İçeriğe atla

1677 Stettin Kuşatması

1677 Stettin Kuşatması
İsveç-Brandenburg Savaşı

Stettin Kuşatması
Tarih25 Haziran 1677 - 15 Aralık 1677
Bölge
Szczecin, İsveç Pomeranyası
Sonuç Brandenburg-Prusya Zaferi, kalenin fethi
Taraflar
İsveç Brandenburg-Prusya
Danimarka
Lüneburg Prensliği
Komutanlar ve liderler
Korgeneral Jacob Johann von Wulffen Elektör Friedrich Wilhelm
Georg von Derfflinger
Güçler
3400 İsveç askeri
2000 sivil milis
16.226 - 26.000 Brandenburg askeri
4000–6,000 Lüneburg askeri
2.000 Danimarka askeri
300 Hırvat askeri
Kayıplar
3.000 ölü, yaralı ve hasta 10.000 ölü, yaralı ve hasta


Stettin Kuşatması, 1674'ten 1679'a kadar süren Kuzey Savaşı'nda Brandenburg-Danimarka-Lüneburg ordusunun 25 Haziran 1677'den 15 Aralık 1677'ye kadar İsveç-Pomeranya şehri Stettin'i kuşatması ve fethetmesidir.[1]

Savaş öncesi

Vestfalya Antlaşmasından sonra, Batı Pomeranya ve Rügen, liman kenti Stettin, Oder'in halici ve Oder'in doğu kıyısındaki bir arazi şeridi İsveç'e verildi. Fehrbellin'deki zaferinden sonra Brandenburg, aynı yıl Wolin ve Wolgast'ı aldı. 1676'da Anklam ve Demmin Brandenburg tarafından fethedildi. İsveç Pomeranya'sı bölgesinde sadece Stettin ve ayrıca Rügen, Stralsund ve Greifswald gibi büyük kasabalar İsveç'in elinde kaldı.

Şehrin kendisi 1709'da 10.900 nüfusa sahipti ve şehrin bu nüfusu şehri Baltık Denizi'ni çevreleyen en büyük şehirlerden biri haline getiriyordu. Şehir, Oder'in ağzını ve Baltık Denizi'ne ve Baltık Denizi'nden gelen nakliye trafiğini kontrol etti. Bu, Baltık Denizi'ne engelsiz erişim için çabalayan Brandenburg Elektörü için büyük stratejik değere sahipti. Temmuz 1677'de Køge Körfezi'ndeki deniz savaşından bu yana, Müttefikler güney Baltık Denizi'nde deniz üstünlüğüne sahipti ve Müttefikler bu güçle Stettin ile anakara İsveç arasındaki deniz trafiğini engelledi. Deniz kenarından başarılı bir kurtarma böylece etkili bir şekilde önlenebilirdi.[2]

Szczecin, hızlı bir işgali önleyen geniş tahkimatlara sahipti. Bu nedenle Brandenburg ordusu 16 Eylül'den 16 Kasım'a kadar Stettin'i kuşatmasına rağmen ele geçiremedi.

Savaş

Temmuz 1677'de bir kaynağa göre 26.000 Brandenburg askeri diğer kaynaklara göre, I. Friedrich Wilhelm'in kişisel komutasındaki 9 süvari alayı ve 16 piyade alayı Stettin önüne geldi. Müttefik ordusu, Oder yoluyla Berlin ve Magdeburg'daki cephanelikten getirilen 200'den fazla top ve büyük miktarda mühimmat içeren büyük bir topçu cephaneliğe sahipti. 4000-6000 erkekten oluşan beş Lüneburg alayı, daha sonra 2000 erkek ve 300 Hırvattan oluşan bir Danimarka müfrezesi kuşatma ordusunu güçlendirdi. Şehir, Generalleutnant Jacob Johann von Wulffen tarafından komuta edilen beş alayda 3.200-3.400 kişilik bir garnizon ve yaklaşık 2.000 şehir milisi tarafından savunuluyordu.

Szczecin şehrinin garnizonu, vatandaşlarla işbirliği yaparak kararlı bir şekilde kendini savundu. Ağustos'tan Aralık 1677'ye kadar dört ay boyunca şehir yoğun bir şekilde bombalandı, böylece kuşatmanın sonunda Szczecin'de sadece 20 hasarsız ev kaldı. Aralık ayının sonunda, istihkamcılar ana duvarın bir kısmını havaya uçurmayı başardılar. Böylece surlarda büyük bir gedik açılmıştı. Müttefikler zaten belirleyici saldırı için hazırlanıyorlardı. Generalleutnant von Wulffen ancak bu noktada teslim oldu. Teslimiyet sırasında, kaleyi savunan askerlerin sayısı yaklaşık 300 askere kadar düşmüş ve geriye kalan askerlerinde küçük mühimmat rezervi kalmıştı. Kuşatma sırasında şehrin 2443 vatandaşı öldürüldü. 6 Ocak 1678'de Elektör Friedrich Wilhelm şehre girdi.

Sonuçları

1679'da Brandenburg ve İsveç arasında imzalanan Saint Germain Barışı şartlarına göre, Brandenburg, Oder'in sağ kıyısındaki bir bölge şeridi dışında fethettiği tüm yerleri İsveç'e iade etmek zorunda kaldı. Bu nedenle Brandenburg ordusu Stettin'den ayrıldı.

Kaynaklar

  1. ^ http://rusmilhist.blogspot.de/2012/03/siege-of-stettin-1677.html 5 Mayıs 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. rusmilhist.blogspot.de
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">XII. Karl</span> İsveç kralı

XII. Karl ya da Türkçe kaynaklarda kullanılan lakabıyla Demirbaş Şarl, 5 Nisan 1697 – 30 Kasım 1718 tarihleri arasında İsveç kralı. Bağlı bulunduğu hanedan Wittelsbach Hanedanı'nın bir kolu olan "Palatina-Zweibrücken" Hanedanı idi. XII. Karl'ın babası XI. Karl ve annesi Ulrika Elanoara Danimarkalı idi. Bunların hayatta kalan tek erkek çocuğu olarak 5 Nisan 1697'de babasının ölümü üzerine XII. Karl adıyla daha 14 yaşında İsveç Krallığı kralı ve babasının hanedanının hükümdarı olduğu modern Almanya'da bulunan "Palatina-Zweibrücken Dükü" oldu ve iki hükümdarlığı 30 Kasım 1718'de daha 36 yaşında iken Fredrikshald kuşatması sırasında öldürülmesine kadar yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Otuz Yıl Savaşı</span> Avrupada 1618-1648 arası sürmüş savaş

Otuz Yıl Savaşı ya da Otuz Yıl Savaşları, çoğunlukla Kutsal Roma İmparatorluğu'nun sınırları içerisinde 1618'den 1648'e kadar sürmüştür. Avrupa tarihinin en yıkıcı savaşlarından birisi olan savaş sonucunda tahminen 4,5 ila 8 milyon arasında insan ölmüştür ve Almanya'nın bazı bölgelerinde %50'nin üzerinde nüfus düşüşü olmuştur. Seksen Yıl Savaşı, Mantova Veraset Savaşı, Fransız-İspanyol Savaşı ve Portekiz Restorasyon Savaşı da Otuz Yıl Savaşı ile bağlantılı savaşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Hansa Birliği</span>

Hansa Birliği, Almanya'nın kuzeyindeki kentlerin ve yabancı ülkelerde yaşayan Alman gruplarının karşılıklı çıkarlarını korumak amacıyla kurdukları ticari örgütlenme.

<span class="mw-page-title-main">Szczecin</span> Polonyanın Batı Pomeranya Voyvodalığının başkenti

Szczecin, Polonya'nın en büyük 7. şehri ve Batı Pomeranya Voyvodalığı'nın başkentidir. Polonya'nın Baltık Denizi'ne bakan en büyük deniz limanıdır. 2019 sayımlarına göre şehrin nüfusu 401.907 dir.

<span class="mw-page-title-main">İsveç İmparatorluğu</span> Bir Avrupa İmparatorluğu

İsveç İmparatorluğu, 17. yüzyılda ve 18. yüzyılın başlarında Baltıklar ile İskandinavya bölgesinde hüküm sürmüş bölgesel bir güçtür. 1711' de Büyük Kuzey Savaşı'nda topraklarını kaybetmesiyle son bulmuştur

Gün Dönümü Harekâtı, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesinde gerçekleşen son Alman tank taarruz harekâtıdır. Harekât, bazı kaynaklarda "Stargard Tank Muharebesi" olarak geçmektedir. Alman plânlamasında geniş kapsamlı bir taarruz olarak ele alınmıştı, fakat uygulamada daha dar kapsamlı olarak hayata geçirildi. Alman saldırısı Kızıl Ordu tarafından püskürtüldü. Fakat yine de Sovyet Yüksek Komutanlığı'nı (STAVKA), Berlin Harekâtı'nı ertelemeye yöneltmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Kuzey Savaşı</span>

İkinci Kuzey Savaşı ; İsveç ve düşmanları Polonya-Litvanya Birliği (1655-60), Rusya (1656–58), Brandenburg-Prusya (1657–1660), Habsburg Monarşisi (1657–60) ve Danimarka-Norveç ülkeleri arasında yapılan savaştır. Ayrıca Birleşik Hollanda Cumhuriyeti de sık sık İsveç karşıtı müdahalelerde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Askerî üs</span>

Askerî üs, herhangi bir askerî birliğin personelinin ve ekipmanlarının barındığı, personelinin eğitim aldığı ve tatbikatların gerçekleştirdiği tesistir. Doğrudan ordu tarafından sahip olunur ve işletilir. Askerî üslere girişler, yasalar ile sınırlandırılmıştır. Askeri üs, bir veya daha fazla birim için barınma sağlar, ancak aynı zamanda komuta merkezi, askerî öğretim ve eğitim sahası veya deneme sahası olarak da kullanılabilir. Çoğu durumda, askeri üsler operasyon için dışarıdan yardım alır. Bununla birlikte, bazı karmaşık üsler, kuşatma altındayken sakinleri için yiyecek, su ve diğer ihtiyaçları karşılayabildikleri için uzun süre tek başlarına dayanabilirler. Askerî havacılık üslerine askeri hava üssü, askerî gemilerin üslerine deniz üssü denir. Askeri üsler, küçük karakollardan 100.000'e kadar insan içerebilen askerî kasaba'lara kadar değişebilir. Bir askeri üs, askerî lojistiki desteklemek için büyük miktarda askerî malzeme yani mühimmat da içerebilir. Askeri üsler, çevresindeki bölgeden farklı bir ulus veya devlete ait olabilir. Örneğin, Türkiye'deki Amerika Birleşik Devletleri askeri üsleri.

<span class="mw-page-title-main">Prusya Kraliyet Ordusu</span>

Prusya Kraliyet Ordusu, Prusya Krallığı'nın ordusu olarak hizmet etti. Brandenburg-Prusya'nın bir Avrupa gücü olarak gelişmesinde önemli bir rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">2. Belarus Cephesi</span>

2. Beyaz Rusya Cephesi (2BF), II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet Ordusunun oluşumudur.

<span class="mw-page-title-main">Prusya Donanması</span>

Prusya Donanması, resmen Kraliyet Prusya Donanması, 1701'den 1867'ye kadar Prusya Krallığı'nın deniz kuvvetiydi.

<span class="mw-page-title-main">Frankfurt (Oder) Muharebesi (1631)</span>

Frankfurt (Oder) Muharebesi, Otuz Yıl Savaş'ı içinde yer alan ve 13 Nisan 1631'de gerçekleştirilen bir muharebedir.. İsveç İmparatorluğu ile Kutsal Roma İmparatorluğu, Frankfurt (Oder) şehrinde stratejik olarak önemli, korunaklı bir yer olan Oder için savaştılar.

<span class="mw-page-title-main">Heilbronn Ligi</span>

Heilbronn Ligi, Otuz Yıl Savaşı sırasında 23 Nisan 1633'te özgür İmparatorluk şehri Heilbronn’da kuruldu. İsveç önderliğinde, batı ve kuzey Almanya'daki çeşitli Protestan devletlerini bir ara getirdi. Lige üye olmasalar da Saksonya ve Brandenburg-Prusya tarafından desteklendi.

<span class="mw-page-title-main">Prag Barışı (1635)</span>

Prag Barışı, 30 Mart 1635’te Saksonya’nın Otuz Yıl Savaşları’ndan barış ile çıkması için imzalandı. Daha sonra diğer Alman prensleri de bu antlaşmaya katıldı ve Otuz Yıl Savaşları devam etmesine rağmen Prag Barışı ile Kutsal Roma İmparatorluğu içindeki din savaşının sona erdirdiği kabul edilir. Bu antlaşmadan sonra çatışma büyük ölçüde İspanya, İsveç ve Fransa dahil olmak üzere yabancı güçler üzerinde döndü.

Benjamin Raule Brandenburg'da Hollandalı bir armatör ve genel deniz müdürüydü.

<span class="mw-page-title-main">1678 Stralsund Kuşatması</span>

1678 Stralsund Kuşatması, 20 Eylül 1678 ile 15 Ekim 1678 tarihleri arasında İsveç-Brandenburg Savaşı'nda İsveç ve Brandenburg-Prusya arasındaki askeri bir çatışmaydı.

<span class="mw-page-title-main">1679 Saint-Germain Barışı</span>

1679 Saint-Germain Barışı, Fransa ile Brandenburg-Prusya arasında 19 Haziran veya 29 Haziranda yapılmış bir barış anlaşmasıydı. Antlaşma, Fransa'nın müttefiki İsveç'e, İsveç-Brandenburg Savaşı'nda Brandenburg tarafından İsveç'in elinden alınan Bremen-Verden ve İsveç Pomeranya'sını geri vermesiyle sonuçlandı. İsveç anlaşmayı 28 Temmuz 1679'da onayladı.

<span class="mw-page-title-main">1678 Rügen'in İstilası</span>

Rügen'in işgali, İsveç-Brandenburg Savaşı veya Skåne Savaşı'nda İsveç yönetimindeki Rügen adasının 22-24 Eylül 1678 tarihleri arasında müttefikler tarafından ilhak edilmesiyle sonuçlanan askeri bir operasyondur.

<span class="mw-page-title-main">1677 Køge Körfezi Savaşı</span>

Køge Körfezi Savaşı, Danimarka-Norveç ve İsveç İmparatorluğu arasında, Skåne Savaşı sırasında 1-2 Temmuz 1677 tarihinde Køge körfezinde gerçekleşen bir deniz savaşıydı. Savaş, amiral Niels Juel için büyük bir başarıydı ve Danimarka deniz tarihindeki en büyük deniz zaferi olarak kabul ediliyor.

Brandenburg Altın Sahili, 1683-1717 yılları arasında Batı Afrika'da bir Brandenburg-Prusya kolonisiydi. Günümüzde Gana'daki Prensler Kasabası'nda bulunan Üç Nokta Burnu'ndaki 30 kilometrelik bir sahil şeridi boyunca tahkimatlarla korunan birkaç koldan oluşuyordu.