferi olarak kabul ediliyor.

Brandenburg Altın Sahili, 1683-1717 yılları arasında Batı Afrika'da bir Brandenburg-Prusya kolonisiydi. Günümüzde Gana'daki Prensler Kasabası'nda bulunan Üç Nokta Burnu'ndaki 30 kilometrelik bir sahil şeridi boyunca tahkimatlarla korunan birkaç koldan oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Dennewitz Muharebesi</span>

Dennewitz Muharebesi, 6 Eylül 1813'te Mareşal Michel Ney komutasındaki Fransız kuvvetleri ile İsveç veliahtı Bernadotte, Friedrich Wilhelm Freiherr von Bülow ve Bogislav von Tauentzien komutasındaki Altıncı Koalisyon'un Kuzey Müttefik Ordusu arasında gerçekleşti. Olay, Berlin'in 40 kilometre güneybatısında, Jüterbog yakınlarındaki Prusya'nın Brandenburg eyaletindeki bir köy olan Dennewitz'de meydana geldi. Müttefiklerin zaferi Napolyon'un Berlin'i ele geçirme ve Prusya'yı savaşın dışında bırakma umutlarını sona erdirdiği için, savaş Alman Harekatı'nda bir dönüm noktası oldu, ancak, esasen Prusya kuvvetinin neden olduğu Fransız yenilgisinin şiddeti, Alman müttefiklerinin Napolyon davasına sadakatinin aşınmasına da yol açtı. Dennewitz'den kaynaklanan Fransız kayıpları ve bunun sonucunda ortaya çıkan diplomatik geri dönüşler, Napolyon'un bir ay sonra Leipzig Muharebesi'nde yenilgisine büyük katkıda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Ordusu (Bernadotte)</span>

Kuzey Ordusu, Napolyon'un Fransız İmparatorluğu'na karşı savaşmak için Altıncı Koalisyon tarafından oluşturulan ortak ordulardan biridir. Ağustos 1813'teki Trachenberg konferansında oluşturulan planda Müttefikler, Birleşik Krallık tarafından finanse edilen Rus, Prusya ve İsveç ordularından birliklerle ortak bir güç oluşturmaya karar verdiler. Kuzey Ordusu, İsveç veliahtı ve eski Fransız Mareşal Bernadotte tarafından yönetilecekti. Großbeeren ve Dennewitz savaşlarında Berlin'i savunduğu ve Leipzig'in zaferine katkıda bulunduğu 1813 Alman Harekatındna yer aldı. 1814 seferi sırasında Danimarka'ya karşı yerel bir savaşla aynı zamanda Hollanda, Belçika ve kuzey Fransa'da operasyonlar gerçekleştirdi. Napolyon'un tahttan çekilmesinden sonra ordu lağvedildi.